x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Serviciul lui Orban, băncile și procesele împotriva celor care vor să li se aplice Legea Dării în Plată

Serviciul lui Orban, băncile și procesele împotriva celor care vor să li se aplice Legea Dării în Plată

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2019   •   13:38
Serviciul lui Orban, băncile și procesele împotriva celor care vor să li se aplice Legea Dării în Plată
Sursa foto: SORIN LUPSA

De la un job part time la o companie de construcții, liderul PNL, Ludovic Orban, care, astăzi, speră să devină premierul Guvenului României, a trecut la consultanță pentru una dintre societățile de avocatură deținute de fostul soț al colegei sale de partid Cristina Trăilă. El a devenit, astfel, coleg cu fostul general SRI Dumitru Dumbravă, care, la rândul său, oferă „consultanță anticorupție” pentru SCP Doru Trăilă & Asociații, casă de avocatură care reprezintă interesele unei cunoscute bănci în litigii pe care aceasta le are cu mai multe persoane fizice contractante de credite ipotecare în franci elvețieni. Practic, banca reprezentată de angajatorul lui Ludovic Orban se luptă în instanță împotriva aplicării Legii Dării în Plată, pe care un senator ex-PNL a inițiat-o și pe care, în 2016, chiar Orban, în calitatea sa de deputat, a votat-o. Anul trecut însă, parlamentarul liberal care a inițiat legea a fost dat afară din partid, pentru că, de asemenea, a inițiat și alte legi anticămătărie, iar modificările pe care același parlamentar a dorit să le aducă Legii Dării în Plată au fost atacate la CCR de PNL, în conivență cu USR.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, o informație-bombă a explodat în spațiul public. Deputata PNL Cristina Trăilă, fostă membră a PDL și o apropiată, în anii de glorie ai guvernării Băsescu-Boc, a guvernării portocalii, a dezvăluit că premierul desemnat Ludovic Orban nu mai lucrează la compania de construcții Revicond Canaltech SRL Târgu Mureș, ci este consultant la societatea de avocatură SCP Doru Trăilă și Asociații, aparținând fostului ei soț. Ludovic Orban a confirmat, ulterior, informația, însă a refuzat să precizeze de cât timp lucrează la această societate, cu ce anume se poate ocupa un subinginer la o companie de avocatură și nici ce salariu încasează, precizând că este unul decent, dar „confidențial”. De altfel, Orban speră ca, începând de astăzi, nu va mai lucra la societatea privată, deoarece va deveni premier.

 

Clientul angajatorului lui Orban, „mici necazuri” cu o lege inițiată de un parlamentar PNL

„Jurnalul” a descoperit că, în ultimii ani, noul angajator al lui Ludovic Orban, SCP Doru Trăilă și Asociații, este casa de avocatură care reprezintă, în aproape toate litigiile, celebra OTP Bank România SA. De la procese de insolvență ale unor companii importante până la litigii în instanțele civile deschise debitorilor persoane fizice. Cu titlu de exemplu, menționăm că, în ultimele șase luni, OTP Bank România SA, reprezentată de SCP Doru Trăilă și Asociații, face parte dintre creditorii unor companii aflate în insolvență ale căror dosare se află pe rolul instanțelor.

Însă cu adevărat interesant este faptul că aceeași casă de avocatură reprezintă banca respectivă în litigiile pe care le are cu o serie de persoane fizice care au contractat credite ipotecare în franci elvețieni și care au solicitat instanțelor de judecată să oblige banca să pună în aplicare Legea nr. 77/2016, privind Darea în Plată, inițiată de senatorul Daniel Zamfir, pe atunci membru PNL. Unul dintre aceste litigii i-a avut ca protagoniști pe foștii apropiați ai Elenei Udrea, Ana Maria Topoliceanu (căsătorită Munteanu) și Tudor Liberiu Breazu.

În data de 27 iunie 2016, OTP Bank România SA a depus, la Judecătoria Sectorului 1, prin intermediul SCP Doru Trăilă şi Asociaţii, o contestaţie, în calitate de creditor, împotriva Legii nr. 77/2016. Intimaţi în dosar erau Ana-Maria Topoliceanu şi Tudor Liberiu Breazu, care au contractat, în anul 2007, de la OTP Bank, un credit ipotecar în valoare de 60.000 de franci elveţieni, cu care au achiziţionat un apartament în strada Dionisie Lupu, din centrul Capitalei.

În acest dosar, apărătorul OTP Bank România SA, adică SCP Doru Trăilă și Asociații, angajator al lui Ludovic Orban, a cerut atacarea la CCR a cinci articole din Legea Dării în Plată, din textul acestor articole reieşind, practic, esenţa legii inițiate de Parlament.

 

Inițiatorul, dat afară din partid și legea atacată la CCR

Acest litigiu este exemplificator cu privire la modul în care Ludovic Orban și-a schimbat, în mod radical, poziția pe care a avut-o față de abuzuri, în ultimii ani. La momentul la care Daniel Zamfir, parlamentar PNL la acea dată, a inițiat Legea Dării în Plată, inclusiv Ludovic Orban a votat-o. În ciuda opoziției sistemului bancar privat, dar și a Băncii Naționale, cât și a amenințărilor venite, voalat, din mai multe zone ale societății. Legea a intrat în vigoare și a început să-și producă efectele. Ulterior însă, când același senator Daniel Zamfir a inițiat și alte proiecte de legi care să combată abuzurile sistemului bancar asupra populației și care să sancționeze cămătăria, poziția lui Ludovic Orban s-a schimbat la 180 de grade, culminând cu anul 2018, când Daniel Zamfir a fost, pur și simplu, dat afară din partid. „Am fost exclus din PNL de către Ludovic Orban, după zece ani în cadrul acestui partid, după ce conducerea mi-a atras atenția să renunț la aceste legi. Nu am renunțat și m-au dat afară”, a declarat, pentru „Jurnalul”, Daniel Zamfir.

Nu știm exact care este momentul de la care Ludovic Orban a început să lucreze pentru SCP Doru Trăilă și Asociații, deoarece președintele PNL refuză să furnizeze aceste informații de interes public. Însă putem bănui că acest lucru s-a întâmplat anul acesta, undeva în primăvară. Un prim indiciu în acest sens vine chiar de la Ludovic Orban, care coordonat parlamentarii PNL ca, împreună cu cei de la USR, să atace la Curtea Constituțională o modificare la Legea Dării în Plată, inițiată tot de Daniel Zamfir, pentru sporirea protecției persoanelor fizice față de abuzurile sistemului bancar, în ceea ce privește creditele ipotecare. Concret, aceste modificări aduceau o clarificare a „elementelor de impreviziune” la care face referire Legea nr. 77/2016, prin introducerea unor criterii precum deprecierea cursului de schimb cu minimum 20%, deprecierea valorii imobilului cu 50% faţă de momentul cumpărării, dar și majorarea gradului de îndatorare din total veniturilor clientului băncii. Ei, bine, clientul angajatorului lui Orban, OTP Bank România SA, este unul dintre principalii interesați de blocarea acestor inițiative.

 

Premierul desemnat, cu acte de muncă în… „câmpul tactic”

Odată cu parteneriatul lui Orban cu SCP Doru Trăilă și Asociații, liderul PNL a devenit, în mod direct, coleg cu fostul general SRI Dumitru Dumbravă, cel care a implementat câmpul tactic în justiție. Recent, publicația „Lumea Justiției” a publicat o fotografie și un document olograf din care rezultă că generalul Dumbravă, devenit, după pensionare, om de afaceri, oferă „consultanță anticorupție” OTP Bank România SA, în baza unui parteneriat cu… firma de avocatură a lui Doru Trăilă. Adică a angajatorului lui Ludovic Orban.

Reamintim că Dumitru Dumbravă a fost director al Direcţiei juridice, iar mai apoi secretar general al Serviciului Român de Informaţii (SRI). Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în august 2018, decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă - cu o stea Dumitru Dumbravă din Serviciul Român de Informaţii începând cu data de 1 septembrie.

 

De la construcții și gaze, la consultanță inginerească pentru o firmă de avocatură

După ce DNA i-a fabricat un dosar de trafic de influență, în plină campanie electorală pentru alegerile locale din anul 2016, Ludovic Orban a decis, la sfârșitul aceluiași an, să nu mai candideze la un post de parlamentar. Astfel, începând cu ianuarie 2017 și până la mijlocul anului trecut, situația sa profesională rămăsese un mister. Multă lume, mai ales din zona politică, îl cataloga pe premierul desemnat ca fiind șomer. Anul trecut însă, presa a aflat că Orban lucrează cu jumătate de normă la o companie de construcții din Târgu Mureș - Revicond Canaltech SRL -, ceea ce a făcut, pe bună dreptate, să se nască întrebarea cum poate Orban să lucreze în Târgu Mureș, dacă el se află toată ziua la București, fiind ocupat cu politica.

În primăvara anului trecut, „Jurnalul” a dezvăluit că societatea Revicond Canaltech a devenit operator pe piaţa extracţiei gazelor naturale și a extracţiei petrolului brut. Operaţiunea a avut loc la câteva luni după ce SC Revicond Canaltech a decis să-şi stabilească un punct de lucru în Bucureşti, chiar în toiul dezbaterii cu privire la modul în care preşedintele PNL îşi poate desfăşura activitatea de salariat la această companie din judeţul Mureş, în timp ce activitatea politică îl obligă pe Orban să stea mai mult în Capitală.

Firma la care Ludovic Orban era angajat cu jumătate de normă, începând din luna decembrie a anului 2017, este controlată de un apropiat al acestuia, Daniel Ioan Boca, şi a luat fiinţă în mai 2011, având-o ca unic asociat pe Mariana Codruţa Boca. În ianuarie 2014, aceasta din urmă decide să cedeze toate părţile sociale ale firmei unei anume Viorica Roşca, din Târgu Mureş. În 2016, ca urmare a decesului noii patroane, acţiunile Revicond Canaltech SRL sunt preluate de acţionarii continuatori ai acesteia, Alexandra Ciucă şi Horaţiu Suciu. Ulterior, în structura acționariatului intră companiile SC SMT Rohrtechnik SRL şi SC Terebro Production SRL. Prima este deţinută şi administrată de apropiatul lui Ludovic Orban, Daniel Ioan Boca, iar a doua este deţinută de un anume Bogdan Alexandru Tudorache. În data de 8 august 2017, SMT Rohrtechnik SRL şi SC Terebro Production SRL achiziţionează întregul capital social al SC Revicond Canaltech SRL, iar administrator al companiei devine Daniel Ioan Boca. Ulterior, se mai numeşte un administrator, în persoana Mihaelei Brejan.

În decembrie 2017, exact în perioada în care Ludovic Orban devine salariat part time al acestei societăţi, acţionarii Revicond Canaltech SRL decid din nou majorarea capitalului social şi cooptarea ca nou asociat a cetăţeanului italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timişoara, Ghanem Said. În aceeaşi zi, SC Terebro Production SRL decide să cesioneze coasociaţilor săi toate părţile sociale deţinute la firma care l-a angajat pe preşedintele Partidului Naţional Liberal, astfel încât, de atunci, societatea este deţinută, în părţi egale, de SC SMT Rohrtechnik SRL şi de Ghanem Said.

Societatea a încheiat mai multe contracte cu statul.

 

Pe vremea când era parlamentar, Orban a votat Legea Dării în Plată. După ce s-a angajat la SCP Trăilă și Asociații, partidul „particularului” Orban a atacat aceeași lege la Curtea Constituțională. Iar inițiatorul a fost dat afată din partid

 

Casa de avocatură a lui Doru Trăilă, angajator al președintelui PNL, reprezintă interesele OTP Bank. Și este asistată nu doar de subinginerul Ludovic Orban, ci și de „consultantul anticorupție” Dumitru Dumbravă, general SRI

×