x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete După TVR, şi Ministerul Culturii este „luminat” de RCS&RDS! Valoare: 2 milioane de euro

După TVR, şi Ministerul Culturii este „luminat” de RCS&RDS! Valoare: 2 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    03 Aug 2016   •   11:56
După TVR, şi Ministerul Culturii este „luminat” de RCS&RDS! Valoare: 2 milioane de euro

Compania de televiziune prin cablu şi furnizor de internet RCS&RDS a intrat puternic pe piaţa distribuitorilor de energie electrică pentru instituţiile statului. Într-o lună de zile, societatea controlată de afaceristul Zsoltan Teszari a pus mâna pe două contracte cu finanţare direct de la bugetul de stat, încheiate, pe de o parte, cu Societatea Română de Televiziune (SRTV), dar şi cu Ministerul Culturii, condus de tehnocrata Corina Şuteu, o altă apropiată a regimului Boc-Băsescu, pe vremea când conducea filiala ICR de la New York. Jurnalul Naţional prezintă ambele afaceri cu energie electrică derulate de RCS&RDS cu statul şi legăturile acestei societăţi cu familia fostului preşedinte, Traian Băsescu.

Ministerul Culturii a semnat un contract în valoare de aproximativ 2 milioane de euro fără TVA pentru alimentarea cu energie electrică a sediului central al instituţiei, din Splaiul Unirii. Furnizorul este nimeni altul decât societatea RCS&RDS SA, cu care recent instituţia guvernamentală a încheiat acordul-cadru cu numărul 3504/2016. Cerinţa Ministerului Culturii a fost aceea a preţului cel mai scăzut, dorind, iniţial, să pună la bătaie 9.315.165,34 lei fără TVA.

Va lumina Cultura până în 2020

În urma deschiderii tuturor celor 4 oferte depuse, Ministerul Culturii a decis să atribuie contractul companiei RCS&RDS, care a venit cu o ofertă de 8.222.754,4 lei fără TVA. Cu aceeaşi companie vor fi încheiate, fără reluarea procedurii competiţiei, şi contractele subsecvente până în 1 ianuarie 2020, potrivit caietului de sarcini. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat.

Contractul iniţial are o valabilitate de 48 de luni, Ministerul Culturii estimând că va consuma, în această perioadă, doar pentru alimentarea cu energie electrică a sediului central, o cantitate cuprinsă între 24.000 şi 27.820 MWh de curent de tensiune medie. Pentru anul 2016, Ministerul Culturii estimează, pentru acelaşi sediu, un consum de energie electrică cuprins între 4.335 şi 5.055 Mwh, iar pentru fiecare din anii 2017, 2018 şi 2019, un consum cuprins între 6.000 şi 6.955 MWh. Pentru primele trei luni ale anului 2020 se estimează un consum de curent electric cuprins între 1.665 şi 1.900 MWh.

A câştigat contractul cu TVR la diferenţă de un leu

Compania de televiziune prin cablu şi internet a intrat puternic pe piaţa distribuitorilor de energie electrică, având ca şi clienţi instituţii ale statului. Nu mai devreme de luna iulie, RCS&RDS SA a reuşit să pună mâna pe un alt contract, scos la bătaie de Televiziunea Română, în valoare de 1.167.704,3 lei fără TVA.

În mod paradoxal, RCS&RDS a reuşit să surclaseze operatori importanţi de profil de pe piaţa din România, contractul cu TVR fiind adjudecat la o diferenţă de… un leu faţă de următorul clasat. Astfel, SC Electrica Furnizare SA a oferit TVR un preţ de 1.167.705,3 lei fără TVA, în timp ce RCS&RDS SA a oferit 1.167.704,3 lei fără TVA. Alte companii care au fost declasate de oferta RCS & RDS sunt Energie Muntenia SA, Elsaco Energy SRL sau Industrial Energy SA.

Compania lui Zsoltan Teszari va furniza Societăţii Române de Televiziune, potrivit caietului de sarcini, timp de un an de zile, o cantitate de 315.615 KW pentru sediul central al instituţiei, din Calea Dorobanţilor, precum şi pentru cele două sedii din Bucureşti, aplasate în Strada Moliere şi Strada Doctor Felix. De asemenea, RCS&RDS SA va furniza curent electric şi pentru sediul SRTV din Comuna Jilava, dar şi pentru studiourile teritoriale de la Cluj, Iaşi, Târgu Mureş şi Craiova.

Statul, client de bază al furnizorului de electricitate 

De la sfârşitul anului trecut, SC RCS&RDS a fost selecţionată de mai multe instituţii publice locale sau centrale pentru a furniza energie electrică. Contractele au fost încheiate, unele dintre ele prin licitaţie, altele prin negociere directă sau tranzacţionare la Bursa Română de Mărfuri. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, UM 02133 Constanţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Prefectura Judeţului Vrancea, Administraţia Naţională Apele Române, Serviciile Publice de Transport Local Oradea şi Arad, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Craiova sau chiar Primăria condusă de Emil Boc, Cluj-Napoca, sunt doar câţiva dintre clienţii publici ai SC RCS&RDS în ceea ce priveşte achiziţia de curent electric de la această societate.

Spre exemplu, în data de 3 februarie 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca a încheiat cu societatea lui Szoltan Teszari un contract de furnizare de energie electrică în valoare de 1.738.328,75 lei fără TVA.

Afacerile se fac fie de unul singur, fie în asociere

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov a atribuit aceleiaşi societăţi, la data de 2 decembrie 2015, prin negociere directă, un contract similar în valoare de 533.221,41 lei fără TVA, în timp ce Ministerul Apărării Naţionale, prin UM 02133 Constanţa, a cumpărat, la data de 15 ianuarie 2016, de la un consorţiu format din GDF Suez Energy România, Industrial Energy SA şi RCS&RDS SA, curent electric în valoare de 12.085.239,01 lei fără TVA.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor a încheiat cu RCS & RDS SA, în data de 31 decembrie 2012, un contract în valoare de 287.884,91 lei fără TVA pentru alimentarea cu energie electrică.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a atribuit aceleiaşi firme, în data de 5 ianuarie 2016, un contract având acelaşi obiect, în valoare de 773.192.59 lei fără TVA.

Prefectura Judeţului Vrancea a cumpărat, în 4 decembrie anul trecut, curent electric de 23.632,8 lei fără TVA, în timp ce Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc a parafat o tranzacţie similară în valoare de 182.141 lei fără TVA.

Legăturile cu familia lui Traian Băsescu

Antena 3 a dezvăluit, încă din anul 2013, legăturile dintre familia fostului preşedinte Traian Băsescu şi reprezentanţii RCS&RDS. Astfel, pe 16 octombrie 2009, Giovanni Francesco, la acea vreme partenerul de viaţă al Ioanei Băsescu, s-a asociat cu RCS&RDS SA. RDS a devenit acţionar (50%) în firma Music Channel SRL, deţinătoarea licenţei pentru postul de televiziune Music Channel. La încheierea afacerii, RCS&RDS SA a fost reprezentată de Ioan Bendei. 

În urma afacerii, Giovanni Francesco şi Ioan Bendei au fost numiţi administratori ai Music Channel SRL. Ulterior, Music Channel a lansat în Ungaria şi Republica Moldova un post muzical cu acelaşi nume.

Pe 27 septembrie 2011, Giovanni Francesco şi compania RCS&RDS, care deţineau deja împreună postul Music Channel, au primit o licenţă audiovizuală de la CNA pentru a lansa o nouă televiziune muzicală, care se va numi H!T Music Channel.

Jurnalul Naţional a descoperit, însă, că acestea nu sunt singurele legături ale companiei lui Szoltan Teszari cu biroul notarial al fiicei fostului preşedinte. Astfel, potrivit unei încheieri în dosarul nr. 53302/3/2011 al Tribunalului Bucureşti, privind societatea Dalvig Corp SRL, aflată în procedură de insolvenţă, administratorul acesteia din urmă era Ioan Bendei, care a ocupat şi funcţia de administrator al SC RCS&RDS SA. Planul de reorganizare a societăţii, stabilit de administratorul judiciar, a fost adoptat, potrivit aceloraşi informaţii, în data de 14 iulie 2012.

În 22 octombrie 2012, la cererea administratorului judiciar al SC Dalvig Corp SRL, a avut loc şedinţa creditorilor, unde s-a aprobat, printre altele, vânzarea unui imobil al debitoarei, situat în Timişoara. Metoda vânzării agreate a fost aceea a negocierii directe. Ei bine, în data de 1 noiembrie 2012 a avut loc tranzacţia acestui imobil. Cumpărătorul a fost…. RCS&RDS SA, care a oferit un preţ final de 1.939.742,50 de lei. Contractul a fost autentificat în faţa notarului public Ioana Băsescu.

De anul trecut, SC RCS&RDS a devenit unul dintre principalii furnizori de energie electrică pentru instituţiile statului. TVR şi Ministerul Culturii au achiziţionat, doar în ultima lună şi jumătate, curent electric de la firma afaceristului Zsoltan Teszari

Compania, cunoscută până în prezent pentru afacerile din domeniul reţelelor de internet şi al furnizării serviciilor de telefonie, este foarte apropiată familiei fostului preşedinte Traian Băsescu. În 2012, după referendum, Ioana Băsescu a parafat achiziţia, de către RCS&RDS, a unui imobil din Timişoara, deţinut de o firmă administrată de Ioan Bendei, tot de la RCS&RDS.

×
Subiecte în articol: rcs rds RCS&RDS lumina ministerul culturii