x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Simona Dragomir, de la un băsist corupt la altul

Simona Dragomir, de la un băsist corupt la altul

de Oana Stancu Zamfir    |    14 Sep 2015   •   15:03

Daniel Ghioca, personajul cu care s-a asociat soția judecătorului Dragomir, și Radu Dinulescu, șeful său din Primăria Capitalei, sunt doi dintre oamenii cheie ai lui Traian Băsescu în mandatul de Primar. Au condus Direcția Juridică a Municipalității, acolo unde, potrivit Curții de Conturi, s-au făcut și cele mai mari nereguli și cel mai multe acte de corupție.

Juriștii Primăriei fie nu se prezentau la procesele în care trebuiau să apere instituția, fie nu declarau recurs la cele pierdute, fie, semnalează raportele Curții, nu puneau în aplicare hotărâri definitive în favoarea Primăriei.

Presa a relatat pe larg astfel de cazuri. Un exemplu care dovedește total sprijinul lui Traian Băsescu pentru cei doi este următorul: Dinulescu și Ghioca pierd un proces cu moștenitorii unui teren și Primăria e obligată să plătească circa 30 de miliarde de lei vechi, aproape un milion de dolari. Juriștii Capitalei nu declară recurs în termenul legal, iar când cazul a ajuns în presă, primarul Băsescu însuși sare să îi apere cu o minciună sfruntată. Băsescu susținea că sentința n-ar fi fost comunicată de Tribunal Primăriei, chiar dacă dovada comunicării exista. Ea ar fi avut însă o ștampilă cu tuș negru în timp ce direcția juridică folosise în acea zi tuș...violet. Este greu de imaginat însă că niște juriști care au proces cu o valoare atât de mare nu urmăresc pronunțarea și redactarea soluției.

Un val și mai mare de probleme a fost descoperit de Curtea de Conturi în relația cu agenții economici care ocupau cele peste 3000 de spații comerciale deținute de Primărie. 45 de milioane de euro anual a fost prejudiciul cauzat de Dinulescu, Ghioca și subordonații lor numai din debitele și penalitățile care ar fi trebuit recuperate de la aceștia. Ani de zile, juriștii Primăriei i-au făcut scăpați de datorii printr-o metodă extrem de trasparentă care ar fi făcut orice primar să-i zboare din funcție: ei acționau în judecată rău-platnicii abia după ce contractele de închiriere expirau. Celebru a fost cazul fast-food-ul Copli, situat chiar sub privirea primarului general, Traian Băsescu, care nu plătise din 1993 până în 2000 nici un leu, nici un dolar, acumulând de plată peste 6 milioane de dolari. Când să solicite recuperarea debitelor în instanță, juriștii Primăriei au uitat să timbreze cererea așa că datoriile s-au prescris. Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu uriaș lui Dinulescu în solidar cu subordonații săi, dar și cu primarul: 2,6 miliarde de dolari. În urma judecării, în mod ciudat, suma a fost reîmpărțită tuturor celorlalți, mai puțin lui Dinulescu, deși Codul Muncii stipulează foarte clar că, în cazul prejudiciilor, se răspunde în solidar.

De la Ghioca și Dinulescu, asociați cu paravanul grupării Bittner-Cocoș, Ion Petre, și cu soacra Andreei Vass, Eugenia Paul, Simona Dragomir avea să revină câțiva ani mai târziu în mediul Udrea-Cocoș, fiind angajată la SGG-ul condus de Daniela Andreescu, cea care a fost motorul monopolului lui Cocoș cu certificatele medicale pentru cei care munceau în străinătate.

Iulian Dragomir: “Nu am cunoscut acest amănunt despre soția mea”
Inițial, judecătorul Dragomir a refuzat în timpul emisiunii “Exces de putere” să comenteze asocierea cu grupul de interese amintit. Soția sa a transmis ulterior că nu are nicio legătură cu afaceriști din cercul Băsescu, intrând în firma de lenjerie pentru că a fost colegă de facultate cu Cosmina Englezian. Iar soțul său nu ar fi știut acest amănunt vreodată, fapt confirmat și de domnul judecător.

Despre detașarea de la CEC la Guvern, în subordinea uneltei cuplului Udrea-Cocoș, Daniela Andreescu, soții Dragomir nu au furnizat explicații. 


 

×