x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sora lui Dorin Cocoş, în afaceri cu apropiaţii familiei Băsescu

Sora lui Dorin Cocoş, în afaceri cu apropiaţii familiei Băsescu

de Ion Alexandru    |    18 Dec 2015   •   12:21
Sora lui Dorin Cocoş, în afaceri cu apropiaţii familiei Băsescu
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Aproape din nicio afacere care să aibă legătură cu familia lui Dorin Cocoş nu lipsesc personaje lipite de familia sau apropiaţii vechi ai lui Traian Băsescu. Iar punţile de legătură au avut, fără excepţie, probleme penale.

Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, implicată în contractele de 60 de milioane de euro pe care sistemul medical din România le-a atribuit companiilor controlate de aceasta şi de soţul ei, derulează afaceri imobiliare importante împreună cu fraţii Ionel şi Nicolae Dumitru, zis „Niro”.

Prin două dintre companiile pe care le controlează, însă, Anca Dinu a fost conectată direct la cercul de interese al lui Traian Băsescu şi al cuscrului acestuia, Bebe Ionescu. Oamenii de legătură nu au fost, de această dată, nici Elena Udrea, nici Dorin Cocoş, ci doi oameni de afaceri apropiaţi regimului fostului preşedinte.

Este vorba despre Dumitru Creştin şi Dumitru Bucşaru, ambii implicaţi în scandalul devalizării Companiei Române de Căi Ferate CFR, pe vremea când aceasta era condusă de un alt apropiat al lui Traian Băsescu, Mihai Necolaiciuc.

Afacerile din domeniul medical şi cel al construcţiei de imobile rezidenţiale sunt cele două pârghii prin care sora lui Dorin Cocoş a fost conectată nu doar la cercul de interese al lui Nicolae Dumitru NIRO, ci şi la cercurile de afaceri care au gravitat în jurul familiei Băsescu.

Încrengătura Creştin, gruparea NIRO-Dinu

Niro Investments, compania-mamă a afacerilor lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”, a dezvoltat, imediat după anul 2005, nu doar afacerile din centrul comercial Dragonul Roşu, care l-a făcut celebru pe afacerist, implicându-se şi în domeniul imobilar de lux. Încă de la bun început, Niro a atras-o lângă el pe Anca Dinu, sora lui Cocoş, în cadrul companiei Central Residential Park SA, dar şi în cadrul firmei Zenith Business Group & Partners SRL.

Prima companie a înfiinţat, ulterior, o subsidiară denumită SC Central Residential Park Doi SA, din acţionariatul căreia, până în 2007, au făcut parte SC Central Residential Park SA, SC DAIM Imobiliara SRL, Anca Dinu, Dona Florina şi Dumitru Creştin. Acesta din urmă este nimeni altul decât fratele lui Ion şi Vasile Creştin, acuzaţi de DIICOT în celebrul dosar al „Bancherilor”. DAIM Imobiliara SRL este o firmă de asemenea controlată de Dumitru Creştin.

După 2007, Dumitru Creştin a părăsit acţionariatul firmei, structura companiei arătând, în 29 noiembrie 2008, în felul următor: SC Central Residential Park SA (35% din acţiuni), Anca Dinu (30%), Delisa Invest 2002 SRL (10%) şi E.E.I. Imobiliara Investment SRL (25% din acţiuni), aceasta din urmă fiind controlată de Ileana Viorica Creştin, soţia lui Dumitru Creştin.

Unde se întinde „Dosarul bancherilor”

Dumitru Creştin este singurul dintre fraţii Creştin care nu este implicat în dosarul privind fraudele bancare, cunoscut drept „dosarul bancherilor”, în care procurorii DIICOT au reclamat un prejudiciu de 85 de milioane de euro. Primii puşi sub acuzare în acest dosar au fost Lucian Croitoru, fost director al BRD şi Volksbank, mai mulţi şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi, dar şi responsabili ai ATE Bank.

Fraudele bancare reţinute în acest dosar constau în atribuirea unor credite ilegale către Vasile şi Ion Creştin, fraţii lui Dumitru Creştin, şi către omul de afaceri Marius Locic. Din reţeaua iniţială investigată au mai făcut parte patru notari, printre care şi Liuba Alexandrescu, cea care a perfectat tranzacţiile terenurilor de la Nana către firma italienească Berfige SRL, care, ulterior, a vândut domeniul agricol Ioanei Băsescu.

Unul dintre pionii cei mai importanți, lobby-ist pe lângă oficialii băncilor care au acordat creditele, a fost chiar Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, neinvestigat, însă, până în acest moment.

În 2012, DIICOT Structura Centrală a demarat Ancheta privind săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, privind fraude bancare reprezentând credite acordare unor firme, fără ca acestea să întrunească însă condiţiile legale. La mijlocul anului 2015, procurorii au extins cercetările şi împotriva fostului vicepreşedinte al BRD, Sorin Popa, apropiat al lui Bebe Ionescu şi al Elenei Udrea, pentru complicitate la spălare de bani.

Un alt personaj implicat în reţeaua bancherilor, cercetat în acest dosar, este afaceristul Remus Truică, despre care procurorii susţin că este chiar unul dintre capii grupării infracţionale şi beneficiarul unor credite frauduloase în valoare de 35 de milioane de euro, bani pe care Truică i-a investit în proprietăţi imobiliare, maşini şi ambarcaţiuni de lux.
Creditele au fost contractate de Truică fie direct, fie prin intermediul unor interpuşi, printre care se numără şi şoferul său, care a obţinut un credit de 7 milioane de euro. Împrumuturile au fost garantate cu bunuri imobiliare supraevaluate.
Conexiunea cu milioanele de euro din sistemul medical

Din cercul de afaceri al Ancăi Dinu – NIRO mai face parte şi compania SC Zenith Business Group & Partners SRL. Societatea a fost implicată şi într-un tun dat de familia Cocoş, cu sprijinul fostului primar Poteraş, de la Sectorul 6, la Piaţa Crângaşi. Însă un alt amănunt iese în evidenţă cu privire la această firmă. Ultima notificare la Registrul Comerţului, din 12 octombrie 2010, arată că structura acţionariatului SC Zenith Business Group & Partners SRL era compusă din Central Residential Park SA, Anca Dinu, SC E.E.I. Imobiliara Investment SRL (controlată de soţia lui Dumitru Creştin), Ionel Dumitru (fratele lui Niro) şi o companie SC Limas Group SRL, reprezentată de un anume Marian Chiriac. Nu ştim dacă bărbatul are vreo legătură de rudenie cu fosta soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa, recăsătorită Chiriac. Ei bine, această societate a derulat, numai în ultimii doi ani ai Guvernului Boc, un număr de 34 de contracte cu spitalele din România, pentru care a încasat suma totală de aproximativ 5 milioane de euro. Spitalele la contractele cărora Limas Group SRL a avut „lipici” au fost Sfântul Pantelimon, Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Timişoara, „C.F. 2”, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Serviciul Român de Informaţii, Spitalul Militar Central „Carol Davila”, Spitalul Clinic „Sfântul Ioan, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi şi Institutul Oncologic Chiricuţă, din Cluj-Napoca.

60 de milioane de euro a încasat familia Cocoş-Dinu din sistemul medical în perioada guvernării Boc, prin intermediul Limas Group.

Fiica lui Dumitru Bucşaru, în business cu fosta familie a Elenei Udrea

Anca Dinu mai este asociată în cadrul firmei SC D & D Global SRL, companie care activează pe piaţa medicală. Până în anul 2010, structura acţionariatului acestei firme era compusă din Anca Dinu, Steluţa Lucov şi Magdalena Ramona Bucşaru, născută la data de 28 octombrie 1992, în Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Aceasta este fiica cea mare a afaceristului Dumitru Bucşaru, un alt apropiat al lui Traian Băsescu, încă de pe vremea când fostul preşedinte conducea Ministerul Transporturilor. Ulterior, Dumitru Bucşaru a devenit un apropiat al Elenei Udrea.

Bucşaru, fost patron al Unirea Urziceni, a fost implicat în dosarul privind fraudarea CFR, în timpul mandatului de director al lui Mihai Necolaiciuc. În acelaşi dosar a apărut, printre alţii, şi numele unui anume Mihai Bătrânu, cumnatul lui Dumitru Creştin.

În martie 2015, Dumitru Bucşaru a fost reţinut de procurori pentru bancrută frauduloasă. Acesta a contractat un credit la CEC, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru construcţia complexului rezidenţial Green City, din comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. Cum afacerile nu au mers deloc bine, compania lui Dumitru Bucşaru a intrat în insolvenţă, acesta vânzând ilegal activele societăţii şi întocmind evidenţe contabile nereale. Doar 30 la sută din aceste active au fost recuperate, procurorii estimând prejudiciul la 1,5 milioane de lei.

Magdalena Ramona Bucşaru a părăsit firma controlată de Anca Dinu în data de 7 septembrie 2010. Ulterior, în firma D & D Global SRL a intrat un anume Adrian Ionel Petrache, care i-a luat locul acţionarului Steluţa Lucov.

Combinațiile lui Dorin Cocoş s-au derulat de cele mai multe ori prin intermediul apropiaţilor. Una dintre acestea este chiar sora sa, care a fost partener de business cu Niro şi cu Dumitru Bucşaru. Iar apropierile nu se opresc aici, un alt personaj cunoscut f iind Bebe Ionescu, cuscrul fostului preşedinte.
 

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos anchete ancheta traian basescu