x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Spionii, dotaţi de Moşu’ cu aparatură nouă de filaj

Spionii, dotaţi de Moşu’ cu aparatură nouă de filaj

de Ion Alexandru    |    29 Dec 2017   •   08:24
Spionii, dotaţi de Moşu’ cu aparatură nouă de filaj

Un fost salariat al Centrului de Radiocomunicații al Ministerului Apărării Naționale urmează să livreze, prin intermediul companiei pe care o deține, tehnică specială pentru Serviciul Român de Informații. Mai exact, SRI, prin Brigada Antiteroristă, a achiziționat de la compania fostului militar un sistem de transmisie video și de recunoaștere a numerelor de înmatriculare a autoturismelor, contractul fiind atribuit fără licitație, prin organizarea unei selecții de oferte prin procedură simplificată. SC Starc4Sys SRL, societatea lui George Cristian Ghimfus, a livrat, de la sfârșitul mandatului Guvernului Ponta, până în prezent, dar, cu predilecție, în perioada cât la guvernare s-a aflat Dacian Cioloș, tehnică specială către unitățile militare ale MApN, dar și către STS sau chiar pentru Direcția Națională Anticorupție. Valoarea totală a contractelor primite, de la instituțiile de forță, de către compania fostului angajat al Armatei se ridică la 8 milioane de euro.

 

Instituția care a apelat la serviciile oferite de către SC Starc4Sys SRL se numește UM 0466 București, denumirea militară a unei structuri din cadrul Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații. UM 0466 București a anunțat, în data de 16 noiembrie 2017, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), faptul că intenționează să achiziționeze un sistem de transmisie video și de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (sistem de supraveghere), precizând pentru firmele interesate că nu va organiza o licitație publică în acest sens, ci că va face o selecție de oferte, prin procedură simplificată, prețul de pornire fiind de maximum 390.756,3 lei fără TVA.

La procedură, s-au prezentat mai multe companii de profil, printre care SC Starc4Sys SRL București, SC GTS Telecom SRL București, SC Systegra Engineering SRL Ploiești și SC Electronic Security System SRL București. Criteriul eliminatoriu impus de autoritatea contractantă a fost cel al prețului celui mai scăzut.

Deschiderea ofertelor și desemnarea câștigătorului au avut loc înainte de Crăciun, în data de 20 decembrie, unde cea mai bună ofertă a fost cea depusă de SC Starc4Sys SRL, care a cerut un preț de 360.000 de lei fără TVA, adică de 428.400 de lei cu TVA inclus (95.200 de euro). Firma în cauză a fost declarată câștigătoare, fiind încheiat, în acest sens, între societate și autoritatea contractantă contractul cu numărul 93/2017.

 

În ce constă echipamentul achiziționat

Concret, potrivit caietului de sarcini care a însoțit procedura de atribuire organizată de UM 0466 București, Brigada Antiteroristă din SRI a achiziționat un număr de 15 camere video 4G penru utilizare exterioară, dotate cu GPS, capabile să funcționeze la temperaturi minime de minus 20 de grade Celsius și maxime de plus 60 de grade Celsius. Fiecare cameră video este prevăzută cu câte două sloturi de stocare de câte 128 GB, iar autonomia acumulatorilor este de patru ore. Pe lângă aceste camere, SRI a mai achiziționat și un server 2X12 Core, cu memorie RAM de 192 GB, dotat cu o unitate optică tip DVD-ROM, o unitate NAS de 64 TB, dar și licențe soft pentru acest echipament special.

SRI a impus furnizorului obligația de a garanta faptul că bunurile livrate prin contract sunt noi și nefolosite, că sunt funcționale și că nu prezintă niciun defect de proiectare, de manoperă sau din pricina oricărei alte acțiuni sau omisiuni a firnizorului, precum și că sistemul livrat va funcționa la parametrii solicitați, în condiții normale de utilizare. Perioada de garanție a aparaturii este de trei ani. Aparatura urmează să intre în posesia SRI, iar, conform contractului, achizitorul se obligă să plătească prețul, “prin mijloace de plată admise de lege”, în termen de 30 de zile de la data emiterii documentelor de recepție, în baza facturii fiscale în original, a documentelor de recepție calitativă și cantitativă, a certificatului de calitate și a certificatului de garanție.

 

Clauze confidențiale

Fiind vorba despre o achiziție făcută de Serviciul Român de Informații, scopul concret pentru care UM 0466 București a făcut această cumpărătură nu este menționat nici în documentația de atribuire a contractului, nici în specimenul de contract, aflat pe lista documentelor care au însoțit caietul de sarcini.

Mai mult, caracterul confidențial al achiziției rezultă și din articolul 26 al contractului, unde se specifică faptul că niciuna dintre părțile contractante nu are dreptul, fără acordul scris al celeilalte părți, să facă cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terțe părți, în afara persoanelor implicate în derularea contractului. Totodată, este interzisă utilizarea informațiilor și a documentelor obținute sau la care părțile au acces, în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-și îndeplini obligațiile contractuale. De asemenea, dezvăluirea oricărei informații față de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidențial și se va extinde numai asupra acelor informații necesare în vederea îndeplinirii acestuia.

 

Firmă înființată în 2013

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania căreia SRI i-a atribuit acest contract, SC Starc4Sys SRL, a fost înființată, în București, la data de 8 martie 2013, având ca obiect de activitate intermedierea în comerțul cu ridicata. Asociat unic și administrator al companiei era, la data fondării ei, George Cristian Ghimfus, născut în Alexandria, județul Teleorman, și domicilat în Sectorul 3 al Capitalei.

În data de 6 iunie 2016, asociatul unic al SC Starc4Sys SRL decide ca societatea să deruleze ca activitate secundară și servicii privind sistemele de securitate, în afara sediului social și al punctelor de lucru.

Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm că George Cristian Ghimfus a deținut și pachetul majoritar de acțiuni la o altă companie, SC Tams-Com Company SRL București, înființată în anul 2005, și care îi avea ca și co-asociați pe Simona Tatiana Bobocel și pe Florin Daniel Panta. SC Tams-Com Company SRL avea ca obiect de activitate telecomunicațiile.

În 29 aprilie 2017, SC Starc4Sys SRL și SC Tams-Com Company SRL au fuzionat, prima absorbind-o pe cea de-a doua, preluându-i activele și pasivele, iar George Cristian Ghimfus a devenit asociat majoritar al companiei rezultate.

De asemenea, în 28 mai 2015, George Cristian Ghimfus, împreună cu Florin Daniel Panta și cu un anume Adrian Paul Sîngheorghe au fondat o altă societate, SC GX Telecom Technology SRL, de asemenea având ca obiect de activitate telecomunicațiile. În 21 martie 2014, asociatul Sîngheorghe îi cesionează lui Ghimfus toate părțile sociale, iar, în data de 9 august 2017, SC GX Telecom Technology si-a încetat activitatea și a fost dizolvată.

 


Patronul, fost salariat al Radiocomunicațiilor MApN

Legăturile patronului SC Starc4Sys SRL cu instituțiile de forță ale statului sunt mult mai vechi decât contractul încheiat cu Brigada Antiteroristă a SRI. Asta, deoarece George Cristian Ghimfus a lucrat, până în urmă cu câțiva ani, la Ministerul Apărării Naționale. Informația reiese dintr-un document oficial, mai exact din declarația de avere a soției sale, cadru activ în Ministerul Administrației și Internelor.

Astfel, în anul 2009, Marcela Ghimfus, ofițer superior în cadrul Secției 12 Poliţie București, structură aflată în subordinea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, menționa, în declarația de avere întocmită și depusă, că deține, împreună cu soțul său, George Cristian Ghimfus, un apartament în București, achiziționat în cursul anului 2003. La rubrica venituri realizate împreună cu membrii familiei, cadrul MAI preciza că soțul, George Cristian Ghimfus, cu care are doi copii, era, la acel moment, angajat al Ministerului Apărării Naționale, de unde a încasat venituri salariale de 36.000 de lei.

În declarația de avere depusă de aceeași Marcela Ghimfus, în anul 2010, se arată că soțul lucra la SC CSR România SA. Aceasta este denumirea Centrului pentru Servicii de Radiocomunicații din cadrul Minsterului Apărării Naționale.

Ei bine, în ultima declarație de avere a Marcelei Ghimfus, întocmită în data de 6 aprilie 2017, soțul apare ca salariat al SC Starc4Sys SRL, de unde a încasat venituri salariale de 90.000 de lei.

 

5,6 milioane de euro, contracte cu Armata

Iată, așadar, cum fostul salariat al MApN, George Cristian Ghimfus, a trecut la civilie și s-a apucat de afaceri cu instituțiile de forță ale statului. Și asta nu este tot. Deoarece societatea sa, SC Starc4Sys SRL a derulat, începând cu anul 2015, contracte pe bandă rulantă cu Ministerul Apărării Naționale. Nu mai puțin de opt unități ale MApN au atribuit firmei lui Ghimfus contracte în valoare de 26.825.922,3 lei cu TVA (5.641.123,1 euro).

  • Prima entitate cu care firma în cauză a încheiat contracte este UM 02415 București (Direcția Tipografică a MApN). Aceasta a atribuit, în data de 23 octombrie 2015, firmei SC Starc4Sys SRL, un contract în valoare de 175.261,6 lei cu TVA (43.815,4 euro), pentru furnizarea unor echipamente necesare funcționării unor servere. La 2 decembrie 2015, între cele două entități se parafează un alt contract, în valoare de 540.000 de lei cu TVA (120.000 de euro) pentru furnizarea unui sistem de comunicații. Al treilea contract, încheiat în aceeași zi, în valoare de 355.897,4 lei cu TVA (79.088,3 euro), avea ca obiect furnizarea unui sistem de comunicații prin satelit. Un al patrulea contract a fost încheiat la 31 decembrie 2016 și a vizat furnizarea unei camere de filmare ultrarapidă, în valoare de 1.745.270,4 lei cu TVA (387.837,9 euro). La 30 octombrie 2017, între UM 02415 și SC Starc4Sys SRL se mai încheie două contracte. Primul, în valoare de 31.732,5 lei cu TVA (7.051,7 euro), iar al doilea, în valoare de 33.320 lei cu TVA (7.404,4 euro). Ambele vizează proiectarea unor lucrări de comunicații electronice.
  • UM 02550 București (Departamentul pentru Armamente al MApN) a atribuit, de asemenea, firmei lui Ghimfus, în data de 13 aprilie 2016, un contract în valoare de 6.815.520 de lei cu TVA (1.514.560 euro), pentru furnizarea unor ambulanțe de tip B.
  • UM 02574 București (Compartimentul Logistic Întrunit al MApN) a încheiat cu aceeași firmă contracte în valoare de 15.040.194,5 lei cu TVA (3.342.265.4 euro). Contractele au fost parafate la 18 septembrie 2015 și la 16 august 2016 și au vizat furnizarea unor containere pentru depozitarea documentelor clasificate.
  • UM 02456 București (Statul Major General) a atribuit SC Starc4Sys SRL, în data de 4 noiembrie 2016, un contract de 727.272,7 lei cu TVA (161.616,2 euro), pentru furnizarea unor autospeciale de sonorizare.
  • UM 02003 Constanța (Forțele Navale) a încheiat, în 10 august 2015, cu aceeași companie, un contract de 409.609,2 lei cu TVA (91.024,3 euro), pentru furnizarea de plăci electronice.
  • UM 01575 București a atribuit SC Starc4Sys SRL, în data de 26 aprilie 2016, un contract de 162.835,2 lei cu TVA (36.185,6 euro), pentru furnizarea de aparatură.
  • UM 02444 Sibiu a încheiat cu aceeași firmă, la 15 noiembrie 2016, un contract în valoare de 664.699,8 lei cu TVA (147.711,1 euro), pentru achiziția unei rețele de iluminare a unui imobil din Brașov.
  • UM 02587 București (Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială al MApN) a atribuit firmei lui Ghimfus, în data de 18 iulie 2017, un contract în valoare de 115.032,5 lei cu TVA (25.562,8 euro) pentru furnizarea unui sistem de supraveghere video.

 

 

Compania are în portofoliu servicii prestate pentru STS și DNA

În afară de MApN și SRI, firma lui George Cristian Ghimfus se poate lăuda că a câștigat contracte și cu Serviciul de Telecomunicați Speciale și chiar cu Direcţia Națională Anticorupție. Pentru instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, SC Starc4Sys SRL a livrat, la data de 16 noiembrie 2016, camere video cu accesorii în valoare de 123.833,4 lei cu TVA (27.518 euro). STS a încheiat cu aceeaşi firmă, la 28 iunie 2017, un contract de 979.972,5 lei cu TVA (217.549,5 euro), pentru servicii de instalare a unor echipamente.

Alte instituții ale statului care au derulat contracte cu compania respectivă sunt: ACOM (1.381.105 euro cu TVA), Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (60.444,4 euro cu TVA), Opera Comică pentru Copii București (112.483,1 euro cu TVA), Inspectorarul General pentru Imigrări din MAI (17.629,5 euro cu TVA) și Transelectrica (12.000 euro cu TVA).

 

15 camere de filmat, dotate cu GPS și transmisie 4G, au fost achiziționate de UM 0466 București (structură a Brigăzii Antiteroriste a SRI). Furnizor este compania unui fost salariat al Ministerului Apărării.

 

 

Fostul angajat al Armatei dotează, de doi ani, unităţile militare ale MApN cu ambulanțe, camere de supraveghere, echipamente de comunicații și instalații de iluminare.

×