x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Statul confundă Herghelia Naţională cu mârţoagele

Statul confundă Herghelia Naţională cu mârţoagele

de Adrian Stoica    |    13 Aug 2015   •   16:55
Statul confundă Herghelia Naţională cu mârţoagele
Sursa foto: Zuzule/Getty Images/iStockphoto

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva este cel mai mare proprietar de cai din ţară, dar această activitate nu poate fi considerată şi o afacere profitabilă.

Cheltuielile curente ale regiei cu administrarea celor 12 herghelii şi patru depozite de armăsari se ridică la 40 de milioane de lei pe an, în timp ce veniturile realizate sunt de numai 25 de milioane de lei.

Efectivele de cabaline din grajdurile Romsilva numără până la 3.000 de capete, după ce în urmă cu câţiva ani acestea se ridicau la 4.000. Scăderea numărului de cai nu a fost întâmplătoare, prin această reducere, controlată, încercându-se să se păstreze un echilibru între venituri şi cheltuieli. Aproximativ jumătate din acest efectiv face parte din caii de rasă incluşi în patrimoniul naţional (generic numiţi Herghelia Naţională). „Sunt cai selecționaţi după criterii foarte riguroase de către o comisie specială şi ulterior cumpăraţi de stat. Pentru un astfel de exemplar primim între 9.000 şi 10.000 de lei, iar ei rămân în continuare în grija noastră”, ne spune Gheorghe Dima, directorul Direcţiei de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor din Romsilva.

Statul uită să plătească

Întreţinerea unui exemplar din Herghelia Naţională costă 45 de lei pe zi regia, dar statul nu plăteşte decât 20 de lei pentru un armăsar şi 17 lei pentru o iapă. Plăteşte este un fel de a spune, pentru că dacă ne luăm după seriozitatea cu care îşi onorează obligaţiile financiare, aceste exemplare ar fi fost de mult moarte. Alocaţia de hrană pe care nu o prea primim este stabilită la nivelul anului 2006. De atunci ea nu a mai fost indexată. Chiar şi în aceste condiţii, dacă mergem pe tarifele din 2006, ar trebui să primim 7,2 milioane de lei, iar dacă mergem pe tarifele din 2015, suma ar fi de 15 milioane de lei”, potrivit directorului Gheorghe Dima. Cu toate acestea, prin bugetul Ministerului Mediului s-au alocat doar 2,8 milioane de lei, dar nici măcar aceşti bani nu au fost viraţi până acum. La această sumă putem adăuga alte cinci milioane de lei, restanţe de anul trecut.

Dotările lasă mult de dorit

Pentru modernizarea infrastructurii, ar fi nevoie de aproximativ 15 milioane de euro. „Aceşti bani ne-ar permite să ajungem la un nivel normal. Gândiţi-va că până acum câţiva ani lucram cu tractoare vechi de peste 30 de ani, în condiţiile în care avem 3.000 de hectare de păşuni şi 5.000 de hectare de teren arabil”, ne spune reprezentantul Romsilva. Mai mult, regia a pierdut 25% din venituri după ce i-a fost retrasă subvenţia la hectar pentru că nu are ca activitate de bază agricultura. Potrivit unei directive europene, pentru a putea primi această subvenţie, în continuare, direcţia ar fi trebuit să realizeze minimum 5% din venituri din agricultură.

Soluția - fondurile europene

Conducerea Romsilva are pregătit un proiect de reorganizare a sectorului de creştere a cailor de rasă într-o entitate cu personalitate juridică, eligibilă să atragă investiţii şi fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, a exploataţiilor agricole prin care asigură hrana cailor, dar şi finanţarea bazelor spor după ce, de la 1 iulie, cele 12 herghelii şi patru depozite de armăsari au fost scoase din structura direcţiile silvice locale şi grupate într-o direcţie, în structura centrală a regiei. Urmează obţinerea personalităţii juridice, după care se vor putea accesa fonduri europene.

×
Subiecte în articol: romsilva armasari cai