x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete STS pierde licitaţii organizate chiar de STS!

STS pierde licitaţii organizate chiar de STS!

de Dan Constantin    |    05 Feb 2014   •   18:08
STS pierde licitaţii organizate chiar de STS!
Sursa foto: Razvan Chirita/Mediafax Foto

Instituţia care administrează Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) este STS. Sistemul a fost introdus, aşa cum menţionează STS, “în scopul furnizării către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 care asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor”.

Pentru a mări performanţa sistemului administrat, STS a obţinut fonduri substanţiale de la buget sau UE, organizând procedurile de achiziţie. Sunt însă situaţii când STS îşi dă cu stângul în dreptul şi  eşuează chiar în licitaţiile organizate de conducerea instituţiei.

Cazul public de eşec managerial “etalat” pe site STS la care ne referim este legat de licitaţia pentru “Extinderea sistemului informatic pentru realizarea  interoperabilităţii informaţionale în cadrul SNUAU între dispeceratele de urgenţă ale agenţiilor specializate ale Poliţiei, Ambulanţei şi Pompierilor şi staţiile de intervenţie ale acestora la nivelul oraşelor”. Este de fapt un contract de circa un milion de dolari pentru furnizare de echipamente de acces radio care să permită comunicarea între unităţile şi echipele de intervenţie. Licitaţia deschisă s-a lansat de autoritatea contractantă STS – Unitatea Militară 0572 Bucureşti în 4 iunie 2013, achiziţia echipamentelor fiind sub semnul urgenţei, deoarece fondurile europene puteau fi accesate până la începutul anului 2014. Caietul de sarcini specifica explicit şi în detaliu că echipamentele trebuie să fie compatibile cu reţeaua deja existentă administrată de STS. “Reţeaua existentă este realizată integral cu echipamente produse de firma Hughes Network Systems din seria AiReach AB 9800, iar administrarea reţelei şi a serviciilor oferite se asigură cu sistemul integrat de management şi supervizare asigurat de aceeaşi firmă” ­ precizează caietul de sarcini al licitaţiei.

Procedura a fost rapid contestată de firma SC Clip Soft SRL din Bucureşti, care solicita Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în 14.06.2013, suspendarea şi anularea procedurii de licitaţie deschisă organizată de STS. Contestatorul arăta că prin caietul de sarcini sunt impuse condiţii tehnice şi specificaţii amănunţite care impun a fi ofertate doar produsele HUGHES, ceea ce au “ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrângă concurenţa între operatorii economiei”.

Aşadar, STS a organizat o licitaţie de “ochii lumii” deoarece doar firma Hughes putea să livreze echipamentul compatibil cu dotările livrate anterior. Argumentele contestaţiei au fost admise de CNSC prin decizia din 26.06.2013, respingând toate “argumentele” STS, care voia să facă din alb-negru, susţinând că nu a favorizat vreun produs anume. CNSC a decis anularea procedurii de atribuire. Din 26 iunie 2013 până acum nu există o comunicare publică din partea STS în legătură cu soarta proiectului care urma să asigure interoperabilităţi “pe tot teritoriul”. Nici un cuvânt despre “urgenţa achiziţiei” menţionate la lansarea operaţiei, nici despre soarta fondurilor europene alocate extinderii proiectului 112.

Concluzia: STS a pierdut o licitaţie organizată chiar de capetele luminate specificate a fi, conform Formular nr. 13, “pesoanele cu funcţii de decizie: dl Opriş Marcel – directorul STS şi dl Popescu Dănuţ – şeful UM 0572 Bucureşti”.

×