x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sufrageria lui Oprea nu mai este a lui Oprea

Sufrageria lui Oprea nu mai este a lui Oprea

de Ion Alexandru    |    07 Iun 2018   •   10:42
Sufrageria lui Oprea nu mai este a lui Oprea

Celebra “sufragerie” a lui Gabriel Oprea, unde, în seara alegerilor prezidenţiale din anul 2009, s-au strâns şefii SRI, George Maior şi Florian Coldea, actualul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, sociologul tehnocrat Vasile Dîncu, ex-primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi fostul senator Anghel Iordănescu, nu îi mai aparţine lui Gabriel Oprea. Acesta a donat vila din cartierul Cotroceni copiilor săi, Gabriel Marin Oprea şi Ana-Maria Tudor, tranzacţia efectuându-se în anul 2016, înainte ca procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie să apuce să instituie sechestrele asigurătorii în vederea recuperării pagubelor din dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Şi nu doar vila din Cotroceni a  fost donată de Oprea în acelaşi an 2016, ci şi două terenuri importante ca valoare de piaţă din oraşul Voluntari, precum şi o clădire de birouri din Capitală. La un moment dat, DNA a anunţat că sechestrul asigurător pe bunurile tranzacţionate de Oprea, în această manieră, a fost extins, însă, în momentul trimiterii dosarului în judecată, această informaţie s-a evaporat.

15 iunie 2016 este data la care Gabriel Oprea a depus ultima declaraţie de avere, în calitatea sa de senator. Faptul că generalul deţine mai multe case decât preşedintele Kaus Iohannis nu este neapărat o informaţie surprinzătoare, însă cu adevărat spectaculos este “mormanul” de bani pe care aceste imobile l-au produs, anual, pentru familia fostului vicepremier.

Până în 2016, soţii Gabriel şi Sanda Oprea deţineau, conform documentului la care am făcut referire, trei terenuri intravilane, dintre care două în staţiunea Venus, de pe litoral, primul de 98,76 mp + 28,32 mp, cumpărat în anul 2001, şi al doilea, în suprafaţă de 77 mp + 53 mp + 31,33 mp, cumpărat în anul 2004. Al treilea teren este situat în staţiunea Predeal, sat Cioplea, în suprafaţă de 58 mp, achiziţionat în anul 2002. La aceste terenuri se adaugă două apartamente în Bucureţti, ambele achiziţionate în anul 1993, dintre care unul în suprafaţă de 75,57 mp, iar al doilea în suprafaţă de 64,78 mp, la care se adaugă un spaţiu comercial, în Bucureşti, în suprafaţă de 74.16 metri pătraţi, achiziţionat în anul 1994.

Proprietăţile imobiliare ale lui Gabriel Oprea nu se termină, însă, aici. El mai deţine două case de vacanţă. Una în Venus, compusă din parter, etaj şi garaj, în suprafaţă de 167,30 mp, iar a doua în Predeal, în suprafaţă de 153,82 mp.

Chirii de 150.000 de euro pe an

Toate acestea reprezintă numai o parte din averea generalului Oprea. Se poate observa că lipseşte de pe listă exact vila din cartierul Cotroceni, în incinta căreia se regăsesc celebra sufragerie şi biroul “mic şi înghesuit”, despre care a făcut vorbire jurnalistul Dan Andronic, cu ocazia dezvăluirilor legate de prezenţa Laurei Kovesi, în decembrie 2009. Ei bine, aflăm că, în 2016, Gabriel Oprea a făcut patru donaţii în favoarea fiicei saie, Ana-Maria Tudor, şi a fiului său, Gabriel Marin Oprea. Mai exact, au fost donate un imobil şi teren în Voluntari, Pipera, situate la o adresă din strada Tudor Arghezi, şi un alt imobil în construcţie, plus teren aferent, situate pe o stradă paralelă cu prima, denumită Titu Maiorescu. A treia donaţie constă exact în vila din cartierul Cotroceni, situată în strada Dr. Robert K. Koch, la numărul 3, cu terenul aferent, iar cea de-a patra donaţie este un imobil de birouri situat în Strada General George Macarovici, la numărul 23, din Capitală.

Recent, în urma scandalului legat de modul în care preşedintele României, Klaus Iohannis, a intrat în posesia unei locuiţe din centrul Sibiului, pe care a dat-o spre închiriere, timp de mai mulţi ani, unei bănci importante, s-a vehiculat informaţia că soţii Iohannis au încasat chirii în valoare de peste 300.000 de euro. Asta în mai mulţi ani. În cazul lui Gabriel Oprea, într-un singur an, acesta a reuşit să producă din chirii 150.000 de euro. Din chiriile încasate pe imobilele donate.

Iată ce menţiona generalul Oprea în ultima sa declaraţie de avere, referitore la veniturile realizate, împreună cu familia, în ultimul an fiscal. Este vorba despre vara anului 2015 – vara anului 2016. Pentru apartamentul din Calea 13 Septembrie, a realizat venituri din chirii în cuantum de 39.870 de lei. O sumă similară a încasat-o soţia sa, Sanda. În ceea ce priveşte blocul de birouri din strada General Macarovici, acesta a fost închiriat pe bucăţi. Mai exact, pentru parter, Oprea a încasat chirii de 21.936 de lei, iar pentru etajul I, a primit 23.042 de lei. Etajul al doilea a primit două chirii, una de 27.000 de lei, iar alta de 26.520 de lei. În fine, etajul al treilea a fost închiriat de Gabriel Oprea cu suma de 15.974 de lei.

Suma totală pe care Gabriel Oprea a încasat-o, în nume propriu, din închirierea doar a cotelor sale din aceste imobile se ridică la 32.678 de lei. Însă suma încasată efectiv de familia Oprea este dublă, pentru că şi soţia sa, Sanda, a închiriat, la rândul ei, cotele deţinute în proprietate. Aşa se face că, numai în acel an fiscal, Gabriel şi Sanda Oprea au realizat venituri de 657.356 de lei (150.000 de euro) din închirierea imobilelor donate.

Donaţii la moment de dosar penal

De ce ar dona cineva, chiar şi copiilor, o astfel de mină de aur? Dar casa familiei? Un posibil răspuns ar putea fi găsit la Direcţia Naţională Anticorupţie. Reamintim că, pe 25 ianuarie 2016, DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea, în dosarul “Coloanelor oficiale”, pentru abuz în serviciu. Cererea a fost încuviinţată pe 3 februarie 2016, iar pe 5 februarie, procurorii au început urmărirea penală.

Pe 15 februarie, DNA cere din nou Senatului încuviinţarea pentru a-l putea urmări penal pe Oprea în dosarul “Achiziţiilor de la DIPI”, cerere încuviinţată pe 24 februarie. Pe 4 mai 2016, DNA a instituit sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri din Bucureşti şi judeţul Ilfov, până la concurenţa sumei de 410.000 de lei, iar la data de 11 mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în acest dosar.

În toamna aceluiaşi an 2016, pe 1 septembrie, DNA cere din nou Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, în dosarul “Gigină”. Senatul a respins, însă, cererea pe 19 septembrie. Abia pe 7 decembrie, după ce Oprea n-a mai fost parlamentar, DNA a început urmărirea penală, precizând că familia poliţistului Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă în procesul penal, solicitând daune de aproximativ trei milioane de euro. Procurorii au anunţat atunci, că, în vederea recuperării pagubelor, au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în posesia lui Gabriel Oprea, “inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea faptei, către membrii acestuia de familie”.

Ei bine, abia pe 8 mai 2018, DNA a trimis în judecată dosarul. Numai că în comunicatul de presă care anunţă finalizarea rechizitoriului se face vorbire că procurorii, pentru recuperarea pagubei, au dispus instituirea sechestrului asigurător doar “asupra bunurilor aflate în proprietatea ori în posesia lui Gabriel Oprea”.

Ginerele, de la stat, în afaceri private

Oficial, în blocul de birouri închiriat de familia Oprea, din strada General Macarovici, funcţionează două mari companii. Este vorba despre Hobbit Concept şi despre societatea de pază Agro Security. Însă la subsolul clădirii mai funcţionează o companie pe nume Meg Premium SRL, care se ocupă cu activităţi de înfrumuseţare şi la care acţionari sunt fiul lui Gabriel Oprea, Gabriel Marin Oprea, şi ginerele generalului, Alexandru Marius Tudor. Căsătorit cu fiica lui Oprea, Ana-Maria, acesta din urmă a deţinut, până la jumătatea anului 2013, funcţia de şef serviciu în cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Sectorul Pensii Private, iar până la finalul anului 2013, a ocupat funcţia de şef serviciu Macroeconomie, din cadrul Ministerului Muncii. Din declaraţia de avere a acestuia, rezultă că fiica şi ginerele lui Gabriel Oprea deţineau, înainte de donaţiile primite în 2016, trei terenuri în Bucureşti şi Fundulea, la care se adaugă un alt teren, de 1.000 de metri pătraţi, primit, în anul 2011, de Ana-Maria Tudor drept donaţie de la Gabriel Oprea, împreună cu o clădire în construcţie, compusă din trei subsoluri, parter şi şase etaje. Cei doi mai deţin o casă de vacanţă la Fundulea şi alte două apartamente în Capitală.

Aşa cum precizam mai sus, ginerele şi fiul lui Gabriel Oprea deţin acţiuni, din 2016, în SC Meg Premium SRL. În 2017, Alexandru Marius Tudor a devenit asociat, alături de o anume Felicia Florentina Epure, în cadrul firmei de transporturi persoane SC Smart Speed Solutions SRL, din care a ieşit în ianuarie 2018. Tudor mai deţine acţiuni la o altă companie, SC Topago Invest SRL.

Barul din Piaţa Amzei şi supărarea lui Dragnea pe Codrin Ştefănescu

Pe 18 iulie 2017, ginerele şi fiul lui Gabriel Oprea sunt cooptaţi în acţionariatul SC Expensive Hobbit SRL. Firma a fost fondată de Ionela Dicu şi de Elena Moise, prima fiind proprietara unui bloc cu zece etaje construit ilegal în Sectorul 2, pe un teren al lui Gheorghe Stelian, zis “Stelu”, iar a doua fiind soţia lui Vasile Moise, liderul Partudei Romilor Dâmboviţa, un apropiat al fostului preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnatul Florin Popescu. Pe 21 iulie 2017, cele două au părăsit acţionariatul firmei, societatea fiind împărţită în mod egal de Alexandru Marius Tudor şi de Gabriel Marin Oprea.

În 20 februare 2018, fiul lui Gabriel Oprea îi cedează toate acţiunile cumnatului său. Iar pe 28 martie, jumătate din firmă este cedată liderului PSD Codrin Ştefănescu, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Societatea are sediul în Piaţa Amzei nr. 29, unde funcţionează barul “Ritual Bistro”.

Într-un interviu recent, Gabriel Oprea a recunoscut că este bun prieten cu Codrin Ştefănescu. Reamintim faptul că, exact în luna martie, Liviu Dragnea l-a acuzat pe colegul său de partid că este camarad şi asociat cu Gabriel Oprea.

Vila din Cotroceni a lui Oprea, în care se găseşte sufrageria celebră, a fost sechestrată doar puţin de procurorii lui Kovesi, după ce a fost donată.

Copiii generalului au primit “pleaşcă” de la tatăl lor, în timpul dosarelor penale instrumentate de DNA, o adevărată fabrică de chirii, care produce 657.000 de lei, în fiecare an.

 

×
Subiecte în articol: gabriel oprea