x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ţepuiţi de Udrea, alergaţi de DNA

Ţepuiţi de Udrea, alergaţi de DNA

de Petru Zoltan    |    10 Mar 2014   •   21:05
Ţepuiţi de Udrea, alergaţi de DNA
Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU/Mediafax Foto

Domeniile schiabile din România au reprezentat o mină de aur pentru Partidul Democrat Liberal, pe vremea când premier era Emil Boc, iar Dezvoltarea era condusă de Elena Udrea. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea, era responsabil cu finanţarea domeniilor schiabile din ţară. În Judeţul Vâlcea, Gheorghe Deaconeasa a donat statului 22 de hectare de teren din Pădurea Voineasa pentru construirea unei pârtii pe schi. Dar autorităţile au mai cerut încă 9 hectare, teren pe care ar fi trebuit să îl plătească. Contractul i-a fost adus de Liberiu Tudor Breazu, alias Cici, care se recomanda consilier în ministerul Elenei Udrea. După ce a semnat documentul, Deaconeasa a tot aşteptat să-i vină banii, dar degeaba. Sătul de promisiunile politice, Gheorghe Deaconeasa a dezvăluit caracatiţa prin care a fost lăsat fără teren de oamenii lui Udrea. La câteva luni după ce a făcut public mecanismul prin care a fost lăsat fără teren de oamenii Elenei Udrea, Deaconeasa s-a pricopsit cu un dosar penal la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că ar fi obţinut ilegal mai multe terenuri forestiere situate în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu. 
La două săptămâni după ce Ioana Băsescu îşi cumpăra teren la Nana prin creditul obţinut de la CEC Bank, Elena Udrea se făcea vecină de parcelă cu Ferma Preşedintelui, ba chiar îşi înfiinţa o firmă prin care să îşi administreze afacerile agricole. Persoana împuternicită de Elena Udrea pentru administrarea afacerii de la Nana este nimeni altul decât Liberiu-Tudor Breazu.
________________________


DNA îi acuză pe Deaconeasa şi partenerii săi că au luat ilegal terenurile forestiere situate în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu
Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în faţa magistraţilor pe Gheorghe Deaconeasa, Dan Mihai Petrulian şi Mircea Basarabă pentru că au obţinut cu acte false terenurile forestiere situate în Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea. “Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate”, precizează DNA.

Necazurile lui Deaconeasa au început după ce a dezvăluit mecanismul prin care a fost lăsat fără teren de Liberiu-Tudor Breazu, omul de casă al Elenei Udrea. Asupra lui Deaconeasa s-au făcut presiuni uriaşe pentru a păstra tăcerea. “ANAF, Garda Financiară, Finanţele Publice Locale au fost trimise în control împotriva firmei lui Deaconeasa. CEC i-a cerut în ajunul Crăciunului să returneze tot creditul de 7 miliarde, deşi nu avea niciun minut de întârziere la plata vreunei rate. DNA i-a deschis nenumărate dosare penale, i-a dat interdicţie de a părăsi, nu localitatea, ci domiciliul, tocmai când i se năştea copilul”, spune jurnalistul Oana Stancu.

În martie 2010, Deaconeasa i-a primit în vizită la pensiunea sa din Voineasa pe Gheorghe Nastasia, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ion Mihăilă, director în acelaşi minister, şi Ionuţ Stănescu Surdu, funcţionar în aceeaşi instituţie. Aceştia au cerut câteva parcele de teren în imediata apropiere a pârtiei de schi, dând de înţeles că este “partea leului” pentru ministrul de atunci, Elena Udrea. “Le-am spus că nu mai putem dona încă 6 hectare, aşa cum au cerut dânşii, pentru că deja donasem 22 pentru proiectul pârtiei de schi. Cel mult, pot vinde din proprietatea mea şi a familiei mele încă 6 hectare. Le-au cerut pe cele de cea mai mare importanţă. Exact lângă drumul naţional. Domnul secretar de stat Nastasia a ales parcelele”, a declarat Deaconeasa. După această întâlnire, lui Deaconeasa i s-a spus că la o dată viitoare se vor semna contractele pe numele unor persoane din Bucureşti. Ceea ce s-a şi întâmplat pe 8 iulie 2010, când au venit la Vâlcea acelaşi Ionuţ Stănescu Surdu şi Breazu Liberiu Tudor, însoţiţi de data aceasta doar de Mihăilă, care l-a recomandat pe cel de-al doilea “omul Elenei Udrea”.

S-au făcut contractele de vânzare-cumpărare la Râmnicu-Vâlcea, la cabinetul notarial al Claudiei Mihaela Banu. Două pe numele lui Breazu Liberiu Tudor în calitate de cumpărător şi două pe numele lui Ionuţ Stănescu Surdu, în aceeaşi calitate. Cele 6 hectare vândute costau, conform actelor notariale de vânzare-cumpărare, 43.600 lei. Timorat de puterea instituţiilor statului, Deaconeasa a dat terenurile fără să fi primit niciun leu înainte de semnarea actelor la notar. Surdu şi Breazu au urcat în maşină şi duşi au fost, nu înainte de a-i promite lui Deaconeasa că în scurt timp i se vor da banii. Nici până astăzi nu s-a livrat vreun leu.
   
Administratorul “Cici”
Iniţial, Elena Udrea a negat vehement orice legătură cu Breazu. Apoi, l-a reconsiderat pe tânărul “Cici” şi i-a dat pe mână Agro Green Nana SRL, firma înfiinţată în luna octombrie la scurt timp după ce Ioana Băsescu a cumpărat terenul agricol de la Nana. Potrivit unui document al Registrului Comerţului, Agro Green Nana SRL, firma Elenei Udrea, poartă acelaşi nume cu cel al comunei în care Ioana Băsescu a cumpărat Ferma preşedintelui.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea