x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Toader a dus-o pe Livia Stanciu la Băsescu”

„Toader a dus-o pe Livia Stanciu la Băsescu”

de Oana Stancu Zamfir    |    15 Iun 2015   •   12:48
„Toader a dus-o pe Livia Stanciu la Băsescu”
Sursa foto: Diana Oros

Numele lui Mircea Toader a apărut de-a lungul anilor în multe afaceri oneroase direct sau prin interpuși. Niciuna nu a prezentat interes pentru DNA, Toader având cel mult calitatea de martor.

Citeşte şi ''Dottoressa'' Stanciu Livia, NOTA ZERO LA PURTARE

O posibilă explicație a venit de la Mariana Rarinca, doamna care a fost băgată după gratii nevinovată pentru presupusa șantajare a Liviei Stanciu. Toader ar beneficia de protecția acesteia după ce el a fost cel care a introdus-o pe actuala șefă a ÎCCJ la Băsescu.

Citeşte şi Mircea Badea, despre Livia Stanciu şi cazul Rarinca: E un caz care se mulează perfect pe ideea de conflict de interese

„Dl Băsescu a pus-o la insistențele unor prieteni, e vorba de doi prieteni, de unul știu sigur. Unul dintre ei este Mircea Toader, bun prieten cu Andrei Stanciu, soțul decedat al Liviei Stanciu”, a declarat Mariana Rarinca, la emisiunea „Q&A” de la Antena 3.

Citeşte şi Livia Stanciu: Nu am ce să-mi reproşez, nu îmi dau demisia

Dezvăluirea acesteia duce cu gândul la șirul de afaceri în care numele lui Mircea Toader este invocat, în cele mai multe cu probe directe, precum dosarul Portul Constanța, afacerile cu retrocedări sau exproprieri, casa Ancăi Boagiu sau casa Elenei Băsescu. Bunăoară, în contextul în care premierul Ponta este acuzat de conflict de interese pentru numirea lui Dan Șova în Guvern, pare de neînțeles dezinteresul DNA față de traficul de influență indicat direct de interceptările din dosarul Portul Constanța, în care Laurențiu Mironescu povestea numitului Pilcă Aurelian Cătălin cum a intervenit pe lângă Mircea Toader pentru ca acesta s-o determine pe Anca Boagiu să-l numească pe Pilcă șef în port. Toader a fost audiat ca martor de către procurorii DNA.

Citeşte şi Livia Stanciu s-a opus legii răspunderii magistraţilor! De ce plătim noi, şi nu ei

Portul și exproprierile
Două dintre societățile-paravan îi dau de gol pe Toader și Comșa pentru afacerile legate de Portul Constanța. Jurnalul Național dezvăluia cum, în 2008, pe când se organiza licitația pentru podul rutier peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, chiar prin incinta Portului, cu o valoare estimată de peste 30 milioane de euro, avea loc o serie de tranzacții imobi¬liare în Agigea, acolo unde urma să fie amplasat un picior al podului. Pe 11 iunie 2008, CN APMC SA a depus la Primăria Agigea cererea de eliberare a certificatului de urbanism pentru podul rutier peste canal. Pe 8 iulie, Gheorghe Palaz, tatăl subprefectului județului Constanța, Claudiu Iorga Palaz, devenit ulterior prefect, a cumpărat de la un anume Ștefan Dilancea 85% din parcela de 67.785 mp cu 150.000 de euro, adică 2,6 euro/mp. Pe 21 iulie 2008, Primăria Agigea a eliberat certificatul de urbanism, iar nouă zile mai târziu, Gheorghe Palaz a vândut cota sa de 85% împreună cu Marioara Galan, care deținea restul de 15%, către Trans Pec Leasing Galați, cu prețul de 3.185.000 euro, ceea ce înseamnă 46,98 euro/mp.

Citeşte şi Mircea Badea: Aştept de la procurorul Uncheşelu să o ancheteze pe doamna Stanciu pentru conflict de interese

Afaceri profitabile la tot pasul

Pe 18 martie 2011, Trans Pec Leasing Galați a vândut 5.860 mp către CN APMC SA cu 422.543 euro, adică 72,10 euro/mp, având un profit de 147.241 de euro numai pentru această parcelă. Prin comparație, în perioada 2010- 2011 CN APMC SA a cumpărat teren în zonă cu prețuri cuprinse între 32 și 41 euro/mp, un exemplu fiind cel al Primăriei Agigea, care a vândut Admistrației Portului 611 mp cu 41 de euro/mp.

Citeşte şi Livia Stanciu, atac la prim-ministru: Legea nu este egală pentru toţi!

Anterior, în anul tranzacțiilor 2008, pe 24 iulie, la trei zile după ce Primăria Agigea a eliberat certificatul de urbanism pentru podul peste canal, Trans Pec Leasing și Trans Europa Management au încheiat un contract de leasing pentru terenul de 67.785 mp. Iar pe 30 iulie, Trans Pec Leasing a ipotecat terenul în favoarea unei bănci, obținând astfel suma care a fost achitată celor doi proprietari.

Citeşte şi Livia Stanciu: "Nimeni nu este mai presus de lege"

Escrocherii imobiliare mai vechi
Mircea Toader pare însă expert vechi în afaceri imobiliare oneroase. În anii 2000, Toader avea două „pile” la Primăria Capitalei: pe Traian Băsescu însuși, fost coleg de Marină, și pe Andrei Creci, director în Primărie și nepot al lui Toader. Prin intermediul celor doi, Toader a fost conectat la dosarele de revendicare ale proprietăților confiscate de comuniști și la afacerile care s-au făcut cu aceste dosare. Unul dintre ele, dosarul nr. 1986/2001, l-a făcut celebru pentru presă pe dl Toader. Dosarul viza retrocedarea unui imobil de peste două milioane de euro în strada Biserica Amzei nr. 27, în centrul Capitalei. Aflând că adevărații moștenitori întâmpină dificultăți în instanță, Toader și vărul său, Creci, tatăl directorului din Primărie, au pus mâna pe actele din dosar și în baza lor au contactat-o pe Francisca Machedon, una dintre persoanele care apăreau în dosar ca şi moştenitor a altor bunuri, nu al imobilului, și au obținut de la aceasta numirea ca legatari cu titlu particular, lăsându-le moştenire bunuri mobile, mai exact... un televizor. De la această numire, Toader și Creci au ajuns la fabricarea unui certificat de moștenitor care a fost devoalat peste ani ca fiind fals și în baza acestuia au dat în judecată Primăria pentru revendicarea nu a televizorului, ci a imobilului și, inițial, au obținut o hotărâre în instanță prin care au devenit proprietari. Numai că adevărații moștenitori au sesizat Parchetul, care, pus în fața adevăratului certificat de moștenitor, a cerut Tribunalului revizuirea hotărârii. În mod cu totul dubios însă, procurorii care au stopat escrocheria au „uitat” să-l mai ancheteze pe Mircea Toader pentru fals, uz de fals, mită sau asociere în vederea com¬terii de infracţiuni.

Citeşte şi DNA a fabricat un nou dosar pentru Rarinca

Un lung şir de „coincidenţe” scoate la iveală relaţii apropiate între persoane influente. Multe dosare care au făcut vâlvă sunt acum uitate de anchetatori. Un exemplu concludent este cel al fostului lider PDL-ist, Mircea Toader, peste ale cărui dosare s-a așezat praful de multă vreme. Explicația a fost oferită de Mariana Rarinca

Citeşte şi Q&A. Mariana Rarinca: Nu mă tem de acţiunile DNA

Casa Elenei Băsescu: legături cu rețeaua portocalie
Indirect, numele lui Toader este legat și de o altă construcție celebră, cea în care locuiește mezina lui Traian Băsescu. Imediat după nuntă, EBA și Syda s-au mutat într-un imobil de lux de pe strada Povernei, în buricul Capitalei. Imobilul aparține trio-ului Bebe Ionescu-Claudiu Rădulescu-Mircea Comșa. Cuscrul lui Traian Băsescu și Rădulescu de la Luxten au o relație veche, de pe vremea când Ionescu a fost șeful privatizării Luxten. Despre Comșa se spune însă că este nu doar finul, ci paravanul lui Mircea Toader în afaceri. Cei doi controlează un grup de firme din care fac parte EURO PEC SA, TRANS EUROPA SA și surorile lor cu nume derivate Trans PEC Leasing, Trans Europa Port SA, Trans Europa Management SRL.

Citeşte şi DNA cere ANULAREA hotararii de achitare a Marianei Rarinca. Iata SCHIMBUL de replici dintre Livia Stanciu şi Gagescu Risantea care stă la baza
contestării în anulare


Euro PEC SA se numără printre companiile care au cumpărat energie electrică ieftină de la stat și a vândut-o scump consumatorilor industriali cu profituri uriașe. Comșa e asociat la Trans PEC și Euro PEC SA. Toader este acționar la Trans Europa SA și menționează în CV că a fost și director al companiei între 1992-2000.

Citeşte şi Alina Gorghiu: Livia Stanciu nu are motive să îşi dea demisia

Vila de lux a lui Boagiu, la preț de garsonieră
Relația apropiată dintre Toader și Boagiu este de notorietate. El este cel care semna pentru tatăl Ancăi Boagiu, pe când aceasta era ministru, contractul prin care acesta achiziționa de la o firmă de construcții o vilă de jumătate de milion de euro pe malul Lacului Snagov, în zona de fițe a celebrităților, cu doar 40.000 de euro. Întrebat la emisiunea „Exces de putere” despre respectiva tranzacție, Toader se jura că nu știe nimic și întreba ipocrit „de unde să știu eu, ce treabă am eu cu Anca Boagiu sau cu tatăl său?”. Cu ce treabă el știe, Toader a fost văzut însă frecvent dând la pește de pe pontonul Ancăi Boagiu.

×