x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tranzacţii imobiliare de milioane de euro, autentificate de familia Creţeanu la notariatul Ioanei Băsescu

Tranzacţii imobiliare de milioane de euro, autentificate de familia Creţeanu la notariatul Ioanei Băsescu

de Ion Alexandru    |    03 Iul 2018   •   08:29
Tranzacţii imobiliare de milioane de euro, autentificate de familia Creţeanu la notariatul Ioanei Băsescu
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patronii companiei Procema SA, soţii Sorin şi Marilena Simona Creţeanu, au divizat parţial, recent, societatea şi au înfiinţat o altă firmă, căreia i-au transferat dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri şi construcţii amplasate pe raza comunei Jilava, judeţul Ilfov. O parte dintre aceste proprietăţi au intrat în proprietatea Procema SA, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare încheiate în 2014 şi 2016, la Notariatul Ioanei Băsescu. Anul acesta, transferul proprietăţii asupra acestor terenuri către nou-înfiinţata companie Procema RWP SA a necesitat alte documente notariale, pentru care familia Creţeanu a apelat tot la notariatul Ioanei Băsescu. Sorin Creţeanu controlează şi societatea Comnord SA, cea care i-a vândut, în 2008, Ioanei Băsescu celebrul penthouse din cartierul Băneasa, construit pe terenurile pentru care Puiu Popoviciu a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

În 5 iunie, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a autorizat constituirea, înmatricularea şi înregistrarea SC Procema RWP SA, provenită din divizarea parţială a SC Procema SA – Institutul de Cercetare, Proiectare şi Producţie Experimentală în Domeniul Construcţiilor şi Materialelor de Construcţie. Noua societate se va ocupa cu fabricarea articolelor din fire metalice, a lanţurilor şi arcurilor. Capitalul social, în valoare de 4.430.647,5 lei, a fost subscris şi vărsat de către cei doi fondatori ai companiei – soţii Sorin şi Marilena Simona Creţeanu, primul fiind un partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu.

Divizarea, decisă cu două zile înainte de Revelion

Divizarea parţială a Procema SA, controlată de aceeaşi familie Creţeanu, a fost aprobată la sfârşitul anului trecut, mai exact pe data de 29 decembrie. În 22 martie 2018, patronii Procema SA s-au reunit în AGA şi au aprobat transferul dreptului de proprietate, ca urmare a divizării parţiale, asupra unor imobile către SC Procema RWP SA. Concret, este vorba despre proprietăţi amplasate pe raza localităţii Jilava, judeţul Ilfov, constând în teren şi construcţie, în suprafaţă de 2.322 metri pătraţi, un alt teren de 48 metri păraţi, la care se adaugă o proprietate de 4.280 metri pătrţi, împreună cu un teren intravilan de 4.500 metri pătraţi, precum şi o suprafaţă de 29.715 metri pătraţi de teren intravilan, pe care se găseşte o hală de producţie, o construcţie compusă din parter şi două etaje, plus un rezervor de apă. Aceste imobile au fost achiziţionate de Procema SA, de la alte companii, în perioada 2014-2017, iar unele dintre proprietăţi reprezintă alipirea mai multor imobile.

Notarul de casă, Ioana Băsescu

O astfel de alipire a condus la constituirea proprietăţii de 29.715 metri pătraţi şi a fost autentificată prin încheierea nr. 255, din 19 mai 2016, la Notarul Public Ioana Băsescu.

“Jurnalul” a descoperit, însă, că nu doar alipirea a făcut obiectul unor acte notariale autentificate de fiica fostului preşedinte, ci şi unele contracte de vânzare-cumpărare care fac obiectul acestor proprietăţi transferate către SC Procema RWP SA. În documentaţia referitoare la divizarea parţială a SC Procema SA şi la transferul proprietăţilor la care se face vorbire, redactată, de asemenea, la Notarul Public Ioana Băsescu, aflăm că, în prezent, terenurile şi construcţiile care fac obiectul transferului sunt împărţite în opt proprietăţi. Patru dintre acestea, identificate cu numerele 1, 2, 3 şi 8, au fost achiziţionate de Procema SA, de la o companie denumită Girueta SA, în data de 30 iulie 2014 şi în data de 29 ianuarie 2016, tranzacţiile fiind, de asemenea, autentificate la Notariatul Ioanei Băsescu.

Alte trei proprietăţi, identifcate cu numerele 4, 5, 6 şi 7, au fost cumpărate de Procema SA de la compania Melissa Star Expo SRL, în 17 decembrie 2015, tranzacţiile fiind autentificate de către notarul public Sanda Platon, din Voluntari.

Imobile în valoare contabilă de 4 milioane de euro

În 22 martie 2017, Adunarea Generală a Acţionarilor Procema SA a hotărât ca preşedintele Consiliului de Administraţie să ducă la îndeplinire operaţiunea de transfer de proprietate a acestor imobile către SC Procema RWP SA, să redacteze şi să semneze orice documente relevante în vederea ducerii la îndeplinire a celor hotărâte, să asigure publicitatea transferului, plata taxelor şi realizarea oricăror altor formalităţi necesare. Din acest document aflăm că, “în vederea stabilirii onorariului notarial, a fost folosită valoarea de 18.991.574 de lei, rezultată din valoarea contabilă cuprinsă în proiectul de divizare parţială”.

Cu alte cuvinte, valoarea contabilă a terenurilor şi construcţiilor transferate de Procema SA către Procema RWP SA este de 4.074.564,9 euro, cel puţin jumătate din acestea fiind “năşite” din punct de vedere notarial de către Ioana Băsescu. Potrivit grilelor notariale care stabilesc taxa notarială pentru tranzacţiile imobiliare, costul actelor pentru aceste proprietăţi se ridică la 106.643,5 lei, cu tot cu TVA. Din care cea mai mare parte i-ar fi revenit Notariatului Ioanei Băsescu.

Legăturile dintre Creţeanu, penthouse-ul din Băneasa şi fiica lui Băsescu

Sorin Creţeanu, acţionarul firmelor Procema, controlează şi compania Comnord SA, societatea care i-a pus Ioanei Băsescu la dispoziţie, în anul 2008, apartamentul de lux din cartierul Băneasa. Partener de afaceri cu Puiu Popoviciu, Creţeanu a dezvoltat zona rezidenţială a cartierului din nordul Capitalei, operaţiune în urma căreia firma Comnord SA a primit din partea proprietarului, Băneasa Investment, bani şi mai multe apartamente pe care le-a comercializat. Unul dintre aceste apartamente este cel care a intrat, în condiţii neelucidate complet până în prezent, în proprietatea societăţii Creative Business Point, firmă deţinută de Ioana Băsescu.

Ulterior, Ioana Băsescu a vândut proprietatea din Băneasa şi, împreună cu actualul ei soţ, avocatul Radu Petru Pricop, şi-a ridicat o vilă pe malul Lacului Snagov.
Mai mult, însăşi Procema SA, care a dezvoltat, de asemenea, un alt cartier rezidenţial în zona Militari, din Sectorul 6 al Capitalei, şi-a autentificat toate operaţiunile de vânzare-cumpărare a imobilelor exploatate la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu.

Terenuri şi clădiri, evaluate, din punct de vedere contabil, la peste 4,07 milioane de euro, transferate de patronii Procema către altă companie. Jumătate din achiziţia acestor proprietăţi a fost autentificată la Notariatul Ioanei Băsescu.

 

×