x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea, regina sistemului mafiot

Udrea, regina sistemului mafiot

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    Gabriela Antoniu    |    12 Feb 2015   •   13:41
Udrea, regina sistemului mafiot

Arestarea Elenei Udrea este primul pas spre dezvăluirea mafiei personale a lui Băsescu Traian. Famiglia celor cu „naşul în suflet” a fost scurt-circuitată la nivel înalt de un articol publicat în Jurnalul Naţional în data de 31 mai 2012. Pornind de la dispărutul Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, reporterii au investigat lanţul de interese care unea persoane cheie din structurile de informaţii şi instituţii politice cu trimitere la regele şi regina sistemului băsist. Atunci apăreau limpede că Băsescu Traian şi Udrea Elena au creat o flieră de interese şi de influenţare a deciziilor pe baza relaţiilor personale. Prietenii, amantlâcuri, năşii, cumetrii formau liantul unor afaceri care acum se află în ancheta procurorilor.

Schema acestor relaţii descrise în urmă cu doi ani şi jumătate capătă acum consistenţă şi judecata timpului plasează multe dintre personajele din acest insectar mafiot în dosarele instanţelor. Blejnar, Marta, Schwartzenberg, Ana Maria Topoliceanu, Elena Udrea, Adriean Videanu sunt anchetaţi, judecaţi, urmăriţi sau dispăruţi. Structurile de informaţii au intrat şi ele în vârtejul unui uriaş scandal declanşat chiar de Udrea. Băsescu, fără imunitate, aşteaptă declanşarea unor anchete care planează asupra lui.

De când a fost înhăţată de DNA în dosarele Gala Bute şi Microsoft, Elena Udrea a susţinut că este victima răzbunării generalului Florian Coldea, şeful interimar al SRI, care o urăşte pentru că a fost o sursă alternativă de informaţii pentru fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Deşi ironizată, Elena Udrea are totuşi o bază legală pentru spusele sale. Este vorba despre o hotărâre de guvern de acum 7 ani, dată la scurt timp după ce Elena Udrea a fost numită ministru al Turismului în Guvernul Boc. Hotărârea de Guvern din 30 decembrie 2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului e semnată de fostul premier Emil Boc şi contrasemnată de Elena Udrea, Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea. HG 1719 stabileşte la articolul 3, punctele 10 şi 11 că printre funcţiile îndeplinite de Ministerul Turismului se numără şi cele de „a solicita informaţii de la celelalte organe ale administraţiei publice centrale, de la autorităţile administraţiei publice locale, de la alte instituţii şi autorităţi publice, precum şi de la societăţile comerciale la care statul este acţionar sau asociat, acestea având obligaţia de a furniza datele solicitate şi de a asigura protecţia informaţiilor clasificate, prevenirea şi combaterea terorismului, implementarea prevederilor legislaţiei Uniunii Europene şi Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în domeniile sale de competenţă, prin activităţi specifice, în condiţiile legii”.

Cu alte cuvinte, prin această hotărâre, ca ministru al Turismului, Elena Udrea a obţinut acces la informaţii secrete, informaţii care nu ajungeau la Traian Băsescu dacă fostul şef al statului nu se număra printre beneficiari. De remarcat că în timpul mandatelor sale, Traian Băsescu s-a autointitulat deseori cel mai informat om din ţară. „Vă pot spune că preşedintele este cel mai informat om din România, dacă are grija să nu fie şi intoxicat în acelaşi timp. Şi vă rog să mă credeţi că eu am grijă”, declara Băsescu pentru Jurnalul Naţional în 2005.

Poliţia Omoruri caută piesa dispărută din reţeaua SRI



Dispariţia lui Codruţ Marta a scos la iveală o reţea de interese ţesută în timp şi consolidată prin căsătorii, cumetrii, năşii, amantlâcuri. Pe baza informaţiilor publice existente desenăm o schemă a cercului de interese în care se învârtea Codruţ Marta şi în care, desigur, anchetatorii caută informaţii, scria Jurnalul Naţional într-un articol publicat în 2012 pe care în redăm integral.

Pe şeful ANAF Sorin Blejnar şi Codruţ Marta îi leagă o prietenie de o viaţă. Sunt născuţi în Săvârşin (Arad), au fost colegi de şcoală şi apoi au studiat la Timişoara la aceeaşi Universitate.

La Timişoara, în aceeaşi perioadă când Blejnar debuta ca funcţionar în slujba statului, ca agent încasator (1996), la un alt serviciu al Primăriei se afirma Horaţiu Ţica. El va avea un rol important în ascensiunea lui Blejnar.

Ţica este adus (cumĂ) la Primăria Generală a Capitalei, unde urcă rapid treptele. Priceput la Timişoara în contractele de publicitate ale municipalităţii, ajunge la Bucureşti, la Direcţia de Relaţii Internaţionale a Primăriei şi din 2000 intră în politică, fiindu-i sprijin de nădejde lui Traian Băsescu. Se căsătoreşte cu şefa de cabinet a primarului Băsescu, Adela Maria, cunoscută sub numele de „Vrăbiuţa”.

Cuplul Ţica avea o cunoştinţă de afaceri, devenită şi o strânsă prietenie – Andreea Buzabrici- Filipescu. Buzabrici este asociată în Tetacon SRL cu Horaţiu Ţica şi desemnată să administreze firma. Horaţiu şi Adela găsesc un băiat bun şi de perspectivă pentru prietena lor dornică şi ea de o căsnicie trainică. Este chiar Sorin Blejnar, ajuns în conducerea ANAF. Cei doi se plac rapid şi urmează o căsătorie în lumea aşa-zis bună a portocaliilor, aşezaţi temeinic la putere sub Băsescu.

Andreea Buzabrici vrea să fie condusă la altar de un prieten bun de familie şi afaceri din Constanţa, Dan Moldoveanu. El va fi ales de Traian Băsescu, mai apoi să conducă la Cotroceni un departament cheie –Comunitatea Naţională de Informaţii. Cu asemenea naş, Blejnar era de neclintit la şefia ANAF, unde îl plantase pe post de şef de cabinet pe Marta, dispărutul de acum.

Blejnar leagă la Bucureşti şi o altă strânsă prietenie, cu Elan Schwartzenberg, om de afaceri care avea să ajungă patron al grupului media Realitatea. În calitatea lui de patron, o instalează la preşedinţia grupului pe Irina Chirică. Puţin vizibilă, Irina are şi ea o legătură de inimă cu Vasile Cămărăscu, ofiţer superior SRI, aflat la comandă la Bucureşti şi Giurgiu.

Cămărăscu are şi el prietenii de o viaţă, cea mai preţioasă fiind într-o instituţie a ierarhiilor mereu schimbătoare, cea care îl leagă de prim-adjunctul serviciului, Florian Coldea de loc cu tatăl, din Giurgiu. Şi uite aşa se închide bucla superioară a lanţului de legături care îi plasează pe Blejnar şi pe Marta sub umbrela ţinută de şefi ai serviciilor de informaţii.

Dl. Ţica închide şi el un alt lanţ pe linie de partid. Începe să fie văzut tot mai des în compania Anei Maria Topoliceanu, prietenă la cataramă şi asociată cu Elena Udrea. Topoliceanu este numită de Udrea la şefia Companiei Naţionale de Investiţii, instituţie aflată acum sub ancheta MAI pentru lămurirea contractelor uriaşe încheiate în mandatul dnei Topoliceanu.

În acest timp, dna Ţica, harnica „Vrăbiuţă”, după plecarea lui Videanu din Primărire, ajunge subordonata lui Blejnar şi colegă cu Marta. Conduce un birou cu informaţii sensibile – returnări TVA comunitară.

Credeţi că se poate mişca un fir de păr cuiva din această schemă construită cu greu dar aruncată sub reflectoare de „defecţiunea Marta”? 

După doi ani şi jumătate

Codruţ Marta este în continuare de negăsit iar prietenul său Elan Schwartzenberg a declarat că a murit. La fel spune şi procurorul Marius Iacob. Elan a fugit din România, ultima dată fiind văzut în Israel în ianuarie 2014 când a încercat să ia legătura cu Băsescu aflat într-o vizită oficială. Sorin Blejnar este în libertate şi a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală de 56 milioane euro în domeniul petrolui. Adriean Videanu este urmărit penal în dosarul Romgaz de subminare a economiei naţionale cu pagube de sute de milioane de euro.

Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, s-a transformat în martor în dosarele Elenei Udrea. Familia Ţica a intrat într-un con de umbră. Discreţ este şI fostul şef al SRI Bucureşti Vasile Cămărăscu. Dan Moldoveanu, fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii, a fost retras din funcţie de Băsescu pe finalul de mandat. Au rămas însă proprietăţi imobiliare în zona Pipera legate de un dosar al mafiei retrocedărilor.

Generalul Coldea conduce interimar SRI şi tocmai a fost exonerat de comisia parlamentară SRI de toate acuzaţiile pe care i l-ea adus Udrea.

Tic-tac. Elena Udrea a petrecut seara în arest preventiv şi aşteaptă să vadă dacă judecătorii vor aproba cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile. Din ce în ce mai singur, Băsescu Traian joacă rolul de bunic fericit retras în sânul familiei. Pensionarul Băsescu a fost ieri în vizită la PMP să vadă biroul amanajat personal de Udrea, la o lună distanţă după ce aceasta l-a aşteptat cu covorul roşu. 



 

×