x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ANCHETĂ. Ultimele inginerii financiare ale „regelui retrocedărilor”,  Horia Simu

ANCHETĂ. Ultimele inginerii financiare ale „regelui retrocedărilor”,  Horia Simu

de Ion Alexandru    |    23 Mai 2016   •   13:03
ANCHETĂ. Ultimele inginerii financiare ale „regelui retrocedărilor”,  Horia Simu
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Afaceristul Horia Simu, aflat în topul sumelor încasate, în mod infracţional, de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietă­ţilor (ANRP), îşi pune afacerile la adăpost. „Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în exclusivitate, la începutul lunii februarie, modul în care acţiunile primite de Simu la Fondul Proprietatea au fost convertite în bani, bani pe care i-a spălat achiziţionând mai multe companii de stat, printre care şi CCCF Bucureşti SA.

Ei, bine, lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte ingineriile financiare de ultimă oră pe care le-a operat acest versat afacerist. Printre companiile pe care a pus mâna, atât direct, dar şi prin interpuşi, se află societatea SC CCCF Drumuri şi Poduri Sucursala Timişoara SRL, companie care, după preluarea controlului ei de către Horia Simu, a achiziţionat o societate care exploatează o importantă carieră de piatră din Dobrogea, ce livrează material pentru Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Anul trecut, după ce problemele penale s-a înmulţit, având în vedere faptul că Horia Simu este cercetat în nu mai puţin de trei dosare penale refe­ritoare la restituirile ilegale de la ANRP, afaceristul a pus la cale un plan minuţios prin care să salveze această afacere.

Mai întâi, în calita­te de administrator, dar de proprietar din umbră, el a decis să plaseze activele societăţii care exploatează cariera de piatră către alte persoa­ne fizice şi juridice, după care compania-mamă a fost băgată în insol­venţă. Victime colaterale ale acestei inginerii sunt 53 de muncitori, pe care Horia Simu i-a concediat fără niciun fel de remuşcare.

Înstrăinarea în acte a firmei care se ocupă cu exploatarea pietrei către alte entităţi are, pe de o parte, rolul de a pune la adăpost această afacere şi, pe de altă parte, perpetuarea contractelor cu statul la care are acces prin intermediul aces­tei societăţi. De altfel, Horia Simu a mai „predat”, tot anul trecut, şi alte companii, pe care le deţinea prin intermediul unei firme înregistrate în Austria, către soţia sa. „Jurnalul Naţional” prezintă şi schema acestor noi inginerii financiare ale controversatului afacerist penal Horia Simu.

Banii de la ANRP, spălaţi prin concentrare economică

Dunapref Cariere SRL Tulcea este o companie pe care Horia Simu a pus mâna în anul 2012, la scurt timp după ce a convertit în bani acţiunile primite de la ANRP, via Fondul Proprietatea. Ştiind că toate aceste sume provin din infrac­ţiuni, Simu a plasat fondurile către un offshore cipriot, cu ajutorul căruia a achiziţionat, de la stat, o companie, pe nume CCCF Bucureşti SA. Aceasta, la rândul ei, deţinea societatea CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL. Capitalul social al celor două companii nu a fost achiziţionat prin metoda clasică - fie privatizare, fie achiziţia unor active -, ci prin concentrare economică, fapt ce a condus la o investigaţie a Consiliului Concurenţei.

Tot în 2012, Adunarea Generală a Asociaţilor CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, controlată de facto de Horia Simu, a decis, în data de 3 aprilie, achiziţionarea întregului capital social al companiei SC Dunapref Cariere SRL Tulcea, iar, în 3 mai 2012, CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL a şi intrat în posesia acestor acţiuni.

Anterior, în 9 şi 10 martie 2011, aceeaşi companie controlată de Horia Simu a achiziţionat, prin intermediul a două tranzacţii succesive vali­date la Bursa de Valori Bucureşti, 30,8185% din capitalul social al companiei-mamă, Dunapref SA. Ulterior, în 22 iunie 2012, CCCF Drumuri şi Poduri Timi­şoara SRL a vândut, la Bursa de Valori Bucureşti, parti­cipaţia deţinută la capitalul social al acestei întreprinderi. Toate aceste manevre au ajuns în atenţia Consiliului Concurenţei care, în urma investigaţiei declanşate, a intrat în posesia unor documente din care a reieşit faptul că Horia Simu a implicat în aceste operaţiuni societatea austriacă DO-FI South-East Holding GMBH (redenumită DO-ROM Beteilingungs GMBH), despre care ne vor referi puţin mai târziu.

 

Cum a pus mâna pe Cariera „Meseaua Roşie”

Dunapref Cariere SRL Tulcea a încheiat, imediat după preluarea sa de către cercul de interese al lui Horia Simu, mai exact în data de 25 aprilie 2012, un contract de asociere cu Primăria Niculiţel, pentru exploatarea carierei de diabaz aferent Carierei „Meseaua Roşie”. Aceasta este o zonă de extracţie şi de prelucrare a pietrei pentru construcţii, produ­cerea şi valorificarea agregatelor pentru lucrări de infrastructură de drumuri, căi ferate sau lucrări hidrotehnice. Din perimetrul minier Niculiţel se exploatează, potrivit unor date guvernamen­tale, diabaz, necesar produc­ţiei de piatră spartă aferentă infrastructurii de cale ferată, dar şi sorturi de piatră pentru infrastructura rutieră (în special la fundaţiile drumurilor).

Tot din surse guvernamen­tale aflăm şi faptul că fronturile de exploatare active din vatra carierei nu se află în arii prote­jate. Însă, în partea de sud, ele se învecinează cu situl de importanţă comunitară Podişul Nord Dobrogean şi cu aria de protecţie specială avifauniristică Măcin-Niculiţel.

 

CFR, client pentru piatra spartă a lui Horia Simu

În acest fel, Horia Simu şi-a asigurat, practic, contractele cu companiile de stat care au nevoie de piatră. În special cu Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Primul contract de acest fel a fost identificat ca fiind încheiat în data de 28 iunie 2013, când CFR SA a organizat o licitaţie deschisă, în vederea achiziţionării unei cantităţi de 8.528 de tone de piatră spartă pentru balastarea liniilor de cale ferată. Cantitatea de piatră a fost livrată la Staţia CF Cataloi, de către singurul ofertant care a participat la procedura de achiziţie publică, în speţă SC Dunapref Cariere SRL Tulcea. CFR a plătit, atunci, pentru acest contract, suma de 358.100 de lei fără TVA.

În 2014, preşedintele de atunci al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, emite Ordinul nr. 159/16 octombrie, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 771 din 23 octombrie 2014, privind apro­barea unor licenţe de concesiune pentru exploatare. La articolul 14, acest ordin aprobă o nouă licenţă de concesiune pentru exploatare cu numărul 17.681/2014, privind exploatarea resurselor de diabaz din perimetrul Niculiţel, judeţul Tulcea, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Mine­rale, în calitate de concedent, şi SC Dunapref Cariere SRL, în calitate de concesionar.

În total, zona concesionată de SC Dunapref Cariere SRL Tulcea se întinde pe o suprafaţă de 31,85 hectare, din care 23,67 hectare reprezintă perimetrul de exploatare a pietrei.

 

Spălarea de bani

 

După ce ANRP i-a oferit lui Horia Simu acţiuni în valoare de aproape o jumătate de miliard de lei la Fondul Proprietatea, în data de 4 martie 2008, afac­eristul despăgubit a ridicat Decizia şi a solicitat conversia acţiunilor în bani.

 

A doua zi, pe 5 martie 2008, Fondul Proprietatea deja emisese titlul de conversie. La două săptămâni după conversia acţiunilor în bani, Horia Simu a lichidat contul deschis la Depozi­tarul Central, după ce, în prealabil, a cesionat către fondurile americane de investiţii o bună parte din acţiuni. Prima dată, a cesionat către Grantelast Limited un număr de 396.755.149 acţiuni, iar în 16 mai 2008, a înstrăinat către Manchester Securities Corp alte 70.015.614 acţiuni.

 

Cu banii obţinuţi pe această cale, Horia Simu a utilizat suma de 69.897.373 de euro pentru ca, prin oper­aţiuni succesive financiar-bancare, să transfere diverse fonduri către nişte companii. O parte din aceşti bani, respectiv 9.577.000 de euro, 10.100.000 de dolari şi 3.828.623 lei, a fost trans­ferată în conturile offshore-ului cipriot Wagma Holdings Limited, dar şi către soci­etăţile Amteck Investiţii SRL şi Cuprom SA, fonduri pe care le-a transformat, ulterior, în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate Bucureşti SA, Foradex SA şi Cuprom SA, pentru a spăla banii. În 4 noiembrie 2008, offshore-ul Wagma Holdings Limited a realizat controlul unic asupra SC CCCF Bucureşti SA, prin concentrare economică.

 

În 2014, cu un an înainte ca Horia Simu să fie arestat pentru aceste despăgubiri, acţionariatul CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, companie care are sediul în Bucureşti, era compus din DO-ROM Beteilingungs GMBH (fosta DO-FI South-East Holding GMBH), reprezen­tată de avocatul Alecsandru Andrei Buliga Neagu, cu 85 la sută din acţiuni, şi de Adrian Andrici, patronul revistei „Kamikaze”, cu 15 procente.

53 de muncitori, concediaţi

După ce a „măritat” cariera de piatră de la Niculiţel, SC CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SA a intrat în insolvenţă. Dosarul a fost înregistrat, anul trecut, pe rolul Tribu­nalului Bucureşti, administratorul judiciar al CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SA fiind desemnat, de către judecătorul sindic, BNS Insolvency IPURL. Printre creditorii înscrişi la masa credală se află însuşi Horia Simu.

Oficial, problemele companiei CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SA au început odată cu rezilierea, de către Compania Naţi­onală de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a două contracte privind amenajarea Drumurilor Naţionale 67 şi 76. Primul efect a fost că societatea controlată de Simu a decis concedierea în masă a salariaţilor care figurau angajaţi pentru aceste două proiecte. Potrivit unei încheieri a judecătorului sindic îndrituit cu judecarea acestei speţe, în perioada iunie-oc­tombrie 2015, au fost concediaţi nu mai puşin de 53 de angajaţi care figurau pe listele de lucrători la punctele de lucru deschise în Crica, Sântandrei şi Voluntari.

Şi asta nu este tot. Tot în februarie, dar şi în martie anul trecut, Horia Simu şi-a pus la adăpost şi alte afaceri. Într-un mod mai nepro­fesionist, am spune noi, având în vedere că operaţiunile au fost derulate în familie. Astfel, În 27 februarie 2015, are loc o adunare a asocia­ţilor SC North Star Real Estate SRL. Firma lui Horia Simu, DO-ROM Beteilingungs GMBH (implicată în toate matrapazlâcurile descrise mai sus), deţinea 90% din acţiunile societăţii, în timp ce Raluca Simu, soţia afaceristului, controla 0,1% din acţiuni, iar nemţoaica Ree Curten, 0,9% din capitalul social. În cadrul acestei AGA, SC DO-ROM Beteilingungs SRL decide să cedeze Ralucăi Simu toate acţiunile deţinute la SC North Star Real Estate SRL, părăsind structura acţionariatului.

Acelaşi lucru s-a întâmplat într-o altă Adunare a Asociaţilor firmei SC Centia Equity Management SRL din data de 3 martie 2015, când aceeaşi DO-ROM Beteilingungs GMBH Austria, controlată de Horia Simu, cedează pachetul de 98,81% din acţiuni către compania SC Instyle Design & Communication SRL, controlată de Raluca Simu. După perfectarea acestor tranzacţii, acţionariatul SC Centia Equity Management SRL era controlat de SC Instyle Design & Communication SRL, în proporţie de 99,9%, şi de aceeaşi Rene Curten, cu 0,1%.

Peste 377 de creditori s-au înscris la masa credală a compa­niei. Totalul mesei credale se ridică la 29.862.383,85 lei.

 

Firma-mamă, băgată în insolvenţă. Cariera, plasată strategic pe numele altor entităţi

 

După declanşarea problemelor penale, prin dosarele instrumentate de DNA împotriva sa, afaceristul Horia Simu a găsit portiţa prin care să-şi pună la adăpost această afacere, dar şi să iasă cât mai puțin şifonat din această ches­tiune. Potrivit unei notificări din februarie 2012 a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, reprezentată oficial de către Horia Simu, decide să cesioneze întregul pachet de 100% din acţiunile pe care le deţinea la SC Dunapref Cariere SRL Tulcea.

Astfel, în data de 2 februarie 2015, între SC CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL şi SC SAB-Prov Consul­ting SRL Bucureşti, are loc contractul de cedare, respectiv preluare a 95% din capitalul social al SC Dunapref Cariere SRL. În aceeaşi zi, firma lui Simu cesionează încă 5 procente din capitalul social al societăţii tulcene către un anume Radu Stanciu. CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara iese, aşadar, din structura acţionariatului, chiar în toiul anchetelor şi dosarelor penale care vizează activitatea infrac­ţională a lui Horia Simu.

După încheierea acestei inginerii, contractele cu statul au continuat, aparent, în beneficiul noilor proprie­tari. Astfel, în data de 25 aprilie 2015, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA achiziţionează, prin licitaţie publică, de la SC Dunapref Cariere SRL Tulcea, cantitatea de 9.039 tone de piatră spartă pentru asigurarea stabilităţii căii ferate sudate şi menţi­nerea prismei de balast pentru întreţi­nerea curentă, reparaţia periodică şi capitală de cale ferată af lată în exploatare. Contractul a avut valoarea de 340.000 de lei fără TVA.

La începutul acestei luni, mai exact în data de 5 mai 2016, Compania Naţi­onală de Căi Ferate CFR SA achiziţionează, de asemenea, prin licitaţie publică, 16.600 de tone de piatră de carieră şi concaonală de Căi Ferate CFR sată, necesară pentru balas­tarea liniilor de cale ferată aferentă Regionalei CFR Galaţi. Doar Dunapref Cariere SRL s-a prezentat şi la această licitaţie, adju­decându-şi, astfel, un nou contract, în valoare de 650.000 de lei fără TVA. ­

 

×
Subiecte în articol: horia simu ancheta anchete