x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Umblă cu o limuzină care nu e a lui. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, refuză să-şi justifice averea

Umblă cu o limuzină care nu e a lui. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, refuză să-şi justifice averea

de Oana Stancu Zamfir    |    06 Noi 2012   •   19:02
Umblă cu o limuzină care nu e a lui. Preşedintele ANI, Horia Georgescu, refuză să-şi justifice averea
Averea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI)  devine pe zi ce trece o chestiune tot mai demnă de controlul Fiscului şi de interesul Parchetului. În 2007, Horia Georgescu a cumpărat la interval de doar câteva zile o vilă în centrul Braşovului, un apartament de 140 de mp într-o vilă situată tot în centrul Braşovului şi un apartament în Bucureşti, ultracentral, pe bulevardul Magheru. Pe toate le-a trecut în declaraţia de avere din acel an. Mai puţin banii cu care le-a cumpărat pe toate.

Declaraţia de avere din 2007 a preşedintelui ANI nici măcar nu figurează pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Istoricul lui Horia Georgescu începe direct cu actul din 2008, în care subit apar şi cele două împrumuturi care să justifice investiţiile: 150.000 de euro de la bancă şi 300.000 de euro de la naşi. Cu totul de neexplicat este termenul în care dl Georgescu se angaja să returneze banii naşilor săi: cinci ani. Asta înseamnă că funcţionarul la stat era convins că poate plăti circa 6.000 de euro lunar, fără să luăm în calcul dobânzile. De unde această perspectivă optimistă asupra veniturilor sale când dl Georgescu a câştigat în 2007, potrivit declaraţiei de avere din 2008, 96.478 RON din salariu şi închirierea unui imobil. La cursul mediu leu/euro din acel an, asta înseamnă că preşedintele ANI a dispus de 2.233 euro pe lună.

În încă patru declaraţii de avere ulterioare, dl Georgescu menţine optimismul deşi nu reuşeşte să achite decât 10.000 de euro în doi ani. În declaraţia din 2010, se schimbă lucrurile: dl Georgescu capătă răgaz de 20 de ani pentru a da banii înapoi.

Reamintim că atât de generoşii naşi ar trebui şi ei întrebaţi de ANAF de unde au avut 300.000 de euro de dat finului atât timp cât în trei ani anteriori acestui act de generozitate toate firmele la care erau acţionari nu au avut profit adunat mai mult de 190.000 de euro.

 În atenţia Fiscului
Tot în atenţia ANAF ar trebui să fie şi o altă chestiune care-l priveşte direct pe dl Georgescu. Maşina pe care acesta o utilizează, un BMW X5, care fără dotări costă 40.000 de euro, aparţine firmei Imperial SRL, la care preşedintele ANI a fost acţionar. Nu mai este. Şi atunci de ce are la dispoziţie o maşină de la acea firmă? În al doilea rând, firma înregistrează pierderi din 2007 până în prezent, de două ori mai mari decât cifra de afaceri. Şi atunci de unde atât lux?

Agresiv, dar fără răspunsuri

Surprins ieşind din vila cu patru niveluri în care locuieşte în Capitală, o vilă care figurează pe numele mamei sale, dl Georgescu s-a înarmat cu un aparat foto cu care a imortalizat-o pe reporteriţa de la Antena3 într-o încercare de intimidare. Ratată. După acest act de mare "curaj", dl Georgescu s-a pitit în spatele unor cuvinte mari desprinse din Codul Civil. Câteva cuvinte personale ar fi putut lămuri situaţia averii sale, dacă ar fi avut ce lămuri. 14 întrebări i-am adresat în scris, în timpul zilelor lucrătoare, aşa cum a solicitat. La niciuna nu a răspuns. Le reiau acum, pentru că în cazul său întrebările se dovedesc mai importante decât răspunsurile:

1. Domnule Georgescu, care este motivul pentru care aţi cumpărat într-o singură lună trei imobile de la părinţii dumneavoastră?
2. Cât au costat aceste imobile?
3. Cum şi când aţi achitat contravaloarea lor?
4. Care este motivul pentru care părinţii dvs. nu v-au donat aceste bunuri aşa cum au făcut cu terenul prevăzut în declaraţia dvs. de avere?
5. Cum calificaţi împrumutul pe care naşii dumneavoastră vi l-au acordat pe 20 de ani?
6. Plătiţi dobândă la acest împrumut?
7. Cum explicaţi faptul că toate firmele la care deţin acţiuni naşii dvs. nu au înregistrat, în trei ani anteriori împrumutului, un profit care să acopere suma de 300.000 de euro?
8. Care este sursa banilor care v-au fost împrumutaţi?
9. Cum explicaţi faptul că în declaraţia dumneavoastră de avere din 10.09.2007 aceste credite – atât cel acordat de bancă, cât şi cel acordat de naşi ­ nu apar?
10. În următorea declaraţiei de avere, cea din aprilie 2008, faceţi precizarea că împrumutul acordat de naşii dvs. va fi rambursat până în 2012. La fel şi în declaraţiile următoare. În baza căror venituri făceaţi un astfel de angajament din moment ce veniturile dumneavoastră erau cele aferente funcţiei de secretar general ANI?
11. Cum explicaţi folosirea de către dvs. a automobilului cu numărul BV..., înmatriculat pe societatea Imperial SRL la care dumneavoatră nu mai sunteţi acţionar, potrivit declaraţiei de avere?
12. Când v-aţi retras din această societate?
13. Cum explicaţi achiziţionarea acestui automobil de către societate, când ea înregistrează pierderi din 2007 încoace?
14. Întrucât relaţiile dumneavoastră cu părinţii şi imobilele lor au un regim contractual, care este regimul în baza căruia locuiţi în imobilul deţinut de părinţii dvs. (mai exact de mama dvs.) situat în strada Puţul cu plopi?

În locul răspunsurilor aşteptate, preşedintele ANI a utilizat două pagini pentru a le umple cu articole din Codul Civil referitoare la apărarea vieţii private şi la imaginea unei persoane. "Au fost prezentate date false, inexacte şi incomplete referitoare la subsemnatul şi familia mea. Prezentările în cauză nu au avut interesul aflării adevărului privind activitatea subsemnatului în funcţia publică pentru care răspund în faţa legii şi justifică interesul public, urmărind doar elemente extrase din context cu caracter subiectiv pentru a crea un curent negativ de opinie şi imagine la adresa mea. În acest fel opinia publică a fost dezinformată în mod vădit cu rea-credinţă şi cu nerespectarea drepturilor civile şi constituţionale", se plânge dl Georgescu întru-un mod cu totul uluitor având în vedere că investigaţia de presă nu urmărea altceva decât ceea ce face şi ANI cu averile celorlalţi: corespondenţa dintre averea afişată şi averea declarată.
Nicio vorbă concretă totuşi despre care ar fi datele false sau inexacte. Am revenit cu solicitarea ca dl Georgescu să răspundă totuşi la întrebări.

×