x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

de Ion Alexandru    |    09 Oct 2017   •   08:52
Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecției Judiciare la instituția condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenția opiniei publice pe judecătoarea Dana Tițian, consiliera personală a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Din conclu­ziile a trei inspectori judiciari, rezultă că Dana Tițian a primit nelegal dispo­ziţie de la Laura Kovesi să efectueze controale la două unități teritoriale și, totodată, că a încercat să obstrucționeze activitatea Inspecției Judiciare în legătură cu dosarele pe care le-a avut în lucru procuroarea Mihaela Moraru Iorga. Cine este Dana Tițian, care sunt legăturile acesteia cu Laura Kovesi și cu ce se ocupă familia acesteia, vom încerca să deslușim în cele ce urmează.

Dana Tițian figurează ca judecător în cadrul Curții de Apel București, detașată în funcția de consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție din luna iulie a anului 2013. Dana Tițian, „umbra” lui Kovesi, apare în rapoartele negative ale Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la DNA.

Mica avere de la Sibiu

Potrivit ultimei declarații de avere întocmite și depuse de Dana Tițian, în data de 17 iunie 2017, rezultă că aceasta deține, prin soțul lei, Petrică Tițian, un teren agricol, în suprafață de 800 de metri pătrați, achiziționat în anul 2009, în comuna Poplaca, județul Sibiu. Același soț al judecătoarei-consilier deține, la Sibiu, un apartament, în suprafață de 89,23 metri pătrați, construit în anul 2000, două garaje (a căror suprafață echivalează cu două garsoniere), primul de 23,27 metri pătrați, construit în anul 2001, iar al doilea, în suprafață de 31,68 de metri pătrați, construit în anul 2011, ambele la Sibiu, precum și o boxă, în suprafață de 10,24 metri pătrați, construită în 2001, tot la Sibiu. Din același document, reiese că pe numele Danei Tițian mai apare în proprietate un alt apartament, în suprafață de 65 de metri pătrați, achiziționat prin credit ipotecar, în anl 2007, tot la Sibiu.

Dana Tițian nu declară că ar deține bunuri mobile, active financiare sau plasa­mente ori investiții. Are în proprietate, însă, un autoturism Dacia Duster, fabricat în 2014, un autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2005, și o remorcă marca Pontgratz, fabricată în anul 2011. În declarația de avere citată mai apare un credit ipotecar contractat de la Volksbank, în anul 2011, în valoare de 50.000 de lei, și care este scadent în anul 2020.

La capitolul venituri, Dana Tițian declară un salariu anual de 180.388 de ei, la care se adaugă o diurnă de 65.296,98 lei și venituri provenind din închirierea unui imobil, în sumă de 5.026 de lei.

 

Dana Tițian este persoana căreia Mircea Băsescu i-a trimis un e-mail, în care „denunța” „șantajul” la care era supus de membrii familiei lui Bercea Mondial, care își cerau înapoi cele 600.000 de euro.

 

Soțul, patron de firmă de plasare a forței de muncă

Din această declarație de avere, mai aflăm că soțul consilierei perso­nale a Laurei Codruța Kovesi s e n u m e ș t e Petrică Tițian și a realizat, în ultimul an fiscal, venituri salariale în cuantum de 8.605 lei, de la societatea SC Titanis Group SRL, cu sediul în Municipiul Sibiu. De asemenea, soțul a mai încasat, de la Ministerul Apărării Naționale din București, „drep­turi cuvenite” în cuantum de 14.832 de lei.

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comer­țului, societatea de la care Petrică Tițian, născut în Dorohoi, dar cu domiciliul în Sibiu, a încasat venituri salariale îi apar­ține. Concret, SC Titanis Group SRL Sibiu a luat ființă în data de 11 mai 2009, avându-l ca fondator, asociat unic și admi­nistrator pe soțul Danei Tițian. Potrivit acelorași informații, societatea în cauză are un capital social, subscris și vărsat, de 200 de lei, iar compania se ocupă cu ativități ale agențiilor de plasare a forței de muncă. Petrică Tițian ocupă funcția de administrator, pentru o perioadă de 99 de ani, cu puteri depline.

Site-ul companiei SC Titanis Group SRL Sibiu precizează că societatea se ocupă cu formarea profesională a adul­ților (cursuri de calificare, de specializare și instruire), cu informarea și consilierea autorizată de AJOFM Sibiu (activitate gratuită pentru toate persoanele „aflate în impas”), dar și cu recomandări pentru obținerea de locuri de muncă în domeniul turismului în Germania, Austria și Elveția. O altă activitate a societăţii în cauză este recuperarea de impozite și alocații pentru copii, pentru persoanele care au lucrat în străinătate (Germania, Austria, Elveția, Danemarca și Olanda) și care au familiile rezidente în România.

Petrică Tițian a „picat” un concurs de angajare la Inspecția Muncii

Pe site-ul cu pricina sunt trecute și cursurile pe care, în prezent, firma soțului Danei Tițian le susține. Este alimentație publică (ospătari, barmani, recepționeri de hotel sau personal pentru igienă), cursuri de limbi srăine (engleză și germană) sau cursuri de operatori confecționeri industriali. Pe același site mai apar, lângă denumirea companiei, și siglele Ministerului Educației și Minisvorba despre cursuri în turism și terului Muncii. ­

Din toate aceste informații, se în-țelege faptul că Pe-trică Tițian este expert în formarea și reformarea profesi­onală a capitalului uman. În ciuda acestor evidențe, soțul consilierei perso­nale a Laurei Codruța Kovesi a pierdut, anul acesta, un concurs de angajare chiar la Inspecția Muncii. Astfel, în data de 25 aprilie 2017, Petrică Tițian s-a înscris la un concurs de recrutare pentru ocuparea funcției de execuţie de inspector de muncă, clasa I, gradul profesional superior, la Serviciul Control Relații de Muncă, organizat de Inspecția Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. Dintr-un document oficial, aflăm că Petrică Tițian a fost declarat respins, în urma susținerii probei scrise, acumulând 17,66 puncte. La această probă au mai participat alți patru candidați, care au acumulat între 4 și 81,66 de puncte, persoana care s-a situat pe locul al doilea, respinsă, la rândul ei, întrunind 67,33 de puncte.

Petrică Tițian este membru al Partidului Nați­onal Liberal – fi-liala Sibiu și, la alegerile locale din anul 2012, a candidat, din partea Uniunii Social Liberale (USL), la un post de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipului Sibiu. Atunci, Klaus Iohannis a candidat și a câștigat un nou mandat de primar al localității.

„Umbra” Laurei Kovesi este judecătoare, detașată la DNA. Dana Tițian a încercat să devină, în 2009, judecător la ÎCCJ, avându-le drept contracandidate pe „clien­tele” șefei DNA, Alina Bica, Veronica Cârstoiu și Anne Mary Antonela Costache.

 

Kovesi și consiliera ei, acuzate de Inspecția Judiciară că au încercat să blocheze controlul

În data de 19 septembrie 2017, inspec­torii judiciari Monica Pleșea, Daniela Mateș și Mihaela Hrituc au întocmit un referat pentru atragerea sancțiunii disci­plinare față de judecătoarea Dana Tițian. Conform acestui raport, Laura Kovesi a emis două ordine cu încălcarea dispozi­ţiilor legale, permițându-i consilierei sale Dana Tițian să efectueze controlul activi­tății unor procurori DNA. Concret, este vorba despre Ordinul 102 din 6 iulie 2017, prin care Laura Kovesi a delegat-o pe Dana Tițian să controleze dosarele instru­mentate de procuroarea Mihaela Moraru Iorga, în ciuda faptului că legea prevede că, în perioada în care sunt detașați, judecătorii sau procurorii își păstrează calitatea de judecător sau de procuror și, pe cale de consecință, un judecător nu va putea efectua atribuții de control față de un procuror. Al doilea ordin, nr. 95 din 6 iulie 2017, arată că Laura Kovesi a dispus ca Dana Tițian să controleze activitatea desfășurată de procurorii de la serviciile teritoriale al DNA Suceava şi Iași, activi­tate de control ce putea fi derulată doar de un procuror.

„Având în vedere atitudinea procu­rorului-șef de direcție, Laura Codruța Kovesi, constând în aceea că a anunțat, inițial, la datele de 8 iulie 2017 și 10 iulie 2017, un refuz categoric al prezentării dosarelor, tot la 8 iulie 2017, fără ca inspectorii judiciari să-i fi solicitat aceasta, a depus copii de pe ordinele prin care a fost dispusă inventarierea și controlul acestor dosare, a anunțat la data de 18 iulie 2017 că informațiile lămuritoare pot fi cerute de la cele două comisii, încercând să inducă ideea unei lipse de diligențe din partea inspectorilor judiciari în activitatea de verificare a dosarelor menționate, precum şi atitudinea membrilor comisiei de control, consilier Tiţian Dana şi procu­ror-şef serviciu judiciar Popa Gabriel, care au tergiversat activitatea pe care o desfăşurau, toate cu scopul vădit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procuror, precum şi lipsa oricăror argumente legale în susţi­nerea refuzului de a prezenta dosarele ce fuseseră repartizate procurorului Moraru Iorga Mihaela, apreciem că cele relatate constituie indicii cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. p) din Legea nr. 303/2004, de către procu­rorul-şef direcţie Laura Codruţa Kovesi, consilierul personal al acestuia Tiţian Dana (…), respectiv obstrucţionarea acti­vităţii de inspecţie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace”, se menționează în referatul citat.

Povestea concursului de judecător la ÎCCJ și ce s-a întâmplat cu trei dintre contracandidatele Danei Tițian

Dana Tiţian a devenit procuror în data de 7 noiembrie 1994, iar din 22 februarie 2005 a devenit judecător la Curtea de Apel Alba Iulia. În data de 23 octombrie 2006, a fost detașată, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, consilier al procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi. A ocupat această funcție până în 23 octombrie 2009. Din 28 ianuarie 2010, Dana Tiţian a devenit judecător de penal la Curtea de Apel București.

„Jurnalul Național” a studiat conținutul unei Htotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, având numărul 2.138 din 9 decembrie 2009, care anunța faptul că fusese­ră scoase la concurs patru posturi de judecă­tor la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Două posturi vacante figurau din data de 5 octombrie, iar alte două, din data de 6 octombrie. Pentru posturile anunțate în 5 octombrie și-au depus candidatura 19 magis­trați (atât procurori, cât și jdecători). Pe aceas­tă listă regăsim nume cu adevărat interesante. Este vorba despre Alina Mihaela Bica (la acea oră procuror-șef secție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism), Enela Burlan (judecă­tor la Tribunalul București), Veronica Cârstoiu (judecător la Curtea de Apel București), Antinela Anne Mary Costache (președinte al Secției a II-a Penale din Tribunalul București) și Dana Tițian, care activa ca judecător la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru celelalte două posturi vacante de judecător la ÎCCJ anunțate în data de 6 octombrie 2009, au fost depuse 20 de candi­daturi. Printre acestea, și cea a Alinei Bica și a Danei Tițian. Printr-o altă hotărâre a CSM, 1.081/9 decembrie 2009, Secția pentru Procurori a CSM a constatat că sunt îndepli­nite condiţiile pentru promovarea în funcția de judecător la Secția Penală a Înaltei Curți doar a 15 candidați, nu și a Danei Tițian. Au fost, acceptate, în schimb, pentru posturile anun­țate în 5 octombrie, candidaturile Alinei Bica, Veronicăi Cârstoiu şi Antoanelei Anne Mary Costache. Nici pentru posturile anunțate în 6 octombrie nu s-a calificat Dana Tițian, fiind avizate doar nouă candidaturi, printre care și cea a Alinei Bica. Din ultima hotărâre a Plenu­lui CSM aflăm că Dana Tițian nici măcar nu s-a mai prezentat la interviu. Însă, în final, CSM a hotărât să respingă în bloc candidaturile celor care au primit acceptul.

Coincidență sau nu, Antonela Anne Mary Costache, Veronica Cârstoiu și Alina Bica au devenit, ulterior, ținte ale Direcției Naționale Anticorupție, în mai multe dosare instrumen­tate de instituția al cărei șef este astăzi consiliat de Dana Tițian.

×
Subiecte în articol: Dana Tiţian dna laura codruta kovesi