x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un român, pe lista scurtă a INTERPOL

Un român, pe lista scurtă a INTERPOL

16 Dec 2013   •   16:23
Un român, pe lista scurtă a INTERPOL

INTERPOL a lansat operaţiunea globală INFRA Americas, în vederea localizării şi arestării persoanelor urmărite din categoria MOST WANTED. Operaţiuni similare, Infra-SA (America de Sud), Infra-SEA (Asia de Sud-Est) şi Infra-Red au condus, până în prezent, la arestarea a peste 500 de infractori periculoşi în întreaga lume La operaţiunea de anul acesta participă 46 de ţări, iar scopul vizat este prinderea a 266 de urmăriţi internaţional care s-ar putea afla în Caraibe, America Centrală, Columbia, Ecuador, Peru şi Venezuela. Toţi urmăriţii au comis crime sau infracţiuni din sfera criminalităţii organizate.

Persoanele care pot oferi informaţii pentru localizarea sau arestarea urmăriţilor sunt încurajate să participe activ, informaţiile putând fi furnizate şi sub protecţia anonimatului către autorităţile naţionale sau INTERPOL. Ervin Prenci, ofiţer al INTERPOL şi coordonator al operaţiunii Infra America, consideră că oamenii ar putea oferi informaţii vitale, care să ajute la aducerea aceste fugari în faţa justiţiei. “Orice informaţie, indiferent cât de mică sau aparent nesemnificativă, ar putea fi piesa lipsă din puzzle-ul care va ajuta la localizarea acestor criminali periculoşi", susţine ofiţerul INTERPOL.

Pentru început, INTERPOL a difuzat cazurile a 15 urmăriţi internaţional, printre care şi Rafael Caro-Quintero, fostul lider al Cartelului Guadalajara din Mexic. Pe lista scurtă “MOST WANTED” a INTERPOL se află şi un român:

1. Emil DAN SÎRBU. Născut la 19 august 1967, Sîrbu a făcut parte dintr-o reţea de crimă organizată care se ocupa cu traficul de cocaină din America de Sud în România. A fost condamnat la 13 ani de închisoare şi se sustrage executării pedepsei.

2. Clemente de Jesús CASTELLANOS RIVAS, cunoscut şi sub numele de EL TRECE CLEMENTE, s-a născut la 20 februarie 1979. Este suspectat că a ucis un poliţist în San José del Pino, Santa Tecla (El Salvador), trăgând mai multe focuri de armă într-o maşină a poliţiei. Are mai multe tatuaje pe faţă, semne distinctive ale bandei din care face parte. INTEPOL averizează: Castellanos RIVAS poate fi înarmat, periculos şi violent.

3. Cristian Antonio DICENT POLANCO. Născut la 9 iunie, 1977, dominicanul este căutat pentru uciderea a trei oameni, în 2011, în Santo Domingo (Republica Dominicană). DICENT POLANCO poate fi înarmat, periculos şi violent.

4. Elvio Dionysus Diogenes HATO, cunoscut şi sub numele de EVY sau BOBBY. Născut la 24 mai 1967, este suspectat a fi unul dintre cei care au pus la cale o reţea de trafic de cocaină printr-un port din Curacao. La 21  ianuarie 2013, poliţia a făcut o serie de arestări, recuperând 56 kg de cocaină. HATO are o cicatrice pe braţul drept şi alta, în zona abdomenului. Are mai multe tatuaje pe braţul drept.

5. Federico Carlos TORRALVA PERDOMO. Născut la 19 martie 1966, spaniolul este căutat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri şi spălare de bani. Între 1992 şi 2004, el a traficat în Spania cantităţi imense de cocaină, iar cu banii rezultaţi a cumpărat mai multe proprietăţi, pe care apoi le-a revândut. Foloseşte şi alte identităţi: Luis IGLESIAS sau Federico Carlos TORRABLA.

6. Jaime Osmin VALLE PLEITEZ, cunoscut şi sub numele de JAIMICO or MUDO, s-a născut la 5 septembrie 1989. La 23 mai 2011, în oraşul Nejapa din El Salvador, VALLE PLEITEZ a scos un pistol şi a început să tragă într-un grup de lucrători care culegeau mango. Un bărbat a fost ucis, iar alţii răniţi. VALLE PLEITEZ a fugit de la locul faptei. Are mai multe tatuaje: trei puncte de pe mâna stângă, litera J pe piciorul stâng şi literele MLP pe piciorul drept.

7. Jessie GORDON MICHEL. Născut la 5 februarie 1962, este suspectat că face parte dintr-o reţea implicată în traficul de droguri din Costa Rica în Nicaragua şi Guatemala. GORDON MICHEL vorbeşte limba spaniolă şi engleză. INTEPOL avertizează: poate fi înarmat, periculos şi violent.

8. Luis FERNELLY AMEZGUITA ACOSTA. Născut la 16 iulie 1964, este suspectat de trafic internaţional de droguri. În anul 2009, autorităţile din Mali au descoperit, lângă Tarkint, în sud-estul ţării, un avion ars. Investigaţiile au indicat că aeronava transporta cocaină şi că Luis FERNELLY AMEZGUITA ACOSTA a fost mecanicul acestui avion. Se pare că echipajul nu a reuşit să descărcace drogurile din aeronavă, înainte ca aceasta să ia foc. FERNELLY AMEZGUITA ACOSTA vorbeşte spaniolă, franceză şi engleză.

9. Marvin Brian PEROTI. Născut la 26 iunie 1973, PEROTI este membru într-o organizaţie criminală care a făcut contrabandă cu 40 kg de cocaină în Olanda, în mai 2010. PEROTI a fost în contact direct cu liderul organizaţiei, ca intermediar, dar se ocupa şi de spălarea banilor rezultaţi din traficul de droguri. La 10 octombrie 2011, la o percheziţie într-una din proprietăţile folosite de PEROTI, poliţia a descoperit şi confiscat o armă de foc şi muniţie.

10. Michel EMOND. Născut la 24 februarie 1978, canadianul EMOND este suspectat că face parte dintr-o reţea de crimă organizată implicată în producţia şi traficul de metamfetamine. În ianuarie 2012, la percheziţiile efectuate la trei sedii ale lui Michel EMOND, au fost arestate două persoane şi au fost confiscate o presă hidraulice şi alte echipamente, mai multe mii de pastile de metamfetamină şi produse utilizate pentru fabricarea lor. EMOND vorbeşte limba franceză şi se crede că ar putea călători în Costa Rica.

11. Miguel MATUS s-a născut la 21 august 1982 şi este din Belize. În octombrie 2006, el a ucis o fată de 17 ani, Pricilla Tzib. În 2008, Matus a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În februarie 2010, el a reuşit să evadeze, în timp ce era dus, sub escortă, la o clinică stomatologică. INTERPOL avertizează: Matus poate fi înarmat, periculos şi violent.

12. Patrik SNAJDR. Născut la 3 februarie 1981, Šnajdr este suspectat că ar fi fost făcut parte din grupul infracţional organizat "Strvrtaci", care a operat în zona Trnava şi Bratislava (Slovacia) până în septembrie 2007. Banda a fost implicată în extorcarea, intimidarea şi fraudarea mai multor persoane, prin uilizarea de ameninţări şi constrângeri. Se pare că Šnajdr a fost membru al acestui grup din august 2005 până în septembrie 2007. INTERPOL avertizează: Šnajdr poate fi înarmat, periculos şi violent.

13. Rafael CARO-QUINTERO este cunoscut şi sub numele de: “Doctor”, “Don Rafa”, “El Charral”, “El Grenas”, “El Jefe”, “Licenciado Rios”, “Rafaelillo”, “Rafael” sau “Rafa”. Născut la 24 octombrie 1952, mexicanul este căutat de SUA pentru răpirea şi uciderea unui agent federal american. În urma unei investigaţii realizate de US Drug Enforcement Agency (DEA), CARO-QUINTERO a fost identificat ca fiind membru fondator al Cartelului din Guadalajara, responsabil pentru cultivarea şi distribuirea a peste 10.000 de tone de marijuana. În 1985, CARO-QUINTERO, ajutat de subordonaţii săi, a ucis doi cetăţeni americani, despre care a crezut că sunt agenţi DEA. Tot în 1985, CARO-QUINTERO şi alţii au răpit şi ucis un agent DEA şi un pilot.

14. Steven Douglas SKINNER s-a născut la 11 mai 1973 în Canada. Este suspectat că în aprilie 2011 a ucis-o pe Stacey Adams la reşedinţa acesteia, din Lake Echo, Nova Scotia, Canada. Se pare că SKINNER ar fi fugit în Mexic. Mai este cunoscut, de asemenea, şi sub numele de Steven SHANNON şi are un număr mare de tatuaje pe braţe, picioare şi trunchi.  INTERPOL avertizează: SKINNER poate fi înarmat, periculos şi violent.

15. Victor Rodolfo LANGUASCO FRANCO. Născut la 26 februarie 1967, este căutat de Argentina pentru conspiraţie criminală şi trafic de droguri. LANGUASCO FRANCO şi alţi trei complici au pus bazele unei reţele care se ocupa de afaceri cu droguri şi cu telefoane mobile, dar şi de realizarea unor documente pentru atribuirea unor identităţi false.

×
Subiecte în articol: Interpol roman cautat operatiune globala