x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Unitatea de elită”, în 6 ani:  4 condamnări cu executare din 30 de dosare trimise în judecată

“Unitatea de elită”, în 6 ani:  4 condamnări cu executare din 30 de dosare trimise în judecată

de Ion Alexandru    |    28 Mar 2018   •   08:01
“Unitatea de elită”, în 6 ani:  4 condamnări cu executare din 30 de dosare trimise în judecată

Cele mai răsunătoare 30 de dosare instrumentate și trimise în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al DNA, condus de celebrul Lucian Onea, zis “Lucică”, reprezintă un bilanț dezastruos. Începând cu 2013, “unitatea de elită” a “paradit”, pe plan local, Consiliul Județean, Primăria, Inspectoratul General al Poliției, Parchetul Curții de Apel Ploiești, mai mulți procurori și judecători din județ. Alţi conducători de instituții, oameni de afaceri sau chiar parlamentari s-au trezit anchetați, unii arestați și trimiși în judecată. Și vedetele DNA nu s-au oprit aici, ei extinzându-și raza de acțiune și în alte județe, precum și în Capitală. La final, din aceste dosare trimise în instanțe, în intervalul 2013- 2016, doar în patru au fost pronunțate sentințe cu condamnări cu executare. Și nu toate definitive. Avem, în schimb, zece soluţii de condamnare cu suspendare și cinci soluții de achitare pronunțate de instanţele de judecată. La acestea se adaugă alte zece cauze care, deși s-au finalizat cu rechizitorii întocmite în intervalul 2015-2016, se află încă în faza de fond, pe rolul instanțelor de judecată. Dosarul-“regină” al “unităţii de elită”, cel în care sunt vizați membrii familiei Cosma, a fost trimis, săptămâna aceasta, prin decizie a Completului de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la rejudecare.

În data de 18 decembrie 2013, “unitatea de elită” o trimite în instanţă pe judecătoarea Înaltei Curți de Casație și Justiţie, Eugenia Angela Nicolae, pe care a acuzat-o de trafic de influență. În același dosar au mai fost trimiși în judecată fiul magistratei, Daniel Nicolae, și oamenii de afaceri Razi Ghaziri și Sorin Gheorghe. În 12 ianuarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție pronunță condamnare doar în cazul lui Sorin Gheorghe, care a primit, cu acest prilej, o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare.

Fostul deputat și, așa cum se arată în rechizitoriu, fost președinte al organizației județene a unui partid politic, Gheorghe Coman, a fost pus sub acuzare și trimis în judecată, la 16 ianaurie 2014, pentru folosirea influenţei politice, în scopul obținerii de foloase necuvenite. El a fost chiar și arestat preventiv, iar la data de 28 aprilie 2014, a fost condamnat la o pedeapsă de un an închisoare cu executare.

Un al treilea dosar, în care procurorii DNA Ploiești au obținut condamnare, este cel în care, în data de 21 martie 2016, a fost trimis în judecată procurorul Daniel Bucur, de la Parchetul Judecătoriei Sinaia, pentru trafic de influență și luare de mită. În 7 aprilie 2017, Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat pe Bucur la 3 ani și 4 luni închisoare. Decizia nu este definitivă.

În fine, DNA Ploiești a mai repurtat o victorie în dosarul lui Emanoil Bocean, fost şef al Poliției Locale Sector 1 București, trimis în judecată pentru trafic de influență și condamnat, în primă instanță, de Curtea de Apel București, la 6 ani de închisoare.

Condamnări cu suspendare, pe bandă rulantă

Cele mai multe dosare instrumentate de DNA Ploiești nu au putut obține în instanță decât maximum condamnări cu suspendare. Astfel, Constantin Octavian Boșcodeală, fost primar al Municipiului Buzău, a fost trimis în judecată pentru prima dată de către procurorii DNA Ploiești, în data de 16 iulie 2013, într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu. După un proces care a durat trei ani, Boșcodeală a primit, în data de 1 martie 2016, o condamnare de la Curtea de Apel București de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Un caz interesant instrumentat de DNA Ploiești este cel al comisarului de la Garda Națională de Mediu, Virgil Valentin Rizea, trimis în judecată, împreună cu Mirel Nica, director executiv în Agenţia Județeană de Mediu Prahova, și de omul de afaceri Ion Orlando Bănică. În 16 februarie 2017, instanța a decis condamnări de 2, 5, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fostului director economic din Consiliul Județean Prahova, Daniel Cristian Petre, trimis în judecată, la 5 mai 2015, pentru luare de mită, şi condamnat, în 11 iulie 2017, de Curtea de Apel Ploiești, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, cercetat de fostul procuror Mircea Negulescu, zis “Portocală”, și-a pierdut funcția “grație” celor două dosare deschise pe numele lui. Într-unul dintre ele, trimis în judecată în 26 mai 2015, alături de secretarul primăriei, Oana Cristina Iacob, și de directorul Direcţiei de Achiziii, Iulia Alina Alexandru, acuzaţiile erau de abuz în serviciu, luare de mită și operațiuni de comerț incompatibile cu funcţia. În 21 noiembrie 2017, fostul edil a primit de la Înalta Curte, 3 ani cu suspendare, în timp ce Oana Cristina Iacob a fost condamnată la 2 ani cu suspendare, iar Iulia Alina Alexandru a fost achitată.

Senatorul Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, a fost trimis în judecată, de același Serviciu Teritorial Ploiești al DNA, în data de 20 decembrie 2013, pentru abuz în serviciu. Împreună cu acesta, în dosar au mai fost puși sub acuzare doi oameni de afaceri și un director al Direcţiei de Patrimoniu din Consiliul Județean Buzău. Completul de 3 judecători a pronunţat, în data de 14 iulie 2016, soluția pe fond, dispunând condamnarea lui Victor Mocanu la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare. În prezent, cauza se află în apel la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Au “paradit” tot ce au prins

O altă țintă a DNA Ploiești a fost deputatul Mircea Roșca, pe care procurorii lui Onea l-au trimis în judecată, în 16 februarie 2015, într-un dosar vizând infracțiuni de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. Alături de Roșca, au mai ajuns în fața instanței alte 12 persoane. Rezultatul acestei anchete s-a concretizat în sentința completului de fond de la Înalta Curte, care, la 22 februarie 2018, l-a condamnat pe Roșca la trei ani de închisoare cu suspendare.

Cazurile de condamnări, dar cu suspendare, pronunțate în dosarele DNA Ploiești, îi mai vizează pe fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgență Ploiești, Ion Alexandru Băloi, pe fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Radu Cezar Liviu Ionescu, sau pe o judecătoare din Sinaia. Procurorii DNA din Prahova au reușit să o “paradească” și pe judecătoarea Ruxandra Popescu, trimisă în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu. Aceasta a primit, în 20 decembrie 2017, pe fond, la Curtea de Apel Ploiești, patru ani de închisoare cu suspendare. Interesant în acest caz este faptul că, în acest dosar, au mai fost trimiși în judecată primarul orașului Sinaia, Vlad Gheorghe Oprea, și Beatrice Eugenia Rădulescu, secretarul aceleiași unități administrativ-teritoriale, care au fost achitați de aceeaşi Curte de Apel Ploiești.

Achitări în dosarele “cu impact mediatic”

Așa cum arătam mai sus, fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a avut de-a face cu procurorii “unității de elită” în două dosare. Dacă în primul a primit o condamnare cu suspendare, în cel de-al doilea, trimis în judecată în 2 iunie 2014, fostul edil a fost achitat, în data de 29 ianuarie 2018, de către Tribunalul București. Boșcodeală a fost acuzat în acest dosar de abuz în serviciu.

În aceeași situație se regăsește fostul primar al Municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, trimis în judecată, în 29 iulie 2015, pentru luare de mită și abuz în serviciu, într-un dosar cu țintă principală fostul deputat Sebastian Ghiță, acuzat de dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu. În data de 25 septembrie 2017, cei doi inculpați au fost achitați, la fond, de către ÎCCJ.

Un alt eșec, soldat cu achitare, este dosarul trimis în judecată în data de 27 noiembrie 2015, privindu-l pe fostul vicepreședinte al ANAF, Romeo Florian Nicolae, acuzat de trafic de influenţă. Curtea de Apel Ploiești a pronunțat achitare în acest dosar, în data de 25 ianuarie 2018. Aceeași Curte de Apel Ploiești l-a achitat, în 13 martie 2018, și pe judecătorul Ștefan Fieraru, acuzat de trafic de influență, și trimis în judecată de DNA Ploiești în 22 decembrie 2015.

Un nume “greu” aflat pe lista de execuții a “unităţii de elită” a DNA este fostul co-președinte al PNL, Vasile Blaga, achitat de Tribunalul Bucureşti într-un dosar trimis în instanță, în data de 28 noiembrie 2016, pentru presupuse infracțiuni de trafic de influență.

Alte zece cauze își așteaptă soluțiile pe fond

DNA Ploiești nu s-a limitat doar la a decapita, practic, toate instituțiile din județ, extinzându-și aria de acțiune și în județele lumitrofe sau chiar până în Capitală. Există cel puțin zece dosare care, deși trimise în judecată de mai bine de doi ani, nu au primit încă soluție pe fond, ele aflându-se și la ora actuală pe rolul primei instanțe. Vorbim despre directorul Agenţiei de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Mihai Gavril Văduva, de directorul Direcției de Contracte din APRDR, Doru Gafencu, de directorul Direcției de inspecție din Primăria Sectorului 1 București, Răzvan Mihai Iordan, și de adjunctul acestuia, Dan Toma, sau de directorul general al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader. Acesta din urmă este cel despre care Mircea Negulescu spunea că este “fetișul” lui.

Tot în primă instanță se regăsesc dosare instrumentate de DNA Ploiești privindu-i pe fostul preşedinte al Consiliului Județean Prahova, Florin Serghei Anghel, și pe actualul deputat Andreea Cosma, dosarul în care a fost trimisă în judecată Florica Mihalcea, judecător la Judecătoria Răcari, sau dosarul senatorului, fost primar al Ploieștiului, Andrei Liviu Volosevici.

Un dosar “greu” al “unității de elită”, trimis în judecată încă din 29 iunie 2014, îi vizează pe procurorul general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Mihai Tudose, pe adjunctul acestuia, Aurelian Mihăilă, pe fostul şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, dar și pe fostul deputat Sebastian Ghiță. Pe aceeași listă, dar într-un alt dosar, se regăsește speța privindu-l pe Iulian Costin Văduvan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, dar și cea a fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar.

“Piesa de rezistență” , desființată de Completul de 5  

Din acest “palmares” al DNA Poiești nu putea lipsi și “piesa de rezistență”, respectiv dosarul în care au fost trimiși în judecată președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma. După ce, la sfârşitul anului 2016, instanța penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe cei doi la 8 ani, respectiv la 5 ani de închisoare, la începutul acestei săptămâni, “unitatea de elită” a DNA a încasat cea mai cruntă lovitură.

Completul de 5 judecători de la ÎCCJ, condus de magistratul Iulian Dragomir, a decis să caseze sentința de la fond și să trimită dosarul spre rejudecare. Asta, după ce Vlad Cosma a făcut publice probe audio și video despre modul în care procurorii DNA Ploiești au măsluit probe, au inventat martori și au plantat mijloace materiale de probă falsificate în mai multe dosare instrumentate, inclusiv în cauza care privește familia Cosma. Mai mult, una dintre probele-cheie ale acestui dosar, un memory-stick care ar fi trebuit să probeze activitatea infracțională a familiei Cosma, nu mai există la dosar. Iar o martoră a fost folosită de către procurori atât cu identitatea reală, cât și cu identitatea protejată. Lucru care a ridicat mari semne de întrebare chiar și pentru completul de judecată. De alfel, patru procurori DNA Ploiești, printre care se numără și șeful serviciului, Lucian Onea, s-au ales cu plângeri penale la Parchetul General și cu sesizări la Inspecția Judiciară.

Cea mai mare condamnare cu executare, din lista dosarelor analizate, este de șase ani de închisoare, primită de fostul șef al Poliției Locale Sector 1 București. Soluția nu este definitivă.

×
Subiecte în articol: dosare dna ploiesti Lucian Onea