x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Venituri nesimţite pentru şmecherii regimului.

Venituri nesimţite pentru şmecherii regimului.

de Daniel Ionaşcu    |    21 Iun 2011   •   21:00
Venituri nesimţite pentru şmecherii regimului.

Intr-o tara in care mor oameni pe strada pentru ca s-au inchis spitalele din apropiere, cu taieri de salarii si pensii, plus crestere de TVA, la stat inca se huzureste.

Dupa ce a secat suvoiul de bani de la companiile de stat, iar functiile din consiliile de administratie si adunari generale ale actionarilor nu mai aduc bani, o seama de functionari si re­pre­zentanti ai statului inca o duc bine.

Expertul de partid se recunoaste din prima: multilateral dezvoltat, e atat de priceput incat trebuie musai sa fie prezent prin tot felul de co­mi­te­te si comitii guvernamentale, inter­mi­­nisteriale sau cu durata limitata. Si e atat de dedicat muncii patriotice pe care o duce pentru reformarea Ro­ma­niei si bunastarea cetateanului pla­titor de taxe incat trebuie sa fie pla­tit colosal pentru serviciile sale.

Fie un loc caldut asigurat la CEC sau Eximbank, fie pe la companii privatizate cu ani in urma, fie pe la Consiliul Economic si Social sau Comitetul de finantari cu garantii si asigurari, o ma­na de "Cerberi" care sug la doua-trei tate au grija de avutia poporului cu ma­na de fier si ochi de vultur.

Astfel, avem exemplul lui Marian Turlea, functionar public de con­du­­cere la Ministerul Economiei. Direc­torul de cabinet a castigat anul trecut 20.109 lei din aceasta functie, 15.674 lei din cea de consilier la Nuclear­electrica, plus 8.498 lei din functia de director adjunct in Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Econo­mice (AMPOSCCE), tot din subordinea ministerului condus de Ion Ariton. Deci pana acum circa 44.000 de lei. Si ca tot tacamul sa fie complet, la partea unde sunt trecute venituri, precum cele de membru in consilii de administratie, comisii speciale si altele avem un "mizilic" de 187.613 lei. Deci aproximativ 230.000 de lei. Plus alti 60.688 lei realizati din "alte venituri" de la care nu stim daca au legatura cu statul sau nu pentru ca in declaratia de interese nu apare nici un contract realizat de el. Avem, in schimb, mentionata prezenta sa in consiliul de administratie al E.ON Gaz Distributie SA. Nu se mentio­nea­za nici daca oficialul a donat banii in cauza la Fondul Solidaritatea, asa cum premierul Emil Boc s-a tot laudat.

In declaratia anterioara de avere, cea pentru anul 2009, Turlea a castigat doar din consilii de administratie, comisii de negociere si alte comitete si comitii din subordinea Economiei 242.979 lei, plus in jur de 41.000 de lei din cumularea de salarii si functii. Turlea a fost numit de precedentul ministru al Economiei, Adriean Videanu, in Consiliul de Supraveghere al Petrom, dar a fost revocat de Ariton in martie 2011 si inlocuit cu Constantin Dascalu.

Alexandru Sandulescu este si el functionar public de conducere in ministerul lui Ariton. Deocamdata nu si-a actualizat declaratia de avere, dar la precedenta, depusa in 28 octombrie 2010, raporta 145.000 de lei primiti din comisii pe durata limitata. Pe de alta parte, seful Fiscului, Sorin Blejnar, a luat anul trecut de la Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (CIFGA), alcatuit la nivelul Eximbank, suma de 104.682 lei. Din aceasta, el mentioneaza ca a donat la Fondul Solidaritatea 36.600 lei.

Acelasi CIFGA l-a imbogatit si pe Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei. Fiind vicepre­se­dinte al comitetului, asta i-a adus anul trecut 218.817 lei, la care se adauga 35.897 lei din pozitia de reprezentant al statului roman in consiliul de administratie al GdF SUEZ Energy Romania si 10.164 lei ca membru al Consiliului Economic si Social. Plus 49.000 de lei din functia de secretar de stat. Stafie mentio­nea­za ca a donat la Fondul Solidaritatea 149.085 lei. In declaratia de interese el mentioneaza ca cei 18.698 lei care ii vin lunar de la CIFGA se duc direct in contul de la Ministerul Finantelor.

Fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea este si el implantat in consiliul de administratie de la CEC, de unde ridica aproximativ 4.500 de euro pe luna. Suma nu apare nicaieri, deoarece Pogea nu mai este oficial al statului, deci nu mai are obligatia de a depune declaratie de avere.

Un alt membru al consiliului de admi­nistratie la CEC, secretarul de stat de la Finante Bogdan Dragoi, ne arata la cat se poate ridica cuantumul: 400.000 de lei pe an. Plus, atotprezentul CIFGA, care i-a livrat 200.000 de lei. El mentioneaza ca a donat sumele incasate din cele doua incepand cu luna mai 2011.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a ridicat si el anul trecut 218.817 lei si ca membru al CIFGA. Nu mentioneaza ca i-ar fi donat. Dan Tudor Lazar este un alt secretar de stat din subordinea lui Ialomitianu. De anul acesta si el este membru al Comitetului Interministerial, al consiliului de admi­nistratie de la CEC si al Consiliului Social, asa ca vom vedea veniturile sale in declaratiile de anul viitor.

Lorant Para detine functia de secretar general adjunct in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor. Acesta a incasat anul trecut circa 11.000 de lei pentru 20 de zile muncite in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si 58.000 din functia detinuta la MMP, incepand din data de 21 ianuarie 2010. De ase­me­nea, acesta a mai incasat o indem­ni­zatie in valoare de 2.900 de lei de la Ad­ministratia Fondului pentru Me­diu si 205.678 de lei sub forma de in­dem­nizatie de la Banca de Export Im­port a Romaniei. Din suma ob­ti­nuta de la Banca de Export Import a Romaniei a donat 148.600 de lei in Fondul National Solidaritatea.

Autoritatile au limitat indemni­za­tiile pentru membrii consiliilor de administratie in companiile lor, dar acest lucru nu se aplica tuturor, spre exemplu, la CEC si Eximbank. Saptamana trecuta, premierul Emil Boc l-a criticat pe ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, pentru salariile mari de la Posta Romana, companie aflata pe pierderi.

×