x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vila lui Hayssam, vânată de creditori. Sechestru de 100.000 de euro, pentru recuperarea a zece milioane

Vila lui Hayssam, vânată de creditori. Sechestru de 100.000 de euro, pentru recuperarea a zece milioane

de Ion Alexandru    |    27 Dec 2018   •   12:50
Vila lui Hayssam, vânată de creditori. Sechestru de 100.000 de euro, pentru recuperarea a zece milioane
Sursa foto: Agerpres

Din 35 de milioane de lei şi peste 5 milioane de dolari, cât este prejudiciul cu care lichidatorul judiciar al uneia dintre companiile devalizate de Omar Hayssam s-a constituit parte civilă în dosarul “Manhattan”, doar 100.000 de euro este ceea ce, teoretic, s-ar mai putea reconstitui. Aceasta este valoarea vilei pe care sirianul o deţine în Bucureşti, în nume propriu, printr-o decizie a instanţei din toamna acestui an, Hayssam fiind nevoit să-i achite soţiei sale, Adela, o sultă în valoare de 50.000 de euro. La acest imobil s-au înscris, în calitate de creditori, atât Fiscul, cât şi Moldo Drinks SA, dar şi jurnalistul Ovidiu Ohanesian. Asta, după ce toate demersurile prin care lichidatorul judiciar în cauză le-a făcut pentru identificarea bunurilor care au ieşit fraudulos din patrimoniul companiei pe care o administrează s-au dovedit un eşec. Actele fie nu mai există, fie, dacă există, nu conţin date elocvente. Cel puţin acesta a fost răspunsul transmis de expertul-contabil angajat pentru elucidarea acestei situaţii, Carmen Caracaş, cea care a transformat în zero prejudiciul din dosarul “Flota”.

 

Recent, lichidatorul judiciar al SC Moldo Drinks SA, una dintre companiile devalizate de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam, a finalizat raportul de activitate pe anul 2018 şi a solicitat instanţei pe rolul căreia se află dosarul de faliment al acestei companii să aprobe documentaţia şi să fixeze un termen de judecată pentru executarea silită a lui Omar Hayssam. Executare silită care, însă, pare să se rezume doar la un imobil din strada Gârlei, din Capitală, pe care Omar Hayssam l-a dobândit, împreună cu soţia sa, Adela, pentru care se luptă, în prezent, atât Fiscul, cât şi unul dintre cei trei jurnalişti români, răpiţi în Irak, în urmă cu 13 ani, Ovidiu Ohanesian.

 

Expertiza-fantomă

Concret, în Raportul de activitate nr. 62, cu privire la SC Moldo Drinks SA, lichidatorul judiciar arată că toate demersurile efectuate pentru identificarea modalităţilor prin care patrimoniul acestei societăţi a fost devalizat au fost sortite eşecului. Chiar şi după ce lichidatorul, Evoinsol SPRL, a angajat pentru această operaţiune un expert-contabil cu greutate, respectiv pe Carmen Caracaş, cea care a lucrat şi la expertiza din dosarul “Flota”, în care s-a stabilit un prejudiciu zero.

Lichidatorul judiciar precizează că, având în vedere că abia în anul 2009 s-a desfăşurat activitatea de sortare, legare şi îndosariere a documentelor aparţinând SC Moldo Drinks SA, fapt ce a dus la accesul la acest documente foarte târziu raportat la data deschiderii procedurii insolvenţei, precum şi din cauza incertitudinii create de apartenenţa bunurilor companiei, a considerat ca fiind utilă cauzei desemnarea unui expert-contabil.

Expertiza contabilă trebuia să acopere trei obiective. Primul se referă la identificarea tuturor mijloacelor fixe (terenuri, clădiri, instalaţii, utilaje sau autovehicule), înregistrate în evidenţele contabile ale Moldo Drinks SA de la data la care s-a înfiinţat compania şi până la deschiderea procedurii insolvenţei. Al doilea obiectiv viza identificarea tuturor mijloacelor fixe care au ieşit din evidenţa contabilă a societăţii, precum şi stabilirea modalităţilor de ieşire a acestor mijloace fixe din patrimoniu (prin vânzare, casare sau asociere în participaţiune). În fine, cel de-al treilea obiectiv al expertizei contabile comandate de lichidatorul judiciar urmărea stabilirea mijloacelor fixe care se găseau în evidenţa Moldo Drinks SA la data deschiderii procedurii insolvenţei.

 

Documentele au dispărut

De aici, însă, lucrurile s-au dovedit a fi extrem de dificile, spre imposibil, de elucidat. Lichidatorul judiciar al Moldo Drinks SA arată, în raportul de activitate, că expertul-contabil putea efectua această expertiză contabilă abia după ce se finalizau toate operaţiunile de arhivare ale companiei şi numai dacă aceste documente se dovedeau a fi utile cauzei. În acest sens, Evoinsol SPRL mai arată că a efectatat toate demersurile în vederea reconstituirii patrimoniului Moldo Drinks SA, “însă documentaţia necesară introducerii de acţiune pentru anularea actelor frauduloase întocmite de această societate a fost insuficientă”.

În acest sens, Evoinsol SPRL a desemnat-o să se ocupe de situaţie pe expert-contabila Carmen Caracaş. Primul lucru pe care experta l-a făcut a fost acela de a se deplasa la sediul indicat al Moldo Drinks SA, în strada Gârlei nr. 41, Bucureşti, adică acasă la Omar Hayssam, unde a constatat că nu se regăsesc documente contabile sau extracontabile necesare elaborării răspunsurilor la obiectivele expertizei contabile. Mai mult, Carmen Caracaş a comunicat lichidatorului judiciar faptul că singurele documente în baza cărora puteau fi soluţionate obiectivele expertizei contabile sunt răspunsurile direcţiilor de impozite şi taxe locale din Bucureşti şi din judeţele în care Moldo Drinks a avut puncte de lucru. “Însă, nici din aceste documente nu poate fi analizată modalitatea prin care au ieşit din patrimoniul societăţii bunurile urmărite”, mai arată lichidatorul judiciar.

Mai mult, experta-contabilă Carmen Caracaş s-ar fi deplasat personal la persoana lăsată în custodie de către organele de urmărire penală asupra arhivei aparţinând SC Moldo Drinks SA şi a consultat documentele existente. Documente care, nici ele, nu au putut oferi informaţii utile pentru realizarea obietivelor expertizei contabile. Ulterior, s-a încercat obţinerea unor documente din dosarul penal care viza infracţiunile săvârşite de Hayssam cu privire la aceste operaţiuni, însă, între timp, Parchetul a finalizat urmărirea penală şi a înaintat dosarul în instanţă.

 

Partaj forţat, sultă de 50.000 euro şi trei creditori

După ce expert-contabilă angajată s-a dovedit a fi inutilă în această operaţiune, toată povestea s-a mutat în instanţă. Mai exact, la dosarul penal instrumentat, începând cu anul 2004 de către DIICOT, avându-i ca inculpaţi pe Omar Hayssam, pe fratele acestuia, Omar Mohamad, dar şi pe cumnatul sirianului, Mihai Nasture, acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni în legătură cu operaţiunile Grupului Manhattan. În acest sens, lichidatorul judiciar al SC Moldo Drinks SA s-a constituit parte civilă în acest dosar, în data de 1 noiembrie 2011. În 2015, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte, cererile din latura civilă, obligând inculpaţii să plătească, în solidar, suma de 7.847.195 de lei. Asta, în condiţiile în care suma cu care Evoinsol SPRL s-a constituit parte civilă în acest dosar este de 35.409.469,5 lei şi 5.949.143,97 de dolari. Ca atare, decizia Tribunalului a fost contestată, soluţia definitivă, de respingere a cererii, fiind pronunţată în anul 2016.

Ulterior, lichidatorul judiciar al Moldo Drinks SA a formulat o cerere de plată pentru suma admisă de Tribunalul Bucureşti, reprezentând prejudiciul din dosarul penal, pentru a cărei garantare a fost instituit un sechestru asigurător asupra unor bunuri aflate în patrimoniul Bucovina Enterprises SRL, pentru recuperarea pagubelor constatate în patromoniile Moldo Drinks SA şi Riosoft Drinks SA.

În final, s-a dovedit că recuperarea prejudiciului s-a rezumat doar la proprietatea lui Hayssam din Bucureşti. Lichidatorul judiciar arată că, în scopul executării laturii civile a sentinţei penale, a formulat o cerere de intervenţie accesorie în dosarul 23882/300/2014, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2, având ca obiect acţiunea promovată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin care se solicita partajarea bunurilor comune deţinute de soţii Omar Hayssam şi Adela Omar. Din decizia instanţei aflăm că a fost admisă în parte această acţiune, în data de 17 septembrie 2018, în sensul că a admis cererile formulate şi de lichidatorul judiciar al Moldo Drinks SA, dar şi de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, exclusiv cu privire la partajarea bunurilor soţilor Omar, restul cererilor de interveneţie fiind respinse ca inadmisibile.

Judecătoria Sectorului 2 a constatat că Omar Hayssam şi soţia sa Adela au dobândit, în timpul căsătoriei, un imobil situat în strada Gârlei, din Capitală, conform unui contract de vânzare-cumpărare încheiat cu SC Apolodor SA, “identificat şi evaluat, printr-un raport de expertiză depus la dosarul cauzei, la suma de 436.902 de lei fără TVA”. Instanţa a dispus partajarea imobilului, atribuind clădirea în deplina proprietate şi posesie a lui Omar Hayssam, cu obligarea acestuia de a-i plăti soţiei sale, Adela, o sultă de 218.451 de lei.

 

Expert-contabil cu “greutate”. De la Udrea, la Băsescu, până la Hayssam

Reamintim faptul că persoana angajată de lichidatorul judiciar al SC Moldo Drinks SA, Carmen Caracaş, împreună cu Constantin Tănase, a făcut parte din echipa de experţi-contabili care, în urma realizării raportului de expertiză din data de 18 septembrie 2007, au redus prejudiciul din Dosarul „Flota” de la 300 de milioane de dolari, la zero. Cei doi experţi autorizaţi C.E.C.C.A.R. au fost selectaţi de Direcţia Naţi­onală Anticorupţie să lucreze la această nouă expertiză în luna ianuarie a anului 2007. Anularea prejudiciului de 300 de milioane de dolari din Dosarul „Flota” i-a servit direct intereselor lui Traian Băses­cu, scăpându-l, astfel, de facto, încă din 2007 de răspunderea penală pentru dispariţia flotei comerciale a României.

Iar legăturile expert-contabilei Carmen Caracaş cu grupul de interese al lui Traian Băsescu nu se opresc aici. Chiar înainte să lucreze în Dosarul „Flota”, aceasta a luat contact direct cu cei mai apropiaţi oameni ai fostului preşedinte. Astfel, în 10 aprilie 2006, în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, este publi­cat un act adiţional al acţionarilor companiei SC Elan Grup SRL. Acţionarii erau Udrea Elena Gabriela, Cocoş Dorin, Petre Ion şi Urlich Olimpia, care au decis „numirea în funcţia de lichidator al societăţii firma Prestige Expert S.C.P.A.J.L SRL, reprezentată legal de administratorul Caracaş Carmen”. Astfel, expertul care, unsprezece luni mai târziu, avea să şteargă prejudiciul din Dosarul „Flota” a preluat administrarea societăţii familiei Udrea-Cocoş.

 

În dosarul “Manhattan”, lichidatorul judiciar al Moldo Drinks  vrea să recupereze de la Hayssam 35 de milioane de lei şi 5,9 milioane de dolari. Instanţa a admis doar 7,8 milioane de lei.

 

Singurul bun al lui Hayssam care poate fi executat silit este vila din Bucureşti. Partajată, în această toamnă, de Judecătoria Sectorului 2 şi trecută integral în proprietatea sirianului. Valoarea imobilului este, însă, de 432.000 de lei fără TVA.

×
Subiecte în articol: omar hayssam