x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Vinul Murfatlar, răsuflat în afaceri cu iz de evaziune

Vinul Murfatlar, răsuflat în afaceri cu iz de evaziune

de Cristian Anton    |    19 Sep 2016   •   15:15
Vinul Murfatlar, răsuflat în afaceri cu iz de evaziune

Cele mai importante firme din grupul Murfatlar au datorii totale de peste 1,3 miliarde de euro, din care 260 milioane de euro numai către stat. Anul trecut, ANAF sesiza DNA cu privire la o evaziune de 160 de milioane produsă de societăţi afiliate celui mai cunoscut brand de vinuri din România. Murfatlar se află în insolvenţă din 2012, iar printre cei care apar în incredibila încrengătură de afaceri dubioase a holdingului se află şi Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial, actual deputat şi lider PNL.

În 2012, cele mai mari firme din grupul Murfatlar- Euroavipo intrau în insolvenţă aproape în acelaşi timp, complicând şi mai mult mecanismele unei evaziuni fiscale uriaşe. A spus-o şi ANAF, care a depus în 2015 două sesizări la DNA cu privire la o evaziune de peste 700 milioane lei (circa 160 milioane de euro), realizată în perioada 2010-2014 de Euroavipo SA şi Murfatlar România. Murfatlar România SA a intrat chiar şi în faliment, în noiembrie 2015, dar Curtea de Apel Constanţa a casat sentinţa tribunalului, în martie 2016. Procedura insolvenţei Murfatlar este extrem de complicată, dat fiind numărul foarte mare de firme implicate, toate, la rândul lor, în insolvenţă, acţionare una la alta, fiecare creditoare şi, în acelaşi timp, debitoare a celorlalte. În plus, patronii debitoarei Murfatlar sunt majoritari şi în Comitetul Creditorilor, o anormalitate contestată de ceilalţi creditori. Aşa a fost posibil ca Murfatlar România SA să-şi vândă, pur şi simplu, utilajele de producţie şi depozitare a vinurilor, deşi se află în plin proces de insolvenţă. Decizia a fost luată de comitet pe 22.12.2015 şi materializată printr-un contract semnat în penultima zi a anului, 30.12.2015, cu firma bucureşteană Atelier de Viţă Nobilă SRL.

Adriana Săftoiu şi Murfatlar

În ianuarie 2016, creditorul BRD Group Societe Generale a solicitat anularea contractului, arătând că utilajele în valoare de 24.854.930 lei (5,9 milioane de euro) vândute pe ascuns constituiau garanţie reală imobiliară în favoarea sa, potrivit unei înţelegeri cu Murfatlar România SA din 28.07.2009. Pe 18.04.2016, Tribunalul Constanţa admite contestaţia BRD privind ilegalitatea tranzacţiei şi anulează contractul de vânzare a utilajelor. Foarte interesant este patronatul firmei care, prin contractul din penultima zi a anului trecut, a preluat utilajele de producere a vinului Murfatlar, cu obligaţia foarte vagă de a le achita contravaloarea într-un număr nedefinit de rate. Atelier de Viţă Nobilă SRL este deţinută de George Ivănescu şi Gheorghe Zlotea, acţionari în grupul Murfatlar. Practic, patronii debitoarei Murfatlar decid prin Comitetul Creditorilor, pe care îl controlează într-un mod nefiresc, să vândă în rate fără număr utilajele de producere şi depozitare a vinului către o firmă deţinută tot de ei. O firmă controlată, până pe 05.10.2015, de Adriana Ana Săftoiu.

Fostul consilier prezidenţial şi actual deputat PNL şi-a cedat participaţia de 62,5%  din Atelier de Viţă Nobilă SRL către George Ivănescu, boss-ul de la Murfatlar ajungând să controleze 93,75% din firmă, restul de 6,25% aparţinâd lui Gheorghe Zlotea.

Adriana Săftoiu ieşea astfel din firma specializată acum în cultivarea viţei de vie, pe care a fondat-o în 2011sub numele de Strategist AS SRL, cu domeniu iniţial de activitate consultanţa în management. Relaţia dintre Adriana Săftoiu şi George Ivănescu este de notorietate, dar nu putem ştii ce implicare a avut liderul PNL în afacerea Murflatlar.

Datorii colosale

Fraţii Ion Şerban şi Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, alături de George Ivănescu, sunt cei mai importanţi acţionari ai imperiului creat în jurul brandului Murfatlar. Aceştia coordonează o reţea alcătuită din zeci de firme, toate în insolvenţă, specializate în producţia şi comercializarea de băuturi alcoolice, sucuri, apă minerală, mezeluri, ţigări etc. La nivelul anului 2015, numai trei firme din mega-reţeaua Murfatlar înregistrau datorii colosale pentru orice ţară din lumea asta: peste 1,3 miliarde de euro. Murfatlar România SA apare în evidenţele Ministerului de Finanţe cu datorii de 2.070.447.381 lei (circa 440 milioane de dolari), Euroavipo SA e trecută cu datorii de 1.695.243.611 lei (376 milioane de euro), în timp ce Oana Management SRL, parte a reţelei şi declarată oficial de ANAF drept cel mai mare datornic la stat din România, are datorii de 2.299.478.857 lei (511 milioane de euro).  

Suspiciuni grave

Pe piaţă, există unele informaţii potrivit cărora o parte din produsele vândute în România cu eticheta Murfatlar sunt, de fapt, vinuri ieftine aduse din import. Pe de altă parte, mai mulţi locuitori din oraşul Murfatlari reclamau săptămâna trecută faptul că via stă în paragină, neculeasă de nimeni. Oamenii au cerut chiar voie de la primărie să intre în podgorie, pentru că e păcat de strugurii care se strică, dar edilii i-au atenţionat să nu facă aşa ceva, pentru e proprietatea producătorului Murfatlar şi s-ar face vinovaţi de furt. Coroborate cu vânzarea pe ascuns a utilajelor de producere a vinului, de parcă Murfatlar România SA n-ar mai fi interesată să facă licorile pentru care a devenit celebră, informaţiile amintite conturează o serie de suspiciuni grave cu privire la cel mai mare brand de vinuri din România.

Acuzaţii respinse

Îmbutelierea de vinuri ieftine şi de calitate slabă importate şi comercializate cu eticheta unui brand atât de mare ca Murfatlar este exclusă, susţine Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). „Este exclus aşa ceva, nu numai la Murfatlar, ci la toţi membrii patronatului. Vă pricepeţi la vie? Poate era neculeasă când aţi trecut pe acolo, acum poate o culege cineva şi nici nu ştiu să fi fost lăsată în paragină”, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV. În 2011, laboratorul oficial al Uniunii Europene anunţa însă cinci sortimente de vin contrafăcut din România. Primul pe listă era băutura Babanu, un sortiment Murfatlar otrăvitor, făcut din orice altceva, mai puţin din struguri.

Imperiul Murfatlar înseamnă câteva din cele mai cunoscute mărci româneşti aflate pe piaţă: vinurile Murfatlar, Babanul şi Cetera, spirtoasele Hanul Ars, Unirea, Patriot şi Minard, votca Sankt-Petersburg, Bitter Mamaia, Zaraza Vinars, ginul Bartender’s, apele minerale Biborțeni şi Valea Brazilor, sucurile Frizzi, Răcorel, Frutta, Bibo şi Limo, mezelurile Salonta și Matache Măcelaru (vândut între timp, în 2011, la Cris-Tim).

Adriana Săftoiu este o apropiată a lui George Ivănescu de ani de zile, cei doi având o relaţie specială. Parteneriatul s-a perpetuat şi în afaceri, liderul PNL apărând şi în caracatiţa evazionistă de la Murfatlar

×