x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Andreea traieste cosmarul lui Miscoci

Andreea traieste cosmarul lui Miscoci

03 Mai 2005   •   00:00

Momentele grele prin care trece Sorin Miscoci sunt traite la maximum si de logodnica sa, Andreea Costiuc. A capatat parca puteri paranormale. Ea simte in orice clipa cosmarul din care Sorin pare ca nu mai iese.

  • de DAN TOMOZEI
  • EVENIMENT
  • Andreea simte prin ce trece logodnicul ei

    PLANURI. Sorin si Andreea si-au propus sa se casatoreasca la inceputul lui septembrie
    De mai bine de o luna, la Sibiu, pe o strada intens circulata, o familie respira in ritmul telefoanelor mobile, al stirilor si al intrebarilor care nu mai contenesc. Este viitoarea familie a lui Sorin Miscoci, cameramanul de la Prima TV rapit de 37 de zile in Irak, alaturi de Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Eduard Ohanesian si Mohamed Munaf.

    Intr-un colt al camerei sta logodnica lui Sorin, Andreea Costiuc, o femeie frumoasa, cu suflet de artist. Ea cauta cu disperare raspunsuri si explicatii in privirile celor care o inconjoara.

    ASTEPTAREA. Cu puterea celui care a avut curajul de a incepe Facultatea de Medicina, Andreea s-a dedicat teatrului, fiind acum studenta la critica teatrala. Poate ca asta o face sa treaca mai usor peste tragedie. "Se vor intoarce, nu? Da, sigur se vor intoarce...", repeta din cand in cand si nu stii daca este o intrebare sau o autoincurajare. Alaturi de mama ei, Dana, si matusa ei, Liana, Andreea este ca o luptatoare inconjurata de aliati de nadejde. Personal, rar mi-a fost dat sa vad atata sprijin, atata atentie si atasament. Atat fata de ea, cat mai ales fata de Sorin. Omul care a reusit sa o cu-cereasca pe Andreea si sa ii daruiasca inelul de logodna. Zi si noapte, familia Andreei este o singura bataie de inima, si numai cine le este aproape poate intelege ce poate sa insemne acest lucru. Un sir nesfarsit de nopti nedormite, de zile mult prea lungi pentru asteptarea care pare sa nu mai primeasca raspunsul asteptat: eliberarea celor patru!

    LACRIMI SI RUGACIUNI. De la rapirea lui Sorin, in casa Andreei Costiuc o lumanare este mereu aprinsa, zi si noapte. Este calauza in care Sorin trebuie sa se increada in drumul spre casa. Este locul in care este asteptat deopotriva de mult ca si in familia sa, impartita intre Sibiu si Abrud. Poate ca in astfel de momente, apropierea de Dumnezeu este un gest reflex, dar asta nu indoieste suferinta sau taria rugaciunilor pornite in cele mai diferite momente ale zilei. "Uneori este foarte greu. Cred ca simt suferinta pe care o indura acolo, in Irak. Noi ne simtim foarte mult unul pe celalalt si nu o data am ras de faptul ca reusim sa ne transmitem starea unul altuia. Cred ca este foarte chinuit acolo, cred ca ar vrea sa vina acasa, sa scape de tot acest cosmar", sunt cuvinte pe care Andreea le repeta cu teama, dar si cu speranta. Icoanele din casa au acum un alt inteles, iar cartile de rugaciune sunt deschise mai des si cu mai tare credinta. Ajuta-le, Doamne!

    MARATONUL ASTEPTARII. Cei mai multi sibieni sunt preocupati si indiferenti la suferinta unei familii. Este si normal, in conditiile in care jumatate de tara este sub ape, intregul ei se zbate in saracie, iar ignoranta este regula numarul unul in viata de zi cu zi. A trecut o saptamana de cand familia Andreei Costiuc, o mana de prieteni si cativa sibieni vin in fiecare zi in parcul din fata Primariei Sibiu unde a fost declansat un maraton al asteptarii. Vreme de trei ore, intre 15:00 si 18:00, cei care il asteapta pe Sorin acasa vin sa fie unul langa altul. Din ce in ce mai putini, insa nimic nu este descurajant. Sibienii trec, privesc afisele... unii isi fac cruce, altii comenteaza rautacios, cei mai putini se opresc: "Tot nu i-au eliberat! Saracii de ei!". E buna si o vorba care nu loveste.

    MESAJE. Cu gesturi pe care le ghicesti daca ii stai mai mult timp alaturi, Andreea isi cauta sprijin in telefonul mobil personal. Telefonul pe care a primit ultimul mesaj din partea lui Sorin. A fost primit cu putine ore inainte ca stirea rapirii sa cada ca un trasnet. "Uite, vezi, dorea sa vina acasa cat mai repede. Spunea ca abia asteapta sa plece, ca nu ii place deloc"... Andreea respira adanc. Lacrimile sunt impiedicate sa cada. Priveste in gol mereu si cauta explicatii si echilibru in tot ceea ce umbla in jurul ei.

    POVESTEA. Andreea si Sorin sunt impreuna de mai bine de patru ani. Plecarea lui din Sibiu la Bucuresti nu a reusit sa rupa relatia lor. Sorin a ajuns navetist Bucuresti-Sibiu si retur. De foarte multe ori inainte de a merge acasa, la parinti, prima usa care era deschisa era cea a Andreei.

    Andreea si Sorin s-au cunoscut in timpul unui casting la Pro TV Sibiu. Sorin era operator tv, iar Andreea, unul dintre concurentii pentru un post de prezentator. Nu a fost sa castige concursul, insa Sorin a inteles ca Andreea este omul vietii sale. "Mai bine de doi ani am tinut distanta intre noi. Chiar am impus unele restrictii... acum imi pare rau... dar nu a renuntat. De multe ori venea de la Bucuresti doar pentru cateva ore, sa ma vada. De multe ori nici nu ajungea sa isi vada familia", spune Andreea. Amintirile sunt multe. Zeci de poze impreuna, filmulete facute in momentul logodnei si in momentul in care parintii lui Sorin au venit la Andreea acasa sa o peteasca sunt acum averea cea mai de pret a celor care il asteapta.

    SENTIMENTE CONFUZE. Plecarea lui Sorin in Irak a fost una pentru care pregatirile au reprezentat ceva mai special. Andreea si familia ei spune ca acum nu mai gasesc nici un amuzament in glumele facute cu Sorin inaintea despartirii. Dana, mama Andreei, este omul care tine echilibrul familiei. Insa nimic nu poate sa repare deocamdata ceva. "Daca ai sti cat am mai ras si cat a glumit si el, ca poate este misiunea vietii lui, ca este pregatit de orice. Era evident mai speriat, a spus ca a fost pregatit si avertizat de pericol, insa a dorit sa mearga si nu cred ca cineva l-ar fi putut opri", incheie trista, dar optimista, Andreea.

    TELEVIZOARELE DIN CASA COSTIUC AU AMUTIT
    De aproape doua saptamani, televizoarele din casa in care locuieste Andreea au amutit. Nici radiouri, nici televizoare, nimic. "Am ajuns sa ne facem singure rau ascultand toate prostiile, toate aberatiile care sunt transmise la televizor. Atatia specialisti au aparut, incat fie care lucru spus ne loveste parca mai tare. Nu vreau sa mai vad stiri. Daca se va intampla ceva, bine sau rau cu Sorin (foto), vom afla oricum, imediat. Sper sa fie totul bine." Ideea a apartinut intregii familii, pentru ca in familia Costiuc suferinta este dincolo de cuvinte, iar suportul acordat Andreei este unul demn de admirat si impartasit celor care nu cunosc inca rostul familiei.

    SCRISOARE CATRE AMBASADOR
    Organizatii neguvernamentale au trimis ieri ambasadorului Irakului in Romania, Adel Murad Ali Murad, o scrisoare prin care semnaleaza necesitatea intensificarii eforturilor autoritatilor irakiene pentru eliberarea celor patru romani. Organizatiile cer ambasadorului sa transmita autoritatilor irakiene dorinta societatii civile romanesti ca actiunile de salvare a celor patru sa fie intensificate si propun mobilizarea comuna a autoritatilor pentru eficientizarea demersurilor de eliberare. Scrisoarea aminteste si cazul jurnalistei franceze Florence Aubenas si a ghidului ei, rapiti in Irak in urma cu 117 zile.

    DEMERSURI LA WASHINGTON
    Criza ostaticilor romani din Irak va fi unul dintre subiectele pe care ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, le va aborda cu omologul sau american, Condoleezza Rice, in cadrul vizitei pe care a inceput-o azi la Washington. "Vom discuta neindoielnic si despre angajamentele exterioare, de prezenta externa ale Romaniei, vom discuta despre reforma NATO, vom discuta despre felul in care Romania poate sa participe la proiectele de asigurare a securitatii si a stabilitatii atat in zona Orientului Mijlociu, cat si in proximitatea imediata, in zona Marii Negre", a precizat ministrul. (Irina Cristea)

    GLUME
    "Radeam pe seama faptului ca in Irak trebuie sa stie sa fuga in crucis, ca trebuie sa fie atent si ca acolo sunt tot felul de nebuni. De ce l-am lasat sa plece?"
    Andreea Costiuc
    logodnica lui Sorin
    DECIZIE
    "Sorin a reusit sa ma cucereasca cu greu, insa inainte de Anul Nou am hotarat sa ramanem impreuna pentru totdeauna. Ultimele luni au fost cele mai fericite de cand ne cunoastem... nu inteleg de ce trebuia sa se intample asta"
    Andreea Costiuc
    logodnica lui Sorin

    SONDAJ
    Peste jumatate din francezi (57%) apreciaza ca Guvernul lor nu a facut suficient pentru a obtine eliberarea ziaristei Florence Aubenas si a translatorului ei, Hussein Hanoun, ostatici in Irak din 5 ianuarie, potrivit unui sondaj realizat pentru Organizatia Reporters Sans Fronti"res. Sondajul a fost dat publicitatii ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Libertatii Presei. In plus, releva sondajul, dupa rapirile lui Christian Chesnot si a lui Georges Malbrunot, a ziaristei italiene Giuliana Sgrena si a celor trei jurnalisti romani, majoritatea francezilor (59%) crede ca jurnalistii ar trebui sa renunte sa se mai deplaseze in Irak, date fiind riscurile la care se expun.
    ×
    Subiecte în articol: sorin eveniment andreea irak costiuc