x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ani de liceu

Ani de liceu

de Loreta Popa    |    27 Mar 2008   •   00:00
Ani de liceu

Lirică, generoasă, romantică, un adevărat personaj al filmului, astfel putem vorbi despre muzica din seria Liceenii, muzică ce poartă o semnătură de neuitat, Florin Bogardo.

Lirică, generoasă, romantică, un adevărat personaj al filmului, astfel putem vorbi despre muzica din seria Liceenii, muzică ce poartă o semnătură de neuitat, Florin Bogardo.

 

Ani de liceu... Trei cuvinte care stârnesc la­crimi şi trezesc nostalgii. Stelei Enache îi sunt tare aproape de suflet. Şi acum pri­meşte scrisori de la admiratori. Este totuşi o femeie obişnuită, găteşte cu plăcere, călătoreşte, primeşte vizite de la prieteni dragi. “ E atât de uman să fii, cum se spune, un anonim, un om absolut normal, care-şi trăieşte existenţa şi atât”. Stela Enache are şi acum acelaşi aer de independenţă şi naturaleţe cu care ne-a obişnuit, dar şi acelaşi bun simţ cu care păstrează discreţia în privinţa vieţii personale.

“Sunt cam a treia spiţă de la roată vizavi de acest proiect”, ne-a spus Stela Enache. “De ce? Pentru că Nicolae Corjos, regizorul, a luat legătura cu Florin Bogardo şi l-a rugat să facă muzica la acest film. A făcut filmul şi ne-a chemat să vedem filmul la rece, să facem măsurători cam pe unde ar veni muzica. Voia un generic bun pentru acest film. Genial a fost cel care a făcut versurile piesei, Saşa Georgescu, pentru că ne-am regăsit acolo şi noi, cu emoţiile noastre din liceu. Liceul este cea mai frumoasă perioadă din viaţa unui tânăr. Lumea era mai liniştită, acum profesorii nu mai au autoritate, copiii nu îşi mai iubesc profesorii. Eu mi-am iubit profesorii. Când te scotea în careu ţi se făcea o ruşine îngrozitoare, aveam uniformă. Ce bine era!… Nicolae Corjos a reuşit să conserve acea perioadă, să păstreze un fel de romantism. Şi-a ales oameni foarte buni precum Ştefan Bănică jr, care era la începutul carierei, la fel Oana Sârbu, nu îi uit deloc ce drăguţi erau. Toţi au fost buni. Scenariul lui George Şovu a fost minunat. Iată că s-a putut rea­liza un film extraordinar într-o perioadă cumplită, cu multe probleme, un film de care nu ţi-e ruşine astăzi, la 20 de ani de la premieră. Această melodie, «Ani de liceu», a devenit un fel de imn al liceenilor”.

 

PARFUM. “Pe vremea mea liceul era o chestie pură, era o pe­rioadă în care voiam să acumu­lăm multe informaţii şi multe cunoş­tinţe. Era apoi partea aceea ro­man­tică, se în­firipă pri­mele prietenii adevă­ra­te, care rămân şi astăzi. Eu am prieteni buni din liceu şi păstrez legătura cu prietena mea de atunci. Anul trecut am împlinit 40 de ani de când am terminat liceul şi îmi pare rău că nu am reuşit să ajung. Rezistă în timp aceste prietenii. Mai sunt apoi acele inocente şi frumoase bileţele, încercări de iubire platonică, altfel decât ce se întâmplă astăzi când am senzaţia că parcă se mutilează suflete. A avut succes datorită acestui parfum, acestui romantism, acelui parfum al inocenţei. Al relaţiei dintre elev şi profesor, profesor şi director. Aşa a fost, iar astăzi nu mai există. Nu mai există respect, uniforme, iubirea platonică, fetele sunt machiate, cu părul vopsit.

Oamenii sunt dornici de această întoarcere la inocenţă... Mă emoţionează de câte ori cânt acea piesă. A cântat-o şi Oa­na Sârbu. Dacă m-aş întâlni cu mine adolescentă cred că m-aş sfă­tui să fiu aceeaşi. Eu am muncit mult în pe­rioada aceea, trei şcoli deodată, limbi străine, muzică, şcoală sporti­vă, liceul normal. Am fost alergătoare de vi­teză. Dacă nu acumu­lezi atunci, după aceea e prea târziu. Dacă nu îţi faci meseria cum trebuie te prind cu cioara vopsită şi mai bine e să fii bun în ceea ce faci. Sunt bunică, am nepoţi şi de la fată, şi de la băiat şi sunt fericită”, a încheiat Stela Enache.

Cu mult timp în urmă, solista a ales să-şi câştige existenţa pe vase de croazieră, acolo fiind apreciată la adevărata sa valoare, dar mai ales plătită aşa cum se cuvine. A făcut ocolul pământului de patru ori şi a reuşit să se bucure din plin.

 

Cântecul Ani de liceu:

Interpretare: Stela Enache

Muzica: Florin Bogardo

Versuri: Saşa Georgescu

Timp, încotro mergi /Spre ce meleaguri noi, grăbit alergi / Cum poţi într-o zi / Să schimbi în oameni mari nişte co­pii? / Azi, în pod pitit / Stă ur­su­leţul cârn / Ieri mult iubit/Şi, vrei ori nu vrei, /Anii de şcoa­lă, vezi, se duc şi ei.


 

Ani de liceu, cu emoţii la română / Scumpii ani de liceu, când la mate dai de greu / Ani de liceu, când ţii soa­rele în mână. / Şi te crezi legendar Pro­meteu / Ani de liceu, când se-ntâm­plă-o tragedie / Fiindcă el te-a zărit / La un film cu alt băiat / Anii de liceu împletind cu poezie / Tot ce ai tu mai bun, mai cu­rat / Ani... ani de liceu


 

Timp, nu fi hain / Să mai fim liceeni, măcar puţin / Nu goni gră­bit / Anii de aur ce ne-ai dăruit.


 

Ani de liceu, cu priete­nii pe viaţă / Scumpii ani de liceu ţi-i vei aminti mereu / Ani de liceu enigmatica pre­faţă / La romanul ce e doar al meu. / Ani de liceu, când în recreaţia mare / Te ascunzi ca să poţi înc-o dată repeta / Ani de liceu, când o oră-un an îţi pare / Fiindcă ştii că te va asculta.


 

Ani de liceu, cu emoţii la română / Scumpii ani de liceu, când la mate dai de greu /Ani de liceu, când ţii soa­rele în mână. / Şi te crezi legendar Prometeu/Ani de liceu, când se-ntâm­plă o tragedie / Fiindcă el te-a zărit la un film cu alt băiat / Ani de liceu împletind cu poezie / Tot ce ai tu mai bun, mai curat.Ani… ani de liceu.../ ani… ani de liceu

×
Subiecte în articol: ediţie specială liceu