x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anihilarea retelei Karma

Anihilarea retelei Karma

02 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL/ANCHETA

Culisele jocului de-a soarecele si pisica, in care au fost angrenati politistii si traficantii din banda care "hranea" cu cocaina lumea buna a Bucurestiului. Agentul sub acoperire "Popescu" s-a infiltrat in sanul lumii interlope, devenind cumparator pentru cele mai scumpe droguri de pe piata. Prezentam, in premiera, inregistrarile convorbirilor telefonice codificate dintre traficantii din clubul Karma. Investigator sub acoperire, convorbiri telefonice inregistrate, flagrant si martor aflat sub protectie. Acestea sunt principalele probe ale anchetatorilor in dosarul privind reteaua "Karma", asa cum am denumit-o noi. In instanta au ajuns doar noua membri ai faimoasei retele de narcotraficanti din Capitala si Constanta. Jurnalul National va prezinta filmul urmaririi si prinderii lor.
ANDREEA TUDORICA

Bogdan Albu, Radu Eugen Nastase, Mihail Razvan Iotta, Alexandru Bogdan Ionescu, Razvan Mircea Dimitriu, Leonardo Ion Radu, Adrian Ionut Stoica, Radu Arhip si Radu Padurean sunt cele noua "personaje" ale retelei de narcotraficanti trimisi in judecata de procurori in luna iulie a acestui an. "Actorii" au fost supravegheati, timp de doi ani, de procurorii Sectiei de combatere a criminalitatii organizate si antidrog din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reusindu-se infiltrarea unor investigatori sub acoperire in randul traficantilor de stupefiante. Anchetatorii au constatat ca, in perioada 2002-2004, cei noua au vandut mai multor persoane - inclusiv investigatorilor sub acoperire - diferite cantitati de cocaina, au consumat droguri de mare risc, iar unii dintre ei au si transportat in Italia asemenea substante.

ACTOR PRINCIPAL. Bogdan Albu, capul retelei, a fost prins la Constanta, la mijlocul lunii februarie, fiind arestat preventiv si apoi transferat intr-un loc de detinere din Bucuresti. El fusese prins in flagrant delict in timp ce incerca sa vanda cateva zeci de grame de metamfetamina, un nou tip de drog de mare risc. In aceeasi saptamana a fost arestat, la Bucuresti, Eugen Radu Nastase. El a fost prins in Piata Rosetti, dupa o actiune in cursul careia politistii au fost nevoiti sa faca uz de arme pentru a-l captura. Fortele de interventie au gasit asupra lui 15 grame de cocaina si o suma de bani in valuta. In perioada urmatoare au fost arestati si ceilalti membri ai bandei, Robert Mircea Sandu - nepotul presedintelui FRF - fiind dat in urmarire generala, pentru ca se sustragea anchetei. La 2 iunie, Robert Mircea Sandu s-a predat anchetatorilor, el fiind apoi arestat preventiv. Raluca Sandu este cautata inca de anchetatori, pentru a da declaratii despre acuzatiile de consum ilicit de droguri reiesite in urma audierii mai multor persoane.

MARTOR SUB PROTECTIE. Din declaratia unui martor aflat sub protectie, pe care anchetatorii l-au numit "George Vasilescu", reiese ca Bogdan Albu, fost administrator al Clubului Karma, actual Club Space din Bucuresti, se ocupa inca din anul 2000, cand locuia in Bucuresti, cu distribuirea de pastile ecstasy mai multor consumatori, respectiv Vicenzo Lombardi, zis "Enzo", Lorenzo Castelano, precum si altor consumatori ce frecventau clubul Karma din Bucuresti. Vicenzo Lombardi a fost retinut la 4 octombrie 2002 de politistii bucuresteni, dupa ce in locuinta acestuia au gasit peste un gram de cocaina, despre care cetateanul italian a declarat ca este pentru consum propriu. Potrivit anchetatorilor, Vicenzo Lombardi se numara printre clientii permanenti ai lui Bogdan Albu.

METAMFETAMINA. 13 februarie 2004. Primul luat in vizor, Radu Eugen Nastase. Trei zile mai tarziu, la ora 6:50, Bogdan Albu este retinut in Gara CFR Constanta cu patru pungulite de plastic asupra sa, in care erau, dupa cum s-a dovedit in urma analizelor de laborator, 12,83 grame de metamfetamina. La domiciliul acestuia au mai fost gasite 3,94 grame canabis, 1,77 grame seminte de canabis, 27,20 grame metamfetamina si trei doze de LSD. Intrebat in legatura cu cantitatea de droguri descoperita asupra sa, Albu a inceput sa se balbaie, spunand ca este pentru consum propriu, ca intentiona sa mearga la Bucuresti, dar neputand insa preciza cu exactitate destinatia.

TEAMA. Bogdan Albu si Eugen Radu Nastase se cunosteau cel putin din anul 2002, acest lucru reiesind chiar din convorbirile telefonice care au inceput sa fie inregistrate din noiembrie 2002. Convorbire telefonica, 11 noiembrie 2002, ora 19:20. Cei doi se converseaza manifestandu-si teama fata de riscurile care decurg din traficul de droguri, dupa ce un alt traficant, Razvan Burnea, tocmai fusese prins. "S-a ajuns intr-o situatie in care nu mai merge frate… nu mai merge. Da-le in… mea! Ca ajungi la un moment dat sa faci banii usor… nu mai vrei sa muncesti pentru ei… si pentru un c.… de o mie-doua mii de baga-mi-as". Din declaratia data anchetatorilor mai tarziu, Nastase a recunoscut ca a luat cocaina de la mai multi traficanti, printre care si Burnea. Cam 10-20 de grame de fiecare data, la preturi situate intre 50-70 de dolari/gram.

"ION POPESCU". 13 februarie 2004 este data la care intra in actiune investigatorul acoperit "Ion Popescu". Toata operatiunea trebuia pusa la cale cu minutiozitate. Astfel 40 de bancnote a cate 500.000 de lei au fost insemnate si inseriate, iar "Ion Popescu" trebuie sa intre in scena. Il suna pe mobil pe Radu Eugen Nastase, recomandandu-se ca fiind din partea lui Albu, si stabilesc sa se intalneasca in fata unui restaurant situat vizavi de Cercul Militar National din Bucuresti. Dupa cinci minute, "Ion Popescu" ii spune lui Nastase ca doreste cumpararea unei cantitati de aproximativ 7 grame cocaina contra sumei de 20.000.000 de lei, urmand ca tranzactia sa aiba loc dupa aproximativ o jumatate de ora in Piata Rosetti, in fata unui alt restaurant. Zis si facut. In jurul orei 21:00, cei doi se intalnesc la locul stabilit. Cei doi, la solicitarea lui Nastase, se urca in autoturismul cu care acesta venise. Dupa ce Nastase ii da un pachet de tigari in interiorul caruia se aflau doua pungulite cu cocaina, "Ion Popescu" ii da banii. In urmatoarele secunde masina a fost inconjurata de politisti, iar Nastase a fost arestat.

CICO=DROGURI. Jargonul folosit de traficantii si consumatorii de droguri referitor la marfa care trebuie cumparata sau distribuita ofera o paleta larga de, sa le zicem, cuvinte-cheie. Adica, in functie de tipul drogului, se folosesc "cirese", "tricouri", "burtos", "sampoane", "piese", "acaret", "pepsi", "cico", "CD-uri", iar pentru balanta pentru cantarit "marfa" se utiliza termenul de "croitor". In general, spun anchetatorii, fiecare retea are codurile sale pentru a comunica. In convorbirea telefonica din 1 februarie 2002, ora 1:41, Mihail Razvan Iotta ii cere lui Nastase "doua cico… cum stii tu adica". Peste aproximativ un an, o alta convorbire intre aceleasi doua personaje. De data asta Iotta este nemultumit de calitatea "marfii" pe care Nastase i-o distribuise considerand-o "slabuta… slabut, tati".

CLIENTI MULTI. Numarul persoanelor aprovizionate de Nastase cu droguri este destul de mare, formandu-se astfel un adevarat cerc largit. Astfel, la sfarsitul anului 2002, Nastase i-a dat lui Ion Radu 100 de grame cocaina in schimbul a 6.000 de dolari, din care a primit doar 4.500 de dolari. O alta persoana aprovizionata de Nastase este un cetasean indian, Tyagi Shailendra, cunoscut ca "Shalu", ce locuia in Bucuresti. Nici Raluca Sandu, fiica presedintelui FRF, nu lipseste din lista procurorilor ca fiind "abonata" la marfurile lui Nastase. Alaturi de ea ii mai gasim pe Mihai Boroneant, zis "Bididiu", Razvan Patru, Ioan Velicu, Vicenzzo Lombardi, Lorenzzo Castellano, Ioan Mantu etc.

"ION MARIN". Un alt personaj important apare in povestea noastra. Colaboratorul anchetatorilor cu nume de cod "Ion Marin". Acesta spune ca la inceputul lunii noiembrie 2003, intr-una din zile, a observat cum Mihail Iotta s-a intalnit cu un anume Gelu Nanau in fata unui restaurant situat pe Bulevardul Dacia. Cei doi s-au urcat intr-un autoturism Mercedes negru cu care Iotta venise la intalnirea "de taina". Dupa 10 minute, spune "Ion Marin", Nanau a coborat din masina tinand in mana o punga alba, urcandu-se in autoturismul sau marca Audi. Dupa circa 100 de metri se opreste din nou. Coboara. Se intalneste cu o terta persoana, careia ii da pungulita.

DENUNTATORUL. Si acum sa vedem cu ce se mai ocupau si alte personaje ale povestii noastre. Protagonistii secventei: Bogdan Ionescu si Razvan Dimitriu. In rol secundar: denuntatorul Costel Ghita. 12 februarie 2004. Ghita, in prezenta politistilor il suna pe mobil pe Ionescu, zis "Camataru", solicitandu-i 15 "camasi", adica grame. Ionescu este de acord. In jurul orelor 10:00, Ghita il suna din nou pe Ionescu si stabilesc ca peste trei ore sa se intalneasca pentru primirea unei mostre de cocaina la un restaurant aflat la intersectia Str. Mihai Eminescu cu Calea Mosilor. Ghita primeste astfel de la anchetatori 1.250 de dolari si 200 de euro. Are loc intalnirea in incinta restaurantului. Ionescu vine insotit de un barbat, cu care Ghita dispare la un moment dat in toaleta. Ghita testeaza "marfa", pentru a-i confirma strainului daca este de calitate. Dupa 4 minute se intorc si pleaca. Ghita le preda anchetatorilor o pungulita in care se afla o mostra de cocaina. Flagrantul a avut loc o ora si jumatate mai tarziu, cand Ghita s-a intalnit din nou cu Ionescu, caruia i-a dat suma de bani, primind in schimb cantitatea de droguri dorita. Dimitriu Razvan, audiat fiind, a recunoscut ca incepand cu toamna anului 2003 i-a dat lui Ionescu de circa zece ori cocaina, ultima data furnizandu-i 7 grame de cocaina pentru 500 de euro.

PESTE HOTARE. Toamna anului 2002. Patru din personajele noastre incearca, in mod repetat, sa scoata din tara pentru a vinde in strainatate 100 de grame de cocaina (cumparata de la Nastase cu suma de 4.500 de dolari) ascunsa in rezervorul cu motorina al unui autoturism Mercedes apartinand lui Radu Arhip, masina fiind condusa de Radu Padurean. Incercarea moarte n-are si iata ca, in cele din urma, reusesc. Cocaina este valorificata in cursul aceluiasi an in Italia contra sumei de 6.000 de euro.

NEPOTELUL. Se schimba decorul. In povestea noastra apare si Mircea Robert Sandu, nepotul presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu. Care, spun procurorii, ar fi primit de la acest Dimitriu cocaina, pentru a o vinde. La sfarsitul anului 2003, intre cei doi au avut loc mai multe convorbiri telefonice legate de trafic de droguri. In rechizitoriul anchetatorilor prin care au fost trimise in judecata cele noua persoane nu se fac foarte multe referiri la nepotul presedintelui FRF. Si asta, probabil, nu pentru ca anchetatorii nu ar avea probe, ci pentru ca dosarul care-l priveste a fost disjuns, iar el este cercetat separat, desi, potrivit procurorilor, face parte din aceeasi retea.

FIICA. La mijlocul lunii iulie, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, declara ca in dosarul in care Raluca Sandu este acuzata de consum de droguri se strang "date si informatii", el precizand ca "nu exista o locatie exacta a acesteia". In acelasi dosar, denumit generic "Cocaina", Ion Alexandru Tiriac, fiul marelui tenisman, este cercetat pentru trafic si consum ilicit de droguri de mare risc si pentru punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului de droguri, iar Ileana Lazariuc (Elena Criganuta), pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu. Parchetul a dispus obligarea acestuia de a nu parasi tara, el fiind dat in consemn la toate punctele de trecere a frontierei.

Traficanti guralivi

Marfa slabuta

Convorbirea din 1 februarie 2002, ora 1:41. Personaje: Nastase si Iotta. Acesta din urma ii reproseaza celuilalt calitatea "marfii" furnizate.

  • Iotta: Slabuta.
  • Nastase: Nu le-a placut, a?
  • Iotta: Nu, nu, nu.
  • Nastase: A?
  • Iotta: Adica eu iti spun tie asa ca intre noi…
  • Nastase: Stiu, stiu…
  • Iotta: Ca am luat eu, am luat eu sa vad. Intelegi?
  • Nastase: Da?
  • Iotta: Aha.
  • Nastase: A, bine, ma.
  • Iotta: Ti-am zis ca stii.
  • Nastase: Hai ca vorbim sa stiu. D-asta voiam sa stiu ce-mi zici tu.
  • Iotta: Da. Ti-am zis si eu cum e.
  • Nastase: Ca ma intereseaza, ca ma intereseaza ce-mi zici, normal.
  • Iotta: Deci eu nu te mint.
  • Nastase: Da. Stiu. Nici nu vreau sa minti.
  • Iotta: Da? E pe pielea mea. Deci nu ca sa zica lumea si sa la-la-la.
  • Nastase: Da, tata.
  • Iotta: Ca stiam ca a fost nasoala si… Intelegi?
  • Nastase: Aha.
  • Iotta: Deci vezi tu ce faci. Si cand e ceva ca lumea imi…
  • Nastase: Bine, tati. Hai.
  • Iotta: Hai.
  • Nastase: Hai.

    "Sa fie cu timbru!"

    O lunga convorbire intre Iotta si Nastase, in 30 ianuarie 2003, orele 21:07. Iotta ii solicita lui Nastase sa-i procure droguri de calitate, "sa fie din alea fara timbru, sa nu fie cu timbru, adica sa fie mai bune". In continuarea convorbirii:

  • Iotta: Te gandesti tu si imi spui tu, adica azi, ca, chiar daca e mai mult…
  • Nastase: Pai, m-ai intepat de… nu. Mai intepate decat alea… sunt aceleasi. Intelegi?
  • Iotta: Bine. Cum stii tu. Noi aveam….
  • Nastase: Pai, gata. Stiu. Care le-am… vazut si noi. DVD-uri…
  • Iotta: E! Pai, de acesta zic ca-s chinezesti… Mi-a zis: "Bai, daca mi-aduci sa se vada lacrima".
  • Nastase: Da.

    "Supercombinatie"

    Telefoanele mobile ale lui Bogdan Ionescu si Dimitriu Razvan au fost ascultate de anchetatori timp de mai multe luni de zile. Un exemplu este urmatorul dialog dintre cei doi din 22 octombrie 2003, orele 17:22.

  • Dimitriu: Imprumuta-te de bani de pe unde poti!
  • Ionescu: Da?
  • Dimitriu: Da, deci am super ceva la pret mult mai mic.
  • Ionescu: Da, anume?
  • Dimitriu: Deci, fa rost de bani, la 65.
  • Ionescu: Da?
  • Dimitriu: Da.
  • Ionescu: Bine, hai.
  • Dimitriu: Deci trebuie sa scap rapid de ea. Rapid, rapid.
  • Ionescu: Si cati bani ai?
  • Dimitriu: Multi.
  • Ionescu: Multi bani?
  • Dimitriu: Deci e supercombinatie!
  • Ionescu: Da.
  • Dimitriu: Deci vezi cum faci, fa rost de bani si…
  • Ionescu: Da, da…
  • Dimitriu: Hai, pa.

    Bicarbonat

    Convorbire intre Razvan Dimitriu si Robert Mircea Sandu, 1 septembrie, ora 21:21. Dimitriu: Mai, am gasit ceva, dar e foarte scump. De-aia nici nu te-am mai sunat. Avea cineva, dar vrea 80 de euro, la care eu nu am pus nimic. Trebuia sa mai pun si eu 10, ca trebuie sa mai dau 5, pe langa, la acesta care imi zice de el.

  • Sandu: Pai, cine dracu’ sta la banii astia?
  • Dimitriu: Te duce la 90. La cat sa o dai tu mai departe? De-aia nici nu te-am mai sunat.
  • Sandu: Nu stiu. Sa-l sun pe acesta, sa-l intreb daca vrea asa.
  • Dimitriu: Spune-i "ma, nene, uita-te ca nu se gaseste. Am gasit scump".
  • Sandu: Macar, cum e?
  • Dimitriu: Buna, buna.

    O ora mai tarziu convorbirea se relua. Final "dramatic". Era cat p-aci sa "ia teapa".

  • Dimitriu: Nu ma mai astepta, ca-mi dadea bicarbonat. Nu mai pot de nervi.
  • Sandu: Ce-a facut ma?
  • Dimitriu: Sa-mi bag… Mai voia si o gramada de bani. Era sa-l bat. (…) Praf de copt. Am venit si pana aici cu banii dupa mine, degeaba. Si mai voia si o gramada de bani. EL: Dom’le, ca-s misto. Eu: Ia da, ma, sa vad si eu. Cand colo nimic.

    "Cu mortu’ n brate"

    Cum sa scoti din tara cocaina si sa o vinzi in strainatate. Asa s-ar putea numi episodul in care patru dintre inculpati s-au chinuit de mai multe ori sa scoata o cantitate de cocaina peste granita ascunsa in rezervor. Iata o convorbire pe aceasta tema intre Ion Leonardo Radu si Radu Octavian Arhip:

  • Leo: Auzi, fii atent! Stii ca io am bagat chestia aia in rezervor…
  • Tavi: Da.
  • Leo: Bai.
  • Tavi: Da.
  • Leo: Zi, ma, ce facem?
  • Tavi: Cand plecam, pe la 6, 7, asa?
  • Leo: Pai, da, ma, trebuie sa facem vaucere, alea, asigurari, medicale, iar…
  • Tavi: Da.
  • Leo: Zi, ce facem? Luam mortu’ la noi sau il pasam?
  • Tavi: Il pasam, ma, pai io de ce am zis ca mergem cu Opelu’ lu’ acela la service?
  • Leo: Da, da’ asa platim un drum in plus si dus si intors.
  • Tavi: Mie mi-e tarseala, ba, cu mortu’.
  • Leo: Da?
  • Tavi: Sa-mi bag…
  • Leo: Atunci il pasam, da-l in… mea.

    RETEAUA "KARMA"(galerie foto).

    Noua membri ai unei retele principale de narcotraficanti au fost trimisi in judecata de procurori dupa doi ani de supravegheri si interceptari telefonice. Culisele anihilarii retelei Karma - cum am denumit-o noi - inseamna investigatori sub acoperire, martori sub protectie si interceptari telefonice. Actorul principal este Bogdan Albu. Mai departe anchetatorii au pornit pe diverse piste si au descoperit si alte ramificatii. S-a ajuns la nepotul si fiica presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Robert Sandu si, respectiv, Raluca Sandu.

    Pentru cei doi anchetatorii au decis disjungerea cauzei si efectuarea unor noi cercetari. Raluca Sandu este cautata de procurori pentru a da explicatii si lamuriri in ceea ce priveste acuzatia pe care acestia i-au adus-o, respectiv consum ilicit de droguri.
  • ×