x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aniversare - 78 de ani de radio

Aniversare - 78 de ani de radio

de Anca Scarlat    |    31 Oct 2006   •   00:00
Aniversare - 78 de ani de radio

Prima emisie radio din Romania se sarbatoreste maine. Istoria Societa-tii Romane de Radiodifuziune repre-zinta o parte importanta a istoriei noastre nationale. In arhive sunt pastrate documente foarte importante. Auziti vocile inegalabile ale lui Iorga, Titulescu, Moisil, Nichita... Cititi si:O alta istorie recenta, arhiva Radiodifuziunii De ieri si de azi

Radiodifuziunea Romana implineste maine 78 de ani. Ce a insemnat radioul pentru romani in tot acest timp este mai important decat cenzura sau propaganda obligatorie din timpul comunismului. Romanii de astazi au crescut cu Radio Romania. Iar Radio Romania le-a adus in case muzica, teatru, emisiuni de calitate si cel putin un zambet.

Primul semnal radiofonic lansat in eter a fost la 1 noiembrie 1928. Prima emisiune radio, oficiala, a debutat prin cuvantul profesorului Dragomir Hurmuzescu, mare fizician roman. Ulterior, acesta a devenit presedintele Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica. Momentului inaugural i-a fost dedicata o poezie. Horia Furtuna, devenit ulterior realizator si director de programe, a scris si a citit la microfon poemul "Un suflet nou". Astfel, muzica, poezia, informatia, actualitatea si-au croit drumul spre viata ascultatorilor.

DEBUTURI PE UNDE SCURTE. Prima transmisiune umoristica a fost semnalata la 18 decembrie 1928. Iar din anul 1929 s-au ascultat la radio emisiuni pentru toate categoriile de public. Pentru cei mici, "Ora copiilor" a debutat la 12 ianuarie 1929. Prima transmisiune de teatru a debutat cu poemul liric "O toamna" de Alfred Mosoiu, la 23 ianuarie. Prima transmisiune directa de la Opera Romana a fost "Aida" de Giuseppe Verdi, la 14 aprilie. Prima transmisiune directa de la Ateneul Roman a avut loc la 28 octombrie in acelasi an. In 1930 a debutat "Universitatea Radio", menita a continua conferintele sustinute de prestigioase personalitati ale intelectualitatii romanesti din perioada interbelica. Emisiunile "Ora satenilor" si "Ora scolarilor", prima transmisiune a unui miting aviatic si alte debuturi senzationale au avut loc in acelasi an.

"Ceea ce da diferenta este ca la Radio Romania sper sa nu se vina ca la serviciu, ci ca la Royal Shakespeare Company. Sa nu se presteze servicii", spune Ruxandra Sararu, care la Radio Romania Actualitati s-a simtit mereu ca acasa. "Oamenii au constiinta apartenentei la un simbol national, Radio Romania. Se spune mereu «am auzit la radio sau s-a spus la radio, stiu de la radio», deci reprezinta o garantie a valabilitatii informatiilor", a adaugat ea. Oamenii de la Radio simt si acum ca lucreaza intr-un loc special. Un fel de muzeu interactiv.

TRECUT SI PREZENT. Emisiunile de la radio au fost primite de la inceput cu placere de public. In presa anilor ’30 se discuta intens despre necesitatea ca aceste emisiuni sa fie accesibile tuturor. Erau voci autorizate, precum cea a inginerului Emil Petrascu, sustinator al miscarii radiofonice, si cea a lui Nicolae Caranfil, membru al Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica. La 11 februarie 1932 s-a inaugurat studioul mare, din Strada General Berthelot. Cu aceasta ocazie, ministrul Lucrarilor Publice si Comunicatiilor a definit, in discursul sau, rolul radioului public astfel: "Un fel de Universitate pentru toata lumea, in care utilul si instructivul trebuie sa fie impletite in mod dibaci (…) Opera de educatie sistemica a maselor cere o evolutie de program si o amplificare de mijloace. Statul este dator sa inteleaga acest proces". Iar statul nu numai ca a inteles, dar a si considerat aceasta institutie drept una dintre cele mai importante. La inceput pentru informare si culturalizare. Mai tarziu, pentru propaganda politica. Dupa ’89, Radio Romania si-a recastigat independenta. Si-a recuperat valorile.

ISTORIE. Vechea cladire a fost distrusa de bombardament in timpul celui de-al doilea razboi mondial

VALORI INEGALABILE. Radiodifuziunea Romana a gazduit cei mai importanti creatori de cultura ai nostri. "Nu cred ca exista cineva din elita culturala care sa nu fi trecut pe la Radio", spune Liliana Museteanu, coordonator al arhivelor S.S.R. "Din perioada interbelica si chiar in comunism. Pastram aici manuscrise foarte importante: Graur, Rosetti, Eliade, Voiculescu, Iorga. De la Iorga nu s-a pastrat nici un text, pentru ca el niciodata nu venea cu ceva scris. Avea doar niste insemnari, cateva cuvinte pe bucati mici de hartie, si abia dupa emisiune secretarul lui scria textul."

ZAMBETE IN ETER. Utilul si instructivul nu au eliminat niciodata divertismentul. S-a tinut mereu cont de acesta. Inca din primii ani de existenta a radioului s-au lansat emisiuni speciale pentru destinderea ascultatorilor de orice fel. "O emisiune de amuzament, care imbina normele esteticului si moralului este «Ora vesela»", spune regizorul Ion Vova, cel mai vechi om din Radio. "Aceasta a fost transformata mai tarziu in «Unda vesela». A fost ideea unor oameni de valoare. Aceasta emisiune a trait cu interpretari ale celor mai buni comici: Djugaru, Birlic, Fitesteanu, Mihai Fotino, Piersic. N-a scapat nici el! Carmen Stanescu, Rodica Tapalaga si multi altii. Lista e imensa." Emisiunea a abordat muzica usoara in premiera. Au fost si multe debuturi ca Margareta Paslaru, Aurelian Andreescu, Anda Calugareanu.

INCEPUTURILE INSTITUTIEI
Inainte de 1928 exista o adevarata miscare proradiofonie. Principalul protagonist al acestei miscari era profesorul Dragomir Hurmuzescu, cel care in martie 1925 infiintase Asociatia prietenilor radiofoniei. Activitatea din cadrul asociatiei, precum si existenta unor publicatii, precum Radio Roman, care furnizau informatii de specialitate, au favorizat aparitia cadrului legal necesar desfasurarii unei activitati radiofonice. In martie 1928 s-a facut inregistrarea oficiala la tribunal. In acest mod, cadrul legal de functionare a fost complet indeplinit.

AUDIO
Nicolae Iorga - "Civilizatie si traditie"
fragment dintr-o prelegere inregistrata pe disc in anul 1929
Nicolae Titulescu - "Idealul creator"
10 iunie 1921

78 DE ANI DE RADIO
×
Subiecte în articol: special radio radio romania