x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aniversare la Muzeul Satului

Aniversare la Muzeul Satului

de Catalin Pruteanu    |    17 Mai 2009   •   00:00
Aniversare la  Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" marchează astăzi 73 de ani de existenţă. Astăzi este şi ultima zi de desfăşurare a Târgului Olarilor şi se inaugurează recent restaurata Biserică Răpciuni.

În urmă cu şapte decenii, la înfiinţare, Muzeul Satului avea 28 de gospodării. Acum sunt 44, vizitate anual de aproximativ 350.000 de persoane. Cu ocazia aniversării, instituţia a organizat o serie de evenimente, printre care se numără prima ediţie a Târgului Olarilor, deschis vineri şi care se va încheia astăzi.

Tot astăzi, la Biserica Răpciuni, a cărei renovare s-a terminat de curând, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii comunei Ceahlău - Neamţ. "Este o biserică de la 1773, aflată pe lista monumentelor istorice. Am restaurat monumentul în sine şi pictura din interior.

Pentru inaugurarea intrării în circuitul de vizitare a acesteia, am chemat reprezentanţii comunităţii din ce a mai rămas din fostul sat Răpciuni, în frunte cu preotul", ne-a declarat Paula Popoiu, director general al muzeului.

TRECUT. De-a lungul timpului, unele gospodării din muzeu au fost chiar locuite. "În 1936, când s-a deschis muzeul, nu locuia nimeni aici. A fost o idee a lui Dimitrie Gusti ca aici să facă şi un sat model, în care să vină să locuiască ţărani, iar locuirea s-a petrecut la 1940, când aici au stat refugiaţi din Basarabia.

S-a constatat că nu e o idee foarte fericită, drept pentru care nu s-a mai pus în practică, pentru că existau probleme de patrimoniu, certuri de hotar. Nici nu mai este o idee destul de modernă. În Europa, muzeele locuite sunt, de fapt, scenografii. Nu există muzee locuite. Sunt sate care au fost conservate in situ, unde vin ţăranii şi locuiesc acolo pe perioada cât sunt vizitatori. Locuirea în muzeu este o utopie", spune Paula Popoiu.

EVENIMENT. La Târgul Olarilor, ne spune Paula Popoiu, participă circa 60 de meşteri, mulţi dintre ei veniţi pentru prima dată în Bucureşti. "Ne-am gândit să aducem olari care n-au fost niciodată la târguri. Adică pe cei care se ţin foarte aproape de tradiţie, care lucrează forme simple, care, în general, au succes la târgurile de moşi, care sunt vase utilitare mai ales, vase care pot fi folosite la preparatul mâncării chiar în această epocă foarte modernă", afirmă aceasta.

CONCERT. Astăzi, de la ora 14:15, la Muzeul Satului are loc o întâlnire cu Nicolae Voiculeţ. "Pe lângă Târgul Olarilor, vom avea şi spectacole la muzeu. Am vrut cât mai multă noutate în aceste zile, aşa că o să fie un concert al lui Nicolae Voiculeţ, care a mai cântat la Muzeul satului, dar niciodată în aer liber la noi. Ne aşteptăm la foarte mulţi vizitatori. Ultima dată, de Florii, în două zile, au intrat 16.000 de vizitatori pe bilete", afirmă directoarea.

 

Teatrul de vară, motiv de îngrijorare
Directoarea Muzeului Satului, Paula Popoiu, este îngrijorată de redeschiderea Teatrului de vară din Herăstrău, temându-se de posibilitatea izbucnirii unui incendiu la Muzeul Satului. "Între muzeu şi teatru există un gard şi o poartă care este element de patrimoniu, inclus în inventarele noastre, care acum o să intre în restaurare. Sunt două pericole: ca muzeul să ia foc, acolo a mai ars o dată muzeul, în 1998, şi pericolul pătrunderii prin efracţie în muzeu. Am vorbit cu domnul primar Oprescu, care mi-a promis că teatrul se va deschide când se face zidul", susţine Paula Popoiu.

×
Subiecte în articol: eveniment satului muzeul