x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Antologie - Mosul de ieri si cel de azi

Antologie - Mosul de ieri si cel de azi

de Sidonia Silian    |    21 Dec 2006   •   00:00
Antologie - Mosul de ieri si cel de azi

Scrisorile copiilor catre "Mos", fie el Gerila sau Craciun, uimesc prin originalitatea si dragalasenia dorin-telor regasite in ele.

SCRISORI PLINE DE DORINTE DE LA COPII ADUNATE
Mos Gerila versus Mos Craciun. Sau altfel spus: aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Problema-i alta. Nu stiu cum se face ca, in ciuda tuturor eforturilor Mariei de a-si gasi o palarie pe masura capului, niciodata n-a avut noroc. Dar niciodata….

Iar frustrarile i-au fost si continua sa-i fie staruitoare. Precum cocosii in zorii zilei. Grea incercare. In tineretile ei, data fiind oferta saracacioasa de pe piata, si-ar fi dorit una simpla din punct de vedere estetic, dar in schimb, extrem de practica. Un ceva care mai degraba sa-i fi tinut capatana calda si sanatoasa si mai putin sa-i scoata nu stiu ce trasaturi ale fetei in evidenta. N-a gasit. Anii au trecut, intre timp piata palariilor s-a diversificat si o data cu asta - normal! - si asteptarile, pretentiile fetei. Si-a cautat o palarie cu boruri largi, ale carei nuante sa-i incante ochii, facuta dintr-un material fin, foarte fin, daca s-ar fi putut la fel de fin ca pielea-i de pe fata. Nici de data asta nu a avut noroc. Fie n-au tinut-o buzunarele, sa-si ia accesoriul mult ravnit si indelung cautat, fie nimic din ce proba, nu-i pica bine. Iar acum… acum nenorocirea-i mare. Maria s-a schimbat. Sta, cugeta, incearca sa echilibreze talerul asteptarilor cu cel al posibilitatilor banesti. Nu mai vrea sa dea chix. Vrea sa-si intareasca forta cu care sa se poata ridica deasupra lucrurilor. Asa. Ca un avion. A-vi-on cu mo-tor! Ia-ma si pe mine-n zbor! Sa ma fac a-vi-a-tor! Doamne! Cred ca fata asta a innebunit. Sau altfel spus: saracu’ mos! Fie el Gerila sau Craciun.

"Draga Mos Gerila
"Iti mai scriu si anul asta dar nu stiu ce ai facut anul trecut ca nu mi-ai adus ce ti-am cerut eu in scrisoare. Lasa ca a fost bine si ce am primit mai ales acuarelele si caciula cu codite. Acum m-am facut mare si nu mai vreau jucarii sau carti vreau o sticla de oje cu pensula cu tot ca sa-mi fac unghiile o pudra cu oglinda ca sa ma vad in ea cand ma fac un ruj cel mai rosu si o sticla de parfum. Bocanci am dar nu am sanie pentru ca tati nu lucreaza la mina si nu are de unde sa-mi faca. Te rog eu sa-mi aduci o saniuta cu spatar ca sa ma tina sa nu cad de pe ea ca eu sunt cam grasa. Am invatat si o poezie despre tine dar nu stiu cand vii ca sa ti-o spun. Vezi ca iti fac un desen de cadou care il las la usa de la camera mea. Am uitat ca eu sunt Sonia sa nu ma incurci cu alte fete din bloc. Mosule te pup Mai vreau si sclipici ca sa imi dau cu el de Revelion pe ochi ca asa isi dau unele fete de la mamelor lor"

Sonia, 1987 "Draga Mos Craciun,
Ma numesc Daria si am 8 ani. Vreau sa stii ca imi este tare dor de tine. Si as vrea sa iti amintesc ce s-a intamplat anul trecut. Eu cu verisorul si verisoara mea te-am asteptat toata seara si dupa aceea am vazut o lumina rosie si am crezut ca este nasul lui Rudolf, iar dup-aia am vazut niste urme mari. Am crezut ca sunt ale tale. Am cantat si colinde pentru mami si tati si pentru toti ceilalti care erau cu noi. Dupa aceea, am mers la masa cu totii. Si cand am inceput sa mancam, am auzit un zgomot ciudat. Cand ne-am intors de la masa, am vazut cadourile sub brad. Ti-au placut biscuitii pe care i-ai gasit sub brad? M-am bucurat ca i-ai luat, deoarece pentru tine ii lasasem.
Anul acesta, am fost tare cuminte si am luat calificative foarte bune la scoala. Mi-as dori un laptop din acela pentru copii cu jocuri, un gameboy. Imi doresc foarte mult un catel Goden Retriever. O sa iti las niste biscuiti si o carte cu povesti de Craciun scrisa de mine pentru tine. Si sa mananci biscuitii!"

Te pup cu drag si te astept!
Daria 2006

"Draga Mos Craciun,
Eu am facut multe nazbatii, dar tot vreau sa imi aduci ceva daca se poate si numai daca vrei sa imi aduci ceva. Eu vreau sa ii aduci si surorii mele care se numeste Elena ceva, ce vreti dumneavoastra sa ii aduceti. Si ea a facut cam multe nazbatii, dar tot vrea sa ii aduci ceva."<.i>
Cu drag Oana, 2005
Eu am 8 ani

"Draga Mos Craciun,

Sunt un baietel de 7 ani din Alba-Iulia. Ma cheama Plopan Rares Adrian si sunt in clasa intai. Deoarece inca nu am invatat toate literele din alfabet am rugat-o pe bunica mea sa-mi scrie aceasta scrisoare. In general, sunt un baietel destul de cuminte, merg la scoala si invat f. bine. Dupa masa, dupa ce scriu si invat temele, merg la bazin la inot. De asemenea in zilele cand nu merg la bazin, imi place sa ma joc cu jucarii de varsta mea, roboti sau LEGO. Imi place foarte mult sa construiesc din piese LEGO.
Deci draga Mosule, in general nu prea fac mari nazbatii.
Daca Mosule, daca crezi ca merit si eu sa fiu premiat de tine, te rog f.f.f. mult (daca nu cer prea mult) daca poti sa-mi trimiti un robot dintr-o serie mai mare de roboti. El se cheama: BIONICLE-ROBOT (LEGO)8601-TOA VAKAMA. Imi doresc foarte mult acest robot inca de anul trecut (anul trecut am primit altul din aceasta serie) dar la noi in oras nu se gaseste."

Cu mult drag,
Rares, 2005

"Draga Mos Craciun,
Ma numesc Mitru George eu am 10 ani si noua luni. Eu vreau sa imi aduci in acest an o masinuta pe telecomanda fara fir si daca mai ai in sac un set de palete de tenis. In acest an am luat numai note bune la scoala. Eu iti voi scrie o strofa din poezia mea pe care o spun la serbare: "De nu ti-o fi peste mana treci si pe la casa noastra/Biata mama-ngandiorata azi e singura la masa/Tu macar o raza-n suflet ii trimit pe fereastra/Cand vezi neatens si vantul si colacul de pe masa."

George, 2005

"Draga Mos Craciun,
Eu in general sunt o fetita cuminte, dar mai am si mici amaraciuni. Parintii mei sunt divortati, iar eu traiesc la bunicii din partea tatalui, pe care ii iubesc foarte mult cum si ei ma iubesc pe mine. Sunt cu ei de cand m-am nascut. Mama mea e plecata la lucru in Italia si nu am vazut-o de doi ani si jumatate. Mos Craciun, in drumurile tale, poate te intalnesti cu ea. Te rog sa-i transmiti ca m-am facut mare si ca-i duc dorul…"

Te imbratisez cu dragoste,
Alexandra

Campanie - De la Mos Gerila, la Mos Craciun

Va invitam, dragi cititori, sa impartasiti alaturi de noi minunatele clipe ale Ajunului Craciunului si sa rememorati febra asteptarii cadoului ravnit, cu toata puterea copilariei, un an intreg.

Va propunem o introspectie asupra viselor de atunci si a implinirilor de azi, recitind impreuna scrisorile pe care i le-ati trimis Mosului, fie el Gerila sau Craciun.

Va asteptam misivele pe care le-ati compus copii fiind pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe e-mail la moscraciun@jurnalul.ro.
×