x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apa le-a luat intai casa si apoi fetita

Apa le-a luat intai casa si apoi fetita

de Gabi Golea    |    08 Sep 2006   •   00:00
Apa le-a luat intai casa si apoi fetita

O fetita de aproape sapte ani care a disparut luni, in timp ce se juca pe malul Dunarii, in curtea bunicilor ei din Tulcea, a fost gasita aseara, inecata in apele fluviului. Batranii inca lucreaza la reconstructia casei lor, afectata de inundatii. Un alt caz de disparitie la Tulcea. O fetita de 6 ani si 9 luni a disparut de langa curtea in care locuia pe malul Dunarii. Micuta a fost gasita aseara, inecata in fluviu. Unchiul fetitei sustine ca a participat in primele zile la cautarile lui Vlad Tudor, copilul disparut acum doi ani tot in Tulcea, langa Manastirea Cocos.

In prima noapte politistii au venit, au luat declaratii si-au plecat. A doua zi au cautat-o doar prin apa. Abia a treia zi, dupa ce-a plouat, a fost adus si un caine de urma. Era deja inutil. Numarul fortelor de politie a crescut de la o zi la alta, ajungand abia in ziua a patra la 40 de politisti si jandarmi. Desi, conform noilor proceduri de cautare a unui minor disparut, mobilizarea ar fi trebuit sa fie maxima inca de la primele ore.

Canareica Oana Andreea avea 6 ani si 9 luni si era din localitatea Cataloi, judetul Tulcea. Venise impreuna cu mama ei la bunici, in suburbia Tudor Vladimirescu - Tulcea. De aici a disparut in seara zilei de luni, 4 septembrie. Oana se juca in fata casei, aflata pe malul Dunarii.

De luni seara, bunicii si parintii o cauta disperati pe fetita. Prin apa, prin case parasite, prin vii si prin stuf. Dupa ce in primavara Dunarea le-a luat casa, intrebarea care i-a macinat pana la lacrimi si i-a facut sa-si petreaca noptile pe malul fluviului a fost: "Oare acum ne-a luat si fetita?". Confirmarea dramatica a venit aseara.

DISPARITIA. "Oanei ii era frica de apa", a spus de cum ne-a vazut bunicul stergandu-si lacrimile. Si bunica, ce deja umbla sub o basma cernita, sustine acelasi lucru. Ca fetitei ii era frica sa se apropie de Dunarea in care credea ca se ascunde "Bau-bau". Casa bunicilor, unde Oanei ii placea mult sa stea si de unde nu voia niciodata sa mai plece, se afla chiar pe malul Dunarii. Gardul este despartit de fluviu de o carare ce trece pe langa curti si apoi de un mal de pamant nivelat, lat de 4 metri, tinut de un dig de pietre.

Luni dupa-amiaza, Oana s-a jucat impreuna cu Ana - o fetita ce sta la vreo trei case mai in aval, pe aceste pietre. De-acolo aruncau un catel in apa. Ziceau ca asa il spala. In jurul orelor 18:00, partenera de joaca a fost chemata de o alta fetita. A plecat si a lasat-o pe Oana singura pe malul apei. "Dar am vazut-o ca pleaca spre casa cu catelul in brate", ne-a povestit Ana.

Pe la "sase si ceva" bunica a vazut-o ca se juca singurica, insa fetita era acum pe cararea ce trece pe langa curti. Batrana a vazut-o cand s-a dus la un vecin sa ceara un numar de telefon. Apoi, cand s-a intors, i-a spus sa intre in casa, "dar ea m-a rugat sa o mai las". Asa ca femeia a intrat in curte, sa-i puna de mancare omului care-i ajuta sa-si ridice din nou casa. Dupa care, "pe la sase treizeci", a iesit din nou afara sa-si cheme nepoata la masa. "Ea se juca cu niste cutiute de plastic, pe carare, la cativa metri de poarta. Cand am chemat-o, le-a luat in brate si venea spre mine. Eu m-am intors si am intrat din nou in curte, ca-mi zisese ca vine. Dar n-a venit, si dupa vreo zece minute am iesit din nou. Nu mai era. Am strigat-o, am cautat-o prin vecini, dar nimic. De-atunci, ziua caut intr-una, iar noaptea stau si plang pe malul Dunarii."

LA JOACA. Aici a fost vazuta ultima data fata

DECLARATII LA DEBARCADER. La ora 22:00, bunicii au sunat la 112, apelul de urgenta al Politiei, unde au cerut disperati ajutor. Peste doua ore au venit doi politisti la debarcaderul aflat in capatul celalalt al satului. Tot acolo, oamenii legii au luat si declaratii celor care reclamasera disparitia. Politistii au plecat apoi, nu inainte de a-i sfatui sa o mai caute, iar bunicii si mama au ramas sa colinde satul in cautarea fetitei pana spre dimineata.

A doua zi, politistii au venit cu salupe dotate cu sonar si au cautat prin apa, "pana colo, hat... la bac", dupa cum ne-a spus Sapovala Nelu, bunicul fetei. Nu au gasit nimic. In schimb, au gasit setca bunicului pe care au scos-o din apa bucati. Si bunicul si-a cautat nepoata in Dunare cu barca si cu un carlig de 12 metri, pe o distanta de 700 de metri de la casa. "Am luat milimetru cu milimetru la scormonit malul, am scos celofane, sarme, crengi… tot felul. Dar de fata n-am dat." Politistii au plecat pe la ora 15:00, nu inainte de a sfatui rudele sa o mai caute si sa ii anunte daca dau de vreo pista.

URME DUPA PLOAIE. A treia zi, miercuri, pe la ora 11:00, au fost adusi si 12 jandarmi cu un caine de urma. Insa pentru ca plouase cu o zi in urma, cainele s-a dovedit a fi inutil. S-a cautat din nou prin apa cu o salupa. Conform comandantului Politiei Tulcea, miercuri dimineata toate datele conduceau catre Dunare. Faptul ca fetita a fost vazuta jucandu-se pe mal si ca, ulterior disparitiei ei, a fost gasit catelul cu care se juca - ud, au condus la concluzia ca fetita s-a inecat. Miercuri dimineata insa, oamenii legii au primit informatii conform carora fetita s-ar afla intr-o casa parasita. Asa ca cei 12 jandarmi impreuna cu patru politisti au cautat cam o treime din sat, conform declaratiilor comisarului-sef Machedon Paul-Gabriel, sef al IJP Tulcea. Comisarul sustine ca si ieri cautarile au fost continuate cu forte sporite: 15 politisti si 25 de jandarmi care au scotocit padurea dintre Tudor Vladimirescu si satul Patlageanca. "Conform datelor luate de la fata locului, nu exista indicii de rapire. Dar nu excludem aceasta varianta", marturiseste seful IJP Tulcea.

COINCIDENTA. Bunicii nu pot crede ca fetita s-a inecat, stiind ca Oanei ii era frica de apa, iar in cele zece minute - timpul care s-a scurs de la momentul in care bunica a vorbit cu fetita pana cand a observat ca aceasta lipseste - nimeni nu a auzit nimic. Corpul fetitei ar fi produs un zgomot la cadere, iar bunicii nu se aflau la o distanta mai mare de 15 m de apa. Ca o ironie, unchiul fetitei disparute ne-a marturisit ca el insusi a mai participat la cautarea unui copil disparut, Vladut Tudor. Pe vremea aceea, se afla la Manastirea Cocos, unde a stat noua ani.

ZECE MINUTE
"Ea se juca cu niste cutiute de plastic, pe carare, la cativa metri de poarta. Cand am chemat-o, le-a luat in brate si venea spre mine. Eu m-am intors si am intrat din nou in curte, ca-mi zisese ca vine. Dar n-a venit, si dupa vreo zece minute am iesit din nou. Nu mai era. Am strigat-o, am cautat-o prin vecini, dar nimic. De-atunci, ziua caut intr-una, iar noaptea stau si plang pe malul Dunarii"
bunica fetitei

FINAL TRAGIC PE MALUL DUNARII
La inchiderea editiei am aflat ca fetita, Oana Canareica, a fost gasita aseara. In apa. La ora 19:00, cand s-a urcat in salupa sa, un vecin a vazut-o plutind langa o macara plutitoare ce se afla la cateva case mai jos de cea a bunicilor fetei. A tras-o prin apa pana in dreptul casei bunicilor, unde a legat-o de barca si a lasat-o acolo, in apa, in asteptarea politistilor. Vecinii le-au sugerat membrilor familiei sa nu o scoata din apa pana la venirea autoritatilor. Bunicii au ramas pe mal jelind langa nepoata lor care plutea fara viata. Politisti si jandarmi au cautat ieri fetita si prin apa si pe uscat, insa fara rezultat. S-au retras in jurul orei 17:00 si s-au intors la ora 20:00, dupa ce trupul copilei a fost gasit.
×
Subiecte în articol: special luat casa fetita dunării malul tulcea