x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apele incep sa se retraga

Apele incep sa se retraga

03 Mai 2005   •   00:00

Lucrarile de acoperire a breselor formate in dig, la Crai Nou si Graniceri au fost sistate ieri, pentru ca apele care au inundat sa se poata retrage in Timis.



  • de CARMEN PLESA

  • SCOS LA SUPRAFATA. Scafandrii l-au gasit ieri pe barbatul inecat de Pasti

  • Localitatile din Delta, in pericol

    Dupa cateva zile de cosmar, in care apele nu dadeau nici un semn ca vor scadea, au aparut si primele informatii optimiste din zonele inundate din Timis. Apele au inceput sa se retraga, prin sparturile din digurile de la Crai Nou si Graniceri. De luni seara, pana ieri dimineata, apa a scazut, in zona digului, cu 12 centimetri, adica aproximativ cu un centimetru pe ora. In urma acestei constatari, cei de la Directia de gospodarire a apelor Timis au cerut Ministerului mediului sa accepte suspendarea, pentru o perioada, acoperirea bresei. Ieri dupa amiaza, lucrarile erau sistate. Masinile continuau sa aduca piatra, dar o depozitau doar la capatul digului, pana cand se va decide reluarea lucrarilor de acoperire a bresei din dig. Reprezentatii Directiei regionale de gospodarire a apelor spun ca este mult mai eficient sa lase, macar pentru un timp, apele sa se retraga, prin spartura, in Timis, decat sa inchida digul.

    JUMATATE. Pana in acest moment, la Crai Nou au fost acoperiti 60 de metri, din cei 120, cat a avut spartura din dig. Si la Graniceri a fost acoperita cu piatra aproape jumatate din bresa de 150 de metri. Daca in urma cu cateva zile, apele Timisului se apropiau de varful digului si spre zonele inundate se vedea numai apa, ieri, dovada ca apele au inceput sa scada, au aparut cateva insulite de pamant. Drumul de la baza digului, care fusese in totalitate acoperit de ape, e vizibil dar nu poate fi folosit deocamdata de masinile care cara piatra. Autoritatile au sapat un nou drum, la baza digului, dar acesta este destul de dificil de folosit. Mai mult, trebuie mereu intarit cu piatra, pentru ca, din cauza masinilor de mare tonaj, incarcate cu piatra, care circula pe el, a cedat in cateva locuri.

    "Acesta este un dig foarte rezistent, in ciuda zvonurilor. Are o baza de 14 metri patrati. O mare parte din vina, pentru ceea ce s-a intamplat, o poarta si autoritatile iugoslave, pentru ca pe partea lor de rau au lasat sa creasca foarte multi pomi, n-au curatat. De aceea, apele se blocheaza, se aduna ca intr-o chiuveta si presiunea asupra malului romanesc este mult mai mare", sustine Titus Bojin, directorul Sistemului de gospodarire a apelor Timis.

    Si la Otelec si Ionel au inceput sa scada apele, desi, deocamdata, cu doar doi centimetri. Pontonul si salupa care trasporta bunurile oamenilor si animale de la Ionel functioneaza, dar daca apele se retrag intr-un ritm alert in urmatoarele zile, autoritatile vor fi nevoite sa le scoata din zona sinistrata, ca sa nu ramana blocate.

    CUM S-A RUPT DIGUL
    Digul din dreptul localitatii Crai Nou s-a rupt miercuri, 20 aprilie, la ora 11:30, in trei locuri. Doua dintre brese au fost apropiate si la un moment dat s-au unit, creand o spartura de aproximativ 120 de metri. Dupa trei ore, apele au intrat in localitatea Crai Nou si au inundat o strada. Toate casele au fost distruse. In aceesi zi, spre seara, apele au spart si distrus calea ferata si au intrat si in Cruceni. In acest moment, satul Cruceni arata ca o insula, pentru ca este inconjurat de ape din toate partile. La primele ore ale diminetii de 21 aprilie, apele au inundat si localitatea Foeni. In satul Crai Nou, 15 imobile au fost distruse si 26 de persoane sunt evacuate. Au fost adapostite la scoala din Peciu. Cei din Giulvaz, satul vecin, au fost mai norocosi. Apele s-au oprit la marginea satului. Ar fi intrat in localitate, daca oamenii nu ar fi sarit sa faca un dig din 3.000 de saci si pamant. Ieri au venit in Timis specialisti maghiari pentru a gasi o solutie prin care sa evacueze apa cu ajutorul unor pompe foarte puternice, pe care le-au folosit cu succes cand Tisa a provocat mari inundatii in Ungaria. Pompele ar urma sa traga apa si sa o arunce, peste dig, in raul Timis.

    CINE RASPUNDE PENTRU MORTI?
    Ca si cum n-ar fi fost destule necazuri in zona, cei care se ocupa de acoperirea sparturii din dig, de la Crai Nou, s-au mai confruntat cu o problema. In prima zi de Pasti, un barbat s-a bagat sa faca o baie, in zona bresei din dig, unde apa are o adancime de 7-8 metri. Barbatul nu a mai iesit la suprafata. Muncitorii spun ca au vazut, luni, pentru cateva clipe cadavrul, plutind pe langa dig, dar ca n-au avut timp sa-l scoata, pentru ca a disparut in ape. Scafandrii voluntari de la Salvo Aqua - Timisoara au sosit la dig ieri la pranz si, cu propriile mijloace, au gasit ieri dupa-amiaza cadavrul. Operatiunile de cautare au fost foarte dificile, deoarece apa este foarte tulbure, adanca, plina de copaci, iar curentii sunt puternici. Cadavrul a fost gasit in craterul de 8 metri facut de ape in momentul in care s-a rupt digul. Pe tot timpul cautarilor, pe malul digului au asteptat sotia celui inecat si preotul din Crai Nou.

    Localitatile din Delta, in pericol

    Si localitatile din Delta sunt in pericol de a fi luate de ape. Apele au inceput sa treaca de maluri in mai multe zone si sa ajunga in curtile oamenilor. Locuitorii din 60 de case aflate in satele Patlageanca si Plaur au fost evacuati, dupa ce apele bratului Chilia s-au revarsat si au ajuns in gospodarii.

  • de ALEXANDRU NASTASE

  • MASURI. Populatia din zona afectata a fost evacuata si adapostita la rude si la vecini
    STRAMUTARI. Populatia din zona afectata a fost evacuata si adapostita la rude si vecini, oamenii aflandu-se pentru moment in afara oricarui pericol. Surse din Prefectura Tulcea confirma ca gospodariile au fost inundate in urma deversarii digurilor Patlageanca si Plaur. In plus, apele au rupt, pe trei tronsoane, terasamentul drumului judetean Tulcea-Ceatalchioi. Autoritatile evacueaza animalele catre zonele inalte si incearca recuperarea bunurilor ramase in zonele acoperite de ape.

    Apa a depasit nivelul digurilor si in localitatile Ilganii de Jos si Caraorman, insa nu a patruns deocamdata decat in curti, neafectand inca si casele. Deocamdata nu s-au inregistrat pagube, insa autoritatile au avertizat ca la Caraorman digul de protectie ar putea ceda. Si Sulina, singurul oras din Delta, se confrunta cu probleme. Un numar de 25 de gradini de pe malul stang al bratului Sulina sunt inundate. Informatiile arata ca in zona respectiva digul nu este terminat, dar deocamdata situatia este sub control. Localnicii din Sulina se tem de o posibila furtuna pe mare, care ar putea inunda tot orasul. Tulcea se adauga celorlalte judete inundate in ultimele saptamani: Cluj, Arad, Timis, Caras-Severin, unde apele au acoperit zeci de mii de hectare de teren si au distrus cateva mii de case, ducand la evacuarea a mii de persoane.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment zonă apele timiş crai crai nou