x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aplaudat pe ultimul drum

Aplaudat pe ultimul drum

08 Apr 2005   •   00:00

Marcata pentru totdeauna de personalitatea lui Karol Wojtyla, omenirea si-a luat ramas bun vineri de la Sfantul Parinte.

  • de MIRA MUNTEAN. LUCIAN ALECU, Vatican
  • Click pe imagine pentru a accesa galeria foto
    ADIO, PAPA! Personalitati politice si oameni simpli, cu totii si-au dorit sa fie prezenti la slujba de inmormantare
    Roma a avut vineri peste 7 milioane de turisti (orasul are in jur de 3 milioane de locuitori!) veniti din toate colturile lumii sa participe la ceremonia de inmormantare a Suveranului Pontif. Italia, tara de adoptie a Papei, si Polonia, patria natala, l-au plans poate cel mai mult. In perioada de agonie, Sfantul Parinte a spus lumii "Nu ma plangeti!". Dar lacrimile care s-au scurs, pe tot cuprinsul acestui pamant, in ultimele zile in amintirea lui ar forma o imensa mare a durerii.

    PAPA AL TUTUROR. Milioane de priviri triste, ratacite, suflete planse. La Vatican si in toata Roma, oamenii au urmarit in tacere ceremonia de inmormantare a Papei. Din marea de suflete care inveleau cu privirea sicriul, intr-un giulgiu de dragoste, nu razbatea nici macar o soapta. In Vatican se auzeau doar glasurile preotilor care tineau slujba... O singura data a prins durerea glas: cand sicriul in care odihnea Suveranul Pontif a fost ridicat, omenirea a izbucnit in aplauze, minute in sir, apoi a scandat, pentru ultima oara, numele celui care a parasit-o, plecand la Dumnezeu...

    Au fost tineri, varstnici, persoane imobilizate in carucioare, familii cu un copil, doi in brate, catolici, ortodocsi, hindusi, oameni cu diverse apartenente sau convingeri religioase. Le-a influentat vietile si va ramane in amintirea fiecaruia. Acesta este motivul pentru care acesti oameni au vrut sa fie la Vatican in ziua de 8 aprilie 2005.

    PELERINII. Zeci de mii de oameni au dormit si in noaptea de joi spre vineri pe aleea care duce spre Piata San Pietro, pentru ca vineri dimineata sa fie cat mai aproape de locul unde va fi asezat, pe durata slujbei, corpul neinsufletit al Suveranului Pontif. Mii de tineri voluntari (chemati in ajutor de Crucea Rosie, dar si de institutiile publice din Italia) au impartit celor care innoptau afara paturi care sa-i protejeze cat de cat de aerul rece al noptii. Joi si vineri, in tot orasul Roma au fost puse din loc in loc sticle de apa oferite gratuit.

    OMAGIU. Piata San Pietro a fost umpluta de milioane de pelerini veniti din toate colturile lumii

    POLONEZII. Joi toata ziua si pana la primele ore ale diminetii de vineri, la intervale de timp regulate, in gara din Roma au sosit trenuri pline cu polonezi. Doua milioane de polonezi au venit la Vatican in aceste zile. Aproape fiecare dintre ei purta drapelul alb-rosu, pe care era prinsa o panglica neagra, semn de doliu. "Nu se putea sa nu venim la Vatican. Aceasta este ultima noastra legatura cu Papa. Disparitia lui ne-a afectat mult, pe noi toti. Si sunt sigur ca fiecare polonez simte la fel. Sunt trist in aceasta zi, port o mare durere in suflet. Stiu ca o sa ma gandesc mereu la Papa Ioan Paul al II-lea, fiindca a fost un Mare Om", ne-a spus Slawek, un tanar din Tarnow. El l-a vazut de doua ori pe Sfantul Parinte, de aceea spune ca acele intalniri l-au influentat mult si l-au facut sa devina constient de multe lucruri esentiale pe care pana atunci le-a ignorat. Slawek a venit la Vatican impreuna cu Magdalena, o prietena, si cu alte sute de mii de polonezi. "Poate si sper ca prin moartea lui, lumea se va schimba, va fi mai buna, mai toleranta. Papa, ar fi fericit sa vada cum oameni atat de diferiti ca mod de viata, cultura, religie s-au rugat impreuna", a spus Magdalena.

    Sfantul Parinte s-a dus de acum in Imparatia Domnului. Din cand in cand ar trebui poate sa ne ridicam privirea spre cer si sa rostim o rugaciune pentru cel care a fost in viata asta trecatoare Papa Ioan Paul al II-lea. Si sa fim convinsi ca, de Dincolo, din nevazutul de pe Pamant, Papa va avea si de acum inainte grija de noi.

    AMINTIRE
    Chipul Suveranului Pontif inscriptionat pe tricouri, medalioane sau pe alte obiecte a fost intotdeauna la mare cautare. Zilele acestea, la fiecare magazin puteai gasi medalioane, carti postale, tricouri, calendare pe care se afla chipul Papei Ioan Paul al II-lea. Vanzatorul unui magazin ne-a spus ca s-au cumparat foarte repede obiecte reprezentandu-l pe Papa si ca a fost nevoie ca el sa faca mai multe comenzi succesive pentru a avea aceste produse in permanenta in magazin. "Oamenii l-au iubit pe Papa, de aceea vor sa cumpere cat mai multe obiecte in care apare chipul lui care arata multa bunatate", ne-a spus Silvio. Un calendar costa, in functie de marime, intre 4 si 6 euro, iar un medalion cu chipul Papei si un rosariu se vindeau intre 5 si 6 euro.

    A ocolit Pamantul de 29 de ori


    Papa Ioan Paul al II-lea a decedat sambata, 2 aprilie, dupa o lunga agonie. In varsta de 84 de ani, Suveranul Pontif a fost primul Papa slav din istorie, conducand Biserica Catolica 27 de ani. Ales la 16 octombrie 1978, el i-a urmat lui Ioan Paul I, Papa care a decedat dupa doar 33 de zile de pontificat…

    INCONJURUL PAMANTULUI. O mare parte din pontificatul sau l-a dedicat calatoriilor apostolice in lumea larga, parcurgand peste un milion de kilometri, adica de 29 de ori inconjurul Pamantului.

    Papa Ioan Paul al II-lea a facut 243 de calatorii si a vizitat 129 de tari, din cele 192 cate exista. Cele mai vizitate tari au fost Polonia natala (de 9 ori), Franta, de 8 ori, si Statele Unite, de 7 ori. Unul dintre regretele lui a fost ca niciodata nu a putut merge in Rusia si in China. Mult timp l-a petrecut departe de Vatican, printre oameni din toata lumea care veneau sa-l salute sau mergea el sa-i viziteze.

    IN INTUNERIC. In toate aceste zile, in apartamentul unde a locuit Suveranul Pontif lumina a ramas stinsa.

    Am vazut multe priviri intoarse, din cand in cand, spre fereastra apartamentului papal, acolo de unde, pana nu de mult, aparea chipul blajin si senin al Papei. Ochii priveau, asteptau, apoi se umpleau de lacrimi. Un copil a spus: "Draga Papa, sunt trist, dar si bucuros pentru ca stiu ca o sa ne putem revedea daca Domnul va voi".
    ×
    Subiecte în articol: eveniment papa Vatican