x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ar fi putut fi un Anthony Quinn al României

Ar fi putut fi un Anthony Quinn al României

de Roxana Ioana Ancuta    |    Adriana Paduraru Vaduva    |    28 Mai 2010   •   00:00

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Jean Constantin a fost depus, ieri după-amiază, în jurul orei 13:30, în foaierul Teatrului "Fantasio" din Constanţa. Artistul a fost prezent în aplauze de câteva zeci de persoane, iar din cortegiul funerar au făcut parte actorii Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Vasile Muraru şi Nae Lăzărescu, dar şi artişti constănţeni.

Oamenii au intrat pe rând în foaier, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit, şi şi-au luat rămas bun de la Jean Constantin, care a jucat timp de peste 30 de ani pe scena teatrului constănţean. Trupul neînsufleţit al actorului va rămâne la Teatrul "Fantasio" până azi, când, în jurul orei 11:00, va fi dus la Catedrala "Sfinţii Petru şi Pavel" din Constanţa, după care va avea loc înmormântarea la Cimitirul Central.

Actorii Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Vasile Muraru şi Nae Lăzărescu au venit, ieri, la Constanţa, să-i aducă un ultim omagiu prietenului lor Jean Constantin. Ei au rememo­rat, la căpătâiul artistului, întâmplările prin care au trecut împreună. Actorul Alexandru Arşinel a spus că încă nu îi vine să creadă că Jean Constantin a murit şi că nu a crezut acest lucru nici miercuri, când a primit vestea, şi a sunat la mai mulţi cunoscuţi din Constanţa ai artistului. La rândul său, Stela Popescu a spus că în urmă cu două săptămâni a petrecut o seară împreună cu Jean Constantin şi cu mai mulţi prieteni comuni, la Constanţa, iar actorul se simţea bine şi era, ca întotdeauna, vesel şi pus pe glume. Actriţa a mai spus că în ultimele zile s-a aflat la 2 Mai şi că joi ar fi urmat să se oprească la Constanţa ca să îl viziteze pe Jean Constantin.

Regizorul Cătălin Mitulescu a declarat, într-un comunicat, că regretă că a făcut un singur film cu Jean Constantin. Mitulescu a lucrat cu Jean Constantin la lungmetrajul său de debut, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", film care, în 2006, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. "Îmi pare rău că am făcut doar un film cu el. Îmi era drag de când eram copil. Lucrând cu el la «Sfârşitul lumii» am descoperit un om cald, generos, un actor complet. Într-o cinematografie românească mai puternică, cu mai multă imaginaţie, ar fi putut deveni un Anthony Quinn român", a adăugat regizorul.

La rândul său, actorul Ion Besoiu a declarat, pentru Mediafax, că după moartea lui Jean Constantin "românii vor râde mai puţin". Ion Besoiu a spus că s-a întâlnit ultima dată cu Jean Constantin la sfârşitul lunii martie, când regretatul actor era "vivace şi bine dispus". "A fost un creator de gen, un iubitor de frumos cum numai un actor poate să fie", a adăugat Ion Besoiu, amintindu-şi că Jean Constantin a fost un prieten foarte bun, un om care ştia să primească oamenii în casa lui "cu dragoste şi tandreţe".

Florina Cercel şi-a exprimat şi ea regretul la aflarea veştii că marele actor a murit. Ea a adăugat că Jean Constantin îşi dorea să moară pe scenă. "Cred că asta şi merită un mare actor, să plece de pe scenă, din faţa publicului sau de pe platou, din faţa camerei de filmat", a spus actriţa. Florina Cercel l-a caracterizat pe regretatul Jean Constantin drept "un tip echidistant, vesel, comunicativ, dar, în acelaşi timp, de o mare timiditate, destul de închis în el". "Dăruia mult publicului, dar păstra ceva şi pentru el", a mai spus Florina Cercel. Actriţa consideră că o dată cu moartea lui Jean Constantin s-a stins încă o stea a cinematografiei şi teatrului românesc, alăturându-se astfel ma­rilor nume de actori plecaţi în anii din urmă, precum George Dinică, Ovi­diu Iuliu Moldovan, Ştefan Iordache sau Ilarion Ciobanu.

La sfârşitul lunii aprilie, actriţa Draga Olteanu Matei a participat, alături de regretatul actor, la spectacolul aniversar "Frumosu' de la Marea Neagră", care a marcat 55 de ani de activitate teatrală şi cinema­to­gra­fică. Ultima dată când s-au întâlnit a fost la Piatra Neamţ, unde au urcat pe scena Casei de Cultură în cadrul celei de-a şaptea reprezentaţii a spectacolului. "A doua zi după spectacol a plecat acasă. A fost ultima dată când ne-am văzut. Hotărâserăm să ne mai vedem la Bucureşti sau la Constanţa în zilele ce urmează. Cine se gândea că va urma o aşa nenorocire", a povestit, pentru Agerpres, Draga Olteanu Matei. Actriţa, parteneră cu Jean Constantin în filmul "Autobuzul", a spus că actorul era bolnav de inimă de foarte multă vreme, dar, în ciuda suferinţei, era foarte vesel şi activ. "M-a ameţit vestea asta. Era un om extraordinar de generos, un om de o sensibilitate fantastică. De câte ori mergeam la Constanţa, în turneu, ne invita pe toţi la masă, mergea la pescuit pentru noi. Era foarte vesel şi lipicios, era foarte iubit de toată lumea", a adăugat Draga Olteanu Matei.

Jean Constantin a murit miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. În ultimul an el fu­sese internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace. Actorul s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă în 1957, la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat "Fantasio" din Constanţa. El a jucat în circa 70 de filme, printre cele mai recente fiind "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", "roming", "Supravieţuitorul" şi "Poker", ultimele două în regia lui Sergiu Nicolaescu. Din 1999, Jean Constantin este şi cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit.

×
Subiecte în articol: special