x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arădenii bolesc în Ungaria!

Arădenii bolesc în Ungaria!

de Andrei Ando    |    10 Iul 2008   •   00:00
Arădenii bolesc în Ungaria!

PREFERINŢĂ ● Românii sînt încîntaţi de condiţiile oferite peste graniţă
Peste 700 de arădeni au fost trataţi anul trecut la clinica de la Szeged. Unii dintre aceştia au beneficiat de tratament gratuit prin Cardul European de Sănătate, majoritatea însă au suportat costul consultaţiilor şi al intervenţiilor medicale.



PREFERINŢĂ ● Românii sînt încîntaţi de condiţiile oferite peste graniţă
Peste 700 de arădeni au fost trataţi anul trecut la clinica de la Szeged. Unii dintre aceştia au beneficiat de tratament gratuit prin Cardul European de Sănătate, majoritatea însă au suportat costul consultaţiilor şi al intervenţiilor medicale.

Cele mai căutate secţii au fost ginecologia şi maternitatea, unde s-au adresat 235 de femei; 143 de arădeni au beneficiat de consultaţii oftamologice, 116 de tratament urologic, 99 de persoane de tratament neurologic, iar numărul celor trataţi cu alte afecţiuni se ridică la peste 200.

Cel mai cunoscut pacient arădean de anul trecut al clinicii de la Szeged a fost soţia primarului Gheorghe Falcă, Ela, care a născut în Ungaria. "Condiţiile sînt deosebite, începînd cu saloanele şi terminînd cu atitudinea cadrelor medicale. Ni s-a părut interesant că, deşi noi am adus pijamale de acasă, spitalul nu admite decît pijamalele unităţii medicale, dintre care însă poţi alege şi toate sînt noi. Nu ni s-a permis să stăm lîngă soţie, pentru că medicii şi asistentele ne-au spus că asta este treaba lor. A putut rămîne cu ea doar o singură persoană" – ne-a declarat primarul Gheorghe Falcă. De altfel, el însuşi a beneficiat anul trecut de investigaţii şi tratament medical în Ungaria, la Szeged şi la Budapesta, pentru afecţiuni cardiace.

Condiţiile de la Szeged, pe cît sînt de bune, pe atît sînt de stricte. Vizitele, de exemplu, sînt foarte clar delimitate: la maternitate între orele 10:00-12:00, 16:00-18:00; la terapie intensivă între orele 8-18; la boli infecţioase vizitele se fac numai miercuri, sîmbătă şi duminică între orele 14:30-16:00; în celelalte secţii zilnic, între orele 11:00-12:00 şi 16:00-17:00. Din cauza riscului de infecţie, accesul în salon al copiilor sub 12 ani este interzis. Aparţinătorii nu au voie să se aşeze pe patul bolnavului şi nici să stea mai mult de două persoane lîngă un pacient.

Bolnavii pot urmări programele la radio şi la televizor numai cu căşti pe ureche, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi pacienţi. Doar cu acordul tuturor celor internaţi în salon se poate asculta radioul sau televizorul cu sonor ridicat.

Un alt spital unguresc foarte frecventat de bolnavii arădeni este cel de la Mako. Potrivit datelor statistice ale instituţiei medicale, pacienţii arădeni aduc lunar peste 2 milioane de forinţi (8.000 de euro) micuţului spital orăşenesc. Numărul pacienţilor români care vin la Mako lunar este în jur de 20. Cei mai mulţi caută secţiile de imagistică şi diagnostic, dar sînt solicitări şi pentru intervenţiile chirurgicale laparoscopice, în special în afecţiunile biliare. Unii bolnavi cu hernie şi cu afecţiuni oftalmologice au mai degrabă încredere în spitalul din Mako decît în cel din Arad. Directorul general al spitalului, Baráth Lajos, spune că explicaţia este simplă: de vreme ce pacientul trebuie să plătească pentru spitalizare şi în România, optează pentru spitalizarea din Ungaria, contra cost şi aceea, dar mai calitativă.

MEDICII ROMĂNI, MAI BINE PLĂTIŢI! Dacă numărul pacienţilor români din Ungaria este în creştere, nu acelaşi lucru se poate spune despre cadrele medicale române care se angajează în sistemul medical din ţara vecină (de exemplu, spitalul din Mako are o singură infirmieră din România, dar şi aceea trăieşte deja de 15 ani în Ungaria). Explicaţia este, din nou, simplă, spune directorul general al spitalului de la Mako: medicii români cîştigă dublu faţă de cei maghiari, iar asistentele, la fel. De aceea se întîmplă un fenomen pe care Baráth Lajos îl consideră interesant: cadrele medicale din Ungaria nu se mai orientează numai spre occident, ci şi spre România, pentru oportunităţi de angajare. Cum s-ar spune: s-a schimbat situaţia...

"DOLCE FAR NIENTE"-LE ROMĂNESC. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică din Arad, dr Gabriela Ţîrle, a declarat recent că unii arădeni merg la spitale în Ungaria din cauza atitudinii unor cadre medicale de la noi. Gabriela Ţîrle spune că afirmaţiile ei se bazează pe reclamaţiile unora dintre pacienţii care au fost puşi în asemenea situaţii sau chiar angajaţi ai sistemului sanitar. Directorul ASP Arad consideră că primul contact al pacientului cu spitalul unde urmează să se trateze este prin intermediul medicului care-l consultă prima dată, iar o adresare neadecvată "îşi lasă amprenta asupra bolnavului care are psihologia modificată din cauza bolii". Gabriela Ţîrle susţine că mulţi dintre arădeni preferă să se trateze în spitalele din Ungaria, adăugînd pe lista preferinţelor şi oraşul de pe Bega, Timişoara. "Orice român care pleacă acolo, atitudinea cadrelor medicale este primul lucru pe care îl sesizează şi spune mai departe cum i s-a vorbit." Ea adaugă faptul că declaraţiile făcute nu sînt un afront adus personalului medical arădean, ci doar o atenţionare în vederea reglementării situaţiei, avînd în vedere că în momentul în care cadrul medical se va adresa cu agresivitate bolnavului "acest lucru va avea un impact nefast asupra acestuia, care va căuta îngrijire în altă parte". Dr Ţîrle nu se teme de reacţiile medicilor din sistemul medical arădean referitoare la declaraţiile făcute, ba din contră spune că "mi-aş dori să stîrnească reacţii poate le va da de gîndit în legătură cu starea de «dolce far niente», în condiţiile în care ne paşte concurenţa vecinătăţii. Consider că orice atragere a atenţiei poate să însemne un lucru bun, o îndreptare a lucrurilor acolo unde este nevoie. Nu putem spune că doar la un spital se întîlnesc astfel de situaţii, acest lucru este valabil pentru spitalele din toată ţara, dar sper ca în judeţul Arad lucrurile să se îndrepte."

AMÎNARE.
La Maternitatea din Arad nu se discută despre subiectul acesta decît în prezenţa directorului. Şi nici atunci nu se poate obţine un răspuns ad-hoc, ci după o temeinică judecată, care implică cel puţin o zi de chibzuinţă. Cel puţin asta ni s-a spus ieri de cei care ar trebui să gestioneze relaţiile publice ale Spitalului "Salvator Vuia", din Arad.

×
Subiecte în articol: special Ungaria medicale sînt