x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arhiva SIPA, la control!

Arhiva SIPA, la control!

de Violeta Fotache    |    15 Mai 2007   •   00:00
Arhiva SIPA, la control!
Sursa foto: Bogdan Baraghin/

Lupta politică generată de campania pentru referendum afectează din ce in ce mai puternic sistemul judiciar. Scandalul arhivei SIPA, ce ar fi fost folosită de Monica Macovei pentru şantajarea magistraţilor, este de natură să dinamiteze justiţia. Noul ministru a dispus un control pentru a verifica acest lucru.

Lupta politică generată de campania pentru referendum afectează din ce in ce mai puternic sistemul judiciar. Scandalul arhivei SIPA, ce ar fi fost folosită de Monica Macovei pentru şantajarea magistraţilor, este de natură să dinamiteze justiţia. Noul ministru a dispus un control pentru a verifica acest lucru.

Injurăturile dintre cunoscuţii oameni politici ai vremii "se traduc" in lumea magistraturii in scandaluri precum cel generat de cererea de revocare din funcţie a procurorului Ţuluş şi, mai recent, in scoaterea la iveală a unor acuzaţii care, dacă se dovedesc reale, aruncă in aer justiţia romănească.

MĂSURĂ MINISTERIALĂ. Noul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a dispus ieri declanşarea unui control in legătură cu arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, controversatul SIPA - Serviciul Intern de Protecţie Anticorupţie. "E ingrijorător dacă se putea intămpla ca arhiva SIPA să fie folosită in scop de şantaj. O să dispunem un control să vedem care e situaţia cu această arhivă şi vom vedea la faţa locului cum putem determina dacă acuzaţiile scrise in presă sunt valide sau nu. Dacă vom depista fapte de natură penală, atunci vom sesiza parchetul competent şi vom lua toate măsurile administrative necesare", ne-a declarat ieri ministrul Chiuariu.

DOCUMENTE PENTRU ŞANTAJ? Măsura a fost dispusă după ce in atenţia opiniei publice a fost adusă informaţia potrivit căreia documente din arhiva cuprinzănd secrete despre judecători şi procurori ar fi fost copiate, in scop de şantaj. Informaţia a fost publicată in ziarul Ziua, acuzaţiile fiind indreptate impotriva fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Scotocirea arhivei ar fi fost făcută de "oamenii de incredere" ai fostului ministru incepănd cu ianuarie 2005, adică mai devreme cu un an de la emiterea ordinului prin care a fost desemnată o comisie de inventariere a documentelor din arhiva SIPA. Ca argument, publicaţia invocă şi o "confesiune" a jurnalistului Dan Tapalagă, fost consilier al ministrului Macovei. Acesta s-ar fi "confesat unor amici că o avertiza pe Macovei să nu mai spună că arhiva SIPA se copiază la greu, intrucăt telefoanele ii erau ascultate".

NEGAŢIE. "Precizez din capul locului: nu m-am confesat nimănui in legătură cu cele afirmate in ziar. Totul este o minciună, o invenţie de tip securist şi o diversiune sinistră menită să-l denigreze cu orice preţ pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei. (…) In cele trei luni de zile căt am activat in calitate de consilier al fostului ministru, am asistat la măsuri menite să conserve şi să păstreze in deplină siguranţă arhiva SIPA. Niciodată nu s-a pus problema copierii arhivei", a declarat Dan Tapalagă. El a anunţat că va deschide un proces ziarului şi semnatarului articolului, pentru "gravele prejudicii de imagine" şi a cerut Clubului Romăn de Presă să ia cazul in discuţie. Totodată, Tapalagă a anunţat că părăseşte Ziua de Cluj, pentru că a decis să rupă "orice fel de relaţie contractuală cu orice publicaţie legată in vreun fel de ziarul Ziua, condus de Sorin Roşca Stănescu".

REJECT DIN CROAŢIA. Ex-ministrul Monica Macovei nu a fost ieri de găsit pentru a răspunde in vreun fel acuzaţiilor care i se aduc. Toate apelurile telefonice pe care le-am efectuat de pe numărul cunoscut doamnei Macovei ca aparţinănd unui ziarist au beneficiat fie de vocea "căsuţei poştale", fie de rejectarea convorbirii. Cu privire la această "tăcere", ne-a lămurit fostul ei purtător de cuvănt, Marilena Stancu: "Doamna Macovei este plecată in Croaţia, cred că de aceea nu răspunde. A plecat de dimineaţă şi nu cred că a aflat de acuzaţiile privind arhiva SIPA". Dacă dezvăluirile se dovedesc a fi reale, suspiciunea privind şantajarea magistraţilor aduce atingere fiecărui act de justiţie săvărşit in ultimii doi ani, fie că este vorba despre o sentinţă judecătorească, fie despre o incepere a urmăririi penale ori o trimitere in judecată.


Sigilată, in aşteptare

Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), instituţie in care se află "cazată" arhiva SIPA - DGPA, procurorul Alexandru Şerban, garantează că după desfiinţarea acestui serviciu secret, prin hotărăre de guvern, toate documentele au fost sigilate. "Arhiva SIPA este sigilată, se află sub cheie, există şi mijloace video se supraveghere. După desfiinţarea serviciului prin hotărăre de guvern, arhiva a fost pusă sub sigiliu, potrivit unei hotărări a CSAT, pănă cănd se va hotări ce se va face cu ea. Nu cred că documentele din această arhivă au fost «frunzărite» de orişicine. Accesul la acest tip de documente se făcea numai cu aprobarea şefului Serviciului ori a şefului şefului Serviciului şi aprobarea o puteau primi doar acele persoane care deţineau certificat ORNISS", ne-a declarat ieri şeful ANP, Alexandru Şerban.

Scurt istoric SIPA

  • In 1991, ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus a infiinţat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), ca structură departamentală in subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Scopul declarat era acela de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare.
  • In 1997, SIPA a trecut, prin ordinul ministrului Valeriu Stoica, in subordinea directă a ministrului Justiţiei, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.
  • In 2003, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vărful SIPA au fost numiţi foşti lucrători ai securităţii, iar serviciul era suspectat că face poliţie politică, SIPA a fost transformat in Direcţia Generală de Protecţie şi Anticoruptie (DGPA) şi pentru prima dată a fost obligată să prezinte Parlamentului rapoarte de activitate
  • In 2006, la inceputul anului, Monica Macovei a desfiinţat serviciul secret din subordinea ministrului Justiţiei pe motiv că SIPA, redenumit DGPA, a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.
  • In 2006, la sfărşitul anului, ministrul Justiţiei infiinţează, obţinănd hotărăre de guvern, Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii in Mediul Penitenciar (DPCMC), o structură in subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu argumentul că o structură informativă de acest fel este necesară pentru a preveni acţiuni ilegale pregătite in inchisori.
  • La inceputul mandatului său, ministrul Macovei a promis că va face un control in arhivele SIPA şi că va da publicităţii concluziile acestui control. Totuşi, pănă la debarcare, Macovei nu a reuşit să se ţină de cuvănt. Ba mai mult, ultimul scandal inainte de desfiinţarea serviciului s-a intămplat in timpul ministeriatului Macovei şi a vizat chiar "monitorizarea" jurnaliştilor incomozi care se ocupă de domeniul justiţiei.

×
Subiecte în articol: special macovei justiţiei control sipa arhiva