x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Armata, indopata cu pastile minune

Armata, indopata cu pastile minune

de Paul Cristian Radu    |    25 Ian 2007   •   00:00

Guvernul Tariceanu accepta un contract aiuritor. Un nepot al lui Ceausescu este impins de BAE Systems, compania care ne-a livrat imoral de scump niste fregate bune de vandut la fier vechi, sa-i acopere obligatiile fata de statul roman. Jurnalul National a patruns in culisele unei afaceri explozive, intinsa pe patru continente, cu actori nebanuiti si pilule minune.

Dan Mihaescu/ROMPRES
GHESEFT. Compania britanica BAE Systems ne-a procopsit cu doua harburi de sute de milioane de lire sterline

Ce legatura poate exista intre o pilula-minune care se spune ca imbunatateste performantele motorului, Russel Crowe, nepotii lui Ceausescu, companii de stat care se ocupa de comertul cu armament, oligarhii rusi din afacerea RAFO si contractul offset pe care Romania l-a incheiat cu renumita firma britanica BAE Systems?

Jurnalul National a patruns in culisele unei afaceri explozive care se intinde pe patru continente si are actori nebanuiti. O afacere in urma careia o parte din banii dati de la buget pentru cele doua fregate britanice se transforma in pastile minune si alte produse destinate masinii dumneavoastra.

PILULA FIREPOWER SI OFFSETUL BAE SYSTEMS. "Guvernul Romaniei a confirmat in scris acceptarea propunerii BAE Systems/Firepower in legatura cu contractul de offset. Contractul este parte a proiectului referitor la fregatele T22. Propunerea include fabricarea produselor Firepower in Romania de catre o companie a guvernului numita Romarm. O alta companie, Romtehnica, va distribui si face marketing produselor Firepower catre clientii sai internationali ce includ fortele armate din diverse parti ale lumii. Pe de alta parte, BAE Systems, in calitate de parte a contractului offset cu Guvernul Romaniei, va recomanda, de asemenea, produsele Firepower." Acesta este un extras dintr-un newsletter pe iunie 2004 al companiei Firepower, o firma cu sediul pe mai multe continente, care produce pilula Firepower despre care se afirma pe website-ul companiei, www.firepowergroup.com, ca mareste eficienta motoarelor si reduce consumul de combustibil. Pastilele Firepower, principalul produs al firmei, se vand pe ebay la pretul de 2-3 dolari. Pe langa acestea, Firepower mai fabrica si alte masinarii destinate maririi eficientei motoarelor si a combustibililor. Contractul de offset este parte a intelegerii in urma careia Romania a achizitionat pentru mai bine de 100 de milioane de lire sterline cele doua fregate britanice "Regina Maria" si "Regele Ferdinand". Reamintim ca afacerea fregatelor este in prezent investigata de autoritatile britanice si romanesti, care suspecteaza plata unui comision ilegal, in valoare de milioane de lire sterline, de BAE Systems pentru incheierea afacerii fregatelor cu Guvernul roman.

Practic, contractul offset este o forma de compensare a partii romane pentru investitia facuta si stipuleaza ca industria romaneasca ar trebui sa primeasca de la britanici comenzi care sa acopere aproximativ 80 la suta din valoarea contractului de cumparare a fregatelor. Pana in prezent, conform reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, aceasta obligatie a fost indeplinita doar in proportie de 4 la suta de partea britanica.

Pilula Firepower si personajele ascunse in spatele ei se afla in aceste zile in centrul unui scandal in Australia. Grupul de firme Firepower s-a implicat de curand in sponsorizarea unei echipe de rugby, South Sydney Rabbitohs, echipa detinuta in parte de actorul Russel Crowe. De altfel, publicatia Sydney Morning Herald mentioneaza ca afacerea dintre Rabbitohs si Firepower a fost facuta publica chiar de celebrul actor in showul lui Jay Leno. Sydney Morning Herald a scris in mai multe randuri in acest an despre misterul care inconjoara pilula minune si compania Firepower, o firma in care pana si Guvernul australian a investit in pofida faptului ca eficienta pilulei nu este dovedita din punct de vedere stiintific.

NEWSLETTER. Firma Firepower anunta acordul cu Guvernul Romaniei

FIREPOWER ROMANIA. Conform documentelor obtinute de JN, in Romania, Firepower este reprezentata de doua firme care impart aceleasi puncte de lucru in cartierul bucurestean Militari: Firepower Romania SRL si Firepower Industrial SRL. Prima este detinuta in proportie de 90 la suta de George Lucian Teleman, nepotul lui Nicolae Ceausescu, fost atasat comercial al Romaniei la Singapore, in timp ce a doua este detinuta de firma Firepower EMEA Limited din Londra. Teleman a fost si consultantul financiar al firmei Regal Petroleum, firma ce a concesionat o mare parte din zona de nord-est a Romaniei pentru a cauta gaze naturale si care a fost infiintata de celebrul Vasile Frank Timis, parintele afacerii Rosia Montana. De altfel, sediul filialei romanesti al Regal se afla intr-un apartament din centrul Capitalei, detinut de Teleman.

Acelasi Teleman este actionar intr-o pleiada de firme din domeniul afacerilor imobiliare, dar si in compania Euro Trading 2000 SA, din care peste 94 la suta este detinuta de firma Aledo Commerce AG, companie elvetiana folosita de Marius Eduard Tarlea, ginere al lui Ion Ceausescu, fratele dictatorului Ceausescu si partener de afaceri al fostului sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu. Mai mult, in Euro Trading este actionara si Ileana Tarlea.

Contactat telefonic, George Teleman a confirmat afacerile derulate de catre Firepower in baza contractului de offset si producerea produselor Firepower in Romania si a spus ca aceste afaceri sunt facute pe compania Firepower Industrial, firma detinuta in proportie de suta la suta de firma britanica Firepower EMEA Ltd. Aceasta insa este, la randul ei, detinuta de catre Firepower Holdings Ltd cu sediul in Singapore, adica din capitala unde Teleman a activat ca atasat al guvernului Romaniei. In urma acestui artificiu, Firepower a devenit firma britanica astfel incat sa indeplineasca conditiile contractului de offset. Reamintim ca acest contract stipuleaza ca firme britanice trebuie sa investeasca in Romania pentru a acoperi pretul platit de partea romana pentru fregate.

ULTIMA ORA. Pana la incheierea editiei, BAE Systems, firma careia i-a fost solicitat inca de saptamana trecuta un punct de vedere referitor la afacerea offset/Firpower, nu ne-a comunicat decat ca vor strange date referitoare la afacere. JN a solicitat informatii despre toate contractele derulate pe intelegerea offset si MApN, dar nici aceste informatii nu ne-au parvenit inca.

OLIGARHII RUSI DIN AUSTRALIA
In urma cu mai bine de doi ani, firma lui Frank Timis, Regal Petroleum, se prabusea la bursa alternativa din Londra dupa ce magnatul roman a fost prins cu fofarlica in Grecia, unde anuntase ca a descoperit un zacamant foarte important de petrol. Parca presimtind colapsul, cu doar cateva luni inainte de descoperirea minciunii, Guenter Nolte, fost manager al firmei americane Halliburton, a parasit fara multe cuvinte compania Regal Petroleum, unde fusese de curand numit presedinte. In acelasi timp, Nolte a devenit membru al conducerii grupului de firme Firepower, adica exact firmele cu pilula romaneasca. Mai mult, principalul partener al Firepower in Rusia este compania Kuzbassrazrezugol, cea mai mare firma ruseasca din domeniul carbunelui, detinuta de catre Iskander Makhmudov si Andrey Bokarev. Acestia sunt doi oligarhi rusi despre care JN a aratat ca se afla in spatele afacerii RAFO. Practic, cei doi sunt si actionarii firmei KRU Holding, din Viena, Austria, care a detinut Rafo Onesti prin intermediul companiei olandeze Calder-A-International. Calder este in prezent sponsor al echipei de fotbal Steaua si detinea, prin cumpararea firmei Balkan Petroleum de la Marian Iancu, si Poli Timisoara. Si Firepower s-a implicat in afaceri sportive in Australia, acest fapt ridicand semne de intrebare despre provenienta banilor investiti in rugby de producatorii pilulei. Publicatii australiene sustin ca pilula este vanduta doar in cateva locuri. De cealalta parte, Firepower sustine ca numeroase guverne si mari companii internationale folosesc tehnologiile Firepower. Inainte de preluarea de Calder, Rafo a fost partial detinuta si firma Central Europe Petroleum, firma infiintata de catre Vasile Frank Timis in Marea Britanie. Si pentru ca legatura cu oligarhia rusa sa fie si mai stransa, conform Sydney Morning Herald, un alt partener de afaceri al Firepower este Grigory Luchansky, un magnat rus care a fost investigat de autoritatile americane si britanice pentru o posibila spalare de bani.
×
Subiecte în articol: special romania firma offset detinuta firepower