x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aroma care a străbătut deşertul

Aroma care a străbătut deşertul

de Simona Chiriac    |    20 Sep 2009   •   00:00
Aroma care a străbătut deşertul
Sursa foto: /stockxpertcom

Legănaţi pe spinările cămilelor, negustorii de mirodenii şi esenţe străbat deşertul. Drumul îi va duce către Mediterana, peste munţi şi câmpii verzi, acolo unde aerul va fi înmiresmat de răşinile exotice ce au străbătut jumătate de lume.



Oraşul Petra, săpat în stâncă de nabateeni cu mii de ani în urmă şi redescoperit de curând, păstrează, încastrată în piatra roz, o caravană. Cămile şi negustori care trec prin defileul îngust, înfruntând pericole de tot felul, pentru a le aduce europenilor bogăţiile Orientului. Mirodeniile şi plantele aromate din India, dar şi răşinile parfumate din sudul Arabiei. Olibanum (numită popular tămâie), o răşină de culoare galbenă, foarte preţioasă, era arsă în timpul ceremoniilor religioase pentru a purifica oamenii şi locurile.

Lacrimi de răşină
Boswellia sacra, copacul a cărui scoarţă este crestată pentru a lăsa să picure lacrimi de răşină, creşte atât în Arabia, cât şi în Nordul Africii, ţâşnind miraculos din stâncă. Şi poate că aceste condiţii vitrege au făcut ca Boswellia să-şi strângă toate sevele pentru preţioasa răşină. La fel de dificil le era şi oamenilor să strângă bob cu bob lacrimile de răşină. Şi asta pentru că în copaci îşi găseau loc de odihnă şerpii veninoşi. Istoricul grec Herodot a povestit în scrierile sale cum arabii dădeau foc răşinii pentru ca parfumul pătrunzător (asemănător cu cel al lămâilor, lăsând la final o uşoară aromă de conifere), să ţină şerpii la distanţă.

De-a lungul istoriei, i-a înfrumuseţat pe faraoni (răşina de olibanum, arsă şi zdrobită a fost descoperită în mormântul lui Tutankamon, fiind folosită pentru a contura cu negru ochii faraonilor şi reginelor Egiptului), a înmiresmat lăcaşele de cult, iar în medicina tradiţională asiatică a avut un rol vindecător, înfrumuseţând pielea şi favorizând digestia.

Parfumuri cu istorie
În prezent, importante firme de cosmetice includ uleiul de olibanum printre ingredientele parfumurilor de lux.  Femei şi bărbaţi deopotrivă, învăluiţi de o esenţă cu... istorie. Uleiul de olibanum se obţine prin distilarea răşinii, având un miros puternic, uşor dulceag. Se potriveşte foarte bine cu arome de lavandă, galangal, bergamotă, patchuli, portocale, trandafiri sau ylang-ylang, creându-se astfel miresme interesante şi oarecum misterioase. Creme de corp, produse de îngrijire pentru păr, uleiuri pentru masaj, ape de toaletă sau parfumuri extrem de costisitoare, create special pentru a ispiti, toate au în componenţă o răşină ce a făcut înconjurul lumii. Olibanum...

×
Subiecte în articol: esenţe tari