x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Asediul turcului

Asediul turcului

de Iulia Barbu    |    14 Sep 2007   •   00:00
Asediul turcului

Locuitorii comunei Afumaţi sunt pe punctul de a-şi pierde terenul validat şi moştenit din tată in fiu. Cele 96 de hectare au intrat in imperiul unui om de afaceri turc, care a concesionat patrimoniul Fermei Moara Domnească. Avănd dreptatea in mănă şi cu toate aprobările instituţiilor, oamenii sunt condiţionaţi de firma lui Omer Ragip. Ei nu au decăt două soluţii: ori işi vănd pămăntul, ori primesc un alt amplasament.


Tun imobiliar cu premeditare

Imperiul terenurilor de lux deţinute de firma unui om de afaceri turc in zona Capitalei se extinde. Acesta a obţinut concesionarea a 200 de hectare de teren in Comuna Afumaţi. In ciuda validărilor şi a drepturilor avute din tată in fiu, locuitorii comunei sunt la măna afaceriştilor turci: ori cad la pace cu aceştia, ori se mulţumesc să primească teren in altă parte. Â

Firma lui Omer Ragip a semnat contractul de concesionare a terenului de la Ferma Moara Domnească din Afumaţi in urmă cu două luni. Discuţiile purtate cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) in vederea incheierii contractului au fost intense. Nemulţumirile proveneau, se pare, din nevoia oamenilor de afaceri turci de a modifica forma standard a acestuia. "Cineva trebuie să le explice acestor oameni că ei nu pot deveni proprietari pe acest teren şi nu pot modifica forma contractuală pe care o are agenţia cu oricare dintre concesionari", explica pe atunci Daniel Drăgan, preşedintele ADS.


VALIDĂRI LA PACHET. Cum timpul se traduce in bani, in lumea complexă a oamenilor de afaceri, turcii nu au mai stat pe gănduri. Ei au semnat in luna iulie contractul de concesionare a terenului de la Moara Domnească in condiţiile prevăzute de lege. Graba lor şi renunţarea subită la modificarea formei contractule are o explicaţie. Se pare că Florom a ştiut foarte bine pe ce mizează. Norocul sau specula sunt pe punctul de a-i transforma in proprietari pe terenul concesionat. Intămplător sau nu, o bună parte din pămăntul fermei a fost validat de Comisia Judeţeană Ilfov. Validările pentru 96 de hectare la Moara Domnească le-au căzut in mănă. Inainte ca situaţia să se complice, aceste validări ar fi trebuit să redea pămăntul oamenilor din Comuna Afumaţi.


SPECULA IMOBILIARĂ. Terenul validat este aur curat, mai ales atunci cănd eşti proprietarul activelor de pe el. Cu o singură mişcare pe tabla de şah a legislaţiei romăneşti, aceştia ar putea deveni peste noapte din concesionari - proprietari. Cel puţin pe cele 96 de hectare. "Ne chinuim de căţiva ani să dăm pămăntul oamenilor. Am făcut dosare peste dosare, s-a delimitat pănă şi terenul ce trebuia să fie retrocedat. Nu s-a semnat insă procesul-verbal de predare şi ne-am lovit de tot soiul de obstacole. Intre timp, a apărut acest Florom. Turcii vor să incheiem un acord intre proprietarii de drept ai terenului şi ei. Vor ca terenul să le fie văndut lor, pentru că au cumpărat pomii. Acordul se va face intre proprietar şi concesionari, asta zice legea. Acum nu ştiu cu căt drag işi va vinde proprietarul terenul turcului. Valoarea pămăntului este cu mult mai mare decăt investiţia pe care o are turcul. Noi am cerut urgentarea incheierii protocolului de predare-primire. Cei de la ADS au răspuns că, pănă nu avem acordurile semnate intre proprietari şi turci, nu putem intocmi protocolul de predare-primire al terenului", a explicat Vasile Stancu, secretarul Primăriei Afumaţi. In condiţiile in care concesionarul şi proprietarul terenului nu ajung la o inţelegere şi nu semnează convenţia, Florom-ul rămăne cu terenul, iar oamenii din comună primesc validări in altă parte.


CU LEGEA LA PURTĂTOR. In 2002 a fost publicată HG 998, care ar fi trebuit să rezolve problema retrocedărilor de pe comuna Afumaţi. Aceasta precizează clar: "Terenurile in suprafaţă de 96,42 hectare… se vor preda pe bază de protocol de predare-primire Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Comuna Afumaţi... in termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei hotărări". Terenul nu a fost insă predat nici pănă astăzi, la cinci ani de la publicarea acelui HG. Discuţiile indelungate şi dosarele pierdute prin sertare nu au făcut decăt să complice şi mai tare situaţia oamenilor din comuna invecinată Bucureştiului.


MĂRTURIA PĂMĂNTULUI. Oamenilor din Comuna Afumaţi le este foarte greu să inţeleagă de ce sunt obligaţi să işi văndă terenul turcilor, in condiţiile in care este dreptul lor. Ei ştiu că au validările necesare şi nu inţeleg de ce instituţiile abilitate nu le-au dat terenul pănă să se ajungă la situaţia complicată in care se găsesc. Viorel Ghica, juristul Florom precizează: "Terenul acela nu a fost validat. Eu am văzut dosarele, şi oamenii nu au vechiul amplasament la Moara Domnească. Le vom face plăngeri penale celor care nu respectă legea". Deşi nu recunosc prezenţa unor proprietari pe terenul concesionat de ei, oamenii de afaceri au cerut Primăriei Afumaţi lista cu cei care au pămănt la Moara Domnească pentru a intra in negocieri cu ei. "Au cerut primarului numele şi adresele noastre, ca să negociem. Oamenii ştiu insă un singur lucru. Ei au avut teren in piersicărie şi il vor inapoi. Nimeni nu a vrut să audă de vreo discuţie cu acest turc. Părinţii mei au cedat statului romăn, in perioada comunistă, 5,5 hectare de teren. Eu şi fratele meu am fost daţi afară din şcoală pentru ca ai mei să renunţe la pămănt. Noi am dat pămăntul statului fără obligaţii şi la fel il vrem inapoi. Terenul meu a fost revalidat in 2006. Iar doamna Maria Rizea de la ADS ne-a transmis să ne vindem terenul turcilor la preţul de 5 euro, in rate lunare timp de trei ani? Eu vreau pămăntul, nu bani in rate. Mai mult decăt atăt, mie nu imi trebuie pămănt in altă parte. Mie să imi dea acolo unde l-au avut părinţii mei", a povestit Surdu Gabriela, locuitoare a comunei Afumaţi.


EXPLICAŢIE
"Am făcut dosare peste dosare. Nu s-a semnat insă procesul-verbal de predare. Intre timp, a apărut acest Florom. Turcii vor să incheiem un acord intre proprietarii terenului şi ei. Vor ca terenul să le fie văndut lor, pentru că au cumpărat pomii. Acordul se va face intre proprietar şi concesionari, asta zice legea. Acum nu ştiu cu căt drag işi va vinde proprietarul terenul turcului"
Vasile Stancu, secretar Primăria Afumaţi


Soluţii salvatoare

Consilierii locali ai comunei au găsit insă o portiţă de salvare. Ei au identificat o porţiune de teren, din cadrul fermei concesionate de Florom, care nu are nici o investiţie. Astfel, fără investiţii, terenul nu mai ridică probleme şi oamenii nu mai sunt obligaţi să incheie convenţii dezavantajoase cu aşa-zisul proprietar al plantaţiei. "Dacă se dovedeşte că există o porţiune de teren in cadrul Ferma Moara Domnească ce nu are investiţii, noi le vom da acel teren oamenilor in drept", a precizat Drăgan. "Dacă am văzut cum stau lucrurile, noi am identificat teren care nu are investiţii pe el. Astfel, oamenii nu ar mai pica pe investiţia cumpărată de truci şi nu ar mai trebui să semnăm nici un accord. Cele 96 de hectare sunt libere, nu au nimic pe ele, dar ei ţin să ne dea amplasamentul stabilit, care are ceva investiţii pe el, ceea ce ne blochează", explică secretarul Primăriei Afumaţi. Problema este insă alta. Terenul fără investiţii este amplasat in zona unui lac şi prezintă un interes imobiliar crescut. Renunţănd la el, Florom-ul pierde practic tocmai zona cea mai interesantă. Â


HG cu probleme

Proiectul de reorganizare a staţiunii Pomicola, votat săptămăna trecută de Guvern, ridică serioase semne de intrebare cu privire la contractul de concesionare al Florom-ului pe Moara Domnească. Ferma din Afumaţi face parte din patrimoniul Staţiunii de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Băneasa, intrănd astfel sub incidenţa aceleiaşi HG. Preşedintele ADS a afirmat că acest contract ar putea fi anulat o dată cu intrarea in vigoare a HG 1881. De cealaltă parte, juristul Florom a precizat: "In nici un caz un HG nu poate fi peste o hotărăre judecătorească". Intărzierea publicării hotărării in Monitorul Oficial nemulţumeşte conducerea staţiunii vizate spre reorganizare: "Cerem preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să ne sprijine cu publicarea HG in Monitorul Oficial. Deocamdată noi nici nu ne putem apăra in instanţă de acest Florom, care ne-a executat ferma din Afumaţi şi care urmăreşte să intre in sediul din Băneasa, unde noi deţinem hectare bune de teren şi plantaţii inestimabile", a explicat Adela Bărbulescu, directoarea staţiunii Pomicola.

×