x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator

Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator

21 Aug 2012   •   21:00
Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator

O ancheta a jurnalistilor de la Cotidianul, publicata in 2008, releva faptul ca Aspazia Cojocaru, judecatoare a Curtii Constitutionale, cea care al carei vot a asigurat cvorumul deciziei de invalidare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost implicata, alaturi de cateva rude ale sale, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere sustinute la Facultatea de Drept din Bucuresti

Judecatoarea Aspazia Cojocaru, sotul sau, Pavel, un unchi si o matusa de-a sa apar, alaturi de alti inculpati, pe rolul unui dosar penal vechi de aproape 40 de ani, soldat cu condamnari de pana la 13 ani de inchisoare si cu amenzi considerabile.

Ce este cu adevarat surprinzator este ca, in pofida gravitatii faptelor si a sentintelor mari pronuntate, condamnatii au beneficiat de gratiere din partea lui Nicolae Ceausescu, se pare la interventia unui general de Securitate, ruda unuia dintre condamnati.

In dosarul, aflat in arhiva Tribunalului Bucuresti, se arata ca, din 1969 pana in 1975, un unchi al Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor - conferentiar la Facultatea de Drept din Bucuresti si secretar al comisiei de admitere, a instituit un sistem prin care, in schimbul unor taxe consistente, garanta admiterea la Drept, cu toate ca in acea perioada pe un loc concurau cateva zeci de candidati

Schema de functionare profita de faptul ca examenul de admitere se intindea pe mai multe zile, continand atat probe scrise, cat si orale. Pana la corectare, lucrarile scrise erau depozitate intr-un fiset la care aveau acces numai membri comisiei de admitere a unitatii de invatamant.
In acelasi fiset se aflau si stampilele care garantau autenticitatea lucrarilor, si foile tipizate pe care se desfasura concursul de admitere.

Unchiul Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor, a fost secretarul comisiei de admitere la Facultatea de Drept din Bucuresti din 1969 pana in 1975. In tot acest interval, in timpul sesiunilor de admitere, el sustragea lucrarile predate in salile de concurs de catre cei care onorasera gestul cu o spaga consistenta, inlocuindu-le cu altele, mai valoroase, completate in afara concursului.
Accesul la foile tipizate si la stampilele oficiale, asigurau aspectul comparabil cu toate celelalte lucrari din concurs.

Din sentinta aflata in arhiva Tribunalului Bucuresti rezulta ca atat sotul Aspaziei Cojocaru, Pavel Cojocaru, cat si o matusa de-ale ei, Aspazia Haiduc, au avut rolul de interfata intre Vasile Fodor, cel care substituia lucrarile, si candidatii care plateau obtinerea unei note care le garanta succesul la admitere.

Schema a fost descoperita in iulie 1975, in momentul in care alti profesori din cadrul facultatii au sesizat faptul ca un candidat figura pe lista rezultatelor la proba scrisa de istorie cu doua note diferite. Motivul? Vasile Fodor uitase sa inlocuiasca lucrarea originala cu cea realizata in afara concursului. Chemat la rectorat, unde il astepta si Militia, candidatul ghinionist a recunoscut ca evaziunea concursului se petrecuse cu ajutorul conferentiarului Vasile Fodor.

Procurorii care au cercetat cazul au descoperit ca fraudarea admiterii la Drept avea o istorie de sase ani. Ei au descoperit ca Vasile Fodor isi favorizase familia. Si actuala aparatoare a dreptului constitutional, Aspazia Cojocaru, l-a ajutat din plin: "Fodor Elena, nepoata lui Fodor Vasile, a promovat examenul de admitere in sesiunea 1972. (...) In ajunul concursului de admitere, inculpatul i-a spus sa inmineze lucrarea la socialism stiintific profesorului care va fi in sala. A respectat indicatia data procedind astfel, spre deosebire de ceilalti candidati, care puneau lucrarile pe catedra. (...) A doua zi, unchiul sau i-a dat un formular tipizat «proba de concurs», sfatuind-o sa intocmeasca o noua lucrare, pe care a facut-o cu ajutorul surorii sale, Cojocaru Aspazia, si in care a scris in plus 2-3 definitii pe care nu le scrisese in lucrarea data in sala de concurs", se arata in sentinta tribunalului.

In aceeasi sentinta se precizeaza si faptul ca sotul actualei judecatoare de la Curtea Constitutionala a atestat fapta acesteia: "Cojocaru Pavel confirma imprejurarea substituirii unei lucrari scrise in afara concursului, pentru Fodor Elena, imprejurare cunoscuta de el intrucat sotia sa este persoana care a ajutat-o pe candidata sa intocmeasca lucrarea din afara concursului".

Ce se mai poate comenta, dupa o atat de elocventa demonstratie de lipsa de etica si de morala, tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa se asigure ca impart dreptatea in societatea romaneasca... Nimic, doar ca acum e clar de ce ii este teama Aspaziei Cojocaru de inchisoare, pentru ca a fost atat de aproape de ea, si poate nu pentru singura data cand morala nu a impiedicat-o sa treaca de cealalta parte a legii.

sursa: www.cronicavip.ro

×