x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atac din nou la justiţie

Atac din nou la justiţie

de Gabriela Antoniu    |    10 Iul 2008   •   00:00
Atac din nou la justiţie

ÎNTÎLNIRE ● Procurorii, ţinta predilectă a şefului statului
Preşedintele Traian Băsescu a reluat ieri atacurile la adresa justiţiei, de data aceasta ţinta predilectă fiind, în premieră, procurorii, pe care nu de puţine ori i-a lăudat. El i-a acuzat că fac prost dosarele, că au legături cu interlopi şi că dau informaţii unor oameni din presă.



ÎNTÎLNIRE ● Procurorii, ţinta predilectă a şefului statului
Preşedintele Traian Băsescu a reluat ieri atacurile la adresa justiţiei, de data aceasta ţinta predilectă fiind, în premieră, procurorii, pe care nu de puţine ori i-a lăudat. El i-a acuzat că fac prost dosarele, că au legături cu interlopi şi că dau informaţii unor oameni din presă.

Şeful statului s-a întîlnit ieri cu noua promoţie de judecători şi, procurori admişi la examenul organizat de CSM. Un prilej pentru preşedintele Băsescu de a relua atacurile la adresa justiţiei, atacuri declanşate duminică la Constanţa. Şeful statului a spus atunci, chiar de Ziua Justiţiei, că întîlnirea cu magistraţii este dominată, pentru el, de eşecul Justiţiei, care va fi consfinţit în două săptămîni la Bruxelles. "Din păcate, rezultatul muncii oamenilor excepţionali din justiţie, dar şi al «băieţilor răi» este că România va continua să fie monitorizată", a avertizat Băsescu. Dacă la Constanţa, preşedintele afirma că "băieţi buni şi băieţi răi", "fete bune şi fete rele" sînt peste tot, fie că discutăm de procurori, fie că discutăm de judecători", ieri şeful statului şi-a mai nuanţat opiniile. "Am rugămintea să fiţi din generaţia de procurori şi de judecători care respectă legea şi se respectă pe ei înşişi. Altfel, societatea vă respectă pe fiecare în parte, prin legislaţia care vă protejează şi vă face intangibili, indiferent ce decizie luaţi", le-a spus Băsescu noilor magistraţi. Mai mult, el a reluat criticile privind întîrzierile în soluţionarea unor dosare din Justiţie, declarînd că există prea multe dosare prost făcute de procurori sau deliberat întîrziate de judecători. Băsescu a adăugat că există prea multe situaţii în care un dosar este restituit procurorului "după un an şi jumătate, după un an", pe chestiuni de procedură. În acest context, el a mai spus că, în opinia sa, un procuror ar trebui să verifice eventualele greşeli de procedură înainte de a trimite dosarul în instanţă şi, de asemenea, că un judecător ar trebui să sesizeze erorile de procedură la primul sau la al doilea termen şi nu să întîrzie această pronunţare un an sau un an şi jumătate.

COMPARAŢIE. "Sînt procurori care, din dorinţa de a semăna cu James Bond, transmit informaţii din dosar la presă. Oamenii aceştia nu au ce căuta în magistratură. Încă din timpul anchetei transmit lui nea Alecu, lui nea nu-ştiu-care informaţii din dosar. Este nepermis şi un astfel de procuror nu are ce căuta în magistratură. Nu face onoare, cinste calităţii de magistrat", a continuat Băsescu. El a adăugat că "avem situaţii în care judecători au legături nepotrivite cu oameni din lumea interlopă. Procurorii şi poliţiştii au acelaşi tip de legături. Eu ştiu că este o zi festivă, dar nu am dreptul să nu vi le spun, pentru că acestea sînt cauzele pentru care justiţia din România nu este încă suficient de credibilă. Adesea sînteţi în situaţia de a judeca oameni mult mai credibili decît dumneavoastră, ceea ce vă creează un dezavantaj". În replică, Alecu Racoviceanu, directorul ziarului Gardianul, a declarat că ar fi onorat dacă "nea Alecu" din declaraţia preşedintelui ar fi el, pentru că orice gazetar îşi doreşte să fie beneficiarul unor informaţii de primă mînă şi în exclusivitate. "De 15 ani, o bună parte din succesul pe care l-am înregistrat în meserie s-a bazat pe astfel de informaţii şi, dacă preşedintele îi sfătuieşte pe magistraţi să nu mai dea date din dosare, eu îmi permit să îi sfătuiesc pe colegii mei mai tineri să se facă întotdeauna luntre şi punte ca să le afle", a mai spus el

"Foarte probabil", veşti  proaste în raportul pe justiţie

Tot la întîlnirea de ieri, şeful statului a spus că raportul pe justiţie care va fi prezentat la Bruxelles în 23 iulie va extinde "foarte probabil" perioada de monitorizare a României. Ideea a mai fost sustinută şi duminică, de Ziua Justitţei, ceea ce i-a făcut pe unii magistraţi să se întrebe dacă nu cumva Traian Băsescu ştie mai multe despre instituirea unei asemenea măsuri. Ca atare, exista banuiala că prin discursul critic la adesa justiţiei şeful statului doreşte să se distanţeze de un asemenea eşec al justiţiei. După cum  există şi bănuiala că şeful statului doreşte menţinerea lui Daniel Moraru în fruntea DNA. De altfel, afirmaţiile de ieri ale preşedintelui că exista procurori care au întinat lupta anticorupţie, pot fi considerate o pledoarie şi un motiv pentru ca şeful DNA, Daniel Morar sa rămină în fruntea instituţiei pentru un nou mandat. Mandatul lui Morar expiră la 1 august.

×
Subiecte în articol: special basescu statului şeful