x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Atentatele de la Madrid au pus Europa în stare de alertă

Atentatele de la Madrid au pus Europa în stare de alertă

13 Mar 2004   •   00:00
Atentatele de la Madrid au pus Europa în stare de alertă
Sursa foto: /AFP

163311-.jpgAtentatele sangeroase de la Madrid au declansat in intreaga Europa un val de panica fata de ceea ce unii nu s-au sfiit sa numeasca "epoca terorismului la scara mare".

In Madrid, in mijlocul panicii si haosului declansate dupa deflagratiile de joi, spaniolii au mai primit o alerta cu bomba, care a sporit sentimentul de insecuritate. Alarma s-a dovedit falsa, insa sentimentul de nesiguranta a cuprins pe toata lumea.

De la est la vest, Europa se vede acum pusa in fata unei intelegeri globale intre teroristi, care isi copiaza intre ei metodele de operare, isi furnizeaza reciproc arme si isi coordoneaza atacurile impotriva dusmanilor comuni.

Raspunsul europenilor la aceasta amenintare fara precedent a venit rapid.

Toate tarile din Europa si-au sporit securitatea si controalele la obiectivele strategice si se pregatesc intens pentru posibilitatea ca, la un moment dat, sa li se intample si lor o tragedie similara.

 

Vestul Europei, ca sub asediu

In Marea Britanie, care, la fel ca Spania, a fost cel mai infocat ajutor al Statelor Unite in lupta internationala impotriva terorismului, Uniunea Cailor Ferate a dispus imediat sporirea securitatii pe reteaua nationala de cai ferate.

In plus, Ministerul britanic de Externe si-a modificat recomandarile adresate cetatenilor britanici care intentioneaza sa plece in alte tari, cerand potentialilor calatori in Spania sa evite locurile publice.

Franta, care are granita comuna cu Spania pe mai multe sute de kilometri, este in stare de alerta. Controalele s-au intensificat, iar caile ferate sunt securizate.

Presedintele Jacques Chirac, odinioara unul dintre opozantii razboiului impotriva terorismului, a facut chiar un apel la "lupta impotriva acestei barbarii". Belgia, tara care gazduieste institutiile europene, si Luxemburg au dispus intarirea securitatii in general, si, in special, in jurul obiectivelor spaniole, ambasada si consulat.

 

Central-europenii se simt amenintati

Si in Europa centrala masurile de securitate au fost sporite. In Polonia, serviciile de securitate au intrat in alerta generala, iar ministrul de Interne, Jozef Oleksy, a instituit o celula de criza care sa examineze situatia.

In Cehia, unele voci, alarmate de tragedia din Madrid, avertizeaza ca si in centrul Europei "fiecare calatorie cu trenul, metroul sau tramvaiul poate deveni oricand una mortala". Grecia, care are de numai cateva zile un nou guvern, si-a intarit masurile de securitate, potrivit ministrului Apararii, Spilios Spiliotopoulos.

 

Alerta si in Asia

Sirenele de alarma au sunat nu numai in Europa, ci si pe continentul asiatic. Japonia, de exemplu, un alt aliat fidel al Washingtonului in razboiul cu teroristii, a anuntat ca isi simte reteaua feroviara, folosita de milioane de persoane zilnic, vulnerabila la un potential atac similar celui de la Madrid.
( ANA ILIE)

 

Masuri antiteroriste la Bucuresti

O echipa interministeriala condusa de ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu, a plecat ieri la Madrid, cu un avion special, pentru a analiza masurile de ajutorare a cetatenilor romani afectati de atentatul care a avut loc joi in capitala Spaniei. Misiunea este formata din medici, reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai directiei consulare din MAE. Echipa interministeriala s-a deplasat la toate spitalele in care sunt internati cetateni romani, victime ale atentatului produs joi la Madrid, pentru a verifica starea de sanatate a acestora. In plus, mai multi consuli din Barcelona si din alte zone au fost transferati la celula de criza formata la Madrid si au fost deschise mai multe linii de comunicare pentru familiile din Romania, prin MAE si Radiodifuziunea romana.

Premierul Adrian Nastase si reprezentantii institutiilor abilitate in prevenirea si combaterea terorismului au convenit ieri asupra unor masuri pentru prevenirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Romaniei. Astfel, in cadrul Ministerului de Externe, a fost organizata o celula de criza pentru rom.nii din strainatate, a fost operationalizat centrul de coordonare antiterorista din SRI si au fost intensificate controalele la punctele de trecere a frontierei. "Romania nu se confrunta cu riscul imediat al unei amenintari teroriste. Nu se impun masuri suplimentare, iar la nivel national se mentine starea de alerta normala ", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Pe de alta parte, Executivul a aprobat joi infiintarea Comitetului national pentru situatii de urgenta (cutremure, inundatii, accidente, explozii, avarii, alunecari de teren, .mbolnaviri in masa, prabusiri ale unor constructii, esuarea sau scufundarea unor nave, caderi de obiecte din atmosfera sau din cosmos, tornade sau avalanse). (Silviu Sergiu)

 

 

"Am fugit facandu-mi cruce!"

"Eram in trenul care venea din Santa Eugenia si care a explodat chiar in gara. Nu-mi vine nici acum sa cred ca am scapat!" - este declaratia unui roman, Adrian Iuga, care a vazut moartea cu ochii in evenimentele de la Madrid.

Adrian Iuga are 29 de ani si este actor la Teatrul "Andrei Muresanu" din Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna.

A plecat in Spania anul trecut, pentru ca din salariul "aproape minim pe economie" cu care sunt platiti actorii nu putea trai.

 

"Criminalii!"

"Am avut mare noroc ca am scapat. Cred ca era ora 7:40. Am coborat din tren si am urcat pe scara rulanta, pentru ca trebuia sa iau alt tren, care sa ma duca unde am eu locul de munca. Dupa ce am coborat din tren, cred ca au mai trecut 30 de secunde si am auzit o bubuitura ingrozitoare. Un suflu puternic ne-a zguduit, ne-a aruncat pe jos. In scurt timp a urmat o a doua bubuitura. Ne-am dat seama ca exploziile nu sunt intamplatoare. Atunci, lumea s-a trezit si a inceput sa fuga in toate directiile. Valuri de oameni isterizati, ceva ca in filmele lui Spielberg! Am fugit in continuare facandu-mi cruci tot timpul. La un moment dat, pe pasarela pe care eram au inceput sa apara oameni fumegand. Raniti. Urlau, injurau, blestemau! Strigau "Criminalii! ". Am inceput sa tremur, sa ma gandesc ca poate exploda tot trenul si o sa mor! M-am gandit: oare cati oameni au murit? Cati romani?

 

Spania nu mai are nici o certitudine

"Prima mea reactie, dupa ce am inteles ca am ramas in viata, a fost sa ma urc in trenul de pe o linie vecina cu cea pe care fusese explozia, sa ma duc la munca. Trebuia sa ajung la slujba, caci altfel eram in pericol sa raman fara! Tremurand tot am urcat intr-un autobuz, cu gandul sa ajung la munca, disperat sa nu ma concedieze. In timp ce ma gandeam la dezastrul din gara, un batran a inceput sa-mi faca morala ca nu compostez! Am incercat sa-i explic, dar nu am avut nici un succes! Mi-a spus ca nu conteaza, trebuie sa platesc! Poate nu auzise ce se intamplase in gara... Cred insa ca dupa acest atentat, societatea spaniola s-a schimbat. In Spania, singura grija a acestor oameni este sa traiasca. Ei nu aveau pana joi grija zilei de maine. Ei nu isi pun, ca noi, problema ca nu au ce manca. De joi insa traiesc cu groaza zilei de azi. Le este teama sa mai iasa din casa. S-a intamplat ceva ca in SUA. Pana joi nu aveau nici o problema, acum nu mai au nici o certitudine." (Carmen Anghel)

 

Doliu pentru romani: 7 morti, 12 disparuti, 79 de raniti

In regiunea Madrid exista 28.000 de romani inregistrati legal de autoritatile spaniole, iar directiile din care veneau trenurile sunt cunoscute ca fiind locuite de romani. Acestia foloseau la acea ora trenul pentru a veni fie din Guadalajara sau din Arganda de Rey, din Alcala, din Coslanda, spre Madrid, ca sa mearga la lucru sau la scoala. Sapte romani si-au pierdut viata, 79 au fost raniti, 12 au fost dati disparuti. Autoritatile au confirmat decesul Liviei Bogdan (34 de ani) si Paulei Mihaela Seatcu (26 de ani). Livia era din Ramnicu Sarat, iar Paula Mihaela Sfetcu din Alexandria. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat familia Sfetcu despre moartea fiicei lor, iar parintii si sora Liviei Bogdan locuiau .mpreuna cu aceasta in Madrid. Pe lista victimelor, publicata de presa din Spania, se mai afla doua persoane cu nume romanesc - Birica Alina-Maria si Szpila Danuta Teresa. Potrivit ministrului de Externe, Mircea Geoana, 53 de romani erau internati. Majoritatea celor spitalizati - 35 - se gaseau in clinica Gregorio Maranon, unde se afla si trimisul special al Ministerului Sanatatii, Iulian Popescu. "Cei doi romani aflati la inceput in stare foarte grava, Marin Berbecanu, caruia i s-a amputat piciorul, si Constantin Sorin Paduraru, care a suferit un grav traumatism cerebral, sunt in afara oricarui pericol", ne-a relatat Popescu. In stare foarte grava erau aseara noua romani. Indiferent de statutul lor in Spania, legal sau ilegal, toti ranitii beneficiaza de asistenta medicala. Cetateni ai altor zece state, printre care Bulgaria, Polonia, Franta, SUA si tari din America Latina, au cazut victime atacurilor. In paginile urmatoare ale Jurnalului National puteti citi despre drama romanilor care au fost ucisi si a celor raniti in exploziile de la Madrid. In plus, reportaje tulburatoare din localitatile care au "exportat" mana de lucru in Spania. )

 

 

Durere si revolta la Madrid

Am ajuns la Madrid la ora pranzului. Un oras in doliu. Un oras in care se simte durerea si furia in urma sangeroaselor atentate care au devastat joi capitala Spaniei. Drapele in berna si prea putine zambete pe fetele trecatorilor. Cu putin timp in urma, intreaga Spanie a tinut un moment de reculegere. Toate activitatile au fost intrerupte pentru cateva minute in amintirea victimelor si a persoanelor ranite in explozii. Desi spaniolii incearca sa-si revina din socul si cosmarul traite joi dimineata, la Madrid se simte o tristete grea. Revolta i-a impins pe spanioli sa protesteze in aceasta seara (n.r. - ieri-seara) impotriva temutilor teroristi. La ora 19:00 sunt programate manifestatii in toate marile orase. La cea din Madrid vor participa si personalitati din Europa, printre care premierul francez, cel italian si cel portughez.

De altfel, lumea s-a adunat de joi seara pentru a-si manifesta revolta fata de actiunile crude ale teroristilor. Impunatoarea gara Atocha, unde au murit foarte multi, a devenit un adevarat loc de pelerinaj. Aici, oamenii vin in valuri pentru a depune o floare sau pentru a-si manifesta pur si simplu compasiunea pentru cei morti. In fond, a fost cea mai neagra zi a Spaniei de zeci de ani incoace. "Am un sentiment ciudat, o revolta cumplita pentru ca nu-i putem opri o data pe acesti fanatici. Ei nu stiu ce-i aia dragoste, nu au suflet", mi-a marturisit un tanar din Madrid, venit si el sa aprinda o lumanare pentru odihna sufletelor celor care au fost ucisi. Autoritatile au decretat trei zile de doliu national. Seful Guvernului spaniol, Jos. Maria Aznar, a insistat, in ciuda situatiei delicate, ca alegerile legislative de duminica sa aiba loc. ADELIN PETRISOR - Antena 1

 

 

Romani internati in Spania

Lista provizorie:

1. ANDRADE VIRGINIA 2. ANDRONE VERGINIA 3. ANGHEL MEGA (MELA) 4. BABEA DANIELA 5. BATULA FLORIAN 6. BERBECANU MARIN 7. BONTEAN RODICA 8. CAPRA LIVIA 9. CAPRI LUMINITA DANIELA 10. CIUREA DANIELA 11. DANALACHE ILIE 12. DRAGOS ANGEL 13. DUHAIN BUTOI 14. GEORGIE KRISTIAN 15. GULDAC ILIE 16. GEANA ALEXANDRA 17. GLANA ALEXANDRA 18. IORDACHE MIHAELA 19. LAZIE IULIAN 20. LORIN ROMANA CIUHAT 21. LEON BENJAMIN 22. LORIN ROMANA CIUHAT 23. MONTRAN RODICA 24. MIRON OCTAVIAN 25. MILOS RADU CIPRIAN 26. NEDELSOIU IULIAN 27. PALAGHIN PETRU EUGEN 28. POPESCU AURELIA 29. PATRU VICTORIA 30. POPOVICI VIRGIL 31. SOCRANO IRIMEL DAVID 32. STAN RODICA EMINA 33. SULDAC ILIE 34. TANASE GABRIEL 35. ARO ADRIANA CECILIA 36. FATU VALENTIN 37. MIHALEA ZOTESON DORINA 38. BLANDU MITICA 39. CALAPOT VICTORIA 40. CATEANU COSTIN RAZVAN 41. MARINICA ZACARIAS 42. PLENA DANI (PLESA) 43. POPA MIHAELA 44. SECADURAS MANUEL 45. SELENA CLAUDIA 46. STIRBEI GABRIEL 47. TEACA LONEL 48. TODEA VALENTIN 49. ZAMORA DANIEL 50. BERECIK NICOLAE 51. CRANTEA FLORINA 52. BIZAU GHEORGHE 53. DOMNICA IONESCU 54. IONESCO DOMINICA 55. KITSU MARIA 56. LEONTIN BIZO 57. MARIN DESCONOSIDO ANA 58. SENTEA MIHAI 59. BUDAI DANIELAP 60. DOINA ROSCA P 61. SOFRONICIN VASILE 62. CURCAN MARCEL 63. ILIE ZORORDEINM EUGEN 64. ENEDUMBA SIBITA CHISTIAN 65. NDUMBA SIBITA CRISTIAN 66. FAGADAR ION 67. LUCA DIONITA VIOLETA 68. SANDU PETRU 69. SISU VASILE 70. VINTE KISS ALEXANDRU 71. MAZUR ANA 72. PREBA CORNELIA 73. PURAMO COSTEL 74. PUSCASO DANA 75. SCHWARZ MANUELA 76. P.DUREANU SORIN

CONTINUARE: "Sa nu vii acasa fara un picior!"

×
Subiecte în articol: eveniment romani europa Spania madrid alert