x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au fost pui de curca, prostilor!

Au fost pui de curca, prostilor!

de Cristian Stefanescu    |    Florina Zainescu    |    27 Mai 2006   •   00:00

Echipa de specialisti si experti trimisa de Guvern la Codlea, condusa de academicianul Ni-colae Manolescu, a identificat in 24 mai la Patiprod, doua gro-pi acoperite cu var, in care a fost ascunsa intre 24 si 29 A-PRILIE o mare cantitate de PUI DE CURCA MORTI. Analizele cu teste rapide, facute acum do-ua zile, au relevat CAUZA DE-CESELOR IN MASA: GRIPA AVIARA. Gabriel Predoi, di-rector la Autoritatea Sanitar-Veterinara, a confirmat ca puii de curca descoperiti morti in cele doua gropi pro-vin din importuri facute la 10,15 si 24 MARTIE din SLO-VACIA si din UNGARIA. Acesta crede ca puii de curca au contractat virusul in fermele de la Codlea. Ancheta in curs va dezvalui insa daca lucrurile stau asa sau puii de curca au venit gata infestati cu virusul gripei aviare.

  • Cititi si: Masuri de la Guvern - Gospodariile vor fi supravegheate
    VINOVATI. La 24 aprilie, patronii Patiprod stiau deja ca puii de import din ferma lor sunt contaminati cu virusul H5
    Informatia publicata miercuri de Jurnalul National a fost confirmata de directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi: in doua gropi descoperite miercuri in curtea fermei Patiprod au fost arse cadavre de pui de curca infestati cu virusul gripei aviare.

    La data de 24 aprilie, explica Predoi, testele rapide au dovedit infestarea cu virusul gripei aviare: "Infectia a existat la Patiprod, pe pui de curca si au ascuns acest lucru. Concluzia este ca infectia cu virusul gripei aviare a aparut la ferma de curcani".

    IMPORTURI OFICIALE. Imediat dupa descoperirea, la mijlocul acestei saptamani, a celor doua gropi, au fost prelevate probe, virusul H5 fiind identificat prin teste rapide. Conform directorului DSV, puii au fost importati, ca pui de o zi, din Ungaria (la datele de 10, 15 si 24 martie) si din Slovacia (la 10 martie). Puii de curca au murit in perioada 24-29 aprilie, adica dupa ce testele rapide nedeclarate au confirmat gripa aviara. Scazand din data identificarii bolii prin testul rapid (24 aprilie) perioada maxima de incubare (zece zile), oficialul DSV da ca sigura contaminarea in Romania. Predoi a precizat ca originea clara va putea fi precizata doar saptamana viitoare, dupa sfarsitul anchetei aflate inca in derulare, dar a enumerat posibilele cauze ale aparitiei si raspandirii epidemiei: pasarile migratoare, absenta conditiilor de biosecuritate in transportul si depozitarea puilor, precum si oamenii si mijloacele de transport care au circulat prin zona infestata. "Nu exista nici o delimitare intre fermele de acolo, sunt gauri in garduri. Virusul a fost antrenat la celelalte ferme". Extinderea gripei si in alte localitati a fost cauzata, in peste 80% din cazuri, de comercializarile de pasari vii de catre fermele de la Codlea, a conchis Predoi, citand din raportul preliminar al anchetei epidemiologice. Cu toate acestea, surse veterinare din cadrul echipei de specialisti, condusa de profesor doctor Nicolae Manolescu, veniti sa inspecteze zona contaminata afirma ca fermele de la Codlea au continuat sa efectueze importuri clandestine. De altfel, Predoi a ezitat atunci cand a vorbit despre istoricul importurilor: "Importuri s-au facut si se vor mai face, dar cu respectarea masurilor impuse de lege, dar n-as putea sa va dau toate datele despre importurile de pui de gaina facute".

    OBSTRUCTIONAREA ANCHETEI. Accesul reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare, in ziua descoperirii celor doua gropi, fusese in continuare interzis de proprietarii fermelor, devenind posibil, in cele din urma, numai sub escorta jandarmilor. Odata intrati in incinta fermelor, specialistii au descoperit abatoare improvizate in doua containere de tir. Abatoarele erau utilate cu aparatura corespunzatoare, dar functionau in incinte improprii.

    NEPROFESIONALISM. Antecedentele romanesti si cazurile de gripa aviara din alte tari ar fi trebuit sa determine insa autoritatile sanitar-veterinare sa recurga la o politica de control mult mai agresiva la nivelul intregii industrii a cresterii pasarilor. Aceasta ar fi insemnat, intre altele, controale periodice, inclusiv prelevarea de probe de sange, interzicerea vanzarii la poarta crescatoriilor, efectuarea de teste rapide la toti puii morti si, nu in ultimul rand, o supraveghere sanitar-veterinara permanenta. Or, firmele de pe platforma Codlea aveau contracte de consultanta si asistenta veterinara (monitorizari, scheme de vaccinari, autopsii) cu medici aflati tocmai la Bucuresti.

    INDOIELI
    Raman nelamurite cateva intrebari esentiale. Cand au fost, in fapt, importati puii virusati? In care din transele oficiale? Sau, poate, intr-un transport ilegal? De unde proveneau puii si ce varsta aveau cand au murit? Nu a stiut chiar nimeni despre rezultatele testelor rapide? Iar daca s-a stiut, a intervenit cineva pentru ca Directia Sanitar-Veterinara sa nu trimita inspectori pe platforma Codlea?

    Scandalul aviar: 24 de persoane cercetate


    Anchetatorii au identificat 24 de persoane care s-ar face vinovate de raspandirea bolilor la animale, alte 365 provenind din 11 judete, fiind audiate in cazul extinderii gripei aviare. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu (foto), a afirmat ca, in prezent, Parchetul, Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza cercetari pentru a descoperi responsabilii pentru raspandirea virusului gripei aviare. Un numar de 24 de persoane sunt cercetate pentru raspandirea bolilor la animale sau plante, iar alte 365, din 11 judete, sunt audiate, a precizat Marinescu, dupa sedinta de vineri a Comandamentului pentru combaterea gripei aviare.

    ANCHETA. Investigatiile politiei si parchetelor de la Brasov in cazul raspandirii gripei aviare au relevat faptul ca, inca din martie, erau suspiciuni in ce priveste aceasta boala la fermele din Codlea, dupa ce mii de pui de gaina au murit, iar cadavrele lor au fost ingropate la indicatiile administratorilor, informeaza surse judiciare. Procurorii brasoveni detin actele care confirma, inca din 13 mai, prezenta gripei aviare in comuna Beclean-sat Hurez, dupa ce firma Aviprod 2002 din Codlea ceruse examinarea unor probe de la Ferma 6 a societatii, prelevate in lunile martie, aprilie si mai. Concret, probele au fost prelevate la 16 martie, 14 aprilie si 2 mai, dupa ce un numar foarte mare de pui murisera la Ferma 6 a firmei Aviprod 2002 SRL.

    EVOLUTIA BOLII
    Directorul DSV Brasov, Dorin Enache, ne-a explicat etapele manifestarii gripei aviare la pasari. Astfel, in primele zile de la contractarea virusului, acesta se afla intr-o faza de incubare. Este vorba de o perioada cuprinsa intre una si sapte zile, in care pasarea nu are simptome si nu este contagioasa, deci nu reprezinta un pericol pentru celelalte pasari. Dupa perioada de incubare urmeaza asa-numita faza de explozie, cu o durata de 16 pana la 36 de ore, in care virusul pune stapanire pe corpul zburatoarei. Pasarea devine contagioasa, iar in zilele urmatoare manifesta semnele gripei: ii paralizeaza membrele si aripile, creasta i se coloreaza cu pete albastre. Majoritatea zburatoarelor moare dupa 10-12 zile de la contractarea virusului, iar cele mai viguroase exemplare rezista maximum 14 zile. Un nou focar de gripa aviara a fost confirmat ieri-seara in Focsani. Testele efectuate asupra unei gaini au confirmat existenta virusului H5. (Libiu Mateescu)

    FOCARE SI SUSPICIUNI DE GRIPA AVIARA, 25.05.2006
    Virusul este confirmat in 75 de localitati din 12 judete, plus Bucuresti. In 35 de localitati din 11 judete (inclusiv Bucuresti) exista suspiciuni.
    JUDETUL BRASOV
    Focare
  • Hurez, SC Drakom SRL - platforma Codlea, SC Pati Prod SRL - platforma Codlea, SC Aviprod 2002, Fagaras, com. Ucea (sat Feldioara), Soars, Beclean, com. Vistea (Vistea de Jos), com. Dumbravita, Codlea, Racos, Bod, Lovnic, Vulcan (sat Holbav), Stupini, Venetia de Jos, Maierus, Recea, Cristian, Sanpetru, Rotbav, Vulcan, Moeciu, Sacele, Barcut, Vladeni, Holbav
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ucea de Jos, com. Parau (sat Parau), Sambata de Sus, Comana de Jos, Vladeni, Breaza de Lisa

    JUDETUL VRANCEA
    Focare
  • sat Gagesti (com. Bolotesti), Anghelesti, Jorasti, Panciu, Pietroasa (com. Bolotesti), Focsani, Odobesti
    Suspiciune de gripa aviara
  • Unirea, Focsani, Jaristea

    JUDETUL BUZAU
    Focare
  • Valea Lupului, Sat Florica (com. Mihailesti)
    Suspiciune de gripa aviara
  • Patarlagele

    JUDETUL COVASNA
    Focare
  • Sita Buzaului

    JUDETUL VALCEA
    Focare
  • Horezu, Stoilesti, Galicea, Dragoesti, Odobesti
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ocnele Mari, Olanu

    JUDETUL ILFOV
    Focare
  • Bragadiru
    Suspiciune de gripa aviara
  • Cornetu

    JUDETUL ARGES
    Focare
  • Jgheaburi
    Suspiciune de gripa aviara
  • Poiana Lacului
  • JUDETUL PRAHOVA
    Focare
  • Ploiesti, Urleta, Boldesti Scaieni, Tinosu, Banesti, Predeal Sarari, Valcanesti, Campina, Tantareni, Filipestii de Targ, Poiana Campina, Plaiu, Bucov, Pleasa, Puchenii Mari
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ploiesti (alta locatie), Boldesti-Scaieni, Sarari, Banesti, Aricestii Rahtivani, Calgeag sat, Brazii de Sus, Storile, Barcanesti, Ploiestroi, Breaza, Valea Doftanei, Telega, Cornu, Cioranii de Sus, Dumbraveni, Scorteni, Brebu, Bucov (alta locatie)

    JUDETUL SIBIU
    Focare
  • Municipiul Sibiu, Arpasu de Jos

    JUDETUL NEAMT
    Focare
  • Trifesti

    BUCURESTI
    Focare
  • Sectorul 2 - Str. Falticeni, Sectorul 4 - Str. Odei
    Suspiciune de gripa aviara
  • Sectorul 5

    JUDETUL MURES
    Focare
  • Sighisoara, Vanatori

    JUDETUL BACAU
    Focare
  • Sat Beleghet (com. Agas), Palanca, Margiresti, Poduri-Negreni, Moinesti, Asau, Ardeoani, Poduri, Bogdanesti, Apa Asau
    Suspiciune de gripa aviara
  • Gutinas, Lilieci

    JUDETUL ALBA
    Suspiciune de gripa aviara
  • Lodroman

    JUDETUL GORJ
    Focare
  • Sat Poienari (com. Bumbesti - Pitic)
  • ×