x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au stat in apa pana la brau, o zi intreaga

Au stat in apa pana la brau, o zi intreaga

02 Mai 2005   •   00:00

Timisorenii si-au luat barcile de acasa, au cumparat benzina din propriii bani si au sarit in ajutorul sinistratilor. Jandarmii, pompierii, genistii au muncit fara pauza, in apa pana la brau. Datorita priceperii acestor oameni, nu s-a inregistrat nici o victima umana in Timis, in urma inundatiilor.

  • de CARMEN PLESA
  • FARA ODIHNA. Voluntarii din Timis nu au avut sarbatoare. Dar nici liniste, pana nu au salvat sufletele nevinovate
    E sofer. Are acasa doi copii elevi si o sotie studenta in ultimul an. Toti traiesc dintr-un singur salariu. Dar cand a auzit ce necaz a dat peste oamenii, Victor Putz a cumparat benzina, si-a incarcat barca cu motor intr-un camion, a imprumutat un costum din neopren, si-a tras cizmele de cauciuc si s-a oprit tocmai la Foeni. De dimineata pana noaptea, i-a ajutat pe sateni sa-si recupereze animalele ramase in gospodarii. Si pentru ca uneori barca se dovedea prea mica pentru atatea animale, a mai injghebat si o pluta.

    LA DATORIE. In noaptea de Inviere, cand oamenii incepusera sa se adune la biserica si familia il astepta acasa, Victor era inca pe ulitele satului. "Cum sa plec?! Pai stiti cati porci mai are bietul om de salvat? Cum sa nu-l ajut?! Voia sa sara din barca, de disperare, cand si-a vazut animalele", le spunea el celor care il intrebau de ce nu e cu familia de sarbatori. A terminat tarziu. Nici vorba sa mai ajunga acasa, la familie. L-au preluat imediat jandarmii si i-au dat o saltea si un sac de dormit sanatos. La prima ora a intrebat unde poate sa mearga sa mai ajute. Si pentru ca n-a gasit, a pornit spre Otelec, unde a auzit ca oamenii ar avea nevoie de el si de barca lui.

    FARA SARBATOARE. Cristi Croicu e medic veterinar. A venit cu barca lui, cu benzina lui, ca sa salveze din animalele pe care oamenii nu le-au mai putut scoate din curti. A strans bani de la prieteni si a cumparat mancare pentru animalele care asteptau, lihnite, de mai bine de o saptamana, prin curtile inundate. La Foeni l-a descoperit si pe Victor, cu care fusese vecin si pe care nu-l mai vazuse de 15 ani. Nici pentru Cristi nu a existat Pasti. A muncit toata ziua in apa, alaturi de sateni. Noaptea si-a gasit adapost, ca si Victor, tot in caminul cultural, pe o saltea oferita de jandarmi. Cand a vazut ca nu mai are pe cine sa ajute la Foeni, a incarcat barca in primul tractor si a plecat cu Victor spre Otelec.

    BATALIONUL MULTINATIONAL TISA. Au venit tocmai de la Satu-Mare si de la Deva. Sunt militarii din Batalionul Multinational Tisa. Ei sunt cei care au condus barcile de asalt care i-au scos pe oameni din Otelec, Ionel, Cruceni sau Foeni. Sunt atat de hotarati, de bine pregatiti, au maini atat de muncite si voci atat de sigure, incat, chiar si atunci cand motorul barcii s-a oprit sau ambarcatiunea a inceput sa ia apa, nu poti sa te temi, pentru simplul fapt ca ii vezi langa tine. Cele 18 barci de asalt de la Foeni, Cruceni, Otelec, Ionel au salvat sute de vieti. I-am intrebat daca nu ar vrea sa fie acasa de Sarbatori. "Acasa? Pai noi suntem ajutorul lor! Nici cu forta nu m-as lasa dus acasa acum!".

    OMUL SI BARCA. Au salvat locuitorii din Otelec, Ionel, Cruceni si Foeni

    JANDARMII. Au carat ajutoarele cu bratele, si sacii cu material pentru acoperirea gaurii din dig - cu spatele. Sunt atat de modesti, ca nu vor sa-ti spuna nici cum ii cheama. Intr-o seara, s-au rugat de o batrana sa coboare din remorca in care statea cu tot ce-i mai ramasese din gospodarie si sa doarma cu ceilalti sinistrati in gradinita. N-au reusit s-o convinga. Asa ca i-au cautat haine pe masura, au imbracat-o, i-au dus in remorca o saltea, au hranit-o bine si au bagat-o intr-un sac de dormit. Batrana plangea si le multumea. Grija lor e sa fie toata lumea bine. Nu i-am auzit plangandu-se niciodata, desi unii dintre ei erau in picioare, muncind fara pauza, de mai bine de 48 de ore. "Nu aici a fost cel mai greu, ci la Costesti, cand m-au batut minerii. Dar am iertat, ca intre timp, cu unii dintre ei, am devenit si coleg. Acasa, de sarbatori? Nu mi s-a mai intamplat de foarte multi ani sa fiu de Pasti cu familia. Uneori mi-e teama ca o sa intrebe copilul: "Dar tu cine esti, nenea?", spune unul dintre jandarmi.

    Au fost peste tot. Trageau barcile pline de oameni sau animale cand acestea se impotmoleau. Incarcau si descarcau ajutoare. Au stat in apa pana la brau, cate o zi intreaga. La Ionel, au mers din casa in casa cu o misiune foarte grea: sa-i convinga pe oameni sa-si paraseasca gospodariile, animalele, sa se urce in elicoptere si in barci si sa plece departe de furia apelor.

    APEL. Putini s-au lasat convinsi la inceput. Asa ca au ramas sa aiba grija de satenii din Ionel, care se refugiasera in cimitir, cu tot cu animale. "Oameni buni, totul se poate reconstrui, numai viata nu!", isi aminteste colonelul Mihai Benga ce le-a spus satenilor ca sa-i convinga sa paraseasca satul aflat sub ape. Pompierii fac parte din Comandamentul pentru situatii de urgenta si, in caz de pericol, erau obligati sa-i evacueze fortat pe cei din Ionel.

    Peste 3.500 de copii sinistrati

    Mai mult de 3.500 de copii se afla printre sinistratii ramasi fara case in urma inundatiilor din judetele Timis si Caras Severin, autoritatile fiind nevoite sa faca fata mai multor probleme pentru ca ei sa poata duce in continuare o viata normala, comenteaza Mediafax.

    Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a cerut informatii prefecturilor din judetele Timis si Caras Severin cu privire la copiii din familiile sinistrate. Potrivit datelor transmise Autoritatii pana la sfirsitul saptamanii trecute, in jur de 3.600 de copii se afla printre evacuatii din zonele inundate, a declarat agentiei MEDIAFAX Simona Pella, ofiter de presa al ANPDC. Autoritatea are in vedere organizarea unei actiuni destinate exclusiv copiilor din zonele afectate de inundatii, care au nevoie de rechizite, dar si de alte obiecte (alimente, imbracaminte, lenjerie intima sau ciorapi), a mai spus Simona Pella. Autoritatile au de rezolvat mai multe probleme legate de copiii din familiile evacuate in urma inundatiilor. Copiii nu au mai mers la scoala, nu au avut unde sa invete si sa isi faca lectiile si nu mai au rechizite.

    FARA SCOALA. In judetul Timis, spre exemplu, peste 1.150 de elevi nu mai merg la scoala de peste doua saptamani, fie pentru ca scolile au fost inundate (in Otelec, Foeni, Cruceni, Ionel, Sanmartinu Maghiar), fie pentru ca in incinta lor sunt cazati sinistrati (Peciu Nou, Pustinis, Ivanda, Uivar). Pe de alta parte, copiii din familiile evacuate in urma inundatiilor nu mai au jucarii sau alte obiecte personale si nici spatiul lor personal, considerat de psihologi esential pentru o dezvoltare armonioasa. Potrivit psihologilor, pentru un copil nimic nu poate fi mai rau decat sa vada cum ii este distrus caminul. Pierderea casei si a tatalui sunt cele mai puternice traume ce pot afecta un copil, avand in vedere ca acestea sunt simbolurile stabilitatii in familie, sustin cercetatorii. Prima reactie este socul, urmat de depresie, stare ce se adanceste mai ales in cazul copiilor cu varste in jur de 10 ani, sustin specialistii.
    ×
    Subiecte în articol: special barca foeni