x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Auschwitz de Romania

Auschwitz de Romania

de Adriana Oprea-Popescu    |    11 Mai 2006   •   00:00

O  organizatie  interna-tionala a dat ieri publici-tatii un raport cutremura-tor ce descrie conditiile in care supravietuiesc in Romania copiii cu dizabi-litati. Americanii reclama indolenta  autoritatilor,  incalcarea  drepturilor omu-lui, dar  si  a  legislatiei  in  vigoare,  risipirea fon-durilor  interne  si  internationale.

  • Imagini filmate de MDRI low(divx 5, 3M)/high(18M)
  • Raportul MDRI complet aici (.pdf 424 KB)
    IN IAD. "Am vizitat institutii in douazeci de tari ale lumii, dar ceea ce am vazut la Braila a fost cea mai groaznica si socanta situatie pe care am intalnit-o. Acesti copii erau atat de aproape de moarte", declara in raport un membru al echipei MDRI

    Copii care, neprimind atentie atunci cand plang, invata sa nu mai planga. Copii cu maini si picioare fusiforme, cu ochii adanciti in orbite, fara par pe cap. Copii care se leagana ritmic inainte si inapoi in patuturile lor. Copiii din Romania, din nou pe prima pagina a ziarelor straine.

    Organizatia internationala Mental Disability Rights International (MDRI) a dat publicitatii ieri un raport cutremurator ce descrie conditiile in care supravietuiesc in Romania copiii cu dizabilitati. Americanii reclama indolenta autoritatilor romane, incalcarea Conventiei privind Drepturile Omului, dar si a legislatiei romane in vigoare, risipirea fondurilor interne si internationale in proiecte ineficiente. Documentarea facuta de reporterii Jurnalului National pentru campaniile despre copiii abandonati in spital, dar si despre abuzuri la care sunt supusi copiii institutionalizati confirma multe din informatiile consemnate de MDRI. Va prezentam pasaje din acest raport, avertizandu-va ca imaginile descrise de MDRI sunt cutremuratoare.

    BEBELUSI ASCUNSI. In Timisoara, MDRI a descoperit intr-o institutie sanitara mai multi copii abandonati, despre care autoritatile locale din domeniul protectiei copilului se prefaceau ca nu stiu nimic. Personalul medical a declarat echipei de investigatii ca sunt 62 de copii cu varste intre 0 si 2 ani, insa MDRI a numarat 65... Cel mai mic avea 3 saptamani. Desi erau internati in "Sectia de Recuperare Nutritionala", nici unul nu avea astfel de probleme. Erau abandonati si traiau in aceasta institutie inca de la nastere. "Nici unul dintre acesti copii, declara o asistenta, nu are un «handicap sever», ci doar dizabilitati dobandite datorita institutionalizarii." Copiii stau ani la rand fara sa paraseasca patuturile in care se afla. Din cei 65 de copii, echipa de investigatii a observat doar doi care erau asezati in mergatoare.

    FARA LACRIMI. "Dupa un timp inceteaza singuri sa mai planga", declara o asistenta. Copiii care nu primesc atentie atunci cand plang invata sa nu mai planga. In timpul vizitei, echipa de investigatori a observat cum copiii mai mari, intre 1 si 2 ani, desi erau capabili sa stea in pozitie sezut in patuturile lor, nu scoteau absolut nici un sunet, asa cum ar fi fost normal pentru varsta lor. "In momentul in care am patruns in camerele lor se leganau inainte si inapoi, fara sa fie atenti la prezenta persoanelor tocmai intrate in incapere, se precizeaza in raport. Cativa copii, care aveau in jur de 2 ani, isi loveau capul. De la altii se auzeau sunetele ritmice ale maxilarelor dislocate, specifice copiilor care sunt lasati pentru o perioada indelungata in pozitie culcat si carora nu li se ofera oportunitatea de a parasi patutul. O asistenta ne-a declarat ca multi dintre copii nu aveau acte de identitate si drept urmare, "nu exista" conform autoritatilor, remarcand: «Multi sunt rromi»." Personalul a declarat echipei MDRI ca unii dintre acesti copii au dizabilitati minore sau nu au nici un fel de dizabilitate, putand fi in mod facil ingrijiti in familie, dar sunt blocati in aceasta institutie doar din cauza faptului ca nu au acte de identitate.

    COSMAR. In iunie 2005 insa, o echipa de investigatii a MDRI, impreuna cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), o organizatie neguvernamentala care monitorizeaza institutiile de psihiatrie din Romania, a constatat conditiile abuzive in care erau tinuti 46 de copii aflati in Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Braila. Cu mai multe luni inainte de vizita MDRI, CRJ inaintase o plangere scrisa prin care sesiza situatia existenta autoritatilor nationale pentru protectia copilului, fara a primi vreun raspuns.

    Echipa MDRI a descoperit ca aici se aflau copii cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani. "Copiii erau atat de slabiti, incat pareau sa aiba doar 3 sau 4 ani. Mainile si picioarele lor fusiforme erau incovoiate in pozitii contorsionate datorita inutilizarii si atrofierii lor. Ochii le erau adanciti in orbite, iar privirea lor goala s-a indreptat catre noi in momentul in care am intrat in camera. Coastele si celelalte oase erau evidente prin pielea care atarna pe corpul lor lipsit total de masa musculara. Unora dintre copii le lipseau parti din par, altii erau chei", povesteste un investigator MDRI.

    Un numar mare dintre copiii observati manifesta forme de autoagresivitate. "Isi muscau cu putere degetele de la maini si antebratele, lasand in urma parti sangerande sau cotoare in locul degetelor. Pe tot parcursul vizitei noastre, unul dintre copii se impungea cu degetele in zona ochilor. Un altul inghitea o bucata lunga de sfoara pe care apoi o scuipa si o ingera iar si iar. Am observat ca un alt copil isi introdusese mana in gura pana la incheietura. Multi dintre copii se leganau ritmic inainte si inapoi in patuturile lor", spune un alt investigator.

    SUBNUTRITI. Copiii erau atat de slabiti, incat pareau sa aiba doar 3 sau 4 ani

    LEGATI. Din discutiile purtate cu personalul institutiei, echipa de investigatori a MDRI a aflat ca multi dintre acesti copii nu parasesc niciodata patuturile. Cei foarte putini care erau imbracati si capabili sa stea pe scaune nu erau scosi niciodata afara si nu aveau nici o forma de activitate. In prima incapere pe care echipa de investigatii a vizitat-o, copiii priveau in gol, aproape nemiscati, asezati in jurul unei mese goale. Fasii de material erau asezate pe scaune. Membrii personalului au confirmat faptul ca ele erau folosite pentru a-i lega pe copii de scaune. In urmatoarea incapere, mainile si picioarele copiilor erau legate de marginile patuturilor, iar unii erau infasurati in cearsafuri din cap pana in picioare. Cand investigatorii MDRI au ridicat aceste cearsafuri, au observat ca multi dintre copii erau lasati in propriile fecale si urina. Mirosul de excremente umane era de nesuportat. "Una dintre fetite parea sa aiba varsta de 4-5 ani, dar de fapt avea 14 ani si cantarea doar 10 kg. Atunci cand personalul a indepartat cearsaful care o contentiona, pielea fetitei s-a desprins o data cu acesta, lasand sa se vada dedesubt o rana proaspat deschisa. Un alt baiat era de marimea unui bebelus, cu toate ca avea 7 ani. In momentul in care a fost desfacut din stransoarea cearsafului, am constatat ca acesta era incontinent, picioarele sale erau acoperite de rani, iar falangele degetelor de la mana le mestecase si le inghitise", spune un investigator MDRI. Mainile si picioarele multor copii erau atrofiate si incovoiate in forma de covrig, din cauza neutilizarii lor. Costel, in varsta de 12 ani, desi nu parea sa aiba mai mult de 6 ani, era intins in patut cu picioarele legate deasupra capului. In februarie 2006, autoritatile romane au negat existenta unor copii in institutiile de psihiatrie pentru adulti.

    "VITAMINE". In februarie 2005, echipa MDRI a vizitat Spitalul de Psihiatrie pentru Adulti din Podriga. In ciuda faptului ca asistenta-sefa descria aceasta institutie ca fiind destinata persoanelor cu "boli psihice grave", nu exista un sistem independent de reevaluare a pacientilor. Directorul spitalului era medic specialist dermatolog, iar medicul psihiatru facea vizite saptamanale in institutie. Aproximativ 30 din cei 80 de rezidenti provin din centre de plasament.

    In momentul vizitei MDRI in dormitoarele de la Podriga era extrem de frig, in jur de 5 grade Celsius, si multi pacienti nu aveau haine de iarna sau incaltaminte. In una dintre camere, investigatorii MDRI au gasit 17 barbati si femei care imparteau opt paturi puse unul langa altul. Purtau haine vechi, zdrentaroase, unora dintre ei lipsindu-le lenjeria intima. La intrebarile echipei de investigatori cu privire la masurile de siguranta avute in vedere pentru faptul ca existau camere mixte, membrii personalului au declarat ca femeilor rezidente li se administreaza injectii lunare cu contraceptive, spunandu-li-se ca sunt vitamine. Personalul a declarat ca, in afara momentului in care se deplaseaza catre sala de mese - care se afla intr-o cladire separata - , nici un rezident nu iese afara. Atat directorul, cat si asistenta-sefa din aceasta institutie s-au plans ca multi dintre rezidenti nu au acte de identitate si din aceasta cauza nu pot beneficia de serviciile medicale de specialitate.

    IN LANTURI. La Centrul de reabilitare Sasca Mica, investigatorii au fost martorii unor scene terifiante. Intr-o camera erau 30 de tineri inghesuiti in patuturi, doar cativa dintre acestia fiind asezati pe scaune de jur-imprejurul camerei. Majoritatea acestora parea sa aiba atat dizabilitati mintale, cat si dizabilitati fizice, personalul declarand ca ei nu vorbesc. "Multi dintre cei aflati in patuturi aveau mainile si picioarele atrofiate - picioarele unuia dintre baieti erau complet intoarse in sensul opus celui normal. "Am ridicat patura de pe un copil care era orb, spune un investigator. Nu purta lenjerie si era acoperit de urina. Un membru al personalului mi-a spus ca acesti copii au intre 14 si 16 ani, cu toate ca aratau ca niste copilasi. Copiii nu parasesc niciodata patul - personalul ne-a spus ca acesti copii urineaza si defecheaza in patuturi, iar personalul trebuie sa le schimbe cearsafurile. Uneori chiar mananca stand in patut." Intr-o alta camera, echipa MDRI a intalnit un tanar care era legat de pat cu ajutorul unui lant cu lacat. La incheietura mainii avea rani adanci.

    CERC VICIOS. Dupa ce MDRI si CRJ au adus in atentia autoritatilor situatia terifianta a celor 46 de copii aflati in Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Braila, ei au fost mutati in doua institutii mai mici. Situatia a fost prezentata si la ANPDC, iar un sub-secretar de aici a declarat cu seninatate pentru MDRI: "Nu stim cu exactitate daca mai exista situatii similare celei de la Braila!".

    ANTICIPEAZA RAPORTUL DE TARA
    MDRI este o organizatie cu sediul la Washington DC, avand birouri deschise in Pristina, Kosovo si Istanbul. Raportul "Suferinte ascunse: Izolarea si abuzul la care sunt supusi nou-nascutii si copiii cu dizabilitati din Romania" este rezultatul a 18 luni de investigatii derulate de membrii MDRI in tara noastra. Ramas confidential pana ieri, raportul a fost dat publicitatii cu fix sase zile inaintea Raportului de tara din partea UE. Anticipandu-l... "In timp ce Romania se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana, se precizeaza in Raportul MDRI, UE constata ca «in continuare, conditiile de trai si de ingrijire ale persoanelor cu dizabilitati mintale aflate in institutii specializate constituie un motiv de ingrijorare». Raportul de fata arata atentia urgenta de care este nevoie pentru a asigura protectia copiilor aflati in sistemul de sanatate mintala. Solicitam Guvernului Romaniei, precum si donatorilor internationali sa nu mai cheltuiasca fonduri - si sa piarda, astfel, timp pretios pentru viata copiilor - in scopul construirii de noi forme de ingrijire institutionalizata. (...) In ciuda faptului ca si-a exprimat ingrijorarea cu privire la institutiile de psihiatrie din Romania, UE a concluzionat totusi ca Romania si-a indeplinit obligatiile pentru aderare in ceea ce priveste situatia copiilor." MDRI face o recomandare cu dedicatie: "Intrucat Uniunea Europeana se pregateste sa anunte «o data» pentru aderarea Romaniei la UE, solicitam insistent Uniunii Europene sa ceara Guvernului Romaniei adoptarea unor masuri imediate in vederea stoparii acestor abuzuri".

    EMMA NICHOLSON NE LAUDA
    Protectia copilului a fost timp de sase ani in prim-planul monitorizarii europene a Romaniei. Cele mai recente semnale venite dinspre responsabilii de la Bruxelles se aratau extrem de incurajatoare. La inceputul saptamanii, baroneasa Emma Nicholson (foto) si Ana Maria Gomes au facut o vizita de documentare in Romania, urmand sa realizeze pentru Legislativul UE o evaluare a sistemului de protectie a copilului, inaintea Raportului de monitorizare. "Traseul" celor doua a inclus centre de protectie a copilului din Bucuresti, dar si din judetele Arges si Dambovita. Concluzia lor a fost ca, in ultimii sase ani, Romania a realizat progrese remarcabile in acest domeniu. "Va felicit", a spus Nicholson. Raportul de monitorizare din 16 mai urmeaza sa transeze data aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Intrebata daca Romania va primi raport favorabil la 16 mai, Emma Nicholson a raspuns: "1 ianuarie 2007". In precedentul raport, din octombrie 2005, expertii europeni atrageau atentia Romaniei asupra cazurilor de adoptii internationale ramase in asteptare. (Irina Cristea)

    "DATE EXPIRATE"
    Bogdan Panait, secretarul de stat la ANPDC, spune ca datele prezentate in raportul MDRI nu mai sunt de actualitate. "Am luat masuri imediat ce am aflat, in august anul trecut. Le-am dus pampers, vitamine si am decis sa scoatem copiii din spitalul Sf. Pantelimon din Braila." Panait a spus ca i-a vizitat pe copii la inceputul acestui an si starea lor era mult mai buna. "Stateau in fund, caci pana atunci mancau doar in pozitia culcat, unii se hraneau si singuri", a spus acesta.
    Desi situatia acestor copii era cunoscuta din 2004, Virgil Paunescu, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, a spus ca nu s-au luat masuri decat un an mai tarziu, iar responsabilitatea acestei intarzieri apartine celor din mandatul precedent. Directorul Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Braila nu a primit nici un fel de sanctiune. Conform lui Bogdan Panait, in Romania exista la ora actuala 4.000 de copii cu dizabilitati. Programele de integrare sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. "Acum cautam sa schimbam mentalitatea si sa facem ca si copiii in dificultate din mediul rural sa aiba acces la serviciile de asistenta sociala", a precizat secretarul de stat.

    DECIZIA PREMIERULUI
    Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a dispus astazi constituirea unui grup de lucru care sa evalueze rapid situatia din institutiile in care sunt ingrijiti copii cu dizabilitati, institutii mentionate de raportul Organizatiei "Menthal Disability Rights International". Reprezentantii Grupului de lucru se vor deplasa in teritoriu. La finalizarea evaluarii, Grupul de lucru va prezenta premierului un raport detaliat. Grupul de lucru va fi coordonat de Grupul la Nivel Inalt pentru Copiii Romaniei. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Copiii Romaniei, Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, Ministerului Sanatatii, organizatiilor nonguvernamentale si profesionisti in domeniu. (Florina Zainescu)

    IN NEW YORK TIMES
    Cotidianul american a prezentat ieri pe prima pagina concluzia raportului realizat de MDRI, sub titlul "Abuzul continua in Romania". Autorul articolului, Craig S. Smith, incepe prin a spune ca Romania s-a straduit in toti acesti ani sa stearga imaginile infricosatoare care circulau in toata lumea dupa Revolutie, cu copii din centre de plasament legati de patuturi, subnutriti sau manjiti cu propriile fecale. Insa, si astazi, mii de copii traiesc in conditii foarte putin diferite de cele care faceau atunci inconjurul lumii. In articol, Eric Rosenthal, directorul executiv al MDRI, precizeaza ca in Romania a scazut numarul orfanilor din institutii, dar cei cu handicap au fost lasati deoparte, mutati in institutii mai putin vizibile, dar la fel de ingrozitoare. "Situatia copiilor cu dizabilitati din Braila este asemanatoare celor de la Auschwitz", a mai spus Rosenthal, "adolescentii aratand ca niste copii de 3-4 ani, slabi si folosind scutece chiar si pana la 17 ani". New York Times prezinta si punctul de vedere al ANPCD: Simona Pella, purtator de cuvant al institutiei, declara ca, desi nu a vazut acest raport, "el nu este relevant, fiind realizat de un ONG si prezentand cazuri izolate din doua judete ale tarii".

  • Imagini filmate de MDRI low (3.4M) / high (18M)
  • Raportul MDRI complet aici
  • ×