x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviara, adusa de curcile din Ungaria?

Aviara, adusa de curcile din Ungaria?

de Libiu Mateescu    |    29 Mai 2006   •   00:00
Aviara, adusa de curcile din Ungaria?

Atat fosta, cat si actuala conducere ANSV, dar mai ales DSVSA Brasov s-au fa-cut vinovate de neglijenta grava in serviciu, dar si de obstructionarea anchetei prin comunicarea de date false, mai ales in ceea ce priveste ipoteza din ce in ce mai plauzibila a contami-narii cu virus aviar de import, cea mai probabila sursa fiind importul de pui de curca din Ungaria.

Cercetarile echipei complexe de specialisti condusa de profesorul Nicolae Manolescu, pe platforma Patiprod, au relevat faptul ca in gropile pline cu pui de curca, morti de gripa aviara, s-ar putea afla raspunsul la intrebarea: este importul vinovat de raspandirea virusului H5N1?

Atat fosta, cat si actuala conducere ANSV dar mai ales DSVSA Brasov s-au facut vinovate de neglijenta grava in serviciu, dar si de obstructionarea anchetei prin comunicarea de date false, mai ales in ceea ce priveste ipoteza din ce in ce mai plauzibila a contaminarii cu virus aviar de import, cea mai probabila sursa fiind importul de pui de curca din 24 martie, din Ungaria. Patiprod Codlea realizase importuri la 10 martie, 15 martie si 24 martie, unele prin Nadudvar SRL Oradea, reprezentanta romaneasca a firmei cu acelasi nume din Ungaria, si PVM Trans Oradea.

REGIM DE URGENTA. Ultimul import insa, cel de la 24 martie, a dat peste cap politica de achizitii a Patiprodului si a declansat taierile masive de pasari si vanzarea lor in regim de urgenta. DSV Brasov nu numai ca nu a reactionat in urma atentionarii primite de la patronul Avicod 2000 Codlea, Manole Dionisie, dar a musamalizat realitatea. Motivul este foarte simplu. In cazul in care ar fi fost confirmat un import de pui de curca, infectat cu H5N1, intreaga conducere a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si a Directia Sanitar Veterinara Brasov, in ale caror atributii intra verificarea si avizarea tuturor importurilor de pasari, ar fi fost acuzata de subminarea economiei nationale si atentat la siguranta (alimentara) cetateanului.

GRABA SUSPECTA. Tocmai de aceea, aceste autoritati, coordonate de prefectul Aurelian Danu - la Brasov, si de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur - la Bucuresti, au incercat sa indeparteze cat mai mult, artificial, data mortii probabile a primilor pui de curca de ultima data a importului acestora. Au incercat chiar sa mistifice probele biologice luate din gropile cu pasari, pentru a rupe orice legatura a gripei aviare cu un posibil import de pasari. S-au grabit in mod suspect sa descalifice raportul SRI, dealtminteri neprofesionist, inainte de a cerceta ipoteza vinovatiei importului de pui de curca din Ungaria, care s-ar fi putut adeveri.

NEPOTRIVIRE. Argumentul principal, faptul ca nu se potrivesc zilele de incubatie si de explozie a epidemiei, devenea astfel sustenabil si ii proteja pe toti de demitere si de vinovatii de natura penala. Evolutia ulterioara a cercetarilor de genotipizare si de identificare a provenientei virale a gripei aviare de la Codlea tind sa infirme pseudoargumentatia autoritatilor implicate in gestionarea crizei.

INFIRMARE FARA DOVEZI
DSV Brasov, in cardasie cu alte institutii, incearca acum infirmarea importurilor de pui de curca de la 10 martie, 15 martie, dar mai ales de la 24 martie, fara a cerceta primele straturi de curci moarte, depuse in gropile Patiprod. Mai mult, primele probe prelevate pentru a descoperi adevarata cauza a virusului au fost luate de la suprafata, si nu de dedesubt, acolo unde s-ar fi putut stabili primele infectari cu H5N1 la pasarile moarte. Doctorul sanitar-veterinar Filip Sarbu, de la DSV, spune ca: "Am prelevat probe de peste tot, nu putem lua de dedesubt, pentru ca sunt in stare avansata de putrefactie". Acelasi medic confirma la 18 mai, in buletinul de analize al ANSVSA, infestarea puilor de curca, proprietate a Patiprod Codlea, cu gripa aviara. IDSA Bucuresti confirma la 22 mai ca "nu se poate stabili genomul viral ARN al gripei aviare din cauza stadiului avansat de putrefactie al puilor de curca". In situatia trimisa OMS de directorul ANSVSA, Gabriel Predoi, se recunoaste existenta virusului H5N1 in stare de incubatie la Codlea inca de la 4 mai.

INDICII ECONOMICE SUSPECTE
Patiprod Codlea si-a modificat politica de achizitii in mod dramatic dupa 24 martie, data importului de pui de curca din Ungaria, semn ca incepusera sa moara pasari. In primul rand a intrerupt relatiile comerciale cu Verbatransul, in sensul ca, dupa 11 achizitii de pui de gaina de o zi, de la inceputul anului, care au culminat cu cea de la 24 martie, de 62.000 de pui, achizitiile s-au intrerupt brusc. Probabil pentru a nu infecta si alte pasari. In al doilea rand, dupa trei importuri fructuoase de pui de curca din Ungaria, culminand cu cel de la 24 martie, tot brusc se modifica sursa de import si intermediarul oradean. Sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie sunt datele probabile, potrivit analizei economice a importurilor dar si conform declaratiilor unor martori, ale mortii si ingroparii pe platforma Patiprod a cadavrelor puilor de curca importati. Data importului, care se potriveste ca perioada de incubatie si de explozie a gripei aviare, este 24 martie. Ceea ce a sustinut, fara a verifica si confundand importurile puilor de gaina cu cele de curca, precum si furnizorii externi, mult hulitul raport SRI. Dupa ce acest serviciu de informatii a fost dezinformat copios de celelalte institutii care participa la ancheta, ulterior acestea s-au intrecut sa dezminta ideea importurilor de curca suspecte, cercetand mai ales in directia opusa unei astfel de ipoteze, in scopul conservarii propriilor sefi in functii. Aceste fapte de dezinformare se pot cuantifica nu numai in contul SRI, asa cum s-a si cerut, ci si in contul institutiilor care au dezinformat acest serviciu de informatii, dar si opinia publica. Fapta este pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Genocid ecologic


Date din dosarele penale constituite de procurorii brasoveni arata ca existau indicii ca ar fi fost ingropate pasari pe platforma Patiprod inca de la sfarsitul lui martie si in cursul lunii aprilie. Aceasta ipoteza este confirmata si de denuntul aparut pe internet, realizat de locuitori si salariati ai platformei Codlea la 17 mai, preluat de "Transilvania Expres", in care se afirma ca "epidemia de gripa aviara a inceput inca dinaintea sarbatorilor de Pasti. Au crescut curcani in fosta ferma a IAS-ului, care au murit cu miile si pe care i-au ingropat in secret in ferma, infestand apa freatica. De asemenea, au mai crescut curcani in grajduri la CAP Codlea si in grajduri la Halchiu. Abatorul din Codlea este o ruina, iar canalizarea menajera este surpata si colmatata in intregime, iar deseurile de abatorizare (sange, intestine, pene, resturi de carne si confiscari) se scurg pe canalizarea pluviala pe campul din spatele abatorului, unde vin sute de berze care le consuma si le transporta in toate directiile. Toate aceste scurgeri de abatorizare ajung apoi in canalul de irigare a culturilor din spatele abatorului si de aici mai departe", sustin codlenii.

VINOVATI. Infestarea panzei freatice ar putea constitui principalul vehicul al virusului gripei aviare, fiind si sursa de apa pentru pasarile din celelalte ferme, dar si pentru locanici. Principalul vinovat in urma confirmarii unei astfel de ipoteze ar fi actuala conducere a DSV Brasov, dar si Prefectura, care nu a controlat activitatea directiei din subordine, desi exitau intalniri lunare in Comandamentul Antiepizootic Judetean.

Diletantism si dezinformare


Jurnalul National va prezinta principalele motivatii ale dezinformarii practicate in cazul gripei aviare de pe platforma Codlea, in primele momente ale crizei:
  • Marti, 9 mai - primele suspiciuni cu teste rapide pe pasarile de la Drakom - se transmit probe pentru analize la IDSA Bucuresti - DSV Brasov nu informeaza;
  • Miercuri, 10 mai, seara - vine confirmarea cu diagnostic - infectare cu virusul H5. DSV Brasov nu informeaza;
  • Joi, 11 mai - este informat prefectul de Brasov, fostul pedist Aurelian Danu, despre confirmarea epidemiei, gravitatea acesteia si locatia platforma avicola Codlea;
  • Vineri, 12 mai - prefectul ascunde criza in mod iresponsabil si pleaca la Targu-Mures, la intalnirea cu ministrul Sanatatii, pe alte probleme;
  • Sambata, 13 mai - prefectul, speriat, da ordin de constituire a comandamentelor de criza locale si fuge sambata seara in Polonia, delegand, ca si in cazul crizei inundatiilor, atributiile de gestionare a epidemiei subprefectului Andrei Szakal;
  • Duminica, 14 mai - vine ministrul Gheorghe Flutur la Brasov si se iau primele masuri concrete de stavilire a exploziei epidemiei, dupa care ministrul pleaca la Bruxelles, prin Germania;
  • Luni,15 mai - subprefectul ordona izolarea si pregatirile pentru carantina la Codlea si zona Fagarasului. Vicepresedintele PD, primarul George Scripcaru, ii da ordin prefectului Aurelian Danu sa se intoarca din Polonia prin sintagma: "Intoarce-te, ca de nu, te belesc!";
  • Marti dimineata, 16 mai - prefectul prezinta prima situatie a focarelor si a suspiciunilor si recunoaste ca pana in acel moment nu a gestionat nimeni criza. Mihai Dumitru, seful DSV Brasov, isi da demisia.
    Trecuse o saptamana de la costientizarea crizei gripei aviare, si abia se luau primele masuri. Era prea tarziu.
  • ×