x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bacilul Beraru atacă din nou

Bacilul Beraru atacă din nou

de Dorian Cobuz    |    30 Apr 2010   •   00:00
Bacilul Beraru atacă din nou

La 15 luni după ce o femeie a murit la naştere din cauza unei infecţii provocate de aţa chirurgicală Catgut, care s-a stabilit că nu era sterilă, firma Pansiprod Medical SRL din Filipeştii de Pădure, Prahova, se află în centrul unui nou scandal.



Oficiali din Ministerul Sănătăţii au recunoscut pentru Jurnalul Naţional, sub protecţia anonimatului, că ancheta se concentrează pe ipoteza unei infecţii care ar fi fost provocată de produsele importate din China de firma Pansiprod. Un lot de produse cumpărate de Spitalul Clinic CF 2 de la această firmă a fost sigilat, urmând să fie atent analizat.

Pansiprod nu este însă la primul scandal de acest fel. În septembrie 2008, o femeie a murit ca urmare a unei infecţii dobândite în Spitalul Călineşti. În 2005, oficialii anunţau că vor pune Pansiprod pe lista societăţilor care vor avea interdicţie la a mai face afaceri cu instituţiile sanitar-medicale româneşti. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, Pansiprod Medical rămânând unul dintre principalii vânzători de materiale şi echipamente medicale către spitalele din toată ţara.

Medicul Nicolae Efimov, directorul Spitalului CF 2 după demiterea lui Constantin Tănasă, spune că într-adevăr instituţia a făcut mai multe achiziţii de la aceată firmă, dar nu poate lămuri în ce condiţii. Aceste achiziţii nu se regăsesc în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Potrivit unor informaţii obţinute de Jurnalul Naţional, situaţia achiziţiilor din Spitalul CF 2 este una greu de definit. Spitalul plăteşte lunar 10.000 de lei noi către o societate care trebuie să asigure consultanţa cu privire la cheltuirea banilor publici. De pe urma acestei consultanţe, spitalul s-a ales cu unele achiziţii de-a dreptul absurde.

Astfel, o cutie de mănuşi chirurgicale, care pe piaţă costă aproximativ 8 lei, au fost achiziţionate de CF 2 la preţul de 22 de lei, iar eprubete care ar putea fi cumpărate cu 2 lei au ajuns să fie plătite de trei ori mai mult. Directorul Efimov a recunoscut că există mai multe aspecte discutabile cu privire la modul în care s-au cheltuit bani în spital.

Sediul central al societăţii Pansiprod Medical din Filipeştii de Pădure este o dărăpănătură. Greu de crezut, dar firma a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 32 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro), iar aceasta este doar una dintre afacerile lui Sorin Beraru care se hrănesc din banii spitalelor. Am încercat să obţinem ieri un comentariu din partea firmei cu privire la acest scandal de la CF 2, dar am primit doar o promisiune că administratorul Marian Dumitru ne va contacta telefonic.

În spatele Pansiprod se bănuieşte că se află în continuare urmăritul internaţional Sorin Beraru, condamnat la şapte ani de închisoare pentru tentativă de corupere a judecătorilor. Firma este controlată de Wichita BV, o societate anonimă din Amsterdam, care a "moştenit" afacerile din domeniu ale lui Beraru.

×