x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Baie de mulţime mică,lângă teatru

Baie de mulţime mică,lângă teatru

de Vladimir Ioan    |    Andrei Mihai Laslau    |    20 Apr 2007   •   00:00
Baie de mulţime mică,lângă teatru

Să fi fost ceasurile doo, doo şi ceva când, am vrea să spunem "brusc", dar erau leşinaţi rău, 30 de probă-sescieni au început să scandeze a-nemic. În jur, de două ori mai mulţi jurnalişti şi cam la trei ori gură-cască.

Să fi fost ceasurile doo, doo şi ceva când, am vrea să spunem "brusc", dar erau leşinaţi rău, 30 de probăsescieni au început să scandeze anemic. În jur, de două ori mai mulţi jurnalişti şi cam la trei ori gură-cască.

Ca în reclama "Nici o masă fără peşte", prezent la faţa locului se afla Nicolae Dincă, revoluţionar de profesie. În faţa celor 30 de manifestanţi, Dincă dirija, la propriu, un cor anemic care scanda lozinci pro-Băse şi contra a orice.

"MITINGUL". Nucleul tare al susţinătorilor era format din câteva băbuţe, un om cu ochelari enormi prin care vedea că trăieşte bine, un domn bătrân care scuipa prin proteza zdrenţuită, precum şi încă alţi câţiva dispuşi la dialog cu toţi cei care îl venerează pe Băsescu. Cei care exprimau alte opinii erau consideraţi eretici, vrăjitoare şi sinucigaşi, predispuşi la lapidare cu poşeta. Totuşi nu au fost înregistrate arderi pe rug, doar mici gherăneli şi câţiva scuipaţi. Jandarmii au intervenit viguros cu rugăminţi şi îndemnuri la dialog. Ziariştii lu’ Felix au fost trataţi ca binevenite intermezzo-uri, însă erau prea mulţi ca să fie chiar linşaţi, aşa că au fost informaţi doar despre activităţile ascunse ale mamelor lor. De asemenea, şi cei de la Realitatea şi, în general, cam trei sferturi din presari.

INCIDENT. Cam pe când se pierduse interesul pentru o anumită parte a presei, proaspăt ca o floricică şi însoţit de Lavinia şandru, apare Cosmin Guşă, să ia pulsul boborului. N-a apucat să înainteze prea mult în mulţime, de fapt mulţimea a înaintat spre el când a observat că o grămadă de reporteri l-a înconjurat. Lavinia a ieşit discret din încercuire şi s-a retras pe margine. O întreb: "Aţi venit ca să vi se întâmple ceva?". Zâmbeşte suav. La cinci metri mai încolo, prins între camerele de luat vederi, Guşă a mai apucat să arunce spre ziarişti: "Cine are întrebări?". Între timp, mulţimea l-a recunoscut şi a fost nevoie doar de câteva huiduieli şi fluierături ca setea de sânge să ardă vinele demonstranţilor. Întâi în pas de voie, iar încetul cu încetul până la viteza de decolare, PIN-istul a început să se deplaseze. Mulţimea îl însoţea voioasă, simţind că e rost de distracţie. N-au ajuns la faza de platou decât o mână de oameni, care i-a tras un pumn, ca să spunem aşa. Scutul de ziarişti l-a protejat. Involuntar. Guşă s-a refugiat în Intercontinental pe uşa dinspre Magheru. Abordez un aer preocupat, de om de afaceri, şi apuc să trec de uşa principală înainte ca şi aceasta să fie închisă. După cinci minute apare Lavinia şandru, care îmi zâmbeşte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Domne, mare lucru e politica asta! O urmez pe scări până la etajul I, unde se ţinea nu ştiu ce conferinţă. De pe un scaun, domnul Guşă zâmbeşte şi el un pic roşu. "Cine erau oamenii aceia?", întreabă el. "Poporul", zic eu. Râde. "Eh, erau de pă la PD", sugerează Lavinia. "Da’ de ce aţi venit aici?" "Ca să văd cât de dispuşi la dialog sunt oamenii." Mai spune Guşă. N-am înţeles care oameni, ăia de la PD sau boborul, da’ nici nu insist, pentru că oricum nu are importanţă. Timp de măcar două zile chipul lui Cosmin o să apară în prime-time la teveu. şi cei de afară încă mai doreau să îl vadă, să-l atingă. Îi mai doreau şi capul. În faţa Teatrului Naţional oamenii se înmulţiseră, cineva împrăştiase un top de coli cu numele lui Băsescu scris cu litere de-o şchioapă. Cu una dintre hârtii în mână, un individ încearcă să iasă în stradă şi să blocheze circulaţia. O iniţiativă singulară, de altfel. Dar presarii fug după el şi se face un ditamai molul de oameni, care mai, mai să ducă la îndeplinire voinţa tipului. Jandarmii se înghesuie, omul protestează: "E dreptul meu!", nimeni nu îl crede, şi băşica se desumflă.

Christian Silva/JURNALUL NAÞIONAL
SPEACH. Theodor Stolojan i-a pregătit terenul preşedintelui Băsescu

GLADIATORUL STOLO. La puţină vreme după incidentul "Guşă", din sens opus fugii, ca un gladiator trecut rău şi foarte palid, intră în arenă Stolo! Face o baie de mulţime şi e târât la staţia de amplificare. Paranteză: proprietarul staţiei ne anunţă mândru că este vorba despre aceleaşi boxe prin care Băse le-a urat în 2004 românilor să trăiască bine. Stolo zice una, alta. Nu interesează pe nimeni. Doar accentele, sub forma numelor proprii, stârnesc aplauze mulţimii (vezi Băsescu) sau huiduieli (ex: Tăriceanu). În şuvoiul stins de fraze, mesajul era unul singur: buzduganul aruncat înainte de Băsescu cerea mulţimii să-l implore pe încă Preşedintele să nu-şi dea demisia.

Să fi fost şarmul lui Stolo, să fi fost ora de plecat de pe la muncă sau poate anunţata apariţie a lui Băsescu, nu ştim, dar mulţimea a sporit considerabil. Cei 30 s-au făcut "Cei 300", iar mai apoi cam la aproape 2.000. Pancartele s-au înmulţit, versificatorul-şef Dincă a mai pansat câteva scandări dragi (Băsescu, te iubim şi te preţuim!), se făcuse de prime time! Intră în scenă Băsescu. Îmi pare rău că trebuie să o spunem, pentru că l-am votat pe Băse în 2004, dar mesajul a fost slab, foarte slab. De fapt n-a fost nici unul în afară de simpla lui prezenţă în mijlocul mulţimii şi îndemnul la calm. Nu tu o Budapestă, nu tu o Ukraină. Băsescu vrea linişte din partea suporterilor. şi dacă sunt cuminţi, le-a promis că în timpul viitoarei campanii electorale le va spune adevărul despre actuala guvernare. Huuuuăăă!!! Jos Parlamentul! Jos Tăriceanu!

Preşedintele ales coboară de la tribună, mai face o baie, traversează bulevardul, mai dă o sută de mâini şi pleacă. În urma sa rămâne o parte din mulţime, iarba sădită de mineri şi călcată în picioare, precum şi o armă căzută dintr-o maşină a SPP. A fost singura fază haioasă a zilei. Lumea s-a mai detensionat, a râs un pic şi a plecat acasă, să trăiască bine.

Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL
PREZENTAÞI, ARM! De emoţie, gărzile de corp ale preşedintelui au lăsat în urmă armamentul din dotare

SPP, SANCŢIONAT
Serviciul de Protecţie şi Pază va fi sancţionat de Ministerul de Interne pentru că a blocat ieri circulaţia în zona Pieţei Universităţii. "Circulaţia prin centrul Capitalei a fost blocată joi din cauza prezenţei preşedintelui Băsescu la "un miting neautorizat", din vina Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), a transmis Ministerul de Interne într-un comunicat remis aseară agenţiei Mediafax. Ministerul de Interne precizează că va aplica "prevederile legale privind regimul sancţionator" pentru "perturbarea gravă a traficului rutier". Nu se spune nici un cuvânt despre incidentul cu arma pierdută de o gardă de corp.

ENTUZIASM REŢINUT ÎN CÂTEVA DIN MARILE ORAşE
Demonstraţia din Piaţa Universităţii a avut ecouri şi în alte oraşe ale ţării, mai mult sau mai puţin apropiate de anvergura mitingului din Bucureşti. De altfel, începând cu primele minute după anunţul privind rezultatele votului din Parlament, au început să circule tot felul de îndemnuri prin mesageria pe internet, chemând susţinătorii preşedintelui în stradă. A existat şi zvonul că aceste demonstraţii au fost anunţate prin mesaje pe telefonul mobil.

La Sibiu, mitingul pro-Băsescu arăta ca în imagine, numărul manifestanţilor fiind net depăşit de cel al ziariştilor prezenţi şi al forţelor de ordine. Asta, deşi la alegeri actualul preşedinte a adunat aici aproape 70% din opţiunile exprimate de alegători. La Braşov însă, circa 150 de persoane, printre care şi membri ai PD, s-au strâns în Piaţa Sfatului. Purtând tricouri pe care aveau lipite afişe cu inscripţia "Noi nu suntem de acord", admiratorii preşedintelui au cântat Imnul României şi au scandat "Băsescu, te iubim şi la urne noi venim", "Hoţii, hoţii", "322 de parlamentari hoţi!". Aproape 100 de ploieşteni, o parte din ei membri ai PD, au profitat că sunt la numai 50 de kilometri de Capitală şi au pornit la drum pentru a participa la mitingul din Piaţa Universităţii. La Iaşi, suspendarea şefului statului nu a scos în stradă decât circa 50 de persoane, care au scandat, amintindu-i preşedintelui că "poporul îl susţine" şi că "Parlamentul e infractor". şi în faţa Primăriei din Arad s-au adunat câteva zeci de persoane purtând bannere cu numele lui Băsescu şi steaguri tricolore. Grupuri de susţinători de la 10-20 de persoane şi până la câteva sute s-au strâns şi în Cluj, în Gorj şi în alte câteva oraşe importante. (L.F.)
×
Subiecte în articol: basescu eveniment