x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Băieţii deştepţi" au pus măna pe energie

"Băieţii deştepţi" au pus măna pe energie

de Gabriela Mladin    |    21 Sep 2007   •   00:00
 "Băieţii deştepţi" au pus măna pe energie

Ministerul Economiei şi Finanţelor mai deţine controlul asupra energiei produse de termocentralele din Oltenia doar patru zile. Ele vor ieşi din proprietatea statului, ca urmare a sentinţei rămase definitivă şi irevocabilă pronunţată la Curtea de Apel Galaţi, şi astfel energia va intra pe măinile "băieţilor deştepţi".

Paravan al acestora este o societate de lichidare judiciară, care deja a trimis notificare Complexurilor Energetice pentru a intra in posesia acţiunilor la termocentrale. Interesul "băieţilor deştepţi" este evident, prin acţiunea unui secretar de stat in Ministerul Economiei pus in fotoliu de Partidul Democrat, care a "ajutat" statul să piardă controlul termocentralelor.


ISTORIA ACŢIUNILOR. Totul a inceput in 2004, cănd printr-un act normativ s-a decis ca fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia (CNLO) să fie divizată, iar toate datoriile să fie preluate de o altă societate. Astfel a luat fiinţă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi Societatea de Inchidere şi Conservare a Minelor, cea care preluase datoriile fostei CNLO. In total, peste 2.000 de miliarde de lei vechi trebuiau recuperate de la cele patru entităţi şi apoi valoarea datoriei se convertea in acţiuni noi la cele patru instituţii nou-create. Dacă acest lucru s-ar fi intămplat, statul, prin Ministerul Economiei, rămănea majoritar la termocentrale. Planul responsabililor din acea vreme nu s-a potrivit insă cu socoteala democraţilor veniţi la guvernare ulterior.


De aici, lucrurile au fost extrem de simple. Tot ce s-a dorit a fost găsirea unui lichidator judiciar, care urmărea orice firmă care avea de recuperat datorii de la cele patru entităţi, dar care să fie falimentare, şi astfel au găsit Societatea ARC Tărgu-Cărbuneşti, care avea de recuperat 6 miliarde de lei vechi de la fosta CNLO. Lichidatorul urma să administreze judiciar respectivele societăţi. Aşa apare in calcule firma BNP Consult din Craiova, judeţul Dolj, despre care mulţi susţin că ar fi controlată de actualul senator de Dolj, Radu Berceanu. Senatorul a negat vehement implicarea sa in această afacere la acea vreme, susţinănd că nu cunoaşte nici subiectul, nici firma de lichidare judiciară. Oricum, firma din Craiova a reuşit să pună măna pe termocentrale după ce magistraţii Curţii de Apel Galaţi au pronunţat in urmă cu două săptămăni sentinţa definitivă şi irevocabilă de faliment a ICM, cea care avea de recuperat datoriile de la complexuri şi apoi convertirea lor in acţiuni noi la acestea. Drept urmare, ea este cea care deţine acum acţiunile.


NOTIFICĂRI LA TERMOCENTRALE. In baza sentinţei, BNP Consult a trimis la Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova notificări in care se precizează clar că in termen de zece zile sunt obligaţi să transforme datoriile in acţiuni noi pentru a le prelua. Au trecut deja şase zile! Avănd in vedere datoriile, situaţia se prezintă astfel: Complexul Energetic Rovinari nu se mai află in proprietatea statului, respectiv AVAS, cel din Turceni incă nu se poate pronunţa, efectuănd o inventariere a acţiunilor, iar cel de la Craiova rămăne in proprietatea statului, dar in acţionariat intervine firma din Craiova.


Datoria de 821 de miliarde de lei vechi pe care Rovinari o are, transformată in acţiuni, ajunge la 30% din capitalul societăţii, cu cele 25% deţinute de Proprietatea, termocentrala nu mai este a statului. La Turceni şi Craiova insă nu s-a făcut o evaluare. In orice caz, doar patru zile mai deţine AVAS acţiunile in formula iniţială.


ACŢIUNE PREMEDITATĂ! Dacă un demnitar al Ministerului Economiei şi Comerţului ar fi lucrat doar in interesul statului, şi nu al grupului din care face parte, acţiunile la termocentrale ar fi fost şi acum ale AVAS. Inainte ca datoriile să fie prescrise, conform legii, secretarul de stat, Ionel Manţog, cere falimentul firmei ICM, cea care avea de recuperat datoriile de la termocentrale pentru a le converti ulterior in acţiuni.


Protocolul de preluare a datoriilor intre termocentrale şi ICM a fost semnat la 1 aprilie 2004 şi, conform legii, dacă in termen de trei ani datoriile nu sunt revendicate, acestea se prescriu. In aceste condiţii, statul rămănea cu acţiunile, pentru că şi la Complexuri şi la ICM, acţionar era tot statul. Drept urmare, nu se putea lupta statul cu statul. Aici a intervenit insă Ionel Manţog, care era, ce-i drept, angajat al Ministerului Economiei, dar care deservea interesele altora. Inainte ca datoria să fie ştearsă, Ionel Manţog, in numele ministerului cere prin adresa 115263 din 27.03.2006, inregistrată la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării in Industrie, reorganizarea judiciară a societăţii ICM, primul pas spre falimentul firmei.


"Dacă nu s-ar fi intervenit cu această acţiune a lui Manţog, acum nu ne mai puneam problema preluării acţiunilor de aceşti iniţiaţi, pentru că rămănea tot statul, prin prescrierea datoriei. Deci, să nu-mi spună mie domnul Manţog şi Partidul Democrat că au vrut să salveze societatea. Au infundat-o pentru a pune măna pe energie", a declarat directorul general al Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel. Â


"Este clar că a fost o acţiune premeditată, la care băieţii deştepţi au lucrat bine. Eu mă intreb de ce sindicatele miniere nu ies acum in stradă pentru a protesta faţă de privatizarea pe sub mănă a termocentralelor. Amintiţi-vă că atunci cănd Guvernul a anunţat că va privatiza Complexurile Energetice, minerii au ieşit in stradă şi au cerut căderea Guvernului Tăriceanu. Acum nu scot un cuvănt despre această afacere. Nu este cumva făcută cu complicitatea lor?", a declarat directorul de Resurse Umane de la Complexul Turceni, Ion Răuţ.


Şi, intr-adevăr, liderul Centralei Naţionale Miniere din Oltenia, Marin Condescu, nu a avut nici o reacţie la această "privatizare pe sub mănă". Nici Ionel Manţog nu mai doreşte să vorbească cu presa despre acest subiect, insă prin intermediul unui comunicat semnat de Biroul central al PD am aflat că Manţog, care acum este lider al PD Gorj, ar trebui considerat erou prin acţiunea sa, şi nu trebuie pus la zid.
In următoarele zile, după ce termocentralele vor emite acţiunile firmei BNP Consult, vom afla care sunt băieţii deştepţi care au pus măna pe energie, intrucăt firma trebuie să-şi numească oameni in Consiliile de Administraţie ale Complexurilor, devenind astfel proprietarii energiei.


ACUZE
"Dacă nu s-ar fi intervenit cu această acţiune a lui Manţog, acum nu ne mai puneam problema preluării acţiunilor de aceşti iniţiaţi, pentru că rămănea tot statul, prin prescrierea datoriei. Deci, să nu-mi spună mie domnul Manţog şi Partidul Democrat că au vrut să salveze societatea. Au infundat-o pentru a pune măna pe energie"
Laurenţiu Ciurel
directorul general al Complexului Rovinari


Traseul faimosului Manţog

Ionel Manţog a ajuns secretar de stat in Ministerul Economiei şi Comerţului imediat după 2004, cănd Partidul Democrat făcea parte din Guvern. Pănă atunci, a fost director economic la SNLO. Din această poziţie, Manţog a dispus ca SNLO să-i facă o vilă din banii companiei miniere, căpătănd statutul de "strămutat de lux". Pentru această faptă, DNA l-a trimis in judecată, fapt ce nu i-a impiedicat pe democraţi să-l pună secretar de stat in MEC. După un an şi jumătate in această funcţie, ministrul Codruţ Şereş l-a dat afară din minister, după ce a constatat că din poziţia pe care o avea incerca să-şi creeze "alibi" in dosarul penal. Pentru că fotoliul din minister era tot al democraţilor, in locul său a fost numit Cosmin Popescu, un alt director din cadrul SNLO. Inainte de ieşirea democraţilor de la Guvernare, Codruţ Şereş a cerut DNA efectuarea de cercetări in cazul lui Popescu, după ce a descoperit că acesta ar fi intocmit un raport către anchetatori, in numele ministerului, care-l ajuta in proces pe Manţog. După ce nu au mai deţinut funcţiile de demnitar, cei doi s-au intors la SNLO pe funcţiile deţinute iniţial. In urmă cu două zile, directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, i-a dat afară din instituţie, suspendăndu-le contractele de muncă pănă la clarificarea problemelor penale cu Justiţia.

×