x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bairrom de Sf. Maria

Bairrom de Sf. Maria

de Octavian Herta    |    09 Sep 2005   •   00:00
Bairrom de Sf. Maria

In fiecare an, de Sfanta Maria Mica, tiganii din toata tara se strang in diferite zone pentru a petrece cea mai importanta zi pentru etnia lor. Zaharia Bureata (foto), bulibasa din Buzesti - Teleorman, a venit in Costesti de Valcea sa-si etaleze cravata din aur, Hummer-ul cumparat de la Ion Tiriac si bratarile de peste un kilogram.

REPORTAJ
In fiecare an, de Sfanta Maria Mica, zi de mare sarbatoare crestineasca, tiganii din toata tara se strang in diferite zone pentru a petrece cea mai importanta zi pentru etnia lor.

Peste 3.000 de tigani s-au adunat si anul acesta la Costesti de Valcea, aproape de Manastirea Bistrita, pentru a-si etala masinile de lux, bijuteriile de aur si toalele de firma. Vremea frumoasa a facut ca numarul lor sa fie mult mai mare decat in anii trecuti. Pana tarziu in noapte, in Costesti a rasunat vacarmul produs de manele, iar mirosul purceilor rumeniti a umplut intreaga comuna. Nu toti cei care au vrut sa petreaca la Costesti au fost fericiti; daca intr-o parte, masinile de lux de-abia mai puteau fi parcate din cauza aglomeratiei, in cealalta zona a platoului, tiganci amarate vindeau zdrente pe cateva zeci de mii de lei, ca sa-si hraneasca plozii.

POLARIZARE. Nu oricine putea intra la adunarea tiganilor de la Costesti. Pentru a putea patrunde cu masina pe platoul aflat la doar trei kilometri de Manastirea Bistrita, trebuia sa platesti o taxa de 200.000 lei. Daca voiai sa si comercializezi ceva, trebuia sa scoti din buzunar 250.000 lei. Circa 100 de jandarmi si politisti s-au plimbat in permanenta prin multime pentru a preveni orice incident. Sunt cu mult mai multi decat anul trecut. TAB-urile Jandarmeriei pazesc intrarea. La cel mai mic semn de scandal, se da alarma.

Aproape 400 de masini au intrat pe platoul imens de la Costesti. Cele mai multe - BMW-uri, Mercedesuri si Audi ultimul racnet. Toate, pline ochi. Cate 5-6 tigani din acelasi neam, umpland pana la refuz limuzinele superbe. Oriunde privesti, gaturi de bulibase si pirande pline de aur. Conduri de aur, lanturi imense, cravate de aur masiv, inscriptionate cu numele proprietarilor: Leo, Zaharia...

Zeci de tarabe de la care poti cumpara orice: bere, dulciuri, bijuterii, jucarii care de care mai zornaitoare, haine si incaltaminte second-hand, mici, cutite, casete audio... Pe masura ce intri in zona laietilor, a tiganilor caldarari, plini de bani, de masini luxoase si de tiganci frumoase, numarul tarabelor incepe sa creasca. Acolo unde viermuiala vanzatorilor este mai mare, sta si saracimea. Veniti cu carute sau cu Dacii la mana a doua, tiganii din Targu-Jiu vand te miri ce. Au acasa copii multi, imi spun, si trebuie sa le cumpere mancare. Cei mai multi clienti sunt romanii, care vin sa-si mai ia cate o pereche de incaltari sau cate o bluza mai de duminica. Tiganii caldarari nu se coboara pana acolo incat sa se imbrace de la vechituri. "Ei poarta haine de firma, mama, Versace, nu de la noi. Ei mananca acolo, se ospateaza cu purcei si alte bunatati. Uite-i cum se distreaza! Noi nu mancam. Nu avem voie la ospat, doar daca primim invitatie mergem. Dar cine sa ne invite pe noi, amaratii?", spune o tiganca la vreo 50 de ani, din Targu-Jiu, care vinde asternuturi de pat.

LEGENDA. Dis-de-dimineata, toata tiganimea s-a dus la Manastirea Bistrita, sa-si sfinteasca masinile, aurul, mancarea si toalele. In plus, preotii nu au prididit sa mai slujeasca la nunti si botezuri. Numeroase cupluri de tigani au ales aceasta zi sfanta pentru a-si uni destinele, dar si pentru a-si boteza puradeii. In acest fel, il sarbatoresc pe Sf. Grigorie, protectorul manastirii. Legenda spune ca acum 20 de ani, de cand au inceput tiganii sa se adune la Costesti de Valcea, un bulibasa din Gorj, care tot tragea sa moara, a fost adus la Manastirea Bistrita pentru a-si gasi linistea sufleteasca. Dupa ce a fost impartasit si a fost scos pe poarta manastirii, el si-a dat sufletul, gasindu-si pacea. De atunci, tiganii din toata tara vin la Costesti pentru a saruta moastele Sf. Grigorie si pentru a petrece impreuna.

Dupa sfintirea limuzinelor si a toalelor, tiganii incep distractia. Se intind mese pline cu bauturi scumpe si cu fripturi pregatite de pirande acasa. Purcei de lapte se lafaie pe mese lungi, la care stau neamuri compuse din zeci de membri. Se beau vin din cel mai bun si whisky vechi. Cu cat masa e mai bogata, cu atat prestigiul neamului creste. Masinile sunt parcate la loc de cinste, la cativa centimetri de mese. Toate bijuteriile familiei sunt scoase din sertare pentru a fi aratate. Cu cat mai multe, cu atat mai bine.

MANDRIE. Bulibasa Bureata si-a scos "rabla" in lume

HUMMER DE 100.000 DE EURO. Zaharia Bureata, bulibasa din Buzescu - Teleorman, imi cere 500.000 de lei ca sa-l fotografiez. Are cea mai tare masina dintre toti, un Hummer ultimul racnet. Ii zic ca nu am banii astia si dau sa plec. Incepe sa rada si ma lasa sa-l fotografiez, langa masina, cu tot cu cravata de aur pe care scrie cu majuscule "ZAHARIA". Are 50 de ani si a venit la Costesti cu sase masini si cu 25 de persoane.

"E neamul meu. Uite, toti astia care-s pe aici sunt din Teleorman. Noi suntem printre cei mai avuti, cu aia din Sibiu. Va place masina mea? Am dat 100.000 de euroi pe ea. Am cumparat-o de la Tiriac anul trecut. Am zis sa o iau ca nu mai are nimeni asa masina. Am facut avere din feroase si neferoase. M-am descurcat si n-am dat la nimeni in cap. Vin aici de 20 de ani, dinainte de democratie", spune bulibasa Zaharia. Imi spune ca are pe el peste 3 kilograme de aur. Ceasul e Rolex, iar casa din Teleorman e la moda. Acum nu se mai fac cu turnulete, ci cu tigle. A lui Zaharia are multe camere, nici el nu stie exact cate. Fiecare turnulet la casa insemna un miliard avere.

NEVESTE. O nevasta frumoasa foc si tinerica costa vreo 300-400 de mahmudele la Costesti de Valcea. Junii vin aici sa-si gaseasca alesele inimii. Si daca vor ceva clasa I, baga adanc mana in buzunar. Au de ales: ori 400 de mahmudele, ori doua miliarde de lei. Parul blond si ochii albastri sunt la mare cautare. Nu putini sunt cei care si-au gasit neveste la Costesti. Au venit flacai si au plecat insuratei, cu neveste frumoase dupa ei. Investitia e buna, spun cei mai multi rromi. Daca platesti bine, iti iei nevasta frumoasa, iar copiii ies frumosi. Iar daca sunt fetite, cu atat mai bine. Iti scoti banii in cativa ani prin vanzarea lor.

SARACIE. Tiganii amarati au vandut toale vechi

BOGATI SI SARACI. Miros de fripturi, 10.000 de feluri de manele, culori tipatoare, veselie mare la Costesti. Cheful e in toi si nimic nu pare a strica buna dispozitie a caldararilor. Cateva sute de metri mai jos, caramizarii. Cei care au venit cu carutele, ca sa faca un ban. Privesc catre ceilalti cu o expresie de resemnare in priviri. Asteapta o invitatie la masa. S-ar multumi si cu o bucata de paine inmuiata in sosul ramas din friptura bogatilor. Poate mai pe seara, cand s-or imbata zeii cu BMW-uri si Mertane.

Atunci or sa le arunce si lor ceva, nimeni nu moare de foame la Costesti. Intre timp, vremea curge, iar viermuiala de pe platou este din ce in ce mai densa. Ramane insa granita intre laieti, muscand cu pofta din halca de carne, si caramizari, cu pielea fripta de soare, intre mormanele nesfarsite de boarfe pline de paduchi.

"Sa ajunga ca Patricia Kass!"


In alt Costesti, de Arges, regele international al rromilor, Ilie Badea Stanescu (foto), a organizat o petrecere grandioasa ocazionata de botezul uneia dintre nepotele. Fetita de 3 luni a fost botezata Patricia Daniela. Parintii ei, printul Marius si printesa Mandra, sunt casatoriti de 7 ani si mai au doua fete.

GALBENI DE 24 DE KARATE. Cunoscut pentru extravaganta sa, majestatea Ilie a venit la Catedrala Sf. Gheorghe, din centrul orasului Pitesti, intr-o limuzina Mercedes. Imediat dupa ce a coborat din masina, regele Ilie a salutat multimea ca o adevarata vedeta. A intrat tantos in biserica si s-a asigurat ca cei trei preoti sunt pregatiti. Bunicul s-a asezat in strana foarte aproape de altar si a dat interviuri, etalandu-si cu mandrie lantul urias de la gat, crucea imensa si cateva ghiuluri puse unul peste altul. In timp ce soborul oficia slujba, regele international al rromilor ne-a declarat: "Am facut mari pregatiri. Eu sunt regele tiganilor si trebuia sa ajung si la Costesti, in Valcea, dar astept multi invitati la Palatul de Arama. Sunt foarte fericit. Este cea de-a zecea nepotica si mai am si sase nepoti. Imi doresc ca asta mica sa ajunga ca Patricia Kass". Majestatea sa ne-a mai spus ca darurile pregatite pentru Patricia valoreaza aproape 200 de milioane: "Ii dau zece galbeni de aur, un colier lucrat la Constantinopol, un carucior si i-am adus muzica pe masura".

CHEF DE CHEF. In jurul orei 15:00 s-a dat startul la petrecere, la care au fost invitati in jur de 2.000 de meseni. Regele Ilie ne-a dezvaluit faptul ca in curtea sa vor canta Furdui Iancu, Nineta Popa, dar si cunoscutii manelisti Florin Salam, Copilul de Aur si formatia lui Dan Bursuc: "Peste 200 de milioane ne costa muzica, dar nu conteaza. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Am invitati si niste tigani unguri, care vor aduce o scena superba". Patru bucatari si 16 ospatari au muncit o zi si o noapte pentru ca petrecerea de la Palatul de Arama sa iasa de nota zece. S-au pregatit 2.000 de sarmale, au fost sacrificati 16 porci, 60 de curcani, tot atatia pui si s-au pus la rece 1.500 de sticle de vin Feteasca de Jidvei, whisky si bere. (Elly Carstea)
×
Subiecte în articol: special ţiganii costesti