x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani pentru mame - Proiectul de lege a fost retras

Bani pentru mame - Proiectul de lege a fost retras

de Cristian Petru    |    01 Iul 2005   •   00:00
Bani pentru mame - Proiectul de lege a fost retras

In urma semnalului dat de Jurnalul National la care a raspuns clasa politica, Ministerul Muncii a retras de pe site proiectul de lege care scadea indemnizatia pentru cresterea copilului cu 5 milioane.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a retras de pe site proiectul de lege privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului in urma semnalului tras de Jurnalul National, semnal la care au raspuns atat liderii politici, cat si societatea civila. PNL a depus un alt proiect de lege, mult mai avantajos pentru parinti.

Afisat vinerea trecuta pe adresa de Internet a ministerului pentru dezbateri, proiectul de lege privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului prevedea reducerea indemnizatiei cu aproape 5 milioane de lei. Noua lege trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006, potrivit celor care au facut proiectul, si prevedea ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie primita de mame sau tati, indiferent daca au cotizat sau nu la bugetul de asigurari sociale, cuantumul alocat fiind de 35% din salariul mediu brut pe economie. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat miercuri ca se va supune deciziei sefului lui pe linie de partid, Emil Boc, care i-a cerut sa retraga proiectul de pe site. Totusi, Barbu spune ca nu va renunta la proiect si ca va organiza "dezbateri publice cu societatea civila si cu toti cei interesati".

RECOMANDARI. Cititorii Jurnalului National au reactionat la proiectul de lege si au cateva recomandari pentru ministrul Gheorghe Barbu. Fiind persoane "interesate" de modificarile propuse de Ministerul Muncii, poate Gheorghe Barbu va tine cont si de ele. "Retrageti proiectul!", spune Cerghizan, un cititor al Jurnalului. "Sa traiti bine, domnule Barbu. Cu trei milioane pe luna sa va cresteti copiii. Cine sunteti de fapt? «Gigi Contra»?; Sunteti o sursa permanenta de stres pentru poporul roman, ba prin Codul Muncii, ba proiectul asta de lege", spune Stefy. Daniela, o cititoare a Jurnalului care lucreaza chiar in sistemul de pensii, are si ea cateva recomandari. "Nu inteleg cum nu se gandesc pe termen lung. Un copil care va fi adus pe lume pentru ca parintii vad in el o sursa de finantare va fi in viitor un copil care va avea ca parinti doar statul. Ministrul spune ca asa se va evita abandonul familial, incorect. Se va evita in primii 2 ani, apoi... Si asa noi toti vom creste copiii altora, care vor fi institutionalizati, care vor ajunge mai apoi pe strazi, la furat etc... Sumbru."

CUTREMURATOR. Achim Marian a scris o scrisoare cutremuratoare pe site-ul Jurnalului National. Acesta are cateva intrebari pentru ministrul Gheorghe Barbu. "De ce credeti ca mamele isi abandoneaza copiii in spitale sau «gunoaie»? De ce credeti ca eu am fost abandonat? Va dau eu raspunsul la aceasta intrebare: Nu au avut cu ce sa ma creasca. De ce credeti ca ANPCA incearca sa nu mai aduca copii in centrele de plasament si sa angajeze asistenti maternali sa ingrijeasca copii care nu sunt ai lor? Domnule ministru, sunteti informat cu privire la sistemul protectiei copilului? Cum sunt tratati? Sau cum supravietuiesc in centrele de plasament? Nu credeti ca trebuie sa va dati demisia din aceasta structura si sa lasati sa vina cineva competent? Fac apel la conducerea acestui ziar sa faca in asa fel, incat acest proiect sa nu ajunga in Parlament. Pentru ca eu, din cauza acestui abandon, am fost abuzat sexual de mai multi copii din Casa de Copii Rucar mai mari decat mine, de aceea vorbesc in numele lor. Sa nu mai ajunga in casele de plasament, deoarece este un sistem de tortura pentru un copil ajuns acolo. Dati-va demisia, pentru ca nu sunteti bun de nimic in ceea ce priveste protectia copilului", spune Achim Marian. Toti cititorii care au scris pe site-ul Jurnalului erau revoltati de proiectul de lege. Si multi dintre ei au cerut chiar demisia ministrului Barbu.

PROPUNERE
Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca a fost depus la Biroul Permanent un proiect legislativ initiat de patru parlamentari liberali, de modificare a Legii 19/2000 cu privire la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. Initiativa stabileste un plafon minim de 85% din salariul mediu brut pe economie, pentru mamele care au un venit mai mic sau egal cu aceasta suma. Pentru mamele care au un salariu mai mare decat salariul mediu brut pe economie, initiatorii au fixat o indemnizatie de crestere a copilului care sa reprezinte 85% din media veniturilor lunare din ultimele sase luni. Pentru femeile care doresc sa se reintoarca la serviciu mai devreme de perioada de doi ani prevazuta de lege, proiectul liberal instituie, suplimentar, un cos al copilului echivalent cu salariul minim brut pe economie. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: special copilului barbu lege proiectul