x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Baroni au fost, baroni sunt incă

Baroni au fost, baroni sunt incă

de Crina Dunca    |    Szasz Lorand    |    05 Mai 2007   •   00:00
Baroni au fost, baroni sunt incă

Cadorisit cu două NUP-uri de DNA, acuzat de spălare de bani in cazul Dacia, suspectat de mai multe ori că a acordat contracte cu dedicaţie din bani publici unor firme din Ungaria, preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare, Ştefan Szabo, deţine cea mai mare fabrică de păine, patru brutării şi opt magazine in judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, prin firma Mateszalkai Sutoipari KFT, care are un capital social de 500.000 de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare, Ştefan Szabo, are o avere fabuloasă şi in Ungaria. Deşi neagă tot timpul acest lucru, el a dezvoltat căteva afaceri foarte bănoase peste graniţă prin firma de panificaţie Mateszalkai Sutoipari KFT. In declaraţia sa de avere nu se suflă o vorbuliţă despre toate acestea.

Cadorisit cu două NUP-uri de DNA, acuzat de spălare de bani in cazul Dacia, suspectat de mai multe ori că a acordat contracte cu dedicaţie din bani publici unor firme din Ungaria, preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare, Ştefan Szabo, deţine cea mai mare fabrică de păine, patru brutării şi opt magazine in judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, prin firma Mateszalkai Sutoipari KFT, care are un capital social de 500.000 de euro.

PROSPERITATE. Investirea banilor negri căştigaţi in Romănia in afaceri albe şi ascunse in Ungaria a devenit un obicei pentru unii lideri ai UDMR. Preşedintele CJ Satu-Mare, Ştefan Szabo (UDMR), nu putea să facă excepţie de la acest obicei. In timp ce se jura că nu are afaceri in ţara vecină, prin intermediul SC Cereale SA Oraşu Nou, familia Szabo deţine societatea de panificaţie Mateszalkai Sutoipari KFT din oraşul ungar Mateszalka - judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg. O firmă foarte prosperă, prin care se invărt sute de mii de euro şi care a fost cumpărată de la controversatul concern Szabolcs-Gabona din Nyiregyhaza. Concern pe care in 1999 preşedintele Szabo (aflat acum la al doilea mandat in fruntea Consiliului Judeţean) şi subprefectul Riedl Rudolf (UDMR), care era atunci prefect de Satu-Mare, l-au ajutat să cumpere Fabrica de nutreţuri combinate Nutrisam din Satu-Mare şi Complexul de creştere a porcilor de la Moftin. După cum era de aşteptat, firma din Ungaria nu apare in declaraţia de avere a preşedintelui Ştefan Szabo.

Fabrica preşedintelui Szabo, Mateszalkai Sutoipari KFT (Intreprinderea de panificaţie Mateszalka SRL), are sediul pe o stradă retrasă din oraşul Mateszalka din Ungaria (aflat la o distanţă de aproximativ 40 km de Satu-Mare), mai exact pe Strada Arpad. Fabrica pare foarte prosperă, avănd şi dotări pe măsură, cel puţin şapte dube noi de transportat produse de panificaţie şi un magazin de prezentare a produselor alăturat. Magazinul de prezentare din Mateszalka seamănă leit cu cel de lăngă brutăria din Oraşu Nou a familiei Szabo. Vănzătoarea de aici a afirmat că patronul firmei este Szabo Artur (n.n. - fiul baronului) şi că, din căte ştie ea, acesta este cetăţean maghiar cu domiciliul in Nyiregyhaza.

ARE, DAR N-ARE. Ultimele modificări in structura acţionariatului firmei au fost efectuate la 30 noiembrie 2006. Administratorul şi directorul Mateszalkai Sutoipari KFT este Szabo Istvan Artur, numit in septembrie 2006, cu un mandat de cinci ani. Comisia de cenzori este formată din Hajdu Katalin, domiciliată in Oraşu Nou, Strada Principală nr. 15, Szabo Monika, domiciliată in Nyiregyhaza, Strada Mives nr. 7, şi Riedl Edith Wilma, cu domiciliul in Satu-Mare, Strada Botizului nr. 31. Riedl Edith Wilma este nimeni alta decăt soţia fostului prefect actualmente subprefect UDMR Rudolf Riedl. In cadrul unei conferinţe de presă susţinute la 1 august 2006, preşedintele Szabo a negat vehement că ar avea firme sau afaceri in Ungaria. Acesta a afirmat că singurele sale afaceri sunt brutăria de la Oraşu Nou şi moara de la Livada, care sunt administrate de soţia sa. Aceste noi dovezi demonstrează că Szabo are totuşi afaceri, şi incă mari, in Ungaria. Numai că acestea sunt derulate prin intermediul SC Cereale SA Oraşu Nou, firma familiei sale, la aceasta figurănd acţionari insuşi Ştefan Szabo, soţia sa, Szabo Ibolya Anamaria, fiul său, Szabo Artur Istvan, şi fiica, Szabo Monika. Profitănd de acest sistem tip suveică, baronul Szabo nu a trecut in declaraţia de avere societatea Mateszalkai Sutoipari KFT, deşi o deţine prin intermediul SC Cereale SA. Potrivit actelor pe care le deţinem, societatea Mateszalka Sutoipari KFT este inregistrată cu un capital social de 35 de milioane de forinţi, reprezentănd aproximativ 140.000 de euro. Actele menţionează şi o mărire de capital aflată in curs de inregistrare, in care aportul in numerar se ridică la suma de 90,5 milioane de forinţi, reprezentănd aproximativ 360.000 de euro. Pe lăngă sediul din Mateszalka, unde funcţionează fabrica de păine şi magazinul de prezentare, societatea familiei Szabo are inregistrate incă şapte puncte de lucru. La toate aceste puncte de lucru funcţionează magazine, iar la patru dintre ele şi brutării. Mateszalkai Sutoipari KFT deţine asemenea puncte in localităţile Fehergyarmat, Nyirbator, Tarpa, Vasarosnameny, Beszterec şi Nagydobos.

CU 830.000 DE EURO IN PLASĂ
Preşedintele Ştefan Szabo (foto) a fost acuzat anul trecut că a pus măinile pe pachetul majoritar de acţiuni (51,57%) de la Hotelul Dacia cu 2,3 milioane de euro, sumă pe care a declarat că ar fi luat-o imprumut de la un om de afaceri. După această tranzacţie, după ce a achitat micilor acţionari sumele negociate, Szabo ar fi rămas cu un căştig de 830.000 de euro, pe care i-a dus acasă intr-o plasă. Szabo a fost cercetat de DNA in acest caz, insă dosarul s-a finalizat cu un mare NUP. Ulterior au apărut informaţii cum că suma ar fi fost accesată de la o cunoscută bancă maghiară (OTP) şi că ar proveni de la un fond ungar de investiţii (Panonia), care este dirijat de serviciile secrete de la Budapesta. De altfel, DNA l-a adudiat ieri pe Ştefan Szabo si in cazul afacerii sale din Mateszalka.

PRELUARE CU SURPRIZE
Societatea Mateszalkai Sutoipari KFT a fost achiziţionată de la statul ungar de grupul de firme Szabolcs-Gabona din Nyiregyhaza in 1996. In schimbările de structură ale societăţii Mateszalkai a fost implicată şi Rominvest Trade KFT, apropiată de subprefectul Rudolf Riedl. In 1999, prin intermediul firmei KKV din Oraşu Nou, rebotezată ulterior Cereale SA, a fost cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acţiuni la SC Nutrisam SA Satu-Mare, cea mai profitabilă societate agricolă sătmăreană, cu suma de 200.000 de euro. La scurt timp, acţiunile cumpărate la Nutrisam au fost văndute concernului Szabolcs-Gabona. Acelaşi concern de la care Szabo a preluat fabrica din Mateszalkai şi cele opt magazine din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg!

ASOCIAŢII UNGURI AI PREŞEDINTELUI CJ
Potrivit actelor furnizate de Registrul Comerţului (Ceg Birosag) din Nyiregyhaza (reşedinţa judeţului Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria), asociaţi la Mateszalkai Sutoipari KFT figurează persoanele fizice Maticska Jozsef, cu domiciliul in localitatea ungară Tarpa, Strada Petofi nr. 102, judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, Szabo Istvan Artur, domiciliat in Nyiregyhaza, Strada Mives nr. 7, Szabo Ibolya Annamaria, domiciliată la aceeaşi adresă, şi cunoscuta societate Cereale SA, cu sediul in Oraşu Nou, Strada Principală nr. 473, judeţul Satu-Mare, proprietatea familiei Szabo. Registrul Comerţului nu ne-a comunicat căte părţi sociale deţine fiecare dintre asociaţii menţionaţi, motivănd că datele privind cota de capital social, cifra de afaceri şi profitul pot fi oferite numai organelor de poliţie sau de justiţie.
×