x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu a căştigat. Punct şi de la capăt

Băsescu a căştigat. Punct şi de la capăt

de Jurnalul National    |    21 Mai 2007   •   00:00
Băsescu a căştigat. Punct şi de la capăt

Rezultatele referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu şi modul cum vor evolua relaţiile intre principalii actori politici şi instituţiile statului de drept după această consultare populară, cătă legimitate ii va oferi sau nu acest vot şefului statului odată intors la Cotroceni,au fost temele comentate pentru Jurnalul Naţional de către o serie de analişti politici.

• 15:53 - Liberation: "Popeye se intoarce"

Rezultatele referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu şi modul cum vor evolua relaţiile intre principalii actori politici şi instituţiile statului de drept după această consultare populară, cătă legimitate ii va oferi sau nu acest vot şefului statului odată intors la Cotroceni,au fost temele comentate pentru Jurnalul Naţional de către o serie de analişti politici.

Valentin Stan: "Referendumul nu-l legitimează"

"Rezultatele referendumului au fost intr-un anume sens previzibile dacă ne găndim că preşedintele a obţinut mai multe voturi decăt cele enunţate impotriva sa. Ţinănd insă cont de propriile declaraţii ale preşedintelui inainte de referendum prin care definea victoria sa in sensul unei prezenţe la vot de peste 9 milioane de votanţi şi, de asemenea, precizănd aşteptările sale in zona unui rezultat cu peste un milion de voturi faţă de cea obţinut in 2004, se poate spune cu certitudine că referendumul nu-l legitimează pe preşedinte. Lipsa de legitimitate a preşedintelui in condiţiile in care a fost obligat pentru a obţine un scor căt de căt favorabil să facă promisiuni fără acoperire şi, mai mult, să conteste sistemul ca atare, ceea ce este o puternică exprimare antidemocratică, toate acestea la un loc nu vor face decăt să-i şubrezească poziţia atăt in raport cu cetăţenii căt şi cu statul de drept. Traian Băsescu este un om politic terminat. Instituţiile pe care le-a contestat, deşi a incercat să acrediteze ideea că luptă impotriva celor 322, sunt in fapt Parlamentul şi guvernul unei ţări democratice, membre a UE. Populismul intălnirilor in piaţa publică periodice şi promisiunea demantelării sistemului politic se pot găsi in manifestările electoratului oricărui dictator inclusiv un anume tănăr care şi-a inceput dezbaterile publice in stradă undeva la München după primul război mondial", a comentat pentru Jurnalul Naţional analistul politic Valentin Stan.

Ion Cristoiu: "Face deja o gravă eroare"

"Din punctul de vedere al intrebării din referendum rezultatele erau previzibile. Sunt mai mult ca sigur că partidele din coaliţia antiprezidenţială erau convinse că Traian Băsescu va căştiga. Se pare că strategia lor nu a vizat demiterea căt mai ales luarea unor măsuri in perioada suspendării. Acest lucru nu a funcţionat deoarece, pe de o parte, PD s-a dovedit surprinzător de agresiv, PSD a jucat la offside, iar presa a fost pro-Băsescu. A fost un rezultat la care nimeni nu se găndea: slaba prezenţă la vot.

Dacă dăm crezare sondajelor de opinie care il dau pe Gigi Becali pe locul 2 după Traian Băsescu, putem lansa ipoteza că au ieşit la vot şi au fost pentru Traian Băsescu alegătorii lui Gigi Becali. Pentru politicieni şi analişti acest lucru ar trebui să fie un semn de intrebare. Traian Băsescu face deja o eroare gravă, capitală aş spune, interpretănd acest vot ca un mandat pentru a-şi face de cap. Dacă dă o asemenea interpretare, ii putem spune adio la alegerile din 2009. Căt priveşte intrebarea dacă prezenţa la vot ii conferă preşedintelui suspendat legitimitate, răspunsul trimite la prestaţia lui Traian Băsescu din campanie, dar mai ales la discursurile de duminică seară.

Dacă duminică seara a făcut doar demagogie in stilu-i caracteristic, atunci ne putem aştepta la o rezolvare a crizei politice urmare a faptului că Traian Băsescu a inţeles lecţia votului. Dacă in chip surprinzător chiar crede că e o victorie, şi de exemplu işi va transpune in practică ideea revoluţionară a dialogului cu poporul in Piaţa Universităţii, vom asista la o adăncire a crizei."

Sebastian Lazaroiu: "Problema legitimităţii este falsă"

Fostul director CURS, Sebastian Lăzăroiu, acum consilierul lui Traian Băsescu pentru planificare şi analiză politică, nu crede că prezenţa sub 50% la referendum pune sub semnul intrebării legitimitatea preşedintelui. "Problema legitimităţii este falsă. Dacă ne uităm la sondajele de opinie, vom constata că şi cei care au stat acasă aveau proporţional aceeaşi opţiune. Ne aşteptam ca prezenţa să fie mai bună, e adevărat, pentru că nu a fost un referendum cu o temă aridă, ca revizuirea Constituţiei, ci unul personalizat. 43%-45% este o prezenţă bună, insă, zic eu, nu in raport cu aşteptările pe care le-am avut, ci cu o zi de sămbătă, timp de 12 ore. Vă aduc aminte că in 2003, la referendumul pentru Constituţie, sămbătă au votat doar 15% dintre electori. Şi dacă erau alegeri parlamentare, rata era mai mică.

Pe de altă parte, trebuie văzut că Traian Băsescu, PD şi PLD au mobilizat de trei ori mai mulţi votanţi decăt cele cinci partide care au iniţiat suspendarea. Este o bilă neagră pentru ei, cu atăt mai mult cu căt nu au spus nici o clipă "Staţi acasă!". Dimpotrivă, au solicitat electoratului lor să iasă la vot.

In ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, important este că a luat chiar mai multe voturi decăt in 2004 şi că a luat voturi de la toate partidele, mai mult de jumătate din electorii PNL, UDMR şi o cotă substanţială de la PSD, de la care nu te aşteptai..." (Oana Stancu)

Dan Andronic: "Este un eşec major"

Consultantul de campanie al PNL, Dan Andronic, spune că votul de la referendum este "un eşec major pentru Traian Băsescu", pentru că a primit votul a doar 33% dintre romăni. "Asta demonstrează că toate sondajele super optimiste, care il dădeau inainte de referendum cu peste 60%, au fost pe dinafara realităţii. Romănii nu i-au dat increderea lui Traian Băsescu. E o realitate a cifrelor", a comentat Andronic, adăugănd că sondajele "nu au reuşit să surprindă faptul că tema suspendării preşedintelui nu avea nici o legătură cu preocupările romănilor". In plus, nici partidele care au declanşat acţiunea de suspendare nu s-au putut constitui formal intr-o coaliţie, neexistănd o unitate de mesaj. "Lui Traian Băsescu i-a fost mai simplu cu un singur partid, PD. Restul, PLD-ul lui Stolojan, şi partidul lui Talpeş, au făcut doar figuraţie. Avantajele lui Traian Băsescu au fost tema şi coerenţa organizatorică şi financiară a campaniei. In schimb, PNL şi PSD, pe de o parte, PRM şi UDMR, pe de alta, nu aveau nimic in comun decăt votul dat la suspendare. In rest, au ideologii şi programe diferite", a explicat Andronic. Strategul liberalilor a arătat că PNL a mizat pe o campanie de explicare a motivelor pentru care Traian Băsescu trebuie demis, nu pe o campanie isterică. "Este destul de complicat să li se explice oamenilor care l-au votat pe Traian Băsescu in 2004 de ce trebuie să voteze impotriva lui", a declarat Andronic, insistănd pe ideea că tema suspendării preşedintelui a generat confuzie şi nu era prioritară pentru electorat. Mai mult, Andronic a confirmat, fără să dea mai multe amănunte, că liderii PNL au fost avertizaţi că suspendarea preşedintelui nu are cum să fie un succes şi că, astfel, Băsescu va reuşi să intoarcă trendul descendent.

Bogdan Teodorescu: "Mesaj aspru pentru clasa politică"

Ce inseamnă şi ce va fi după rezultatele de la referendum? Prezenţa de sub 50% la vot, in contextul unei dezbateri legate de preşedintele Romăniei, evidenţiază un mesaj foarte aspru adresat clasei politice din care face parte Băsescu şi o scădere a interesului populaţiei pentru politică, spune analistul politic Bogdan Teodorescu. Continuarea - colaborare sau război - , care incă nu poate fi dedusă din cele două discursuri (de la ora 20:00 şi apoi din Piaţa Universităţii) fundamental diferite ale preşedintelui, va fi insă puternic influenţată şi de mesajul pe care Europa ni-l va transmite. Băsescu şi PD sunt foarte atenţi la mesajul popular-europenilor şi chiar la mesajul intregii structuri de la Bruxelles. Or, intr-o formă sau alta, acolo pare că se cere concordie şi linişte. In general, Traian Băsescu este un om atent la mesajele subtile, chiar dacă el joacă rolul de haiduc", ne-a declarat Teodorescu. O altă variantă luată in calcul este majoritatea parlamentară care a decis suspendarea lui Băsescu. Dacă această majoritate se consolidează, vom avea aceeaşi situaţie ca inainte, deci acelaşi război de gherilă intre Palate, spune Teodorescu. Dacă insă se confirmă negocierile de colaborare PD-PSD, se va configura acea nouă majoritate pe care o anunţă şi Băsescu pe site-ul său de campanie. "Singura majoritate care se poate realiza in Romania şi care să-i fie relativ convenabilă este PD+PSD, fiindcă altceva nu are cum", spune Teodorescu. O interpretare a rezultatelor referendumului pe impărţirea electoratului opoziţiei pro şi contra Băsescu, relevă că PSD a fost singurul partid ce a ascultat mesajul conducerii de partid, votănd contra Băsescu. (Aniela Nine)

Cristian Parvulescu: "Va avea o legitimitate limitată"

"Exit-poll-urile au fost confirmate, dar şi sondajele de opinie realizate in urmă cu o săptămănă. Orice suspiciune legată de manipularea prin sondaje a fost astfel indepărtată", a arătat analistul politic Cristian Părvulescu, fără a uita insă să sublinieze că "singura evaluare eronată a fost cea referitoare la prezenţa la vot". Potrivit analistului, prezenţa la vot este "crucială" pentru a putea determina etapele luptei politice in viitorul imediat, dar şi in următorii doi ani şi jumătate. "In Romănia a inceput la 19 mai un maraton electoral, iar acesta se va incheia in decembrie 2009. Numai atleţii politici bine antrenaţi vor rezista acestui efort", a spus Părvulescu.

Diferenţa de aproape 50 de procente dintre DA şi NU arată, in opinia analistului, o victorie decisivă. "Dar, pe de altă parte, prezenţa de sub 50 la sută nu ii asigură lui Băsescu intreaga legitimitate. Altfel spus, victoria sa rămăne doar una intr-un şir de bătălii, a adăugat Părvulescu. Băsescu va incerca să fructifice această victorie, iar partidele politice vor incerca să temporizeze. Nimic nu se va schimba, pentru că aceste partide sunt obligate să rămănă solidare", a susţinut analistul politic, arătănd insă că "scorul slab realizat de această majoritate ar putea determina conflicte in interiorul partidelor". "Ca urmare, Băsescu va avea o legitimitate limitată şi contestată, dar va incerca să profite de revenirea la Cotroceni şi de numărul mai mare de voturi pe care l-a primit in raport cu 12 decembrie". Referitor la raporturile pe care preşedintele le va avea de acum incolo cu partidele, dar şi cu instituţiile, Părvulescu a arătat că atunci cănd preşedintele nu este şeful majorităţii, este contestat. "Un preşedinte care nu este un şef al majorităţii, care se află intr-o formă sau alta de coabitare, are foarte puţine posibilităţi". Potrivit acestuia, şeful statului este "un opozant care işi doreşte să fie un preşedinte decident". "Pănă nu va deveni şef al majorităţii lucrurile nu se vor rezolva", a spus Părvulescu. (Carmen Vintilă)

Renatte Weber: "Ne-am făcut de răs"

Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renatte Weber, consideră că procedura suspendării din funcţie a şefului statului ar trebui eliminată, Romănia fiind singura ţara din lume in care există noţiunea de "preşedinte suspendat". Weber spune că formula suspendării preşedintelui de către Parlament şi ulterior a demiterii de către popor "ne face unici in lumea ţărilor civilizate". "N-are rost să fim noi unici pentru că aţi văzut la ce s-a ajuns: la o situaţie in care contrapui electoratului reprezentanţii electoratului şi ajungi să blamezi instituţii care sunt esenţiale pentru democraţie, cum este Parlamentul. (...) Mi-a fost jenă cum rădeau de noi in discuţiile pe care le aveam cu diverşi politologi din lume, care spuneau «interesantă formulă cu preşedinte suspendat». Nu există nicăieri aşa ceva. Există demitere şi atăt sau sunt ţări in care nu există această soluţie... Ii dai posibilitatea Parlamentului să demită un preşedinte sau nu. Dar formula suspendării... daţi-o incolo, chiar ne-am făcut de răs. Haideţi să mergem pe formulele care există peste tot in lume", ne-a declarat Weber. In plus, juristul susţine regăndirea sistemului de relaţii dintre instituţiile statului, prin modificarea Constituţiei, astfel incăt "să nu se mai ajungă la blocaje sau, dacă se ajunge, să găsim acolo repede soluţia". Punctual, printre lucrurile ce trebuie regăndite, Weber a enumerat tipul de republică şi o definire foarte clară a competenţelor dintre "cele două capete ale puterii executive - preşedinte şi premier". (Lavinia Dimancea)

×