x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu, „ars” şi huiduit în ţară. În 20 de judeţe, oamenii au protestat împotriva regimului

Băsescu, „ars” şi huiduit în ţară. În 20 de judeţe, oamenii au protestat împotriva regimului

de Gabriela Antoniu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Băsescu, „ars” şi huiduit în ţară. În 20 de judeţe, oamenii au protestat împotriva regimului

Mai multi protestatari au adus aseara in Piata Victoriei din Timisoara o pa­pu­sa pe care scria 'Judecat si spanzurat cu tot PDL-ul' si 'Sa traiesti bine dupa gratii', despre care spuneau ca il reprezinta pe presedintele Traian Basescu, informeaza Mediafax. Dupa cateva minute, timp in care agitau papusa care era spanzurata de un bat, mai multi protestatari i-au dat foc, iar unii cantau imnul national, in timp ce altii strigau 'Jos Basescu!'.

La protest participau aproximativ o suta de persoane. Protestatarii au steaguri tricolore si pancarte pe care scrie 'Romania, salveaza-te!', 'Jos Gu­vernul mafiot!', 'Jos Basescu!' si scandeaza 'Jos Boc!', 'Demisia' si 'Jos Basescu!'. La miting a avut loc si un incident. Unul dintre liderii re­vo­­lu­tionarilor din Timisoara, Lorin For­tuna, a dat foc, in timpul protestului din Piata Victoriei, unor poze re­prezentandu-i pe Victor Ponta, Ion Iliescu si Traian Basescu. La un mo­ment dat, un batran aflat in multime s-a apropiat de Fortuna si a incercat sa stinga flacarile, fiind lovit de revo­lu­tionar. Jandarmii au intervenit imediat si l-au scos pe batran din mul­ti­mea care incepuse sa vocifereze.

Mars in Tara Motilor
La Alba Iulia, protestatarii s-au adu­nat la monumentul dedicat ero­i­lor Revolutiei din 1989, de unde au pornit pe jos pe strazile orasului, stri­gand lozinci impotriva Guvernului si a presedintelui Traian Basescu. Pro­testatarii aveau steaguri si esarfe tri­colore, dar si bannere sau pancarte cu mesaje precum: 'Pleaca tu din tara, javra ordinara' sau 'Jos Basescu, Jos dictatorul!'. Participantii la pro­test au pornit intr-un mars pe strazile din Alba Iulia, strigand lozinci precum 'Veniti cu noi ca in 22', 'Nu stati in balcoane, ca muriti de foame', 'Alba-i Tara Motilor, nu e tagma hotilor', dar si mesaje impotriva Guvernului sau a presedintelui Traian Basescu: 'Jos Basescu, Jos Guvernul!', 'Jucatorul este dictatorul' si 'Ba­ses­cu si cu Boc, in curand vor face poc'. Ei au mers in campusul studentesc din Alba Iulia pentru a le solicita studentilor sa li se alature. Actiunea de protest de la Alba Iulia nu era autorizata, fiind monitorizata de aproximativ 20 de jandarmi si politisti.

La Arad, peste 500 de persoane au par­ticipat la un miting autorizat in fa­­ta Palatului Administrativ din Piata Re­volutiei, cerand alegeri anticipate. Ma­nifestantii purtau bannere si pancarte cu sloganuri antiprezidentiale, pe unul dintre bannere fiind scris: 'Sa te duci, Basescu, ca si Ceau­ses­cu!'. Ei au ecusoane pe care scrie 'Par­ti­cipant ciumpalac', iar un bar­bat a agitat un os mare de animal, afir­mand ca este ciolanul pe care il ofe­ra guvernantilor. A fost prima sea­ra de cand au inceput protestele de la Arad cand in Piata Revolutiei au fost vizibile forte de ordine in uniforme, iar pe strazile care duc catre piata fiind organizate filtre ale jandarmilor, unde erau verificati corporal unii dintre trecatori.

La Slobozia, in Piata Revolutiei , apro­ximativ 1.500 de persoane au pro­testat la un miting autorizat, or­gani­zat de USL, cerand demisia pre­se­di­ntelui Traian Basescu si a Guvernului Boc. Ialomitenii au venit cu steaguri si pancarte pe care scria 'Jos mafiotii!', 'Basescu dauneaza grav sanatatii', 'Basescu, pleaca!', 'Ne-ati ciuruit' si 'Demisia!' si scandau 'Jos Guvernul!', 'Basescu, da-ti demisia!' si 'Jos Basescu!'. Potrivit Ministerului de Interne, aseara s-au desfasurat proteste in 20 de judete ale tarii, la care au participat peste 2.000 de oameni.

Botis, bruscat de manifestanti
La Bistrita-Nasaud, fostul minis­tru al Muncii, deputatul PDL Ioan Botis, a fost bruscat de mai multi pro­tes­tatari. Circa 200 de persoane s-au adu­nat in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, iar dupa circa o jumatate de ora in care au scandat lozinci precum 'Nelu Botis si Olteanu ne-au fa­cut de ras Ardealu’', 'Nu conteaza cati suntem, pe Basescu jos il dam', 'Jos Basescu!' si au dat foc unor pan­car­te pe care erau caricaturile re­pre­zen­tantilor PDL Ioan Botis si Ioan Oltean, au plecat in mars spre cabinetul parlamentar al deputatului Ioan Botis. Cum acesta era inchis, manifestantii au strigat 'Iesi afara, javra ordinara', dupa care s-au indreptat spre se­diul PDL. In fata sediului se afla Ioan Botis, care a incercat sa ii invite in cladire pe cativa protestatari. In acel moment, mai multi manifestanti s-au imbulzit in jurul sau si l-au bruscat, astfel ca jandarmii l-au scos dintre oameni si l-au dus in sediul parti­du­lui. Dupa aproximativ cinci mi­nu­te, Botis s-a intors printre manifestanti si i-a chemat pe cinci dintre ei in sediul partidului, sa discute.

×
Subiecte în articol: special proteste